Календар

Програма на Унгарския културен институт за декември 2013

Музика, литература, изобразително изкуство, театър, фотография

◊ ПРОГРАМАТА

Музика

29 ноември – 2 декември
София – НМА „Проф. Панчо Владигеров”

VІІ. Международен клавирен конкурс „Лист-Барток-Лигети“, 2013

29 ноември, петък, 19 часа, Концертна зала на НМА (бул. Евлоги и Христо Георгиеви 94)

Откриване на VІІ МКК „Лист-Барток-Лигети” и концерт на журито (проф. Йовчо Крушев, проф. Даниела Андонова, проф. д-р Атанас Кур
тев, д-р Анжела Тошева, проф. Балаж Соколаи).
 

2 декември, понеделник, 19 часа, Концертна зала на НМА (бул. Евлоги и Христо Георгиеви 94)

Галаконцерт на лауреатите от конкурса
Вход: свободен за двата концерта!

Седмото издание на конкурса „Лист-Барток-Лигети” е посветено на 90-годишнината от рождението на унгарския композитор Дьорд Лигети.

Организаторите на конкурса имат за цел да поканят пианисти от музикалните училища и висши училища от цялата страна и чужбина. С това те се надяват да продължат да подкрепят и развиват интереса към музиката на тримата гениални унгарски музиканти, поставили всеки по свой начин основите на модерните композиционни и пианистични течения.

Организатори на конкурса: Унгарски културен институт в София към Институт „Балаши” (Будапеща), Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”
Конкурсът се организира с подкрепата на: Посолство на Унгария в София, Министерство на културата на Република България, Фондация „Проф. Люба Енчева”.


Изобразително изкуство

3 декември, вторник, 18 часа
Унгарски културен институт

Откриване на изложбата живопис на Илиана Докова и Асен Милчев

Илиана Докова живее и работи в София. Досегашни изложби: 2012 – Галерия „Алфиани” – Сборна музикална изложба; 2011 – Галерия „МАКСИ” – „Родена... жена”; 2010 – Галерия „Макси” – „Далечно  щастие”.

„Картините й се отличават с изключително индивидуално усещане при изграждането на формата и колорита, породено от специфичния й поглед, който представя всеки детайл от неочаквана гледна точка и позиция. Колоритните решения са сложни и изградени с фактурни наслагвания и смели намеси в конструкцията на творбата. На места авторката използва деликатни и сложни хармонии в съчетание с фигурални акценти, на другия полюс са силно изразените контрастни съчетания между категоричното и страстно  съчетание на черно и червено.” (Диана Драганова-Щир)

Асен Милчев е завършил ВПИ – Благоевград, специалност живопис и педагогика. Работи с маслени и акрилни бои, които смесва с цветна графика – перо и туш. В периода 1997-2010 има реализирани 7 самостоятелни изложби (Галерия „Средец”, Галерия „Стълбата”, Галерия „Балчик-Двореца” и др.).

„Водеща роля в живописните творби на Асен Милчев е определена на сюжети, свързани с психологическата нагласа на човека. Централното място е отделено на личността, внимателно разглеждана самостоятелно и едновременно с това като малка част от обществото, към което, по силата на някакви обстоятелства или по свой собствен избор, принадлежи. Тук рефлектират въпросите за отговорността при избора на житейска позиция, за непреходността на моралните стойности, към които човек се придържа и подчинява собствените си действия. (Николай Бошев)
. Изложбата ще продължи до 13 декември


Литература

4 декември, сряда, 18.30 часа
Унгарски културен институт

Представяне на книгата на Любен Петков „Отвътре и отвъд Обетованата земя“ (Изд. Жанет 45, Пловдив, 2013) с участието на автора
Представя: Митко Новков

Любен Петков е роден на 3 юни 1939 г. в странджанското село Крушевец, Бургаска област. Средно образование получава в Бургас и във Варна, а висше образование във Варненския икономически университет. След дипломирането си е разпределен на работа в Сливен като финансист, но още същата година напуска и работи на различни места. През 1965-1966 г. работи в радио Варна като журналист, през 1969 г. във вестник “Народна младеж”, от 1970-1974 г. в списание “Младеж”. От 1974 до 1989 г. е редактор в издателство “Български писател”. През 1990-1992 г. е редактор в списание “Съвременник”, а от 1993 г. е директор на издателство “Отечество”.


Изобразително изкуство

5 декември, четвъртък, 17.00 часа
Плевен – Художествена галерия „Илия Бешков”

Откриване на изложбата „Унгарска графика от фонда на НГЧИ”
Открива: Тошо Дончев

„С езика на графиката могат да бъдат изразени много неща, които не са по силите на т.н. монументални изкуства, може да се стигне най-далеч в експериментирането. Графиците от този период имат отлична техническа подготовка и освен с авторските си рисунки, с удоволствие се заемат и с илюстрации, не един от шедьоврите на унгарската литература е добил популярност благодарение и на техните илюстрации. По отношение на стила доминира реалистичната по светоглед експресивност (Дюла Хинц, Янош Каш, Карой Рейх, Ищван Сьони), но има и представители на вдъхновения от народното изкуство романтично-баладичен стил (Калман Чохани, Дюла Феледи) и на теченията, опериращи с елементи на сюрреализма (Ленке Дишкаи, Имре Ковач, Бела Таши). Със специфична символика говорят за тайните на душата ведрите и гротескните жанрови картини на Арнолд Грос и търсещите смисъла на събитията от древността, изрисувани с прецизна точност анализи на Чаба Рекаши.” (Атила Ташнади, изкуствовед)


Литература

5 декември, четвъртък, 18.00 часа
Унгарски културен институт

Представяне на книгата на Магдалена Панайотова „Близки непознати. Другият език или за езиците на другостта” (Университетско издателство „Неофит Рилски”, 2013)
Представя: Йордан Ефтимов

„Това, което държите в ръце, не е систематично подредено четиво. Не е учебник по балкански литератури и не е обзор на образите на Другостта на Балканите: етническа, национална, религиозна, полова, социална и пр.
Това е една – бих я нарекла – балканска мозайка. Мозайка от текстове, в които Другостта на това късче земя с неясна и проблематична принадлежност, е изговаряна и осмисляна емоционално и пунктирно: така, както на Балканите често осмисляме вражди и приятелства, политика и литература, близки и непознати.” (Магдалена Панайотова)
 
Магдалена Костова-Панайотова е завършила българска филология и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". През 1996 г. защитава докторат върху творчеството на руския емигрантски писател Георгий Иванов. Редовен доцент по руска литература в ЮЗУ "Неофит Рилски", Благоевград (от 2006) и професор (от 2011). Хоноруван преподавател в СУ "Св. Кл. Охридски" (2000). Интересите й са в областта на литературната теория, руската литература и българската литература от XX век. Пише и публикува поезия и литературна критика. Превежда от руски, английски и испански.


Гастрономия / Концерт 9-13 декември
Гранд хотел София

Седмица на унгарската икономика, култура и кулинария под патронажа на Посолството на Унгария. Организатор: Унгаро-българска търговска камара
9 декември – Откриване на фотоизложбата „Унгарски крепости“
Вход: с покани за всички прояви!


Литература

10-15 декември
София – НДК – унгарски щанд

Международен панаир на книгата 2013. Тази година от Унгария гостува поетът Габор Дюкич

10 декември, вторник, 18 часа, НДК – ІІІ етаж

Представяне на стихосбирката на Габор Дюкич с участието на автора Габор Дюкич и преводачката Стефка Хрусанова. Представя: Марин Бодаков, литературен критик


11 декември, 18 часа, УКИ
 
Представяне на стихосбирката „Безпредметно битие” на Жужа Бенеи с участието на: Джонатан Дън, директор на издателство Смол Стейшънс Прес, Юлиан Жилиев, критик, Добринка Станкова, актриса и Светла Кьосева, преводач

13 декември, петък, 19 часа, НДК – ІІІ етаж

Представяне на изданията на изд. Литературен Форум – „Умната! Или петте правила на щастието” от Тошо Дончев с участие на автора и „Народът на пустата” от Дюла Ийеш. Представя: Марин Георгиев, издател

14 декември, събота, 15.00 часа, НДК – ІІІ етаж

Представяне на книгите „Самотна гургулица” от Дьорд Фердинанди, „Комунистът Монте Кристо” от Ноеми Сечи, „Камбаните на Айнщайн” от Лайош Грендел и „Цирк над града” от Шандор Петьо с участието на преводачите Мартин Христов, Юлия Крумова, Нели Димова и Стефка Хрусанова.
Представя: Митко Новков, литературен критик

14 декември, събота, 16.00 часа, НДК – ІІІ етаж

Представяне на албума „Унгарска графика”, на унгарския брой на бургаското списание „Море” и на броя на в-к „Литературен глас”, посветен на писателя Шандор Мараи.
Представят: Георги Върлинков, художник и Марин Георгиев, поет


Фотография

12 декември, четвъртък, 17.30 часа
Русе – Художествена галерия

Откриване на фотоизложбата „3х3 52 486” на Атила Лорант

Атила Лорант се занимава с фотография от 10 години, пише, публикува, режисира филми. Един от най-важните му проекти в рамките на основаната от него Фондация „Изчезващи култури” се занимава с фотодокументирането на туземните народи. Атила Лорант е първият унгарец, чиято книга с текстове и снимки издава Националното географско дружество National Geographic Society.

Проектът 3х3 52 486 получава името си заради композициите си от фотографии, подредени в 3х3 матрици. Обяснението за следващите две цифри е, че фотографиите са изготвени през 52-те седмици на годината. Фотодневникът заедно с 18 „самостоятелни” творби, допълващи 52-те композиции, съдържа общо 486 фотографии.
Мозаичната енциклопедия-дневник, озаглавена 3х3, е личен проект, лична изповед. Той е медитативно изброяване на визуалните елементи, емоции и мисли, повлияли живота му.
Изложбата ще продължи до 6 януари 2014


Театър

16 декември, понеделник, 19.00 часа
Руски културно-информационен център – Голяма зала – ул. "Шипка" 34

Продуцентска Къща „Креди Арте” и Руският културно-информационен център в София, съвместно с Унгарския културен институт (Институт „Балаши”) представят авторския спектакъл на Мариела Станчева „Многоклетка” по унгарски разкази с консултант Димитър Кабаков

Клетката в нас и около нас.
Клетката на човешките взаимоотношения - запор на...
желания, реакции, емоции.
Клетката на егото. На обществото. На властта и подчинението.
На общоприетото. На щампата.
Клетката, в която ни вкарва страхът или в която се крием от страх, избягвайки среща със самите себе си.
Клетката, в която някой ни затваря или пък доброволно влизаме и оставаме, а може би дори сами създаваме като убежище.
Клетката на вината и самоизолацията като капан.
Клетката, от която мечтаем да се освободим, но не знаем как да съществуваме извън нея.
Клетката, която ни убива и същевременно онази най-малка единица на живот,която ни изгражда. Чрез нея дишаме, усещаме, мечтаем.Тя може да се Самообновява, Саморегулира, Самовъзпроизвежда.
Парадоксът на нашия многоклетъчен свят...


Билети: в системата на Ticketportal и на място


Народни танци

18 декември, сряда, 18.30-19.30
Унгарски културен институт
 
Коледни танци и обичаи от Унгария
Последен за годината урок по традиционен унгарски чардаш от Дунавската равнина с професионалните танцьори Димитър Корчаков и Елица Костадинова
Вход: свободен! Желателна е предварителната регистрация на тел: 987 23 07 или на имейл: uki@uki.bg!


Музика

19 декември, четвъртък, 18.30 часа
Унгарски културен институт
 
Коледен концерт на „Музика Антика” дуо Bass Dance – Евелина Парапанова (сопран), Христо Маринов (барокова флейта), Вяра Грънчарова (виола да гамба), Борис Павлов (класическа китара) и Иван Иванов (корнет-старинен цинк)
Вход: свободен!

Вяра Грънчарова е завършила ДМА ”Панчо Владигеров” София, в класа по контрабас на проф. Тодор Тошев. Преподава в МУ “Любомир Пипков”, след което е хоноруван преподавател по контрабас в НМА ”Проф. Панчо Владигеров”. Понастоящем е музикален редактор в БНТ-САТ. През годините участва в много формации като член и гост-музикант, интересът й към старата и барокова музика неминуемо прераства в създаване на все по-голям и разнообразен репертоар.

Евелина Парапанова учи оперно пеене при Сребрена Николова, завършила е музикален департамент към асоцииран борд на кралските музикални училища. Гостува на различни ансамбли за старинна музика.

Иван Пл. Иванов завършва валдхорна в НМА “Проф. Панчо Владигеров” при проф. Владислав Григоров. Понастоящем работи като солист-тутист в СО на БНР. Гостува на състави за старинна музика с барокови флейти. От 2013 г. свири на старинен корнет (цинк).

Христо Маринов специализира барокова флейта при Мария Рубенс в Германия. Участва в редица барокови състави и усилено се занимава със стара музика. Ученик е на виртуозния майстор на флейтата Димитър Маринкев.
Като създател и член на “Музика антика София” участва в различни концерти с барокова музика.

Борис Павлов е студент в НБУ специалност класическа китара при проф. Димитър Дойчинов. С класическа китара се занимава от 1990 г.
Дуото за стара музика „BASS DANCE“ е създадено от Вяра Грънчарова и колегата й Борис Павлов

В програмата: творби на Станислав Сзаржински, Георг Филип Телеман, Филипус де Лупрано, Диего Ортис, Георг Фридрих Хендел, Джовани Батиста Барбела, Джузепино дел Биабо, Леонардо Винчи, Франсискус Бониненсис, Жан Батист Лоайе, Йозеф Бенграф 


Фотография

26 ноември – 20 декември
„+ това”, София, ул. Марин Дринов 30

„Да откриеш остров” – световните писатели, посетили България – фотографска изложба на Владислав Христов

Идват ли големите писатели в България или тя остава изолирана в световната литературна карта? Страната ни има преимуществото да бъде нова дестинация за културно опознаване - некартографиран остров, пълен със странни обитатели. Всеки голям творец е откривател по дух, какво по-голямо предизвикателство пред него да изследва непозната територия. С радост може да се твърди, че вече сме желан обект за литературните пътешественици със световна известност.

Изложбата “Да откриеш остров” представя 22 писатели от 12 страни, гостували в България през последните две години. В изложбата участват портрети на трима унгарски автори: Ендре Кукорели, Балаж Дьоре и Дьорд Фердинанди.

Събитието е част от Софийски литературен фестивал. Форумът ще има своето първо издание от 10 до 15 декември в НДК, Мраморно фоайе с участието на 52 автори от Балканите. Фестивалът се организира от Асоциация „Българска книга“ със съдействието на Столична община и европейската мрежа за литература и книги „Традуки“.

Владислав Христов работи като журналист и фотограф в София. Негови текстове са превеждани на 11 езика, носител е на множество литературни отличия. Има издадени три книги. Член e на международната организация "The Haiku Foundation". Първата му самостоятелна фотографска изложба е “Вектори” в Хановер (Германия) 2011 г., следват няколко участия в сборни изложби в Кьолн (Германия) и София.


За промени в програмата следете сайта на Унгарския културен институт http://szofia.balassiintezet.hu  

Потърсете ни във Facebook: Hungarian Cultural Institute, Sofia

Работно време (понеделник-петък):
Изложбена зала – 10.00-18.00
Секретариат (информация) – 9.30-17.30
Библиотека – 9.30-17.30
Фонотека – 9.30-17.30

Автор:
Нели Димова, Унгарски културен институт
Публикация:
01.12.2013 г. 16:34
Посетено:
1737
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/18174-programa-na-ungarskiya-kulturen-institut-za-dekemvri-2013