Календар

Полски институт - март 2006

Месечна програма

До 1 март продължава изложбата живопис ДОМ на Пьотр Яргуш.


2, четвъртък
18 ч., Галерия
 Лимузина Даймлер-Бенц – реж. Филип Байон (1981, 91 мин.), с превод
Награди: в т.ч. 1982 – Гран При от Международния филмов фестивал Figueira da Foz

Познан, 5 май 1939 г. Градът е изпълнен със слухове за предстояща война. Гимназистите Михал и Анджей Хан, разхождайки се по улицата, забелязват лъскава лимузина, паркирана пред немското консулство. Момчетата използват невниманието на портиера, скачат в колата и лекомислено я подкарват. Извън града те са задържани. Подложени са на полицейски разпит и им е издигнато обвинението, че са искали да отвлекат немския консул с цел получаване на откуп.


6, понеделник
18 ч., Галерия
 Откриване изложба графика на Мария Буюклиева с нейно участие. Изложбата ще открие проф. Аксиния Джурова.

Мария Буюклиева (1971) завършва Националната художествена академия “Николай Павлович”, специалност Илюстрация и художествено оформление на книгата. Участвала е в международните изложби 3rd Lessedra World Art Print Annual и ІV Международно Триенале на графиката в София. Работи в областта на графиката, живописта, графичния и уеб дизайн.

Изложбата продължава до 23 март


9, четвъртък
16 ч., Радио Веселина 99,1 MHz
Веда Словена – програма, посветена на славянската музика и култура
 Кшищоф Кравчик  –  албумът „To, co w życiu ważne” 
Избрани песни: Trudno tak razem być nam ze sobą...; Lekarze dusz; Czwarta ran; Kto odchodzi kradnie sny; Chciałbym leżeć w trawie; Don’t Get Around Much Anymore.
 

18 ч., Галерия
 Con Amore – реж. Ян Батори (1976, 97 мин.), с превод

Филм за един любовен триъгълник. Ева е приятелка на Гжегож, който изцяло е погълнат от участието си в Шопеновия конкурс. Симпатията на Ева се опитва да спечели приятелят на Гжегож – Анджей, който също се надява да спечели конкурса. Анджей разбира, че Ева е тежко болна и прави всичко възможно да намери пари за нейното лечение, пренебрегвайки подготовката за конкурса.


16, четвъртък
18 ч., Галерия
 Yesterday – реж. Радослав Пивоварски (1984, 90 мин.), с превод

1964, провинциално градче. Четирима ученици от техникума, обсебени от музиката на Бийтълс, основават собствена група и приемат имената на известните музиканти като псевдоними. Учителят Бегач заварва във физкултурния салон Джон и Аня в интимна ситуация. Взима бельото на девойката и й нарежда лично да дойде да си го вземе в неговия дом. Това предизвиква събития, които изглеждат епохални на младежите, подхождащи към всичко много емоционално.


20, понеделник
18 ч., Галерия
 Среща с Пьотр Парандовски и лекция на тема “Полша на Средиземно море”

 Прожекция на документалните филми “Към Нил” (30 мин.) и “Египетски дневник” (45 мин.), с превод

Пьотр Парандовски (1944) е син на писателя Ян Парандовски. По образование археолог. Документалното кино е неговата страст.  От 70-те години на ХХ век Парандовски обикаля света с полските археолози и реставратори и запечатва на филмова лента работата им. Пътешественикът опитва силите си и като писател – издал е книгата “Няма, но съществува” – сборник от кратки разкази за пътешествията, свързани със заснемането на филми.  В тези разкази авторът изключително ярко и с прекрасен език описва посетените места.


23, четвъртък 
16 ч., Радио Веселина 99,1 MHz
Веда Словена – програма, посветена на славянската музика и култура

 Gedeon Jerubbaal  – album „Umrzesz niewolnikiem ! (95/97)”
Избрани песни: Jedna miłość, jedna nienawiść; Sumienie wojownika; Trójkolorowe słońce – 9, Never Too Late;  Do the Reggay ! (Dla Andy’ego); Armaggedeon.


18 ч., Галерия
 Мъниста от една броеница – реж. Радослав Пивоварски (1979, 106 мин.), с превод

Награди: в т.ч. 1980 Карлови Вари (МФФ) – Специалната награда; 1980 Гдиня (Фестивал на полското кино) – Гран При за най-добър филм; 1981 Figuiera da Foz (МФФ) – Сребърен Медал.

Миньорско селище със стари сгради ще бъде съборено, за да се освободи място за нови блокове. Пенсионираният миньор Хабрика, сбогувайки се със съседите заявява, че няма да напусне къщата си. Никой не може да накара стария миньор да промени решението си. Тогава ръководството на мината решава да поправи голямата несправедливост към стария миньор, бивш ударник и въстаник. Дават му къща в Катовице, където той най-сетне се пренася с жена си. Но в тази чужда и празна къща двамата не се чувстват добре.


27, понеделник
18 ч., Галерия
 Откриване на 8-ма самостоятелна изложба живопис “О, Тътени и Видения” на Деля Чаушева.

“Човечеството е кораб, който завинаги се е отделил от брега, вече няма пристанища и котви, само безкраен развълнуван океан под небето, лишено от неподвижната истина.  Трябва да свикнем с тази самота. Трябва да се научим да плаваме в тази бездна”. (Витолд Гомбрович)

Следа следва следата. Всяка линия се ражда от по-първата. Всяка нова идея идва на бял свят от дъното на неизчерпаемото море, от сбъднати сънища.

Деля Чаушева (р. 1965) следва живопис в краковската Художествена академия  (1987-1993) в класа на големия полски художник проф. Йежи Новошелски. По-късно записва и графика. Многократно награждавана в конкурсите  за рисунка в ателието на проф. Тереса Котковска.

Има седем самостоятелни изложби, участия в много общи художествени изложби и конкурси в областта на рисунката, живописта и графиката в страната и в чужбина. Нейни работи притежават частни колекции в Полша, Германия, Сащ, Гърция и Япония.
Изложбата продължава до 13 април


28, вторник
18 ч., Галерия
 Представяне на българския превод на книгата “Избрана поезия - Римски триптих” на Карол Войтила - Йоан Павел ІІ. Превод – Димитрина Лау-Буковска. Книгата ще представи отец Луциан Бартковяк от Ордена на отците възкресенци. Откъси от стиховете ще изпълни актьорът Мариус Донкин.

 Прожекция на документалния филм “Животът на Йоан Павел ІІ” (45 мин., с превод)

Поезията на Карол Войтила не е религиозно поучително четиво, а съзерцателна литература, покана за вникване в най-съкровените потребности на човешката душа.

Поемата “Римски триптих”, публикувана при навършването на 25 години от понтификата на Светия отец Йоан Павел ІІ, е величествено папско послание към света в новото хилядолетие. Творбата ни дава възможност да намерим пътя към себе си, да открием отново смисъла на любовта, страданието, смъртта и вечния живот. Папските медитации са покана за размисъл върху началото и края; медитации, които са актуални дотогава, докато хората могат да се учудват. 


30, четвъртък
18 ч., Галерия
 Фердидурке – реж. Йежи Сколимовски (1991, 89 мин.), с превод

Филмът е екранизация на едноименния предвоенен роман (1937 г.) на Витолд Гомбрович (1904-1969), полски белетрист със световна слава. Още с появяването си разделя критиката на върли противници и горещи почитатели. Eдин от най-известните полски романи в света.

Тридесетгодишният Юзек, начинаещ писател, е изпратен от някогашния си учител проф. Пимко обратно в гимназията. Смятан за незрял, тук той трябва да премине през ново обучение. Сред новите му съученици изпъкват двама: Ментата, мечтаещ за брутален живот, олицетворяван от ратая, и Сифон, въплъщение на невинността. Юзек се стреми да се откъсне от опеката на проф. Пимко и бяга с Ментата на село в търсене на митичния ратай.


22 март, сряда
18,30 ч., Кино Люмиер
Участие на Полския институт в Sofia International Film Fest
 Persona non grata – реж. Кшищоф Зануси


Прояви извън София
Варна и Бургас
Съвместно с Генералното консулство на Р Полша във Варна
 Изложба пастел на Анджей Вишневски

16 март
Пловдив
17,30 ч., Исторически музей

 Представяне на българския превод на книгата на А. Замойски Полският път. Хилядолетната история на поляците и тяхната култура.

  Представяне на българския превод на книгата “Избрана поезия – Римски триптих” на Карол Войтила - Йоан Павел ІІ. Книгата ще представи отец Луциан Бартковяк от Ордена на отците възкресенци.

Автор:
Полски институт - София
Публикация:
28.02.2006 г. 13:54
Посетено:
1606
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/1822-polski-institut-mart-2006