Календар

Програма на Унгарския културен институт за октомври 2013

Изложби, премиери на книги, кино, концерти

◊ ПРОГРАМАТА

1 октомври, 18.30-19.30 часа
Унгарски културен институт

Урок по традиционен унгарски чардаш с професионалните танцьори Димитър Корчаков и Елица Костадинова
Вход: свободен! Желателна е предварителната регистрация на тел: 987 23 07 или на имейл: uki@uki.bg!

Чардашът
е традиционен унгарски народен танц, името му идва от думата „чарда” („страноприемница, хан”). Чардашът е олицетворение на унгарския стил на танцуване, в който напети танцьори импровизират поотделно, а после танцуват по двойки с жени. Започва бавно и приключва с весело, бързо темпо.
Чардашът е танц по двойки, най-често мъжът и жената танцуват хванати един за друг. Когато все пак се разделят, започва т.нар. примамване с демонстриране на сила и закачки.


3 октомври, четвъртък, 18 часа
София – СБХ, ул. "Шипка" 6, ет. 1

Официално откриване на Седмото международно триенале на сценичния плакат
Международно жури с участието на унгарския плакатист Петер Поч

Tриеналето има за цел да представи най-интересните постижения на художниците от цял свят, работещи в сферата на плаката, свързан с всички форми на сценична изява: театър, опера, балет, оперета, мюзикъл, цирк, куклен театър, пантомима, концерти, фестивали, вариете, естрада и др.


4 октомври, петък, 15 часа
София – Национална художествена академия, "Шипка" 1, ателие №7

Лекции и демонстрации на Петер Поч (Унгария) и проф. Томаш Богуславски (Полша)


7 октомври, понеделник, 18 часа
Троян – Читалище „Наука”

Представяне на най-новите унгарски издания на издателство „Литературен форум” – „Народът на пустата” от Дюла Ийеш и „Умната! Или петте правила на щастието” от
Тошо Дончев

. С участието на Н.Пр. Андраш Клейн, посланик на Унгария

Прадядо Съби бил неразговорлив, мълчалив човек, на сбогуване със сериозния си и усърден син му казал в напътствие една единствена дума: „умната”. И дядо това казал на синовете си, когато ги пускал по пътя им, това наследих и аз от баща си и него предадох като духовен компас в наследство на порасналия си син. (Из „Умната! Или петте правила на щастието”, превод Юлия Крумова)

Границите на пустата са безкрайни, няма нужда децата да бъдат пазени, те няма да се заблудят и да излязат вън от нея, няма да се загубят никъде. Зад огромните хамбари, обори и навеси, подобни на залите на големите гари се простират горички от акациеви храсти, лъки, гори, безкрайни пасбища, житни блокове и непроходими върбалаци покрай реката, която всяка пролет се разлива като море над равните ливади.
(Из „Народът на пустата”, превод Б. Стайкова и Д. Боиклиев)


9 октомври, сряда 16-19 часа
Унгарски културен институт

Национална научна сесия по повод 60-годишнината на Златомир Златанов, организирана от Департамент Нова българистика на Нов български университет, ще се състои на рождения му ден – 9 октомври (сряда) от 16 до 19 часа.

С участието на Светлозар Игов, Владимир Атанасов, Бойко Пенчев, Борис Минков, Пламен Дойнов, Владимир Сабоурин, Пламен Панайотов, Пламен Антов, Юлиян Жилиев, Морис Фадел и Йордан Ефтимов.


10 октомври, четвъртък, 18 часа
Унгарски културен институт

Софийски есенен салон за поезия

Софийски есенен салон за поезия е творчески проект, стартиран през 2008 г. Той дава възможност за изява и общуване на поети от различни творчески съюзи и обединения, както и необвързани такива. За целта всяка есен се провеждат поетични четения, като представените стихотворения след това се публикуват  в електронна антология на адрес bg-poetry-pages.com.
Автори и организатори на проекта са поетесата Ангелина Василева и София Филипова, главен редактор на сп. „Хайку свят”. В редакционната колегия участват поетите Петър Чухов и Илиана Илиева.


11 октомври, петък, 18 часа
Пловдив – Балабанова къща

Откриване на Международни фотографски срещи, Пловдив, 2013 – „Разстояния”

 „Ако снимките ти не са достатъчно добри, значи не си бил достатъчно близо” Роберт Капа

Изложбата е съвместен проект на Община Пловдив, Пловдивско фотографско средище и Унгарски културен институт в София към Институт „Балаши”. Подготвена е от Музея на фотографията в Кечкемет, Унгария по повод на 100 години от рождението на световноизвестния фотограф.
 
Проявата е част от „Есенен салон на изкуствата” и е в подкрепа на инициативата „Пловдив – кандидат за европейска столица на културата 2019”
. Организатори: Община Пловдив и Пловдивско фотографско средище, с участието на Общински институт „Старинен Пловдив”, Градска художествена галерия и Регионален исторически музей

Намиращият се в град Кечкемет Унгарски музей на фотографията е единственият в страната, който събира и излага фотографиите като произведения на изкуството. Стотици хиляди позитиви и негативи, документи, свързани с фотографи, предметни паметници и медали разказват историята на фотографията.
Фестивалът продължава до 31 октомври


15 октомври, вторник, 18.30-19.30 часа
Унгарски културен институт

Унгарски народни танци с Димитър Корчаков и Елица Костадинова – танци от региона Сек (Трансилвания)
Вход: свободен! Желателна е предварителната регистрация на тел: 987 23 07 или на имейл: uki@uki.bg!


17 октомври, четвъртък, 18 часа
Унгарски културен институт

Издателство "Хермес" представя книгата с избрани стихотворения на Рада Александрова
От другата страна на вятъра

Рада Александрова е родена през 1943 г. в Свиленград. Завършила е българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Работила е като учителка, библиотекарка, журналистка в Националното радио и в. „Студентска трибуна“, дълги години е редактор в сп. „Пламък“, директор на ИК „Иван Вазов“, била е чиновник в държавната администрация.

Рада Александрова е автор на стихосбирките „Златните момичета“ (1972), „Невъзможно бягство“ (1975), „Коприва“ (1977), „За близкия човек“ (1980), „Камък“ (1985), „Сега разбирам“ (1987), „Зимна роза“ (1989), „Някой е идвал“ (1993), „Беше зима и лято“ (1996), „Било е дадено“ (2000), „Откъслечни фрази“ (2003), „Всички ангели спят“ (2007), „Луната, вятърът и любовта“ (2010), „Къщата на Мери“ (2012).
Издала е проза за деца – „За Айя и други разкази“ (1980), и романите „Всяка вечер е петък“ (2001) и „Другия“ (2010).
Автор е на пиесите „Полегати дъждове“ (1979), „Въздух за всички“ (1988), „Всичко се сбъдва“ (1999), „Леон“ (2000) и „Отсрещният бряг на щастието“ (2006), посветена на Радой Ралин.
Превеждала е руски поети. Нейни стихове са превеждани на английски, руски, словашки, турски, немски, испански, украински, румънски, фински и други езици.


18 октомври, петък, 16 часа
Унгарски културен институт

В подкрепа на кандидатурата на София за културна столица на Европа
Инфохолиците: Среща, посветена на Националния празник на Унгария – 23 октомври и на дейността на унгарския историк и българист
Геза Фехер

. С участието на Н.Пр. Андраш Клейн, посланик на Унгария в България


21 октомври, понеделник, 18 часа
Унгарски културен институт

Откриване на изложбата „Унгарска графика от фонда на НГЧИ”
По случай Националния празник на Унгария

„С езика на графиката могат да бъдат изразени много неща, които не са по силите на т.н. монументални изкуства, може да се стигне най-далеч в експериментирането. Графиците от този период имат отлична техническа подготовка и освен с авторските си рисунки, с удоволствие се заемат и с илюстрации, не един от шедьоврите на унгарската литература е добил популярност благодарение и на техните илюстрации. По отношение на стила доминира реалистичната по светоглед експресивност (Дюла Хинц, Янош Каш, Карой Рейх, Ищван Сьони), но има и представители на вдъхновения от народното изкуство романтично-баладичен стил (Калман Чохани, Дюла Феледи) и на теченията, опериращи с елементи на сюрреализма (Ленке Дишкаи, Имре Ковач, Бела Таши). Със специфична символика говорят за тайните на душата ведрите и гротескните жанрови картини на Арнолд Грос и търсещите смисъла на събитията от древността, изрисувани с прецизна точност анализи на Чаба Рекаши.” (Атила Ташнади, изкуствовед)
Изложбата ще продължи до 8 ноември


23 октомври, 17.30 часа
Посолство на Унгария в София

По повод Националния празник на Унгария
Освещаване на паметна плоча на
Йордан Русков
(автор: Огнян Кожухаров)

Откриват: Н.Пр. Андраш Клейн, посланик на Унгария в България, Петър Стоянов, президент на Република България за 1997-2002 и Жолт Немет, първи заместник министър на външните работи на Унгария

Плочата се открива в памет на поета Йордан Русков, осъден на седем години затвор за стихотворението „Зов за свобода”, посветено на унгарската революция от 1956 година
Вход: с покани!


23 октомври, сряда, 17 часа
Плевен – Художествена галерия

Откриване на фотоизложбата „3х3 52 486” на Атила Лорант

Атила Лорант се занимава с фотография от 10 години, пише, публикува, режисира филми. Един от най-важните му проекти в рамките на основаната от него Фондация „Изчезващи култури” се занимава с фотодокументирането на туземните народи. Атила Лорант е първият унгарец, чиято книга с текстове и снимки издава Националното географско дружество National Geographic Society.

Проектът 3х3 52 486 получава името си заради композициите си от фотографии, подредени в 3х3 матрици. Обяснението за следващите две цифри е, че фотографиите са изготвени през 52-те седмици на годината. Фотодневникът заедно с 18 „самостоятелни” творби, допълващи 52-те композиции, съдържа общо 486 фотографии.
Мозаичната енциклопедия-дневник, озаглавена 3х3, е личен проект, лична изповед. Той е медитативно изброяване на визуалните елементи, емоции и мисли, повлияли живота му.


24 октомври, четвъртък
Сливен – ХГ „Димитър Добрович” – ул. Цар Освободител 13

Откриване на изложбата-текстил „Метаморфози” на Модерно ателие

Творческият кръг „Модерно ателие” е създаден през 2006 година. Основателките му си поставят за цел популяризирането на куилт-техниките, опознаването на най-новите тенденции и повишаването нивото на създадените от тях творби.
Групата често се обединява около конкретна тема и изгражда експозиционен материал, с който успешно участва както в Унгария, така и в чужбина. Първата си обща изложба създават през 2009 година и тя носи названието „Връзки”, последвана е през 2011 г. от „Слоеве”. Най-новата им експозиция „Метаморфози” е представена за пръв път тази година в Холандия, Франция, Италия, а сега и в България.
В Модерно ателие членуват множество майсторки, които представят творбите си и в самостоятелни изложби и журират успешно в международни и унгарски изложения.


24 октомври, четвъртък, 18 часа
Унгарски културен институт

Софийска премиера на стихосбирката „Аритмия във три октави” от Тони Теллалов (Издателство "Фабер")
. Книгата представят Пламен Дойнов и Петър Чухов

„В най-новата си стихосбирка "Аритмия във три октави" Теллалов демонстрира зрялост и изкристализирало творческо кредо. Въпреки че е привърженик на постмодернистичното начало в изказа, той не остава на позицията на тоталното отрицание на ценностите на предходното поколение творци; времето на експеримента за него вече е изтекло, защото е взел най-доброто от възможностите на новия стил и започва да ги надгражда. В двата цикъла на стихосбриката - "Аритмия във три октави" и "Лутане към своя край, лутане към своето начало" - Тони запазва външните белези на постмодернистичното писане, но изпълва стихотворенията си с дълбока лиричност и сериозен размисъл за живота, смъртта и безвремието, в което е принуден да твори.” (Антонин Горчев)


25-26 октомври, петък-събота, 9.00-18.30 часа
Унгарски културен институт

Компютърно пространство

"Компютърно пространство" (www.computerspace.org) е международен фестивал за компютърни изкуства и съвременни медии, който тази година ще отбележи 25-то юбилейно издание. Конкурсът в 9-те категории на компютърните изкуства ще продължи до края на септември, а фестивалната програма ще се проведе на 25-27 октомври. На 27 октомври в Централен военен клуб ще се състои официална церемония по награждаването на победителите в конкурса, а на 25 и 26 октомври на няколко локации, включително в Унгарския културен институт, ще се проведат семинари, уъркшопи и изложби на теми: компютърна анимация, 3D графика и визуални ефекти, уъркшоп „Фотографията – преди и днес“, Изложба на интерактивни инсталации, изложба, отразяваща развитието на дисплеите през годините, изложба компютърна графика, калиграфия и миниатюри и др.


28 октомври, понеделник, 18.30 часа
Унгарски културен институт

Йоханес Брамс: „Унгарски танци №1-21”
Концерт на клавирното дуо Десислава Щерева – Евгения Симеонова
За първи път в България! Интегрално изпълнение
Вход: с покани!
По случай Националния празник на Унгария


30 октомври, сряда, 18 часа
Унгарски културен институт

Унгария в творчеството на Пламен Дойнов и представяне на новата му книга „Българската литература и началото на ХХІ век. 2004-2012”
. С участието на д-р Тошо Дончев, проф. Михаил Неделчев, доц. Морис Фадел

Вечерта представя стихотворенията на Пламен Дойнов със сюжети от Унгария и унгарската история от стихосбирките му „Истински истории“, „Кафепоеми“ и „София Берлин“, неговите преводи от унгарски поети, направени заедно със съпругата му Боряна Терзиева (1970–2011), както и изследванията му за отражението на Унгарското въстание в българската литература.
Втори акцент на вечерта ще бъде премиерата на най-новата книга на Пламен Дойнов „Българската литература и началото на ХХІ век. 2004–2012” (изд. „Кралица Маб“, 2013).

Пламен Дойнов (1969) е поет и драматург, доцент в Нов български университет, доктор на науките, редактор в седмичника „Литературен вестник”. За поезията си е носител на наградите „Николай Кънчев“ (2012) и „Иван Николов“ (2004; 2012) , за драматургията си – на наградите „Иван Радоев“ (2001) и „Аскеер“ (2006). През 2007 г. книгата му „Кафепоеми“ излиза в Унгария под заглавие „Kávéköltemények“ с марката на издателство „Напкут“ в превод на Дьорд Сонди. Съставител на множество научни сборници, между които „1956: Унгарското въстание и българската литература“ (2012) и „Четене на Другия: българска критика за унгарски книги 2000-2010“ (2010). Автор на пет книги с критически текстове и литературоведски изследвания. Монографията му „Българският соцреализъм: 1956, 1968, 1989“ е отличена с наградата „Христо Г. Данов“ за 2012 г. в категория „Хуманитаристика“.


За промени в програмата следете сайта на Унгарския културен институт http://szofia.balassiintezet.hu
Автор:
Нели Димова, Унгарски културен институт
Публикация:
01.10.2013 г. 16:41
Посетено:
2247
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/17734-programa-na-ungarskiya-kulturen-institut-za-oktomvri-2013