Календар

Програма на Унгарския културен институт за ноември 2013

Театър, изложби, премиери на книги, концерти

◊ ПРОГРАМАТА

2 ноември, събота, 19.00 часа
Руски културно-информационен център – Голяма зала – ул. Шипка 34

Продуцентска Къща „Креди Арте” и Руският културно-информационен център в София, съвместно с Унгарския културен институт (Институт „Балаши”) представят авторския спектакъл на Мариела Станчева „Многоклетка” по унгарски разкази с консултант Димитър Кабаков

Клетката в нас и около нас.
Клетката на човешките взаимоотношения - запор на...
желания, реакции, емоции.
Клетката на егото. На обществото. На властта и подчинението.
На общоприетото. На щампата.
Клетката, в която ни вкарва страхът или в която се крием от страх, избягвайки среща със самите себе си.
Клетката, в която някой ни затваря или пък доброволно влизаме и оставаме, а може би дори сами създаваме като убежище.
Клетката на вината и самоизолацията като капан.
Клетката, от която мечтаем да се освободим, но не знаем как да съществуваме извън нея.
Клетката, която ни убива и същевременно онази най-малка единица на живот,която ни изгражда.Чрез нея дишаме, усещаме, мечтаем.Тя може да се Самообновява, Саморегулира, Самовъзпроизвежда.
Парадоксът на нашия многоклетъчен свят...

Билети: в системата на Ticketportal и на място


5 ноември, вторник, 18.30-19.30 часа
Унгарски културен институт

Урок по традиционен унгарски чардаш от Дунавската равнина 1. с професионалните танцьори Димитър Корчаков и Елица Костадинова
Вход: свободен! Желателна е предварителната регистрация на тел: 987 23 07 или на имейл: uki@uki.bg!


11-12 ноември, петък-събота
Будапеща – Музей на терора, ул. "Андраши" 60

Международна конференция „Първата световна война в Европа и генезис на реда в новия свят”

Проф. дин Иван Илчев, ректор на СУ „Св. Кл. Охридски”, с лекция „България по време на Първата световна война”
Организатори: Комисия „100 години Първа световна война”, Музей на терора – Будапеща, Научно-изследователски институт „ХХ век”


12 ноември, вторник, 18.30 часа
Унгарски културен институт

Откриване на изложбата живопис „Спонтанно“ на Макдонна Мосхо-Тзавелла

Макдонна-Мосхо Тзавелла е родена в гр. София. Рисува от малка, като възприема своя талант като дар, който трябва да бъде развиван с труд, много знания и със страст. Завършва Културология в СУ „Св. Климент Охридски“. Специализира национална психология, гръцко изкуство и фолклор в Института за балкански проучвания в Солун, Гърция; история и философия на изкуството в Държавния университет на Милано, Италия; културна антропология, история и теория на гръцката култура и работи по изследователски програми върху балканската културна история на всекидневието и градския живот в различни университети в Гърция и Холандия. През годините пише книги, разкази, пътеписи, коментари и редица статии, публикувани в периодичния печат.
Създава илюстрациите за две детски книжки с приказки на Андерсен, издадени в България.
Макдонна-Мосхо Тзавелла има 14 изключително успешни самостоятелни изложби и участва в няколко колективни.
Макдонна-Мосхо Тзавелла превръща картините си в място, където си дават среща образи от митологията, приказките, легендите, културата и представите на европейските народи.

Спонтанни чувства като радост, възторг, любов и удивление изпълват новите картини на Макдонна-Мосхо Тзавелла, които тя обединява в изложба под името „Спонтанно”. Нарисувани с любопитство към света, с много фантазия и чувство за хумор, те носят вярата на своята авторка, че в свят, в който има толкова много думи, които вече малцина използват, и толкова много смисъл, който сякаш никой няма потребност да търси, само онзи, чието въображение не познава граници, а сърцето му се изпълва с трепет и възхита, и прелива от радост, ще живее вълнуващ живот.
. Изложбата ще продължи до 27 ноември


14 ноември, четвъртък, 18.00 часа
София – Национална художествена галерия

Откриване на фотоизложбата на Роберт Капа по повод 100-годишнината от рождението на световноизвестния фотограф

Откриват: Н. Пр. Андраш Клейн, извънреден и пълномощен посланик на Унгария, Петър Стоянович, министър на културата на България и Иван Кюранов, преподавател магистърска програма „Фотография” към катедра „Изкуствознание” в НХА
Изложбата е притежание на Музея на фотографията в град Кечкемет и представя 42 фотографии

Намиращият се в град Кечкемет Унгарски музей на фотографията е единственият в страната, който събира и излага фотографиите като произведения на изкуството. Стотици хиляди позитиви и негативи, документи, свързани с фотографи, предметни паметници и медали разказват историята на фотографията.

Роберт Капа (Ендре Ерньо Фридман) (22 октомври 1913, Будапеща – Тай Бин, Индокитай, 25 май 1954)
Кариерата на Роберт Капа, чиито подвизи като военен фотограф го превръщат в легенда на съвременната фотография, приключва внезапно на 25 май 1954 г., когато стъпва върху пехотна мина в неизвестно бойно поле в Индокитай. Като фотограф Робърт Капа е малко лекомислен, но като човек е изключително отдаден. Той участва с кураж в почти всяка голяма трагедия на своето време и никога не губи нито смелост, нито вяра. Той разпознава истината невероятно бързо. Познавайки истината, той поема рискове; рискове, които застрашават единствено него. Както всички хора, той също има недостатъци, но те са по-скоро очарователни, а добродетелите му никога не са скучни. Той познава войната добре, толкова добре, че да я презира. Търси мир, без да го очаква. Опасен е само в едно отношение – той е вероятно най-лошият шофьор в света. Да пресече булевард „Шанз-Елизе“ е не по-малко рисковано, отколкото да бъде на война. Със старите се закача и ги кара да се смеят. Младите ги научава, без те да го разберат. Децата го обичат, както и жените. Но той никога не говори за най-дълбоките си чувства. Зад кулисите страда от самота, несигурност и мъка. Умира с фотоапарат в лявата си ръка, историята му завършва неочаквано. След себе си оставя термос коняк, няколко добри костюма, един осиротял свят и своите снимки, в които са уловени някои от най-значимите моменти от съвременната история. Той остава и една легенда, която не може да се опише по друг начин, освен като... Капа.
„Ако снимките ти не са достатъчно добри, значи не си бил достатъчно близо” (Роберт Капа)
. Изложбата продължава до 15 декември


15 ноември, петък, 17.30 часа
НБ „Св. св. Кирил и Методий” – Мраморно фоайе, ІІ ет.

Проява от поредицата „Унгарски реликви в българските музеи”
Представяне на оригинални и други документи, свързани със съдбата и живота на Стефан Дуньов, които се съхраняват в НБ „Св. св. Кирил и Методий” и представяне на книгата на Петко Мангачев „Д-р Стефан Дуньов – живот и дело (1816-1889)”
С участието на: доц. д-р Любомир Георгиев, д-р Тошо Дончев, Петко Мангачев
. Водещ: Божидар Алексиев, журналист


19 ноември, вторник, 18.00 часа
Унгарски културен институт

Представяне на стихосбирката на Маргарит Жеков „Обречени морета” (Изд. Литературен форум, 2013) по случай 50-годишния му юбилей
Представя: проф. Светлозар Игов. Водещ: Марин Георгиев, издател
С участието на Иван Цанев и Васил Лазаров

Маргарит Жеков е роден в Хасково. Завършва немска филология в СУ „Св. Кл. Охридски” и богословие в Германия. Автор на седем стихосбирки на български език, както и на сборника с литературоведски статии „Рисуване на прохладата. Библейски мотиви у европейски поети”.Носител на националната награда „Светлоструй” (1993) и на националната награда „Петър Ковачев” (2010). Негови стихотворения са превеждани на немски, английски, френски, унгарски, румънски и испански език в литературни списания и антологии. Член на литературен кръг „Европа” в Капфенберг, Австрия, и на Съюза на преводачите в България.
Превежда от и на немски, английски, испански, както и от шведски, унгарски и руски език. Номиниран за наградата „Христо Г. Данов” за художествен превод (2008) за книгата на Илия Троянов „Събирачът на светове”.

В „Обречени морета” Маргарит Жеков е подбрал творби от всичките си седем стихосбирки – „Сричане на красотата” (1990), „Разговор със собственото сърце” (1992),  „Небесно битие” (1993), „Биографични метафори” (1997), „Естества” (2010), „Незримите прегради” (2011), „Съпричастия” (2012). Добавил е и стихове, невключвани досега в книги. 


21 ноември, четвъртък, 10.00-18.00 часа
София – СУ „Св. Кл. Охридски”, Ректорат – заседателна зала №1

Юбилейна научна конференция и обявяване и връчване на наградите от преводаческия конкурс за студенти „Гардони” по повод 30-годишнината от основаването на специалност „Унгарска филология” в СУ „Св. Климент Охридски”

Официално откриване (приветствия и поздравителни адреси): Н.Пр. Андраш Клейн, посланик на Унгария, Марцел Жамбоки, директор на Дирекция „Образование” и г-н Адам Машат, ръководител Отдел „Унгаристика – представители на Образователния отдел в Институт „Балаши”, проф. дин Иван Илчев, ректор на СУ „Св. Кл. Охридски”, проф. Мирена Славова, ръководител на катедра „Класически филологии”


22 ноември, петък, 18.00 часа
Пловдив – Галерия „Пловдив”

Откриване на изложбата текстил „Метаморфози” на Модерно ателие

Творческият кръг „Модерно ателие” е създаден през 2006 година. Основателките му си поставят за цел популяризирането на куилт-техниките, опознаването на най-новите тенденции и повишаването нивото на създадените от тях творби.
Групата често се обединява около конкретна тема и изгражда експозиционен материал, с който успешно участва както в Унгария, така и в чужбина. Първата си обща изложба създават през 2009 година и тя носи названието „Връзки”, последвана е през 2011 г. от „Слоеве”. Най-новата им експозиция „Метаморфози” е представена за пръв път тази година в Холандия, Франция, Италия, а сега и в България.
В Модерно ателие членуват множество майсторки, които представят творбите си и в самостоятелни изложби и журират успешно в международни и унгарски изложения.


22 ноември, петък, 10.00-17.00 часа
Унгарски културен институт

Национален научен форум по случай 90 години от рождението на Ивайло Петров

Организатори: Институт за литература към БАН и Департамент „Нова българистика“ на НБУ

9:45 – Регистрация на участниците и откриване на научния форум.
10:00–13:00 – Предобедна научна сесия: Ивайло Петров – идентичностите на автора
Водещ: доц. д-р Бисера Дакова
13:00–14:00 – Обедна пауза
14:00–17:00 – Следобедна научна сесия: Романът „Хайка за вълци“ в българската литература и култура
Водещ: доц. дфн Пламен Дойнов


26 ноември, вторник, 18.30-19.30 часа
Унгарски културен институт

Урок по традиционен унгарски чардаш от Дунавската равнина 2. с професионалните танцьори Димитър Корчаков и Елица Костадинова
Вход: свободен! Желателна е предварителната регистрация на тел: 987 23 07 или на имейл: uki@uki.bg


25 ноември, понеделник, 17.30 часа
Унгарски културен институт

Литературна вечер с произведенията на Геза Гардони. Откъси от негови произведения на български в прочит на актрисата Кристина Иванова и прожекция на филма „Звездите на Егер”
За автора и неговото творчество: д-р Ласло Бедеч, литературен критик и унгарски лектор в СУ „Св. Кл. Охридски“
Прожекция на филма „ЗВЕЗДИТЕ НА ЕГЕР” (1968, реж. Золтан Варкони) по едноименния роман на Геза Гардони, 1968, цветен, 145 минути
Сценарий: Ищван Немешкюрти, оператор: Ференц Сечени, музика: Ференц Фаркаш, с участието на: Имре Шинкович, Ищван Ковач, Вера Венцел, Дьорд Барди, Тибор Бичкеи, Ева Руткаи и др.
По повод годишнина на писателя Геза Гардони

За филма: Унгария от ХVІ век. Разбойнически турски орди вилнеят из страната, отвличат, крадат, откарват в робство унгарците. Като деца Гергей Борнемиса и Ева Цецеи попадат в ръцете на Юмурджак, който се кани да продаде ценните си пленници на един източен пазар за роби. Децата избягват, на всичко отгоре отнасят със себе си талисмана на суеверния Юмурджак. След това късметът изоставя турския войник, а спохожда храброто момченце Петер Борнемиса. Историята на филма следва точно романа.

Писателят Геза Гардони с рождено име Геза Зиглер е роден на 3 август 1863 г. в Агардпуста, Гардон. Обучението си Геза Гардони започва в Буда, между  1874-1875 посещава калвинистки колеж в Шарошпатак. През 1876 продължава в калвинистката гимназия на площад „Калвин” в Будапеща. Завършва средното си образование през 1876-та, след което постъпва в Архиепископския католически педагогически институт в Егер. През 1882 г. получава диплома за преподавател. Преподава в различни провинциални училища.
Междувременно негови статии, стихове, разкази започват да излизат все по-редовно в различни вестници, докато най-сетне през февруари 1885 става външен сътрудник на вестник „Дунантул” (Задунавие) в Печ. Още през октомври същата година се отказва от преподавателското си място, оженва се за Мария Чани и младото семейство се установява в Дьор. Тук започва истинската му журналистическа кариера. Бракът му не продължава дълго, раждат му се четири деца, през 1892 се развежда. През 1897 се преселва с майка си в Егер, където остава да живее до смъртта си. По време на творческата си кариера използва редица писателски псевдоними; на 16-годишна възраст използва за първи път псевдонима Гардони, по името на селището, където е издаден актът му за раждане.
Умира на 30 октомври 1922 г. Почетен член на Унгарската академия на науките.
Автор на безброй произведения, но най-големи успехи жъне с историческите си романи като „Звездите на Егер” (1901), „Невидимият човек” (1902), „Раби Божии” (1908). 


28 ноември, четвъртък, 19.00 часа
Руски културно-информационен център – Голяма зала – ул. "Шипка" 34

Продуцентска Къща „Креди Арте” и Руският културно-информационен център в София, съвместно с Унгарския културен институт (Институт „Балаши”) представят авторския спектакъл на Мариела Станчева „Многоклетка” по унгарски разкази с консултант Димитър Кабаков
Билети: в системата на Ticketportal и на място


29 ноември – 2 декември
София – НМА „Проф. Панчо Владигеров”

VІІ. Международен клавирен конкурс „Лист-Барток-Лигети”, 2013

Седмото издание на конкурса „Лист-Барток-Лигети” е посветено на 90-годишнината от рождението на унгарския композитор Дьорд Лигети.
Организаторите на конкурса имат за цел да поканят пианисти от музикалните училища и висши училища от цялата страна и чужбина. С това те се надяват да продължат да подкрепят и развиват интереса към музиката на тримата гениални унгарски музиканти, поставили всеки по свой начин основите на модерните композиционни и пианистични течения.
Организатори на конкурса: Унгарски културен институт в София към Институт „Балаши” (Будапеща), Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”
Конкурсът се организира с подкрепата на: Посолство на Унгария в София, Министерство на културата на Република България, Фондация „Проф. Люба Енчева”.

___________

За промени в програмата следете сайта на Унгарския културен институт http://szofia.balassiintezet.hu 

Унгарският културен институт удължава срока за записване за курсовете по унгарски език за начинаещи и напреднали до 13 януари 2014.

Автор:
Нели Димова, Унгарски културен институт
Публикация:
05.11.2013 г. 17:09
Посетено:
1811
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/17986-programa-na-ungarskiya-kulturen-institut-za-noemvri-2013