Календар

Седмична програма на Чешки център (4-8 март 2013)

Изложба, представяне на книга, кино



◊ ПРОГРАМАТА

5.3.2013 - 7.4.2013

Изложба "Тънко & Цветно"

Изложба рисунки и картини на чешките автори Збинек Бенишек и Ян Стеклик.

Откриване на изложбата на 5.3., 18.00 ч., Галерията на ЧЦ

Ян Стеклик, роден на 5.6.1938 г. в Усти над Орлици (ЧР), е художник, визуален поет, график, автор на колажи и пърформанс. Той е един от главните действащи лица на художественото поколение през 60-те години на миналия век. В началото се занимава с абстракции, които възприема като оригинални идеи, изцяло се дистанцира от екзистенциалната тревожност. Заедно с Карел Непраш (чак до смъртта му) три десетилетия е директор на Ордена на чистия хумор без шега (Křížovnická škola čistého humoru bez vtipu) – обединение на млади художници, музиканти и писатели, които чрез творчески предизвикателства противодействат на тоталитарния режим. Ян Стеклик е един от видните личности на чешката художествена сцена, създател на лирическото концептуално изкуство, инициатор на събития, в които активно участва публиката, на събития в природата, автор на оригинални инсталации, рисунки, колажи, обекти… Творбите на Ян Стеклик могат да се разглеждат и като своеобразен чешки паралел с естетиката на легендарната международна група  Fluxus. Понастоящем работи в родния си град.

Збинек Бенишек, роден на 27.6.1949 в Оломоуц (ЧР), е живописец, художник, автор на стихосбирки, сценарист. В творбите си използва прийоми от Новия реализъм и хиперреализма, в началото се задоволява с реалността от фотографията и с дефинициите от отразени обикновени сцени. По-късно към тези фотографско-реалистични елементи добавя (през 80-те години) все повече фантастичен реквизит, често „психеделично“ деформиран, през последните години композира „надреални сценарии“ и истории описани с класически живописни техники. През 80-те години работи във Виена, където издава художественото списание Paternoster. Понастоящем работи в Прага.

Изложбата ще продължи до 7.4.2013 година.


6.3.2013

Представяне на сборника "Българската бохемистика днес"

Сборникът представя материалите от проведената в края на 2011 г. в София конференция на същата тема.

Представя търсенията на съвременните български бохемисти и на учените, занимаващи се и с бохемистична проблематика, в областта на езикознанието, литературознанието, историята, етнологията, фолклористиката, изкуствознанието. Разгледаните и анализирани в сборника научни въпроси представляват интерес не само за специалистите, но и за по-широка публика.

6.3., 18.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ


7.3.2013 - 24.3.2013

Чешкото участие на София Филм Фест 2013

През тази година, вече за седемнадесети път, Международният филмов фестивал ще представи култови заглавия от световната филмова сцена. Освен задължителната програма във феста са включени и съпътстващи събития, като например форумът Sofia Meetings, в който са поканени Вацлав Кадрънка и Алице Табери. Чешкото кино ще бъде застъпено с филма на Давид Ондржичек „В сянка“ (Ve stínu, 2012), в конкурсната секция за документален филм участие ще вземе „Лична Вселена“ (Soukromý vesmír, 2011) на Хелена Тршещикова, ще бъде показана и копродукцията на Дания, Чехия, Швеция, Германия „Кралски афери“ (A Royal Affair).

Традиционно филмовият фестивал ще гостува и в други български градове като Бургас, Пловдив и Варна. Феновете ще могат да изберат от 150 заглавия (пълнометражни и документални филми) и над 70 късометражни филма. В събитието участие ще вземат около 300 чуждестранни гости, някои от които са специално поканени за десетото юбилейно издание на Sofia Meetings, където ежегодно среща си дават едни от най-добрите представители на филмовата индустрия.

7-17-24.3., София, Бургас, Пловдив, Варна


Автор:
Чешки център - София
Публикация:
03.03.2013 г. 11:10
Посетено:
1247
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/16461-sedmichna-programa-na-cheshki-tsentar-4-8-mart-2013