Календар

Месечната програма на Полския институт за ноември 2012

Изложби, кино, лекции, представяне на книги

◊ ПРОГРАМАТА

До 15 ноември в Полския институт продължава документалната изложба „Януш Корчак. Крал на децата”.

Варна
1-19 ноември

Съвместно с Полското училище „Адам Мицкевич”
Градска художествена галерия – Варна
Изложба „Фауна, флора и пирати” – полска детска илюстрация.

Изтъкнати социолози и философи в България
5-7 ноември

Проф. Зигмунт Бауман – социолог, философ, есеист, университетски преподавател. Едно от най-важните понятия, на които е автор, е втечнената модерност - синоним на постмодерността - като най-подходящо име за съвременната ситуация. Проницателен изследовател на тоталитарните общества и проблемите на свободата, той е смятан за един от най-изтъкнатите мислители на това течение. Автор на тревожни, широко коментирани прогнози относно бъдещото на цивилизацията. Преподавател в университетите в Тел Авив и Хайфа, Лийдс, където от 2010 г. работи център с неговото име. Лауреат на наградата на княза на Астурия в областта на комуникациите и работата в името на човечеството, наградата „Теодор Адорно”, Златен медал „Заслужил за културата – Gloria Artis”. Доктор хонорис кауза на Софийския университет (2002 г.), Карловия университет в Прага и Университета „Карл Велики” в Ковно. Най-влиятелните и четени текстове на Зигмунт Бауман: Wizje ludzkiego świata, Studia nad społeczną genezą i funkcją socjologii, Kultura i społeczeństwo, Preliminaria, Wydarzenia marcowe 1968, Socjalizm. Utopia w działaniu, Nowoczesność i Zagłada, Ponowoczesność jako źródło cierpień.
На български са излезли следните негови книги (превод от английски – Мария Димитрова): „Глобализацията” (1999); „Живот във фрагменти” (2000); „Постмодерната етика” (2001); „Модерност и Холокост” (2002, превод от английски Алфред Криспин), „Общността” (2003).

Проф. Александра Яшинска-Каня (Институт по социология на Варшавския университет) – занимава се със съвременни социологически теории, международни сравнителни изследвания на ценностите, национални и етнически конфликти, социология на емоциите. Ръководител на полския екип в международния проект European Values Study, в рамките на който работи с българските си колеги, ръководени от проф. Георги Фотев. 

 
5., понеделник
12.00-14.00 ч., Нова конферентна зала, Ректорат, Софийски университет, вход свободен

Съвместно с Философския факултет на СУ и Института за изследване на обществата и знанието на БАН
Лекция на проф. Александра Яшинска-Каня „Промяна на ценностите на поляците на фона на Европа 1990-1999-2008".

5., понеделник
18 ч., Полски институт, вход свободен

Проблемът да бъдеш човек днес – филм за проф. Зигмунт Бауман и среща с режисьора Бартломей Джадош и продуцента Гжегож Лепяж (2012, 51 мин., с надписи).

                 
6., вторник
17.00-19.00 ч., Аула на Софийския университет, вход свободен

Съвместно с Философския факултет на СУ и Института за изследване на обществата и знанието на БАН
Лекция на проф. Зигмунт Бауман - Кое е „централното” в Централна Европа


7., сряда
17.30 ч., Полски институт, вход свободен

Съвместно с Института за изследване на обществата и знанието 
• Тържествено връчване на отличието “Почетен знак с лента на Института за изследване на обществата и знанието” на проф. Зигмунт Бауман.
Дискусия с проф. Зигмунт Бауман, водещ – доц. дсн Румяна Стоилова, директор на Института за изследване на обществата и знанието 
• Любов, Европа, светът на Зигмунт Бауман – документален филм на реж. Кшищоф Жончински (53 мин., 2011, с превод).


5., понеделник
14.00 ч., НАТФИЗ, само за студенти

Прожекции на полски филми за студентите на НАТФИЗ
Ружа – реж. Войчех Смажовски (2011, 98 мин.), с надписи
Участват: Aгата Кулеша, Maрчин Дорочински, Кинга Прайс, Яцек Брачак.
Награди: 2011 – Гдиня (дo 1986 Гданск) (Фестивал на полското игрално кино, от 2012 Gdynia Film Festival) – награда за главна мъжка роля.

По покана на Полския институт в София за участие в Дискусията по случай Европейската година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията, организирана от Чешкия център на 6 ноември т.г., пристига Марек Шпунар, председател на УС на Фондацията за Ягелонския университет и координатор на програмата Университети за третата възраст. Той ще представи работата на организацията в Полша.

Университети за третата възраст са организации за хора в напреднала възраст, чиято цел е повишаване качеството на живот на възрастните хора и тяхното стимулиране, използване на техните знания, yмения и житейски опит за развитие на икономическия и обществения живот в страната.


9., петък
19.00 ч., Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, бул. „Eвлоги и Христо Георгиеви” № 94, вход с покани

По случай 11 ноември – Ден на независимостта, под патронажа на Н.П. Посланика на Република Полша

Koнцерт на проф. Анджей Хорошински (oрган) и Станислав Джевецки (пиано).
В програмата: творби на Л. ван Бетовен, Фр. Шопен, Й. С. Бах, А. Вивалди, Б. Сметана, М. Сужински, полски табулатури от XVI и XVII в.

Aнджей Хорошински – органист, композитор, преподавател, бивш ректор на Музикалната академия във Варшава. Изнасял е концерти в почти всички европейски страни, както и в Израел, САЩ, Канада, Австралия, Южна Корея и Япония. Свирил е в най-престижните зали в цял свят. Има авторски транскрипции на оркестрови творби за орган. Лауреат на голям брой конкурси за органови импровизации. Консултант на министъра на културата и националното наследство и автор на множество проекти в областта на строителството на органи. 

Станислав Джевецки – полски пианист, композитор, лауреат на международни клавирни конкурси. На 6 години заминава като солист на първото си концертно турне с оркестъра Sinfonia Varsovia в Япония. Свирил е в най-големите европейски концертни зали, в Карнеги хол в Ню Йорк, Meксико, Kaнада, Япония. Интересува се от камерна музика, свири в дует със съпругата си Екатерина Джевецка. Станислав Джевецки е лауреат на много престижни награди – Гран при от Европейския телевизионен конкурс в Аликанте, X конкурс на Евровизия за млади музиканти в Берген, чийто финал гледат десет милиона зрители. Музикантът е най-младият лауреат на “Паспорта на Политика” – една от най-престижните полски награди, присъждана от авторитетното полско списание “Политика”.

           
12., понеделник
18 ч., Полски институт, вход свободен

• Представяне на книгата Kompetencja komunikacyjna bułgarskich użytkowników języka polskiego (aspekt glottodydaktyczny) на Магдалина Митрева.

Книгата ще представи проф. д-р Боян Биолчев – полонист, литературовед, преподавател по литературознание в Софийския университет.

Магдалина Митрева (позната като Лина Василева) е магистър по физика и магистър по славянски филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски”; доктор по езикознание на Варшавския университет; преподавател по полски и български език като чужд; преводач на полска литература, носител на полски държавни награди Кавалерски кръст на Ордена за заслуги към Полската Република и отличието „Заслужил за полската култура”.

. На 15 ноември от 13 ч. в Заседателната зала (сградата на Ректората) на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” ще се състои поредното представяне на книгата. Съвместно с Филологическия факултет на университета.


13., вторник
19.00 ч., Полски институт, вход – 2 лв.

Сдружение „Mеждународен фестивал на планинарския филм”
• Срещи от цикъла „За планини, приключения, пътешествия и екстремни спортове” на Сдружението.


15., четвъртък
18 ч., Полски институт, вход свободен

В мрака – реж. Агнешка Холанд (2011, 138 мин.), с надписи
В ролите: Роберт Венцкевич, Бено Фюрман, Агнешка Гроховска, Мария Шрадер, Херберт Кнауп, Кинга Прайс
През 2012 г. филмът беше номиниран за Оскар в категория „Най-добър чуждестранен филм”

Леополд Соха, поляк от Лвов, в продължение на повече от година помага и дава подслон на укриващи се в каналите бегълци от гетото. За пари. Но това, което изглежда като възможност за печалба, се превръща в дълбока емоционална връзка между Соха и бегълците и прераства в героична битка за човешкия живот.
Сериозен, епичен филм, далеч от обичайните развлечения. (…) Джо Моргенстерн, Уолстрийт джърнъл


15., четвъртък
19.30 ч., Театър-лаборатория „Aлма алтер”, Софийски университет, вход свободен до запълване на местата

По случай Годината на Корчак
С подкрепата на Полския институт в София

Спектакъл „Kогато отново ще бъда малък”, посветен на живота и делото на Януш Корчак.  Постановка, режисура и сценарий – Николай Георгиев.  


19., понеделник
18.00 ч., Полски институт, вход свободен

Документална изложба „Бруно Шулц в покрайнините на времето” – среща в деня на 70-та годишнина от смъртта на Бруно Шулц. Откъси от негови разкази ще прочете актьорът Богдан Глишев.

Бруно Шулц (1892-1942) – писател, художник, автор на рисунки, график, роден в семейството на полонизирани евреи. Целият му живот преминава в Дрохобич, малко градче (тогава полско, днес украинско) недалеч от Лвов. За него родният град е центъра на света, той е негов внимателен наблюдател  и го увековечава в прозата си. Загива при трагични обстоятелства на 19 ноември 1942 г.
Запазеното литературно наследство на Бруно Шулц е сравнително скромно като количество, но  много оригинално – две книги с разкази "Канелените магазини" и "Санаториум Клепсидра", които го правят известен, няколко други творби, комплект писма, както и "критични очерци" – рецензии, публикувани в пресата. Творбите му, преведени на много езици, четени и познати на ценителите на литературата, могат да бъдат преоткривани – и в Полша, и извън пределите й. Ценители на неговата проза са били Бохумил Храбал, Данило Киш, Милан Кундера, Джон Ъпдайк, Филип Рот, Дж..М. Кутси.
Отделна форма на изказ са рисунките на Шулц. С помощта на рядко използвана графична техника cliché verre той подготвя серия гравюри. Разработва цикъл рисунки, илюстриращи първото издание на "Фердидурке" на Витолд Гомбрович и към своите разкази от книгата "Санаториум Клепсидра". Най-голямата сбирка от над триста експоната притежава Литературния музей „Адам Мицкевич” във Варшава.
Фантастичният свят, майсторският език и философска дълбочина на творбите на Шулц  са причина творчеството му да продължи да се радва на неотслабващ интерес, за което свидетелстват постоянно появявяващите се нови преводи. 

Изложбата продължава до 29 ноември


Банско
21-25 ноември

Участие на Полския институт в Международния фестивал на планинарския филм – Банскофилмфест 2012

• Представяне на 13 полски филма на планинарска тема и документалния филм за полския хималаизъм „Изкуството на свободата” (2011, реж. Марек Клосович и Войтек Слота). Филмът е част от цикъла документални филми „Пътеводител за поляци”, реализиран от Института „Адам Мицкевич”.
• Участие на алпинистите Дариуш Залуски и Пьотр Пустелник в журито на Фестивала

                        
22., czwartek
godz. 18.00, Biblioteka Instytutu Polskiego

Dyskusyjny Klub Książki.

Zapraszamy do swobodnej rozmowy o polskich książkach przy niezobowiązującej atmosferze i herbacie. Spotkania odbywać się będą w każdy ostatni czwartek miesiąca. Wszystkich czytelników serdecznie zapraszamy! Rozmowy o książkach będą prowadzone w języku polskim.
Paweł Huelle – „Mercedes Benz”
“Мercedes-Benz. Z listów do Hrabala” to urocza, przezabawna powiastka gdańskiego prozaika, która zaczyna się w okolicznościach iście dramatycznych: bohater, wsiadając z instruktorką kursu prawa jazdy, nieomal umiera z upokorzenia i wstydu. Pragnąc opóźnić moment ostatecznej kompromitacji, ucieka się do wypróbowanego sposobu: zaczyna snuć opowieść o samochodach swoich dziadków. Narracja staje się piętrowa i wielowymiarowa: wątki hrabalowskie przeplatają się ze współczesnymi i z nostalgiczną, pełną ciepła i humoru wyprawą w głąb rodzinnych korzeni, w odeszły w przeszłość świat międzywojnia.


Шумен
22., четвъртък
По случай Годината на Корчак
17.00 ч. – Читалище „Добри Войников” в Шумен

Съвместно с Читалище „Добри Войников”, Славянското дружество „Васил Друмев” и преподавателите по полски език в Шуменския университет
• Откриване на документалната изложба „Януш Корчак. Крал на децата”
• Представяне на българското издание на книгата „Kрал Матиуш Първи” и „Избрани съчинения” на Януш Корчак (Правото на детето да бъде уважавано, Как да обичаме детето, Дневник) (издателство „СОНМ”, превод: Пламена Баженова, Благовеста Лингорска, Правда Спасова).
• Прожекция на цифровизираната версия на филма „Koрчак” (1990) на реж. Анджей Вайда.
Книгите на Януш Корчак ще представи Благовеста Лингорска.

През 2012 г. се навършват 70 години от смъртта на Януш Корчак и неговите възпитаници и сто години на създаденото от доктора Сиропиталище на ул. „Крохмална” във Варшава. В Полша 2012 г. е обявена за Година на Януш Корчак. (Повече информация на сайта http://2012korczak.pl/)


25., неделя
11.00 ч., Полски институт, вход с покани

Полското културно-просветно дружество „Владислав Варненчик” и Полският институт канят на
• Празник на зелето: Какво се крие в зелевия лист

Каним поляци и българи на кулинарна среща, посветена на любимото зеле, но не само на дегустация. Освен нашата покана, за пропуск ще служи и още нещо – ястия, консерви, салати собствено производство.
Очакват ви красиво издадени проверени рецепти, демонстрация как се прави кисело зеле по полски, клипове и други изненади.
Всички желаещи да участват каним да ни пишат на адрес sofia.info@instytutpolski.org , поканите ще бъдат разпределяни по реда на изпратените заявки. 


Проект „Нощи с Шулц”
През 2012 г. се навършват 120 години от рождението на Бруно Шулц и 70 години от неговата трагична смърт през ноември 1942 г. Сенатът на Република Полша обяви ноември 2012 г. за Месец на Бруно Шулц. „Сенатът на РП постанови да се почете този полски писател и артист, чиито произведения са признати от международната критика за едни от най-оригиналните явления в световната литература на XX век.” – подчертава се в резолюцията.

26., понеделник
18.00 ч., Полски институт, вход свободен

• Лекция на проф. Михал Павел Марковски за творчеството на Бруно Шулц „Шулц и екзистенцията”
• Обявяване на резултатите от конкурса за студенти и начинаещи преводачи за превод на откъси от прозата на Бруно Шулц

Михал Павел Марковски – литературен критик, литературовед, преводач и есеист, професор в Ягелонския университет, в момента завеждащ катедрата по полски език и литература в Университета Илиноис в Чикаго. Автор на няколко десетки книги, в това число и събрани есета: Анатомия на любопитството (Anatomia ciekawości, 1999, награда на Фондация Кошчелски 2000), Провинение: есета за писането и четенето (Występek: eseje o pisaniu i czytaniu, 2001), Копнеж и идолопоклонничество (Pragnienie i bałwochwalstwo 2003), Непредвидимото (Nieobliczalne 2007), Всеобщата безнравственост. Шулц, екзистенция, литература (Powszechna rozwiązłość. Schulz, egzystencja, literatura 2012). Познавач на творчеството на Барт, Гомбрович, Дерида, Шулц, Пруст, Виткаци, Ницше и Лешмян.


27., вторник
12.00 ч., Полонистичен кабинет № 149, Софийски университет

Съвместно с Факултета по славянски филологии
• Семинар за студентите от полска филология и курсистите по полски език с участието на проф. Михал Павел Марковски по разказа „Улица Крокодилска” на Бруно Шулц


28., сряда
18 ч., Полски институт, вход свободен

Прожекция на филма „Санаториум Клепсидра”
(реж. Войчех Хас, 1973, 119 мин., с надписи). Преди прожекцията – лекция на Агнешка Таборска за филма
В ролите: Ян Новицки, Тадеуш Кондрат, Густав Холубек.

Изключителна, оригинална поетична драма, картина на един несъществуващ свят. Поетически размисъл за преходността, неизбежността и необратимостта на смъртта, изобразена чрез историята на един човек, който, посещавайки санаториума, в който е пребивавал починалия му баща, се пренася в тайнствен, сюрреалистичен „свят на (метафоричното) въображение”.

Агнешка Таборска – писател, преводач, изкуствовед, почитателка на френския сюрреализъм. Преподава изкуствознание в Rhode Island School of Design в Провидънс (САЩ). Автор на много книги за възрастни (в т. ч. „Китът, или обективният случай”, „Сънното житие на Леонора Круз”, „Американски трошички”), както и за малките читатели. Нейните приказки са илюстрирани от най-известните полски илюстратори – Юзеф Вилкон („Der Fischer auf dem Meeresgrund”, „Рибар на дъното на морето”, „Блусът на носорога”, „Черната планина”), Франчишек Машлушчак („Лунни духове”, „В малиновия конфитюр”) и Антони Боратински („Лудият часовник”).


29., четвъртък
18.00 ч., Полски институт, вход свободен

Съвместно с Института на книгата в Краков
Прожекция на филма „Улица Крокодилска” и „Трактат за манекените”. Преди филма – лекция на Агнешка Таборска

"Улица Крокодилска" – реж. Стефан и Тимоти Куей (Англия, 1986, 20 мин.) Многократно награждаван филм (1986, Международен филмов фестивал в Кан – номинация за Златна палма; 1986, Международен филмов фестивал в Оденсе – Гран при за най-добър приказен филм; 1986, Международен фестивал на киното и научната фантастика, Брюксел – Гран при)

Анимационният филм е направен във Великобритания и е в класацията на най-добрите световни анимации. Вдъхновен от разказа на Бруно Шулц „Улица Крокодилска”, действието се развива в провинционален музей, в който един от експонатите е мистериозна дървена машина. Героят на филма преминава през онирична зона, изпълнена с разлагаща се материя, танцуващи винтове, странни устройства и машини.

„Трактат за манекените“ (спектакъл на Театър Вершалин, 2011, постановка и режисура – Пьотр Томашук, 88 мин., с надписи)
„Трактат за манекените” получава две отличия в престижната анкета на месечното списание „Театър” – за най-добра режисура и театрална адаптация.
Спектакълът е създаден по откъс от „Канелените магазини” на Бруно Шулц. В спектакъла се описват идеите на човек, който има неистовата потребност да твори и съживява материята. Тук откриваме сблъсък между миналото и настоящето, доминация на масовата култура и егоизъм.


30., петък
12.00 ч., Заседателна зала, Пловдивски университет

Съвместно с Филологическия факултет
• Лекция на проф. Михал Павел Марковски за творчеството на Бруно Шулц „Шулц и екзистенцията” и семинар за студентите полска филология на тема „Улица Крокодилска”


◊ ПОЛСКИ ПИЕСИ В СОФИЙСКИТЕ ТЕАТРИ

Не си ли гледал полските пиеси в софийските театри?
Все още можеш да намериш в афиша:

28 ноември
19.00 ч., Народен театър „Иван Вазов”, сцена „Сълза и смях”, билети на касата
• „Тестостерон” – пиеса на Анджей Сарамонович. Режисьор – Пламен Панев, превод – Йоанна Попова.

3, 14, 23 ноември
19.00 ч, Teaтър „София”, камерна сцена, бул. „Янко Сакъзов” 23A, билети на касата
С подкрепата на Полския институт
• Tирамису – пиеса на Йоанна Овшанко 
Режисьор – Николай Поляков

17 ноември
19.00 ч., Teaтрална работилница „Сфумато”, ул. „Димитър Греков” № 2, билети на касата
С подкрепата на Полския институт
• Кланица – пиеса на Славомир Мрожек.
Сценичен вариант и постановка – Николай Ламбрев-Михайловски.Автор: Полски институт - София
31.10.2012 г. 17:36
Посетено: 1288
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/15707-mesechnata-programa-na-polskiya-institut-za-noemvri-2012