Календар

Месечна програма на Полския институт - София

Февруари 2006

◊ СЪБИТИЯ

До 9 февруари продължава изложбата пастел на Анджей Вишневски.

1, сряда
18 ч., Галерия
Съорганизатори – Софийски университет “Св. Климент Охридски”, Факултет “Славянски филологии”

 Представяне на полските броеве на “Литературен вестник”, посветени на съвременната полска литература.

Водещи: доц. д-р Калина Бахнева, доц. д-р Искра Ликоманова , магистър Жанета Павлович и д-р Амелия Личева.
Във връзка с обявения в Полша тридневен траур - до 1 февруари включително се отлагат обявените за този период прояви.

Представянето на полските броеве на Литературен вестник,
предвидено за 1 февруари, няма да се състои.



2, czwartek
godz. 18, Galeria
Teatr Telewizji

 Еmigranci – Sławomir Mrożek, reż. Kazimierz Kutz (1995, 129 min.)
Występują: Marek Kondrat, Zbigniew Zamachowski

Rzecz dzieje się gdzieś w Europie, w którymś z wielkich miast. W prymitywnych warunkach mieszkają razem dwaj emigranci polityczni – inteligent i zarobkowy – proletariusz na dorobku. Wszystko ich dzieli: pochodzenie, obyczaje, poglądy. Łączy wspólna tragikomiczna egzystencja. Jest noc noworoczna, świat wokół bawi się.


9, четвъртък
16 ч., Радио Веселина 99,1 MHz
Веда Словена – програма, посветена на славянската музика и култура

 Група Perfect –  албумът „UNU” 

Избрани песни: Autobiografia; Co za hałas – co za szum; Objazdowe nieme kino; Idź precz; Nie bój się tego wszystkiego; Wyspa, drzewo, zamek.


9, четвъртък
18 ч., Галерия

 Защитни цветове – реж. Кшищоф Зануси (1976, 96 мин.), с превод
Награди:1977, Фестивал на полското кино в Гдиня - Гран При; награда за операторска работа; за главна мъжка роля; за сценарий; 1977 Техеран, Международен филмов фестивал – “Златен Козирог” за режисура; 1978 Ротердам, Международен филмов фестивал – награда на журналистите.

По време на езикова практика на студенти филолози избухва конфликт межу циничния кариерист доцент Якуб и идеалиста Ярослав,  млад асистент. Якуб е пример за конформист, който върви през живота, без да се гнуси от компромиси и чупки в кръста, докато Ярослав на всяка цена се стреми да защитава възгледите си и да остане почтен. Кой от двамата ще оцелее в свят, управляван от връзки и тесни групови интереси?


13, понеделник
18 ч., Галерия

 Откриване на изложба живопис “ДОМ” на Пьотр Яргуш с негово участие

Пьотр Яргуш (род. 1960 в Краков) следва живопис в Художествената академия в Краков,  а след това – графика  и педагогика в същата академия. Работи там като преподавател. През 2004 г. е отличен с персонална награда от ректора на Академията за научните, творческите и организационните си постижения. Има 39 самостоятелни изложби, участвал е в повече от 100 общи художествени изложби в страната и чужбина.

Представените в Галерията на Полския институт картини и рисунки са опит да разкажа за дома си. В символа дом мистиците са виждали градина, съсъд на мъдрост, аналогия на човешкото тяло, мисъл и живот. Опитвам се чрез образа да поставям въпроси за духовното и материалното, за своето и чуждото. Това е  разказ за житейския опит и усещането, което оставя срещата с друг човек. За узряването за собствената култура, за себеутвърждаването и завръщането у дома.
Пьотр Яргуш

Изложбата продължава до 3 март


15, сряда
18 ч., Галерия
ХVІ Шопенова вечер

 Цикъл “Майсторите и техните следовници”

16, четвъртък
18 ч., Галерия

 Хотел “Пацифик”  – реж. Януш Маевски (1975, 95 мин.), с превод
Награди: 1975 Гдиня,Фестивал на полското кино – награда за главна мъжка роля за Роман Вилхелми; 1977 Панама, Международен филмов фестивал – награда за режисура; награда за най-добър артист за Марек Кондрат.

Началото на 30-те години. Десетинагодишният Роман Боричко е приет да мие чинии в кухнята на голям хотел. Съобразителен и любопитен, той бързо печели симпатията на колегите си и напредва в службата. Бруталният келнер Форналски преследва момчето, като често го подлага на тежки изпитания. Един ден той му дава възможност да се издигне, но за сметка на приятел. Момчето не може да устои на изкушението, но тежко преживява този “успех”. Потресен от наложената в хотела система, която пречупва характери и  противопоставя хората, Роман решава да напусне.


23, четвъртък
16 ч., Радио Веселина 99,1 MHz
Веда Словена – програма, посветена на славянската музика и култура

 Група „Oddział zamknięty” – албумът Greatest Hits
Избрани песни: Party; Obudź się; Andzia i ja; Świat rad;  Bobby X; Debiut.


23, четвъртък
18 ч., Галерия

 Белези – реж. Магдалена Пекож (2004, 91 мин.), с превод
Награди: в т.ч . 2004 г. Гдиня, Фестивал на полското кино – Гран При за най-добър филм; награда за операторско майсторство; награда за костюми; награда за звук; награда на публиката Silver Screen.

Герой на филма е 30-годишният амбициозен и самостоятелен Войтек, странящ от хората и живеещ в свой свят. Възпитан от баща, който постоянно го бие, момчето издига стена около себе си.

Пещернячеството и писането на статии за вестниците изпълват живота му. В очите на своите връстници той е силен, безкомпромисен и циничен, но в дъното на душата си е чувствителен човек, който непрекъснато бяга. Живее сам, защото така е по-лесно и безопасно. Няма любов, няма семейство, а значи и опасност да повтори грешките на баща си и да се превърне в това, което баща му е бил за него. И дори когато се появява любовта, Войтек не иска да се промени.


27, понеделник
18 ч., Галерия

 Лекция на Галя Химяк “Гражданският сектор в Полша и неговите създатели. Влизането на страната в ЕС и новите предизвикателства пред обществениците”.

Галя Химяк, доктор на хуманитарните науки, е завършила английска филология във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” и социология във Варшава, Central Eurоpiаn University. От септември 2005 г. е старши асистент в Института по философия и социология на ПАН във Варшава. Има редица публикации в сп. Polish Sociological Revew.


Прояви извън София
Нова Загора
17 февруари
Галерия “Руси Карабиберов”
Изложба пастел на Анджей Вишневски
Автор:
Полски институт - София
Публикация:
30.01.2006 г. 12:26
Посетено:
690
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/1703-mesechna-programa-na-polskiya-institut-sofiya