Календар

Програма на Унгарския културен институт за юни 2013

Изложби, концерти, премиери на книги, кино, театър, научни форуми

◊ ПРОГРАМАТА

1 юни, събота, 11 часа
Унгарски културен институт

По случай Деня на детето – 1 юни – каним всички деца и техните родители на авторския спектакъл на Катерина Илкова с импровизирани кукли „Приказка от прежда”
Куклен спектакъл за деца над 4 години

Плетачката ни е донесла в кошничките си прежда, игли и други любопитни неща, с които ще ни разкаже приказка.
В едно далечно, плетено кралство живее любопитна принцеса. Но ето че в ръцете й попадат ужасни вълшебни хапчета, скрити от векове на най-тъмното място на тавана. Добре че се намесва стражът.
Всичко завършва благополучно.
Вход: свободен!


3 юни, понеделник, 14 часа
Стара Загора Държавна опера

Прожекция на филма „Аглая” (р. Кристина Деак) на Фестивала „Златната липа” (1-5 юни 2013, Стара Загора)
Унгария/Полша/Румъния, 2012, драма, 110 мин., Режисьор: Кристина Деак, Сценарий: Кристина Деак, Аглая Ветерани, Оператор: Тибор Мате, Продуцент: Оана Гиургиу, Андраш Мухи, В ролите: Естер Оноди, Жолт Богдан, Бабет Явор, Пирошка Мога, Иван Камараш, Адел Йордан, Янка Доби, Музика: Збигнев Прайснер

В надеждата за по-добър живот, през ранната 1980 година, едно унгарско-румънско семейство на циркови артисти бяга на Запад, за да се спаси от диктатурата на Чаушеску в Румъния. След като вече са тук, ако искат да останат на сцената, те трябва да покажат нещо ново и екзотично. Майката измисля специален номер – тя виси от купола на цирка, закачена на косата си. Дъщеря й Аглая е притеснена, че майка й ще падне, а това падане ще доведе до смъртта й. Този страх се превръща в ежедневна тежест за нея… Но един ден, следвайки семейната традиция, тя самата ще се превърне в „Жената със стоманените коси“.
 

4 юни, вторник, 18.30-19.30 часа
Унгарски културен институт

Унгарски народни танци с Димитър Корчаков и Елица Костадинова – Танци от региона Шомод

В област Шомод в Южно Задунавие се срещат по-старинните форми на бавния чардаш. Например в Желиц бавният чардаш е наречен „стъпаловиден” заради плавните движения и пружиниращата в коленете и глезените стъпка.
Вход: свободен! Желателна е предварителната регистрация на тел: 987 23 07 или на имейл: uki@uki.bg!


5 юни, сряда, 18 часа
Унгарски културен институт

Среща-разговор с драматурга Жолт Пожгаи
Откъси от негови пиеси с участието на абсолвенти от НАТФИЗ

Жолт Пожгаи е популярен филмов и театрален режисьор. Роден е през 1960 г. в Печ, Унгария. Още на 14 години става режисьор на театрална трупа в родния си град и оттогава е свързан с театъра, независимо, че е работил като пощальон, санитар, шофьор… В момента е главен драматург на Будапещенския Нов театър. Сред по-известните му творби са: „Хораций”, „Восъчна птица”, „Хлапето”, „Пророчески валс”, „Курвата и чудовището”, „Обичам те, театър” и др.
В България са поставяни две негови творби: „Лизелота и месец май” (в театрите в Монтана, Ямбол, Пловдив и Враца) и мюзикъла „Хлапето” (в ДТ Варна).


6 юни, четвъртък, 17.30 часа
Враца – Драматично-куклен театър Враца

Постановка на Драматично-куклен театър – Враца „Лизелоте и месец май” от Жолт Пожгаи с участието на автора
Режисьор: Венцислав Асенов, превод: Нели Димова, Сценография и костюми: Маноела Дойчинова, Участват: Жана Рашева и Константин Соколов

За жанра на „Лизелоте и месец май” се знае, че той е определен от самия автор: „Жанрът е определен от автора като трагикомедия. Основата е върху комедия, но понякога се стига и до сериозни неща. Но се правят и сериозни равносметки върху нещата от живота… Отношенията между мъжа и жената са в основата на творбата. От тяхната тъжна и забавна страна, защото когато има представители на двата пола, винаги има стремеж за надиграване, за надхитряне, винаги единият се стреми да прекара другия”, уточнява режисьорът Венцислав Асенов.


11-14 юни, вторник-петък
Полски институт, Посолство на Словакия, Чешки център, Унгарски институт

Седмица на Вишеградската четворка

Културни прояви на Полша, Чехия, Словакия и Унгария в София по повод полското председателството във Вишеградската група

Вход: свободен за всички прожекции!

Полски институт:
11 юни, вторник, 10.00 ч., вход свободен

Дискусия на тема „Вишеградската Група V4 – приоритети, постижения, бъдещи перспективи“. В дискусията ще участват: посланиците на Република Полша, Унгария, Словашката Република, Чешката република. 

Посолство на Словакия, бул. Янко Сакъзов 9
: 11 юни, 18 часа – Прожекция на филма „Мълвежът на татранските върхове” (реж. Павол Барабаш), Словакия, 2011, 55 мин.

Високите Татри са символ на Словакия и място за бягство на всички търсачи на спокойствие и душевен мир. Прагът на тяхното царство следва да се пристъпва със смирение и уважение. Фалшът и възгордяването нямат място там. Те откриват по малко тайните си само пред този, който със смирение е готов да учи техните уроци. Великолепните пейзажи във филма са покана са съвместно стигане до най-високите върхове на Татрите. Филмът е награден на Банскофилмфест’ 2012 с Награда за филм за планинарски спортове, приключения и изследвания.

Чешки център, Лилав салон: 12 юни, 18 часа – Прожекция на документалния филм „Малкият Ханой” (реж. Мартина Сакова), Чешка Република, 2012, 76 мин.

Новият документален филм, копродукция на HBOEurope, Projector 23 и FilmFrame, се съсредоточава върху виетнамската общност в посттоталитарна Чехия. История за две виетнамски момичета Хунг и Нуйет, водещи борба за своето съществуване и бъдеще в Чешката република. В период от шест години, филмът проследява съдбата на двете най-добри приятелки, които градят нов дом и перспектива в Европа.

Полски институт: 13 юни, 18.00 часа - Прожекция на 2 серии от втория сезон на сериала „Дълбока вода” (реж. Магдалена Лазаркевич) с участието на оператора Войчех Тодоров.
 
Полски тв сериал от декември 2011 г., в момента полската телевизия излъчва втория му сезон. Сериалът разказва за група хора, работещи в център за социална помощ. Екипът всекидневно се сблъсква с човешки драми, като се опитва да помогне на бедни, отхвърлени от обществото, зависими и самотни хора. Героите на сериала са чувствителни към съдбата на слабите, самотните и изоставените, но в същото време се борят и със собствени проблеми. Помагат на другите, но могат ли да помогнат на самите себе си?
Първият сезон на сериала е награден на редица престижни фестивали: в т.ч. с Hugo TV Award в Чикаго, Prix Italia в Торино и специалната награда Prix Europa в Берлин.
Сериалът е съфинансиран със средства на ЕС в рамките на Европейския социален фонд.

Унгарски културен институт: 14 юни, петък, 18 часа – прожекция на филма „Аглая”, (реж. Кристина Деак), Унгария/Полша/Румъния, 2012, драма, 110 мин.
Сценарий: Кристина Деак, Аглая Ветерани, Оператор: Тибор Мате, Продуцент: Оана Гиургиу, Андраш Мухи, В ролите: Естер Оноди, Жолт Богдан, Бабет Явор, Пирошка Мога, Иван Камараш, Адел Йордан, Янка Доби, Музика: Збигнев Прайснер

Филм за членовете на едно семейство бежанци на циркови артисти, за тяхната силна взаимозависимост, за разпадането на семейството, за прелестта и едновременното проклятие на тази сплотеност – всичко това наблюдавано от гледна точка на малката Аглая.


12 юни, сряда, 10-12, 14-16 часа
Унгарски културен институт

Семинар за учители, организиран от Издателство „Просвета”
Издателство „Просвета” организира представяне на втората част от системата за изучаване на английски език в детските градини POP! 2 с автори Ангелина Цветкова и Елка Ставрева. 


13 юни, четвъртък, 18.30 часа
Унгарски културен институт

Откриване на изложбата „3х3 52 486” на Атила Лорант в рамките на Международния месец на фотографията
Открива: Надежда Павлова, член на УС на Фотографска академия и организатор на Месеца на фотографията
. 19.30 часа – Уъркшоп, воден от Атила Лорант – на английски език

Атила Лорант се занимава с фотография от 10 години, пише, публикува, режисира филми. Един от най-важните му проекти в рамките на основаната от него Фондация „Изчезващи култури” се занимава с фотодокументирането на туземните народи. Атила Лорант е първият унгарец, чиято книга с текстове и снимки издава Националното географско дружество National Geographic Society. Досега издадени албуми: Източна Африка – нещо повече от сафари (2003), Индианци край Амазонка и в Андите (2006), Wapponi (2007), Прозорец в небето (2008), Window to the Sky (2009), Конго (2011). 3X3 52 486 Фотодневник (2012). Дигиталните му публикации за iPad устройства излизат през 2012 и 2013 г.
Проектът 3х3 52 486 получава името си заради композициите си от фотографии, подредени в 3х3 матрици. Обяснението за следващите две цифри е, че фотографиите са изготвени през 52-те седмици на годината. Фотодневникът заедно с 18 „самостоятелни” творби, допълващи 52-те композиции, съдържа общо 486 фотографии.
Мозаечната енциклопедия-дневник, озаглавена 3х3, е личен проект, лична изповед. Той е медитативно изброяване на визуалните елементи, емоции и мисли, повлияли живота му. Любовта към самотата. Тихото осмисляне на живота и преходността.


15 юни, събота, 18.30 часа
Стара Загора – Парк „Пети октомври”

Участие на унгарския тромпетист Бела Салоки на Фестивала „Джаз форум”
Военен биг бенд Стара Загора, диригент кап. Цветомир Василев, със солисти: Бела Салоки – тромбон (Унгария), Йордан Капитанов – тромпет, Кути Върбанов – тромпет, Цветомир Цанков – вокал и Милица Гладнишка – вокал

От 13 до 15 юни 2013 година Стара Загора за втори път ще приюти изпълнители и любители на джаза. Мотото на фестивала е „Да засвирят тромпетите!”

Бела Салоки е джаз тромбонист, тромпетист, диригент на Оркестъра на унгарската полиция POLICE BIG BAND HUNGARY, свири в Benko Dixieland Band, фотограф на свободна практика. Завършва Музикалната академия „Ференц Лист” в Будапеща, специалност джазкомпозиция (1995). Често го определят като мултифоничен изпълнител, защото свири на множество духови инструменти, като: флигорна, тромпет, корнет, басов тромпет, туба и др.


17 юни, понеделник, 18 часа
Унгарски културен институт

Представяне на книгата „Amor fati” на Поли Муканова (Изд. „Народно читалище Зора - Кюстендил”)
Представя: Александър Йорданов

Поли Муканова е българска поетеса, докторант в Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Стихосбирката “Мигове в кибритена кутийка”, 2009, изд. “Алтера”, е преведена и на македонски от Зоран Якимоски.

“Amor fati” e втората книга на Поли Муканова. Книгата е ориентирана към жанра на фрагмента и е обособена в няколко тематични цикъла. В рамките на флуидната, но едновременно с това монолитна форма на фрагмента проехтяват въпроси и заглъхват отговори за основанията на битието, за абсурдността, отчуждението и т.н. Един от циклите в книгата, озаглавен „Сизиф дали е бил щастлив?”, като че ли описва най-добре самата фигура на фрагмента - търкалянето на камъка нагоре, който винаги се връща при себе си: “… как мога на толкова страни да се разположа, и никой ъгъл да не е мой, и никога да не повтарям…”. (Ваня Петкова, Институт за изследване на изкуствата)


18 юни, вторник, 10-12, 14-16 часа
Унгарски културен институт

Семинар за учители, организиран от Издателство „Просвета”

Семинар на тема „LitUps!: Teaching Literature int he Twenty-first Century” с лектори проф. Мадлен Данова (СУ „Св. Кл. Охридски”) и Райна Костова (учител по английски език в Първа АЕГ, София). През призмата на съвременни подходи в преподаването на литература на чужди език ще бъде представена новата учебна система на „Просвета”


19 юни, сряда, 18 часа
Унгарски културен институт

Тържество по повод приключването на учебната година
За студенти и преподаватели „унгарска филология”, преводачи и курсисти. Закрита проява!


20 юни, четвъртък, 18.30-19.30 часа
Унгарски културен институт

Унгарски народни танци с професионалните танцьори Димитър Корчаков и Ирена Тинева – Танци от Северозападна Унгария
В някои райони в Северозападна Унгария хорото е многопластово и е изпъстрено с елементи от играта (напр. на „криеница”).
Вход: свободен! Желателна е предварителната регистрация на тел: 987 23 07 или на имейл: uki@uki.bg!


21 юни, петък, 19 часа
Унгарски културен институт – Камерна сцена

„Многоклетка” – Моноспектакъл на актрисата Мариела Станчева по разказите на Лайош Наги, Ищван Йоркен, Карой Сакони, Ференц Шанта и музиката на Ян Тиърсен, Александър Деспла, Лудовико Ейнауди, Модест Мусоргски и Майкъл Нийман
Вход: свободен!

Мариела Станчева е родена на 15.01.1986 във Варна. Завършва Актьорско майсторство в НАТФИЗ през 2011 в класа на проф. Красимир Спасов и Николай Ламбрев-Михайловски. До края на 2012 е част от трупата на Драматичен театър „Стоян Бъчваров”, Варна. В момента там играе в представленията „Урбулешка трагедия” от Д. Ковачевич, реж. Д. Стоянов; „Американска рулетка” от Ал. Мардан, реж. К. Бандутов; „Дон Жуан или любовта към геометрията” от Макс Фриш, реж. Г. Михалков.


юни (датата ще бъде допълнително уточнена)
Видин – Регионален исторически музей

Откриване на изложба „За родината и свободата” на Дюла Фрьомел

Дюла Фрьомел е роден през 1959 в Будапеща. Бивш военнослужещ в Унгарската армия, „офицерски кандидат”. Началото на творческото му съзряване като художник поставят художникът Пал Мижер от Свободния университет по изобразително изкуство в Зебеген и графикът Рената Брьоме от Академията по дизайн в Хале. Най-голяма благодарност изпитва към художника Адам Миш, негов ментор, научил го на изкуството на нонфигуративното изобразяване. От 1981 редовно представя творбите си на самостоятелни и групови изложби. Завършил е специалност „Управление на културата” в Университет „Янус Панониус” в град Печ. Член е на Националното сдружение на унгарските творци, правоприемник на Фонд „Изкуство”. Носител на следните награди: Паметен плакет „За военна култура” (2010), Награда за постижение на Военното министерство (2008), ІІ награда на „Армейска четка” (2006), Почетен знак за служба, бронз, „за принос към културния живот в армията” (2005), І награда на художествения конкурс на Motorola (2000), творческа стипендия за представители на етноси на Фондация MNEK (2000), Звание „Рицар на унгарската култура” (1999).
Изложбата ще продължи до средата на юли 2013


За промени в програмата следете сайта на Унгарския културен институт http://szofia.balassiintezet.hu 


Автор:
Нели Димова, Унгарски културен институт
Публикация:
31.05.2013 г. 15:51
Посетено:
1790
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/17137-programa-na-ungarskiya-kulturen-institut-za-yuni-2013