Календар

Програмата на Полския институт за декември 2012 и януари 2013

Изложби, концерти, премиери на книги, кино, научни форуми

◊ ПРОГРАМАТА

Честито Рождество Христово!
Щастлива Нова година!
Wesołych Świąt Bożego Narodzenia!
Szczęśliwego Nowego Roku!


Декември 2012

. До 7 декември в Полския институт продължава документалната изложба „Бруно Шулц в покрайнините на времето”.


Шумен
3., понеделник
По случай Годината на Корчак
17.00 ч. – Читалище „Добри Войников” в Шумен
Съвместно с Читалище „Добри Войников”, Славянското дружество „Васил Друмев” и лектората по полски език в Шуменския университет
. Откриване на документалната изложба „Януш Корчак. Крал на децата” Представяне на българското издание на книгата „Kрал Матиуш Първи” и „Избрани съчинения” на Януш Корчак (Правото на детето да бъде уважавано, Как да обичаме детето, Дневник) (издателство „СОНМ”, превод: Пламена Баженова, Благовеста Лингорска, Правда Спасова). Книгите ще представи проф. д-р на философските науки Правда Спасова.


Шумен
4., вторник
13.00 ч., Читалище „Добри Войников” в Шумен
. Прожекция на филма „Koрчак” (1990) на реж. Анджей Вайда.


4., вторник
12.00 ч., Аудитория 160, Софийски университет, Ректорат, вход свободен
Съвместно с факултет „Славянски филологии“

• Лекция на проф. Магда Карабелова „Дипломацията като междукултурен феномен и историко-политическо случване (проф. Тадеуш Станислав Грабовски и граф Адам Тарновски).
           
Лекцията включва и представяне на полско-българското издание на книгата на Тадеуш Станислав Грабовски „Българската анкета по полския въпрос (1915-1916)” и на научния очерк „Българската мисия на Тадеуш Станислав Грабовски, пратеник на възродена Полша” на Магда Карабелова.
 

4., вторник
19.00 ч., БИАД, ул. „Раковски“ № 108, билети на касата

• Концерт на Ростислав Йовчев с музика от славянски композитори.
В програмата: Карол Шимановски, Веселин Стоянов,  Димитър Ненов, Александър Скрябин.


4 и 10 декември
19.00 ч., Полски институт, вход – 2 лв.
Сдружение „Mеждународен фестивал на планинарския филм”

• Традиционни презентации от цикъла „За планини, приключения, пътешествия и екстремни спортове” на Сдружението.

 
Благоевград
7., петък
9-14.00 ч., Югозападен университет „Неофит Рилски“
По случай Годината на Корчак, под патронажа на Н.П. Посланика на Полша Лешек Хенсел

• Кръгла маса ”Януш Корчак – гражданин на света” с участието на преподаватели и студенти от Университета.
 
В програмата на кръглата маса са включени доклади на преподаватели от Югозападния университет „Неофит Рилски“ и Великотърновския университет, посветени на делото и книгите на Януш Корчак, студентски есета за Януш Корчак, разглеждане на студенска постер-сесия, представяне на новия превод на книгата на „Крал Матиуш І“ на Издателство СОНМ, прожекция на цифровата версия на филма на Анджей Вайда „Корчак“ .


10., понеделник
14.00 ч., НАТФИЗ, само за студенти
Прожекции на полски филми за студентите на НАТФИЗ

• Кръщене – реж. Марчин Врона (2010, 85 мин.)
Участват: Войчех Желински, Томаш Шухард, Наталия Рибицка, Адам Воронович, Михал Котерски, Павел Томашевски
Награди: 2010 – Фестивал на полското кино в Гдиня – „Сребърни лъвове”; 2011 – Гран при на Международния филмов фестивал в Монс, Белгия

Сценарият на филма е създаден по действителната история на момче от полската провинция, което след криминален епизод в родния си град заминава за Варшава, за да започне нов живот. Брилянтно направен филм, който докосва сърцата с една история за жертвата и противопоставянето, за нещастието и надеждата.
 

10., понеделник
18.30 ч., Център за култура и дебат „Червената къща“, ул. „Любен Каравелов” № 15

• Откриване на изложбата „Европейски Съединени щати” и дебат. Видеоинсталация на Анна Коник „In the Middle of the Way” в рамките на общата експозиция.
 
Изложбата "Европейски Съединени щати" е пътуваща изложба, посветена на европейската идентичност и Европа днес. Изложбата в София е част от едноименен проект на десет организации от Европа с водещ партньор Гьоте институт в Париж, а един от съорганизаторите е  Лодзкия университет. Изложбата е представена първо в гр. Лодз по време на полското председателство  на Съвета на ЕС през 2011.
. Изложбата продължава до 22 декември,  работно време всеки ден 10.00-19.00 ч.


11., вторник
18.00 ч., Полски институт, вход свободен

• Oткриване на изложбата „Цветовете на европейската сол” от Музея на краковските жупи Величка с участието на Магдалена Вашньовска-Новак и Малгожата Богуцка, куратор на изложбата.
 
През 2011 г. в рамките на културната програма на полското председателство на Съвета на ЕС Музеят на краковските жупи Величка обяви фотоконкурс „Цветовете на европейската сол ”.
 
В конкурса се включват 37 фотографа, изпратили 165 работи, представящи сол от 24 места в 14 европейски страни: Aвстрия, България, Хърватска, Кипър, Дания, Франция, Ирландия, Германия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения и Италия. I награда печели участникът от България Валери Христов. 
. Изложбата продължава до 31 януари 2013 г.


12., сряда
18.00 ч., Полски институт, вход свободен

• Писма до дядо Коледа – реж. Митя Окорн (2011, 116 мин.)
Участват: Павел Малашински, Мачей Штур, Пьотр Адамчик, Tомаш Каролак, Рома Гоншоровска, Агнешка Дигант, Kaтажина Желинска, Aгнешка Вагнер, Войчех Малайкат
„Писма до дядо Коледа” е забавна комедия за навечерието на Коледа, когато пътищата на десет различни и необикновени герои се пресичат и те откриват, че не може да се избяга от любовта и… Коледа. Режисьорът бе отличен със специалната награда на тазгодишното издание на Фестивала „Любовта е лудост“ във Варна.


13., четвъртък
По случай Годината на Корчак
19.30 ч., Театър-лаборатория „Aлма алтер”, Софийски университет, вход свободен до запълване на местата
С подкрепата на Полския институт в София

• Спектакъл „Kогато отново бъда малък”, посветен на живота и делото на Януш Корчак. 
Постановка, режисура и сценарий – Николай Георгиев.  


17., понеделник
По случай Годината на Януш Корчак
10.00 ч., Нова конферентна зала, Софийски университет, ректорат
Съвместно с факултет Педагогика на Софийския университет и Държавна агенция за закрила на детето

• Конференция, посветена на правата на детето „Закрила на правата на уязвимите деца - проблеми и предизвикателства“. Участват полският омбудсман за децата министър Марек Михалак, който ще представи лекция на тема „Омбудсманът за децата – гарант за по-пълната закрила на правата на най-малките граждани” и Якуб Шпевак, председател на Фондацията „KIDPROTECT“, който ще представи дейността на фондацията, програмите и обществените й акции.

. По време на конференцията ще бъде представена изложба, посветена на Корчак, българското издание на педагогическите текстове на Януш Корчак „Правото на детето на уважение”, „Как да обичаме детето” и „Дневник” (Издателство СОНМ, превод – Благовеста Лингорска и Правда Спасова). Книгата ще представи проф. д-р на философските науки Правда Спасова.


18., вторник
18.00 ч., Полски институ, вход свободен

• Празничен концерт "На гости с музика" – изпълнение на ученици от школите по изкуствата при Народно читалище „Бачо Киро - 1945".
В програмата творби на Джузепе Верди, Й. С. Бах, Дмитрий Шостакович; Роберт Шуман; Л. ван Бетовен; Фридрих Хендел, Фридерик Шопен, КУИН, Джордж Гершуин.


Полските пиеси в софийските театри:

10 и 29 декември
19.00 ч., Народен театър „Иван Вазов”, сцена „Сълза и смях”, билети на касата
. „Тестостерон” – пиеса на Анджей Сарамонович. Режисьор – Пламен Панев, превод – Йоанна Попова.

4 и 13 декември
19.00 ч, Teaтър „София”, камерна сцена, бул. „Янко Сакъзов”23A, билети на касата
С подкрепата на Полския институт
. Tирамису – пиеса на Йоанна Овшанко 
Режисьор – Николай Поляков

12 декември
19.00 ч., Teaтрална работилница „Сфумато”, ул. „Димитър Греков” № 2, билети на касата
С подкрепата на Полския институт
. Кланица – пиеса на Славомир Мрожек.
Сценичен вариант и постановка – Николай Ламбрев-Михайловски.

 
Януари 2013

12., събота 
Полски институт, вход свободен

• Карнавалът започна! Каним всички любители на веселбата на уроци по танци – ПОЛОНЕЗА!
- 11.00 ч. – уроци за деца
- 12.00 ч. – уроци за възрастни

Полонеза – представителен полски народен танц (някога придворен). Корените на полонезата идват от народния танц, познат в първоначалната си форма като chmielowy от втората половина на  XVI и началото на XVII в., постепенно възприет в салоните на едрите земевладелци магнатите. При полските крале танцът става част от придворния церемониал, като се превръща в парад на шляхтата пред монарха. Полонезата се изпълнява в началото на балове, днес открива различни прояви, за да подчертае тържествения им характер.

Тайните на полонезата ще ви разкрият професионалните танцьори Димитър Иванов (бивш член на Ансамбъла за песни и танци Мазовше) и Елица Костадинова.
Заявки за участие ще се приемат в информационния пункт на Полския институт, тел. 02/ 981-09-07, 02/ 987-21-59, електронна поща: sofia.info@instytutpolski.org


21., понеделник
18.00 ч., Полски институт в София, вход свободен

• Тържествено връчване на Почетното отличие на Министъра на външните работи на Република Полша  „BENE MERITO” на Малина Томова (посмъртно) за дейността й по укрепване позициите на Полша на международната арена. 

На 21 януари, когато Малина Томова щеше да празнува рождения си ден, Полският институт в София кани приятелите, колегите и любителите на нейната поезия да присъстват на тържеството за връчване на отличието на семейството й и на възпоменателна поетична вечер.  

Престижната Почетна награда „BENE MERITO” (лат. добре заслужена или правилна награда) е полско гражданско отличие, присъждано от министъра на външните работи на Република Полша от 2009 г.

Maлина Tомова (1950-2011) – българска поетеса, журналистка, издател, зам.-главен редактор на литературния седмичник „Литературен вестник”, директор на издателство „Стигмати“, преподавател по кинодраматургия в Юго-западния университет в Благоевград, една от най-активните популяризаторки на полската култура в България. Сценарист на няколко документални филма, автор на четири стихосбирки. Стиховете й са преведени на английски, испански, руски и унгарски езици.
    
По инициатива на Малина Томова през 1991 г. започва да излиза престижното седмично литературно издание „Литературен вестник”, единственото българско независимо издание, посветено на българската литература и култура и на културата и литературата на Централна и Югоизточна Европа. От началото на своето съществуване, благодарение на инициативата и ангажираността на Малина Томова, вестникът редовно помества статии, посветени на най-новите тенденции в полската литература и култура, представя полски автори и творчеството им, в т.ч. Збигнев Херберт, Чеслав Милош, Ришард Капушчински, Анджей Сташук, Oлга Токарчук, Ришард Криницки и Ева Липска, подготвя специални издания, изцяло посветени на явления в полската литература и полски автори.

M. Toмова с огромна енергия и всеотдайност работи за популяризирането на полската литература и култура в България. Тя бе аниматор на полската култура в България, активен участник в популяризаторската дейност на Полския институт в София.        
          

31., czwartek
godz. 18.00,  Biblioteka Instytutu Polskiego

• Dyskusyjny Klub Książki.
Zapraszamy do swobodnej rozmowy o polskich książkach przy niezobowiązującej atmosferze i herbacie. Spotkania odbywać się będą w każdy  ostatni czwartek miesiąca. Podczas szóstego spotkania będziemy rozmawiać o książce „Lala” Jacka Dehnela. Wszystkich czytelników serdecznie zapraszamy! Rozmowy o książkach będą prowadzone w języku polskim.
Jacek Dehnel – „Lala”
Jest rok 1919. W Kielcach przychodzi na świat dziewczynka. Roztargniona rodzina przez pięć lat nie może się zebrać, aby nadać jej imię. Mówią o niej „Lalka”, „Laleczka”, „Lalunia”. W końcu rodzice wywiązują się ze swojego obowiązku, jednak dziewczynka na zawsze już pozostaje Lalą. W powieści Jacka Dehnela imię bohaterki nabiera jednak dodatkowych znaczeń. z jednej strony jest wyrazem czułości, jaką przez całe życie otaczana była przez bliskich, z drugiej zaś metaforą jej starczego bezwładu i zdziecinnienia, powolnego zapadania w letarg, którego jesteśmy świadkami w ostatniej części utworu.
Książka ukazała się w serii „Archipelagi” Wydawnictwa W.A.B.

 


Автор:
Полски институт - София
Публикация:
30.11.2012 г. 21:27
Посетено:
1700
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/15955-programata-na-polskiya-institut-za-dekemvri-2012-i-yanuari-2013