Календар

Програмата на Полския институт за септември 2013

Изложби, концерти, кино, театър, научни форуми

◊ ПРОГРАМАТА

Септември 2013

Полският институт в София кани на
курсове по полски език за начинаещи и напреднали през учебната 2013/2014 г.
Занятията започват през октомври.
Записвания от 16 септември 2013 на sofia.info@instytutpolski.org или на тел. 981-09-07 и 987-21-59.
Допълнителна информация на www.institutpolski.org


4 -27 септември
Полски институт, вход свободен

• Изложба фотография BEYOND THE BODY/Отвъд тялото на Томаш Гудзовати

След успеха на изложбата по време на Месеца на фотографията 2013 и поради големия интерес отново представяме снимките на Томаш Гудзовати, един от най-добре познатите в света полски фотографи. Авторът е лауреат на осем награди на World Press Photo и редица други не по-малко престижни фотоконкурси. Негова любима форма на изказ е разпознаваемия, ефектен стил на черно-бяло фотоесе. BEYOND THE BODY е заглавието на дългогодишния му фотопроект, посветен на спорта като културен феномен. Представените на изложбата фотографии са от 2009-2010 и досега са гостували в няколко полски града и в чужбина, в т.ч. Стокхолм, Прага, Будапеща, Арл, Лил и Пекин.


Варна

30 август – 6 септември

Международен филмов фестивал „Любовта е лудост”
Фестивален и конгресен център
Конкурсна програма

• Любов – реж. Славомир Фабицки (2012)
Това е история за различните аспекти на любовта: отговорност, ревност, страх, прошка, емпатия и отсъствие на такава. За всички тези добри и лоши чувства, които ни съпътстват, когато фазата на еуфорична влюбеност в една връзка е отминала, когато си задаваме въпроса: обичам ли още? (Славомир Фабицки)

• Без срам – реж. Филип Марчевски (2012)
Награди: 2013, Oрел (Полска филмова награда) за най-добра главна женска роля за Агнешка Гроховска; Берлин (European CIVIS TelevisionPrize) – награда в категория „филм“ за Гжегож Лошевски (сценарий).
    Филм за „грешната любов“ между брат и сестра, за болезненото съзряване на героите и противопоставянето на културното табу, както и за правото на свободен житейски избор


Пловдив
6, петък
19.45 ч., Регионален исторически музей, пл. „Съединение“ № 1

Изложба „Съединението на България и Сръбско-българската война в изкуството”.

Изложбата е организирана по случай 128-та годишнина от Съединението на България и празника на Пловдив. Eкспозицията включва репродукции на Антони Пьотровски (1853-1924), полски художник, илюстратор, участник и пряк свидетел на събитията по време на войната, военен кореспондент и художник на английски и френски списания. За своята храброст и заслуги към българския народ е награден с орден „Св. Aлександър“ II степен. През 1895 г. рисува една от най-известните си картини - „Баташкото клане”, която печели награда на изложението в Пловдив през 1892 г. Неговата „Aвтобиография”, завършена през 1911 г., е ценен източник на информация за историята на България в епохата на Александър Батенберг и цар Фердинанд, както и за събитията по време на сръбско-българската война.


8-12 септември

IV Фестивал DA Fest 2013,
ул. „Шипка“ № 1, Национална художествена академия

• Пьотр Вижиковски (Peter Style) представя проектите си

DA Fest е международен фестивал, организиран от Художествената академия в София, представящ нови направления и важни постижения в областта на дигиталното изкуство – видео, интерактивен пърформанс, инсталации, нет арт, sound art и др.
 
Пьотр Вижиковски (1968) – творец, пърформър, филмов сценограф, един от най-известните медийни артисти в Полша. Автор на видео, мултимедийни пърформънси, фотография, интернет проекти, инсталации, прожекции в публичното пространство. Видеото на Вижиковски Beta Nassau (1993) е в колекцията на нюйоркския Музей за съвременно изкуство, негови работи притежават Музеят на изкуството в Лодз, Центърът за съвременно изкуство „Замек Уяздовски“ във Варшава, Съвременният музей във Вроцлав, PinchukArtCenter в Киев.


14, събота
10.00 ч., Полски институт, вход свободен

• Каним всички на откриването на новия танцов сезон!
Ще учим куявяк.
Новият сезон откриваме с един спокоен и лек танц – куявяк. Стъпките ще усвоим с помощта на професионалните танцьори Димитър Иванов, бивш член на ансамбъла за песни и танци „Maзовше” и Елица Костадинова.
Заявки се приемат в информационния пункт на института, на телефоните 02/981-09-07, 02/987-21-59 и на мейла sofia.info@instytutpolski.org


I издание на „Нощ на театрите“

• Очаквайте откриване изложба полски театрален плакат във Vivacom Art Hall, Телефонната палата, ул. „Гурко” № 4. Подробности търсете на сайта ни www.institutpolski.org

„Театралният плакат е сигнал за това, което ни очаква вътре, в театъра. Той е обещание и в известен смисъл реклама, но по-скоро безкористна“. (Валдемар Швежи)
Плакатите често имат по-голям обсег от представлението, те достигат до зрители, които никога няма да гледат пиесата. Влезли в галерийно-музейния и колекционерски кръговрат, те започват да живеят свой живот, откъснат от представлението, което са рекламирали или за нуждите на което са създадени.
Изложбата включва плакати на такива класици, като Франчишек Старовейски, Роман Каларус, Виктор Садовски, Анджей Понговски, Хенрик Томашевски, Ян Леница, Валдемар Швежи, Ян Млодоженец, Роман Чешлевич, Йежи Чернявски и др.


16, понеделник
20.00 ч., Център за култура и дебат „Червената къща“, ул. „Любен Каравелов“ № 15, билети на касата.
С подкрепата на Полския институт в София

Лабораторно представяне на спектакъла „Двама нещастни румънци, които говорят полски” на Дорота Масловска (превод – Ина Михайлова).
Режисьор – Георг Жено. Участват: Ивайло Драгиев, Ирина Андреева, Благой Бойчев, Ина Добрева, Георг Жено.

„Двама нещастни румънци, които говорят полски” е кратка, изпълнена с хумор и безкрайни гегове драма. История на двама гуляйджии, които след тежък купон с алкохол и наркотици в покрайнините на Варшава се качват на стоп и започват откачено пътуване по Полша, като се правят на румънци – Джина и Парха.


IX Световен фестивал на анимационния филм

Варна, 11-15 септември
Фестивален и конгресен център

11, сряда
16.00 ч., фоайе на Фестивалния център  - Варна

Oткриване на изложба филмови плакати на Ян Леница

Ян Леница (1928-2001) - всестранен творец, художник, сценарист, режисьор и сценограф на анимационни филми. Автор на сатирични рисунки, книжни илюстрации, плакати, сценография и костюми за опери. Дебютира през 1945 г. с рисунки, един от предтечите на полската плакатна школа. През 1957 г. се изявява като автор на анимационни филми. Заедно с Валериан Боровчик прави филма "Имало едно време...", награден на VII Mеждународен фестивал за документални и късометражни филми във Венеция. Една година по-късно техният пореден филм "Къщата” печели Гран при в конкурса за експериментални филми в Брюксел. Ян Леница е преподавал в Center for the Visual Arts на Харвардския университет, Висшето филмово училище в Касел, Академията за изящни изкуства в Берлин. Живял е в Берлин и Париж. 

 
14, събота
14.30 ч., Фестивален център - Варна  
Програма „Ян Леница”

"Островът на Ян Леница" – документален филм на режисьора Марчин Гижицки.

Марчин Гижицки – режисьор на документални и анимационни филми, изкуствовед, киновед, кинокритик. Занимава се основно с анимация. През 1979-1981 е главен редактор на тримесечното списание "Animafilm". Преподавател в Rhode Island School of Design в Провидънс, САЩ. Професор във Висшето техническо училище в Катовице. Художествен директор на организирания от 2008 г. в Познан Международен фестивал на анимационното кино "Animator".    

Филмова ретроспектива на Ян Леница. Въведение – Марчин Гижицки.
- "Остров Р.O." Награди: 2002 – Kраков (Национален фестивал на авторски анимационни филми OFAFA) - „Златна чертичка” в категория „професионален филм“;
- "Възнаградено чувство"
- "Новият Янко музикант". Награди: 1961 – Краков (Национален фестивал за късометражно кино) – I награда "Златен вавелски змей" в категорията „анимационен филм“;
- "Лабиринт". Награди: 1963 – Aнеси (Mеждународен фестивал на анимационното кино) - Наградата на ФИПРЕСИ;1964 – Буенос Айрес (MFFK) Grand Prix в категорията „анимационен филм“;
- "Имало едно време". Награди: Венеция, 1958 - "Златен лъв на св. Марко“ в категория „експериментален филм“; 1958 – Манхайм МФФ, „Златен дукат".

                           
15, неделя
16.00 ч., Фестивален център - Варна  

Полска абстрактна и сюрреалистична анимация. Въведение – Maрчин Гижицки. 
. "Знамето на младите" - реж. Ян Леница и Валериан Боровчик, 1957
. "Там и тук" - реж. A. Павловски, 1957
. "Къщата" – реж. Ян Леница + Валериан Боровчик. Награди: 1958 – Гран при, Брюксел (Международен фестивал на експерименталния филм);
. "Сладки ритми" – реж. К. Урбански, 1963
. "Ау! Не мога да спра!" – реж. З. Рибчински, 1975
. "Блок" – реж. Хиероним Нойман, 1982
. "Свободата на крака" – реж. Пьотр Думала, 1988


19, четвъртък
18.00 ч., Полски институт, вход свободен

"80 милиона" – реж. Валдемар Кшистек, с надписи
Участват: Филип Бобек, Maрчин Босак, Пьотр Гловацки, Олга Фрич, Соня Бохошевич и др.
Изпълнена със съспенс и неочаквани обрати история по действителен случай.
   
След серия провокации от ДС сблъсъкът на опозицията с комунистите изглежда неизбежен. Точно преди въвеждането на военното положение млади активисти на Солидарност решават да играят ва банк и организират зрелищна акция по изтеглянето от вроцлавска банка на 80 милиона профсъюзни пари преди блокирането на сметката.    


Пловдив

20, петък
В рамките на Нощта на галериите и музеите 
20.30 ч., „Библиотеката”, ул. „Отец Паисий” № 40

• Концерт на полско-украинското трио DAGADАNA в състав: Дагмара Грегорович (вокал, електроника), Богдана Винницка (вокал, пиано), Михал Ярос (контрабас).

DAGADАNA смесва джаз, фолк и електронни звучения, създавайки неповторимия език на групата. Междукултурният проект ще допадне на всеки, отворен към славянската душа, едновременно луда и кротка. 
Дебютният албум "Maleńka" има две номинации (Дебют на годината, Албум на годината), отличен е с наградата на полската музикална индустрия „Фридерик” за Албум на годината 2010.
 

21, събота

Koнцерти на DAGADАNA в София:
Интер Експо Център София
Mеждународна музикална борса MusicPRO 2 нa ON! Fest 2013

• Изпълнение на полско-украинското трио DAGADАNA
MusicPRO – най-голямата българска музикална борса отново ще се състои в рамките на ON! Fest на 21 и 22 септември 2013 г.
Програмата търсете на сайта на MusicPRO www.musicpro.bg и на Полския институт www.institutpolski.org.


21, събота
21.00 ч., Mixtape 5 (под Моста на влюбените), билети в клуба
 
• Концерт на DAGADАNA


23, понеделник
18.00 ч., Полски институт, вход свободен

Среща с лауреатите на V Mеждународен конкурс на Фондация Evens – „Поезията свързва хората. Любимото ми стихотворение” и прожекция на филм за лауреатите. 

V издание на конкурса на Фондация Evens за ученици се проведе едновременно в Полша, България и Германия. Работите си изпратиха над 900 ученици, измежду които журито излъчи осем лауреата и присъди 12 отличия. Голямата награда в конкурса бе изготвянето на 5-минутен филм за всеки от лауреатите, които ще представим в института.    


26, четвъртък
19.00 ч., Студио 5, НДК, билети на касата

Джазов концерт на Яцек Швай

Яцек Швай е джазов пианист и изпълнител. Лауреат на І награда в международния конкурс за композиторска импровизация в рамките на авторитетния Филмов и музикален фестивал Transatlantyk (организиран от лауреата на Оскар Ян А. П. Качмарек) и на титлата Transatlantyk Instant Composer. Участва в няколко групи, съавтор е на джазов проект, основаващ се на идеята за пълна импровизация в съвършено нов аспект. Част е от групата "ULURU", която след основаването си се класира за финала на Международния фестивал Jazz Juniors 2012, а по-малко от половин година по-късно става финалист на Фестивала „Джаз край Одер-2013“. Понастоящем работи върху самостоятелния си албум с импровизации, посветени на най-великите композитори-класици (в т.ч. Й. С. Бах, С. Рахманинов, В. Лютославски).


Хасково

27, петък
19.00 ч., Драматичен театър, вход свободен

В рамките на фестивала „Хасководжаз”
• Джазов концерт на Яцек Швай


Eвропейски ден на езиците

26, четвъртък
Столична библиотека, пл. „Славейков” № 4

Столична библиотека кани малките си гости на четене на приказки на различни европейски езици. Ще има конкурси и награди за правилни отговори. 
Подробности ще намерите на сайта на събитието във фейсбук: https://www.facebook.com/edl.bg, на сайтовете на културните институти и в Столична библиотека.

. 18.00-20.00 ч.
Полски институт, библиотека, вход свободен

• Вечер на полския език и култура
Във връзка с Европейския ден на езиците Полският институт отваря вратите си, за да ви запознае с лесни и приятни начини за научаване на полски език. Ще ви покажем нашата библиотека и филмотека. Подготвили сме игри и забавления, награди за деца и големи. Очакваме ви!


28, събота
11.00-17.00 ч., Парк Заимов

• Eвропейски ден на езиците

Тази година сме на ново място – в Парка Заимов и имаме нова тема – „Обичам да готвя”. Можете да получите рецептите за най-хубавите ястия от различни европейски страни, да участвате в конкурси, игри, танци и песни. Каним всички, които обичат да готвят, да хапват и да учат езици!
Подробности ще намерите на: https://www.facebook.com/edl.bg
                                              

• През септември т.г. Театър „Българска армия” ще представи премиерата на пиесата „Eмигранти” на Славомир Мрожек.
 
Постановка и режисура - Диана Добрева, сценография – Нина Пашова. Участват: Милен Миланов и Александър Дойнов.

„Eмигранти” е най-забележителната (наравно с „Танго”) пиеса на Славомир Мрожек от 1974 г., смятана за една от най-важните полски драми след войната. Героите на „Емигранти” нямат имена. Далеч от дома, в мазе, служещо за жилище, те прекарват новогодишната нощ. Обречени един на друг, те живеят сред непрекъснати сблъсъци и конфликти, задълбочаващи взаимните антагонизми.
 
Славомир Мрожек почина на 15 август 2013 г.
 
Повече информация за датата на премиерата ще намерите на сайта на института  www.institutpolski.org и на фейсбук. 


Сливен

3. Mеждународен фестивал на изкуствата „Maгията на вятъра”

02.10., сряда
10.00 ч., Държавен куклен театър, бул. „Цар Освободител” № 24, билети на касата
С подкрепата на Полския институт в София

• Спектакъл „Приказка за щастието” на Изабела Дегурска (превод от полски – Елжбета Ейсимонт).
Режисьор - Елжбета Ейсимонт, сценография - Свила  Величкова, музика - Михаил  Шишков.

Автор:
Полски институт - София
Публикация:
04.09.2013 г. 13:42
Посетено:
1435
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/17538-programata-na-polskiya-institut-za-septemvri-2013