Календар

Програма на Унгарския културен институт за септември 2013

Изложби, премиери на книги, кино, театър

◊ ПРОГРАМАТА

3 септември, вторник, 18 часа

Унгарски културен институт

Откриване на изложбата живопис „Живот” на Евгения Маринчева

Изложбата ще продължи до 12 септември


7 септември, събота
Чипровци

Освещаване на бюст-паметника на полковник д-р Стефан Дуньов в град Чипровци

С участието на г-жа Маргарита Попова, вицепрезидент на Република България,  унгарска делегация, водена от г-н Андраш Дончев, парламентарен държавен секретар на Министерството на човешките ресурси на Унгария, Н.Пр. Андраш Клейн, извънреден и пълномощен посланик на Унгария в България, генерал-майор Съби Събев от Съюза на офицерите от резерва „Атлантик”
Автор на бюст-паметника: Огнян Кожухаров

Национална научна конференция с международно участие „Национално-освободителните борби ХV-ХІХ век: личност, народ, история”, посветена на 325-годишнината от Чипровското въстание, 165 години от унгарската революция и участието на полк. Стефан Дуньов, 45 години от второто обявяване на Чипровци за град и 45 години музейно дело в Чипровци. Научен ръководител: доц. д-р Йорданка Гешева.

С участието на проф. д-р Ласло Чорба, генерален директор на Унгарския национален музей и д-р Юлиана Пандур Марошине, ст.асистент в будапещенския университет „Лоранд Йотвьош”.

Конференцията ще бъде официално открита от г-жа Маргарита Попова, вицепрезидент на Република България.

Жолт Сабо, заместник генерален директор на Институт „Балаши”, ще връчи на участниците почетни плакети на Стефан Дуньов.

Монографията на Петко Мангачев „Д-р Стефан Дуньов – живот и дело (1816-1889)” ще бъде предоставена на участниците на конференцията.

Изложби – гоблени и пастели на Естер Кнейс и малка пластика на Огнян Кожухаров в Историческия музей на град Чипровци.


8-14 септември, неделя-събота
Приморско – Приморско Клуб
Фотоваканция 2013

Самостоятелна изложба (откриване: 8.09.) и майсторски клас „Тяло и движение” (13.09.) на унгарския фотограф Янош Ейферт
Събитието се осъществява с помощта на Национално сдружение „Фотографска академия”

Янош Ейферт е роден през 1943 г. в Ходмезьовашархей. Започва да се занимава с фотография през 1968 г., като паралелно с това танцува в унгарския ансамбъл "Хонвед". От 1985 г. прави диапорами. През 1998 г. е художествен ръководител на Първата унгарска национална фотоседмица, основател и главен редактор на първото онлайн фотографско списание (сайта на Унгарския съюз на фотографите). В периода 2002-2004 г. е художествен ръководител на фестивала Mediawave. През 2006 г. заминава на научна командировка в Китай по покана на Китайската асоциация на фотографите. Творчеството на Янош Ейферт не може да се вмести в една стилова категория, той твори в много посоки. Известността на Ейферт се дължи на танцови, актови, природни и приложни фотографии. Работи освен това и като преподавател, лектор и експерт. Има зад гърба си над 150 самостоятелни изложби, участвал е в 650 общи изложби, награждаван е 168 пъти. Снимал е в 41 страни. Неговите фотографии, фоторепортажи и статии редовно излизат в специализираната преса, в унгарски и чуждестранни вестници, книги и електронни медии. Негови творби има в 12 престижни общи сбирки (Белгия, Германия, Австрия, САЩ). Член е на 16 съюза, сдружения и институции, от които 5 в чужбина.


14 септември, събота, 17.30-19 часа
Унгарски културен институт

Нощ на театрите
Моноспектакъл „Многоклетка” (Продуцентска къща "Креди Арте") с участието на актрисата Мариела Станчева
Вход: свободен!

Моноспектакълът на актрисата Мариела Станчева е по разказите на Лайош Наги, Ищван Йоркен, Карой Сакони, Ференц Шанта и музиката на Ян Тиърсен, Александър Деспла, Лудовико Ейнауди, Модест Мусоргски и Майкъл Нийман

Мариела Станчева завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ през 2011 г. в класа на проф. Красимир Спасов и Николай Ламбрев-Михайловски. До края на 2012 г. е част от трупата на Драматичен театър „Стоян Бъчваров”, Варна. В момента там играе в представленията „Урболешка трагедия” от Д. Ковачевич, реж. Д. Стоянов; „Американска Рулетка” от Ал. Мардан, реж. К. Бандутов; „Дон Жуан или любовта към геометрията” от Макс Фриш, реж. Г. Михалков.

Награди: I награда в категория артисти-професионалисти в ХХІІІ Национален конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература – Шумен 2012; Носител на специалната награда на Община Дебрецен в ХХІІІ НКИУБЛ – Шумен 2012; I награда в категория студенти от ВУЗ-ове по изкуствата в ХХІІ НКИУБЛ – Шумен 2010; I награда в категория непрофесионалисти в ХХ НКИУБЛ – Шумен 2006.


16 септември, понеделник, 18.00 часа
Бургас – Културен център „Морско казино”, Зала „Петя Дубарова”

Представяне на унгарския брой на списание „Море” с участието на Н. Пр. Андраш Клейн, посланик на Унгария и д-р Тошо Дончев, директор на Унгарския културен институт

Броят излиза с помощта на Институт Балаши – Унгарски културен институт в София и включва творби, прозвучали на Литературния маратон „На фокус – писателите и преводачите” на 14 май т.г. в Унгарския културен институт

В броя са включени творби на: Атила Йожеф, Бенямин Тибор Сабо, Виктор Хорват, Габор Дюкич, Габор Шейн, Дежьо Костолани, Дьорд Петри, Дьорд Фердинанди, Дьорд Шпиро, Ендре Гомбар, Ендре Кукорели, Ерньо Сеп, Жени Варнаи, Жужа Бенеи, Лайош Грендел, Ласло Фюзи, Марин Георгиев, Миклош Радноти, Михай Золтан Над, Ноеми Киш, Петер Естерхази, Силард Рубин, Тошо Дончев, Ференц Буда, Чаба Секей, Шандор Вьорьош, Шандор Петьо, Шандор Чори, Янош Аран, Янош Чепреги

Преводачи: Адриана Петкова, Иванка Павлова, Илияна Михайлова-Сопкова, Лиляна Лесничкова, Мартин Христов, Мина Цонева, Нели Димова, Николай Бойков, Светла Кьосева, Стефка Хрусанова, Юлия Крумова


18 септември, сряда, 18 часа
Унгарски културен институт

Представяне на книгата на
Тошо Дончев „Умната! Или петте правила на щастието” (Изд. "Литературен форум", София, 2013).

Представят: Митко Новков и Йордан Ефтимов. Модератор: Марин Георгиев, издател
С участието на актрисата Мариела Станчева

Прадядо Съби бил неразговорлив, мълчалив човек, на сбогуване със сериозния си и усърден син му казал в напътствие една единствена дума: „умната”. И дядо това казал на синовете си, когато ги пускал по пътя им, това наследих и аз от баща си и него предадох като духовен компас в наследство на порасналия си син. Само шест букви, у-м-н-а-т-а, а все пак крият в себе си стара и сгряваща сърцето семейна традиция, напътствие и напомняне за най-първата и най-важната добродетел на християнския морал – разумността, за мъдрата предпазливост, за предвидливостта или иначе казано за здравия разум, за обмисленото решение, та нали без него не съществуват, не могат да съществуват и останалите добродетели, без него няма справедливост, нито смелост, нито умереност. Най-голямото богатство на човека е разумът му, знанията му, всичко могат да му отнемат, но това – само с цената на живота му, и ако има здрав разум, находчивост, душевна сила и издържливост, тогава с Божията помощ ще може да си върне всички изгубени богатства. Когато човек е разумен, той същевременно е и умерен и по този начин силен и здрав, ако не губи присъствие на духа, ще запази не само живота, но и честта си, която е по-важна дори и от живота, няма да посрами нито себе си, нито семейството, нито родината, нито вярата си. Ето това е означавала и означава и до днес за нас първата и единствена заповед на дядо ми – „умната”. (Тошо Дончев)


19 септември, четвъртък, 18 часа
Унгарски културен институт

Откриване на изложбата текстил „Метаморфози” на Модерно Ателие (Будапеща)
Открива: Дьонди Варади от Творчески кръг „Модерно ателие”

Творческият кръг „Модерно ателие” е създаден през 2006 година. Основателките му си поставят за цел популяризирането на куилт-техниките, опознаването на най-новите тенденции и повишаването нивото на създадените от тях творби.

Групата често се обединява около конкретна тема и изгражда експозиционен материал, с който успешно участва както в Унгария, така и в чужбина. Първата си обща изложба създават през 2009 година и тя носи названието „Връзки”, последвана е през 2011 г. от „Слоеве”. Най-новата им експозиция „Метаморфози” е представена за пръв път тази година в Холандия, Франция, Италия, а сега и в България.

В "Модерно ателие" членуват множество майсторки, които представят творбите си и в самостоятелни изложби и журират успешно в международни и унгарски изложения.

На изложбата в София ще бъдат представени 18-те члена на Модерно ателие (Будапеща).


20-21 септември, петък-събота
Унгарски културен институт

Уъркшоп по пачуърк – модерни техники с участието на Дьонди Варади
Такса за участие: 3 лв./час, с предварително записване в секретариата на Унгарския културен институт

По време на уъркшопа ще имате възможност и да закупите учебници и каталога на най-новата изложба на "Модерно ателие" (Будапеща)

20 септември, от 16.00 до 20.00 часа / 21 септември, от 11.00 до 16.00 часа


24 септември, вторник, 18 часа
Унгарски културен институт

Представяне на сборника с разкази на Дьорд Фердинанди „Самотна гургулица” (Изд. "Ерго", 2013)
Представя: Митко Новков
С участието на автора Дьорд Фердинанди и на преводача-издател Мартин Христов
Откъси от книгата ще чуете в изпълнение на актьора Богдан Глишев

Книгата съдържа над дузина прози, както сам ги определя Фердинанди. Това са всъщност парчета от огледалото на неговия живот, чието начало се поставя на Орлово бърдо в Будапеща, столицата на довоенна Унгария. Ученическите му години преминават под тътена на съюзническите бомбардировки и ожесточените престрелки между съветски солдати и германски войници. Следват годините на сталинския комунистически гнет в Унгария, който впоследствие, през 1956 година прераства в кърваво потушаване на Унгарската революция от съветските танкове. После идва емиграцията първо във Франция, където Фердинанди е черноработник, сетне в екзотичния свят на кръстеното иронично Пуерто Рико („Богато пристанище“), един от островите на Големите Антили. По-късно авторът се заселва в прозаичния свят на Флорида, откъдето иронично свидетелства за събитията в „реформираща се“ Унгария от 90-те години и новия век.


24 септември, вторник
Хасково – ГХГ „Атанас Шаренков”

Фотоизложбата „3х3 52 486” на Атила Лорант на ХVІІ Хасково Джаз Фестивал (23-28 септември) с участието на Акустично джаз трио Димитровград (Митя Йорданов – пиано, Димитър Русев – китара, Петър Ганев – ударни, гости: Мария Арнаудова – вокал, Цветомир Цанков – вокал, Христо Минчев – контрабас)

Атила Лорант се занимава с фотография от 10 години, пише, публикува, режисира филми. Един от най-важните му проекти в рамките на основаната от него Фондация „Изчезващи култури” се занимава с фотодокументирането на туземните народи. Атила Лорант е първият унгарец, чиято книга с текстове и снимки издава Националното географско дружество National Geographic Society.

Проектът 3х3 52 486 получава името си заради композициите си от фотографии, подредени в 3х3 матрици. Обяснението за следващите две цифри е, че фотографиите са изготвени през 52-те седмици на годината. Фотодневникът заедно с 18 „самостоятелни” творби, допълващи 52-те композиции, съдържа общо 486 фотографии.

Мозаечната енциклопедия-дневник, озаглавена 3х3, е личен проект, лична изповед. Той е медитативно изброяване на визуалните елементи, емоции и мисли, повлияли живота му.


25 септември, сряда, 18 часа
Унгарски културен институт

Бургаското списание „Море” гостува с унгарски брой на Унгарския културен институт в София
Представят: Иван Сухиванов и Росен Друмев, редактори. Модератор: Марин Георгиев

Броят включва творби на съвременни унгарски автори и класици, графики от фонда на Националната галерия за чуждестранно изкуство от изложбата „Унгарски майстори в България” и притурка „Гласовете на протеста”


26 септември, четвъртък, 18 часа
Унгарски културен институт

Премиера на стихосбирката на Ивайло Иванов „Брачни песни”
Представят: Митко Новков и Деян Енев

Ивайло Иванов е роден през 1972 г. в Троян. Завършва „Българска филология” във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Работил е като редактор във в. „Литературен форум” (1997-1998) и като вътрешен рецензент в издателство „ПАН ВТ”. Автор е на книгите: „Хензел и Гретел” (поема, 1995), „Искри от воденичните ми камъни” (сатира, 1997), „Очи на дете” (ранни стихове, 2005), „Филологически поеми” (2006), „Пастирът на мухи” (2008) и „Песен за Бащите на Прехода“ (2010). Публикува поезия, сатира и литературна критика в периодичния печат. Негови творби са превеждани на немски, руски, литовски и унгарски. Носител на награди от различни централни и местни конкурси за поезия. Член е на Сдружението на българските писатели.


28 септември, събота, 11-17 часа
СофияПарк „Заимов”централна част

Европейски ден на езиците

Тази година Европейския ден на езиците минава под мотото „Аз обичам да готвя”
Европейският ден на езиците се организира в България от 16 културни институции

Заповядайте на щанда на Унгарския културен институт, където можете да получите информация за програмите на института и езиковите ни курсове. В рамките на унгарската програма можете да участвате в безплатен курс по унгарски народни танци с ръководител професионалния танцьор Димитър Корчаков.
Занимания за най-малките – с унгарските приложнички Фани Бода и Естер Редмънд.


. За промени в програмата следете сайта на Унгарския културен институт - http://szofia.balassiintezet.hu


Автор:
Нели Димова, Унгарски културен институт
Публикация:
09.09.2013 г. 15:51
Посетено:
1731
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/17557-programa-na-ungarskiya-kulturen-institut-za-septemvri-2013