Календар

Програма на Унгарския културен институт за декември

Под знака на литературата - почетен гост на Панаира на книгата е Унгария

◊ ПРОГРАМАТА

. До 14 декември продължава изложбата на Александър Сертев

Унгарски културен институт

Фотоизложба на Александър Сертев „2 х 22 – Фотографии от Унгария и Австрия”

Александър Сертев е роден през 1937 г. в София. Баща му Стоян Сертев е известен български камерен музикант и фотограф на произведения на изкуствата, а майка му е австро-унгарка. Дядо му Шандор Шенк е унгарец, строител на големи мостови конструкции в България, а баба му – австрийка. Александър Сертев завършва висшето си образование в Художествената академия в София при професорите Илия Бешков и Веселин Стайков. От 1961 г. работи в областта на графичния дизайн, изящната графика и художествената и приложната фотография. Участва в над 20 международни изложби и биеналета и в над 30 колективни изложби на български художници в страната и в чужбина. Получил е голям брой награди в България и чужбина за творбите си.

Настоящата изложба „2 х 22 - Фотографии от Унгария и Австрия” в Унгарския културен институт е втора за тази година след експозицията на Аполония в Созопол и се открива броени дни преди голямата му изложба на 14-ти декември в зала Райко Алексиев.
. Изложбата ще продължи до 14 декември


4-9 декември, вторник-неделя
София – Национален дворец на културата

ХХХІ Софийски международен панаир на книгата

Фокусна държава: Унгария

Представяния на книги с участието на автори от Унгария, преводачи и литературни критици, концерт с участието на танцьори от Унгария (НДК, 4.ХІІ), театрален пърформанс на студенти по „Едноминутни новели” на Ищван Йоркен (НДК, 5.ХІІ.), форум за унгарската културна дипломация (УКИ, 5.ХІІ), литературно-музикален пърформанс на Габриела Хаджикостова, Виктор Тот и Георги Ангелов (НДК, 6.ХІІ.), концерт на Виктор Тот и състава Роуд Сикс Сакс (НДК, 7.ХІІ.) и пиесата „Спанак с картофи” (Сатиричен театър, 8.ХІІ.)

• Вж. Подробна програма по дни и часове http://kulturni-novini.info/news.php?page=news_show&nid=15931&sid=4

Ще можете лично да вземете автограф от: Ева Банки, Балаж Дьоре, Ендре Кукорели, Катрин Орел, Золтан Поша, Дьорд Рощаш-Фаркаш, Дьорд Сонди


11 декември, вторник, 17.00 часа
БАН – Централна библиотека, фоайе

Изложба на унгарски книги от фонда на Централна библиотека на БАН
. Откриват: доц.д-р Динчо Кръстев, директор на ЦБ на БАН и д-р Тошо Дончев, директор на УКИ

В изложбата са представени трудове на унгарски учени, чуждестранни членове на БАН, унгарска преводна художествена литература, книги от библиотеката на цар Фердинанд, които показват развитието на научното и културното сътрудничество между академиите на двете страни.
. Изложбата ще продължи до 21 декември


17 декември, понеделник, 18 часа
Унгарски културен институт

Изложба-живопис на Илиана Докова и Асен Милчев

Илиана Докова живее и работи в София. Досегашни изложби: 2012 – Галерия „Алфиани” – Сборна музикална изложба; 2011 – Галерия „Макси” – „Родена... жена”; 2010 – Галерия „Макси” – „Далечно  щастие”.
„Картините й се отличават с изключително индивидуално усещане при изграждането на формата и колорита, породено от специфичния й поглед, който представя всеки детайл от неочаквана гледна точка и позиция. Колоритните решения са сложни и изградени с фактурни наслагвания и смели намеси в конструкцията на творбата. На места авторката използва деликатни и сложни хармонии в съчетание с фигурални акценти, на другия полюс са силно изразените контрастни съчетания между категоричното и страстно  съчетание на черно и червено.” (Диана Драганова-Щир)

Асен Милчев е завършил ВПИ – Благоевград, специалност живопис и педагогика. Работи с маслени и акрилни бои, които смесва с цветна графика – перо и туш. В периода 1997-2010 има реализирани 7 самостоятелни изложби (Галерия „Средец”, Галерия „Стълбата”, Галерия „Балчик-Двореца” и др.).
„Водеща роля в живописните творби на Асен Милчев е определена на сюжети, свързани с психологическата нагласа на човека. Централното място е отделено на личността, внимателно разглеждана самостоятелно и едновременно с това като малка част от обществото, към което, по силата на някакви обстоятелства или по свой собствен избор, принадлежи. Тук рефлектират въпросите за отговорността при избора на житейска позиция, за непреходността на моралните стойности, към които човек се придържа и подчинява собствените си действия. (Николай Бошев)
. Изложбата ще продължи до 6 януари 2013


17 декември, понеделник, 14 и 16 часа
НАТФИЗ – Кинозала

Панорама на новото унгарско кино (продължение)
Прожекция на филмите:
. 14.00 часа – Не съм ти приятел (реж. Дьорд Палфи), 2009, 100 мин.
. 16.00 часа – Свърши се със справедливостта (реж. Миклош Янчо), 2009, 85 мин.


18 декември, вторник, 18.00 часа
Унгарски културен институт

Тържество по повод края на годината (закрита проява) 
За студенти и преподаватели „унгарска филология”, преводачи и курсисти


19 декември, сряда, 18.00 часа
Унгарски културен институт

Коледно-новогодишна среща на Софийски есенен салон за поезия

„Софийски есенен салон за поезия” провежда от 2008 г. културни събития, отворени за участие на поети от всички творчески съюзи и сдружения в България. В bgpoetrypages.com са поместени онлайн антологии със стихове на участници в предишни срещи.
 

___________________________

. За промени в програмата следете сайта на Унгарския културен институт http://szofia.balassiintezet.hu  

 

 


Автор:
Нели Димова, Унгарски културен институт
Публикация:
03.12.2012 г. 11:16
Посетено:
1345
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/15965-programa-na-ungarskiya-kulturen-institut-za-dekemvri