Календар

Музикалната седмица в Русе от 24 до 29 септември

Седмица с наситена и разнообразна програма - балет, опера, симфонична музика, програма за децата

Музикалната седмица в Русе от 24 до 29 септември
Сцена от операта "Кармен" на Ж. Бизе


◊ ПРОГРАМАТА

• Почитателите на изящния танц и класическия балет ще могат да преживеят отново неповторими мигове с най-популярното балетно заглавие „Лебедово езеро” от П. И. Чайковски. Хореографията и режисурата са на  Калина Богоева, сценографията е на Борис Стойнов, художник на костюмите е Цветанка Петкова-Стойнова, репетитори Йордан Кръстев и Марияна Захариева.

Спектакълът на балета „Лебедово езеро” ще се състои в зала Опера, на 24 септември, от 19.00 часа с участието на Весела  Василева, Даниел Тичков, Светослав Маринов, Антон Иванов, Елена Харалампиева, Цветелина Катрин Котова, Милен Харалампиев, Аксиния Бюлбюлян, Галина Христова, Елеонора Стефанова, Моника Илиева, Грета Георгиева, Станислава Караджова, Ирена Барбукова, солисти и кордебалет на Държавна опера Русе.

„Лебедово езеро” е вълшебна приказка за любовта, за вечния двубой между светлината и мрака. За белия и черния лебед - Одета и Одилия, различни като деня и нощта. За чудесата, които се случват, само ако обичаш истински. „Лебедово езеро” се счита от познавачите за уникално явление в танца - балетът е събрал в себе си цялото богатство на романтичния балет на 19. век и в много отношения определя развитието на балетния театър на 20. век.

• Държавна опера Русе открива своя сезон за децата и техните родители на 25 септември, от 19.00 часа със спектакъла на операта за деца от В. А. Моцарт „Бастиен и Бастиена”. „Бастиен и Бастиена” е режисьорски дебют на солиста на Пловдивската опера тенора Ивайло Михайлов, костюмите и сценографията са на Меглена Илиева. Участват солистите София Мерджанова, Георги Динев и Владимир Ников, камерен оркестър на Държавна опера Русе, диригент Георги Патриков.

Операта „Бастиен и Бастиена” е създадена през 1768 г. по поръчка на високо ерудирания виенски учен доктор Франц Месмер. Само 12-годишен, детето чудо Волфганг Амадеус Моцарт я написва в традициите на немския зингшпил (буквално преведено означава сценична игра с пеене) и насища музиката си с френски и немски народни песни и мелодии. Сюжетът е заимстван от операта на великия мислител и музиколог Жан Жак Русо „Селският магьосник”. Моцарт сам дирижира премиерата, а произведението и досега се поставя с голям успех във всички оперни театри по света.

На 26 септември, от 19.00 часа в зала Филхармония, Русе, френският диригент Жан Ив Годен отново е подбрал за верните фенове на симфоничната музика две монументални творби – „Увертюра 1812” от П. И. Чайковски и „Въоръженият човек” от Карл Дженкинс. Тържествената „Увертюра 1812” от П. И. Чайковски е особена творба, предназначена за изпълнение на открито или в големи зали с голям оркестър. Написана по повод победата на Русия в Отечествената война през 1812 година, тя има до ден днешен голяма популярност заради ефектното си звучене, което на финала в оригинал е съпроводено с оръдейни залпове. Чайковски не е оставил литературна програма за увертюрата, но образите в музикалната пиеса са толкова ярки, че не се нуждаят от допълнителни разяснения.

Уелският композитор Карл Дженкинс е един от най-предпочитаните съвременни автори. Неговата меса „Въоръженият човек” (известна още като „Меса за мир”) е поръчана от Royal Armouries Museum за тържествата по повод настъпването на второто хилядолетие и е посветена на жертвите на войната в Косово. Както War Requiem на Бенджамин Бритън, появил се преди нея, тя е по същество антивоенна и се базира на традиционната католическа меса, в която Дженкинс използва и други изразни средства -  главно на базата на народната песен L' Homme armé от петнадесети век в първата и последната част. Тя е написана за хор със солисти и симфоничен оркестър. Гай Уилсън, тогава шеф на музея, подбира текстовете за месата 

В допълнение към основните текстове, типични за католическите меси, са включени още религиозни и исторически цитати от ислямската молитва, Библията и Махабхарата. В творбата има и текстове на писателите Ръдиард Киплинг, Алфред Тенисън и Санкичи Тоге, който е оцелял от бомбардировките над Хирошима, но умира след няколко години от левкемия.

Премиерата на Месата „Въоръженият човек” (The Armed Man) е в Кралския Албърт Хол в Лондон на 25 април 2000 г. с участието на Националния младежки хор на Великобритания и Националния Симфоничен оркестър, Джулиян Лойд Уебър – соло виолончело. Творбата е една от най-популярните произведения на Дженкинс и редовно се изпълнява от професионални и любители музиканти в целия свят.

На 28 септември, от 21.00 часа оркестърът и хорът на Русенската опера под диригентството на Найден Тодоров ще гостуват на откритата сцена в Парк „Калето” в Свищов с атрактивния концерт „Класика и рок”, който остави без дъх публиката на „Моцартовите празници” в Правец през лятото. В концерта участват рок музикантите от група „Кикимора” с Николо Коцев и оперните певци Илина Михайлова, Петър Костов, Деян Вачков и Марян Йованоски. В програмата на концерта са включени арии и дуети, рок аранжименти на популярни хорове, увертюри и арии от Верди, Бородин, Вагнер. Аранжиментите са на Николо Коцев. Концертът е посветен на празника на град Свищов.

• Музикалната седмица в Русе ще завърши на 29 септември, от 19.00 часа на сцената на Държавна опера Русе със спектакъла на най-обичаната и популярна опера „Кармен” от Жорж Бизе. Диригент Григор Паликаров. Режисьор Кристиан Михайлеску (Румъния), хореография Карлос Вилан (Испания), хормайстор Стeлияна Димитрова.

Участват: Петя Цонева, Стоян Даскалов, Александър Крунев, Димитър Кюркчиев, Стилиян Минчев, Момчил Миланов, Владимир Попов, Владислава Гарвалова, Даниела Караиванова, оркестър, хор и балет на Държавна опера Русе.

На следващият ден – 30 септември, от 19.00 часа спектакълът на операта „Кармен” ще бъде представен в Плевен на сцената на  ДТ ”Иван Радоев” с участието на Общински хор „Гена Димитрова”.

Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Русе
Публикация:
23.09.2013 г. 15:11
Посетено:
1508
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/17665-muzikalnata-sedmitsa-v-ruse-ot-24-do-29-septemvri