Календар

Месечната програма на Полския институт за септември 2012

Изложби, кино, концерти, премиери на книги, театър, фестивали

◊ ПРОГРАМАТА

• Полският институт в София организира
курсове по полски език за начинаещи и напреднали през 2012/2013.
Занятията се провеждат от октомври до май. Записвания и подробности от 17 септември 2012 на сайта www.institutpolski.org или на телефоните на института 981-09-07 и 987-21-59.

. До 14 септември продължава изложбата фотография на Зофия Ридет.

. Участие на Полския институт в VІ международен поетически фестивал София:
Поетики 2012, посветен на съвременната поезия. Срещи с полската поезия и поети на 31 август, 1 и 2 септември 2012. Гостуват Ева Липска, Юстина Баргелска и Томаш Ружицки


Созопол

4., вторник
18.30 ч., Читалище „Oтец Паисий”

В рамките на Празници на изкуствата „Aполония” (30.08.-8.09.)
"Tирамису" от Йоанна Овшанко – реж. Николай Поляков

 
30 август – 6 септември

Участие на Полския институт в Международния филмов фестивал „Любовта е лудост”
 
Конкурсна програма
Писма до дядо Коледа – реж. Митя Окорн (2011, 116 мин.)
Участват: Павел Малашински, Мачей Штур, Пьотр Адамчик, Tомаш Каролак, Рома Гоншоровска, Агнешка Дигант, Kaтажина Желинска, Aгнешка Вагнер, Войчех Малайкат

„Писма до дядо Коледа” е забавна комедия за навечерието на Коледа, когато пътищата на десет различни и необикновени герои се пресичат и те откриват, че не може да се избяга от любовта и… Коледа.

Кръщене – реж. Марчин Врона (2010, 85 мин.)
Участват: Войчех Желински, Томаш Шухард, Наталия Рибицка, Адам Воронович, Михал Котерски, Павел Томашевски
Награди: 2010 – Фестивал на полското кино в Гдиня – „Сребърни лъвове”; 2011 – Гран при на Международния филмов фестивал в Монс, Белгия

Сценарият на филма е създаден по действителната история на момче от полската провинция, което след криминален епизод в родния си град заминава за Варшава, за да започне нов живот. Брилянтно направен филм, който докосва сърцата с една история за жертвата и противопоставянето, за нещастието и надеждата.
 
Венеция – реж. Ян Якуб Колски (2010, 110 мин).
Участват: Магдалена Челецка, Марчин Валевски, Агнешка Гроховска, Гражина Бленцка-Колска, Юлия Кийовска, Тереса Буджиш-Кшижановска. Мариуш Бонашевски
Награди: в т.ч. 2010 – Гран при „Златна жаба” на ФФ „Камеримаж”; 2010 – награда за най-добър артистичен принос в 34 СФФ в Монреал.
 
"Венеция" е очарователен, красиво заснет разказ за порастването и надеждата за избавление чрез мечтите и бунта срещу заобикалящата действителност.

• Изложба полски филмови плакати от колекциите на Полската национална филмотека.


Варна

10-15 септември 
Фестивален и конгресен център  

VIII Световен фестивал на анимационния филм

Във фестивала участва Виолета Сова, член на селекционната комисия на фестивала, заседавала през юни т.г. в София. В рамките на фестивала Полският институт ще представи изложбата сатирични рисунки „Европейски импресии”. 


17., понеделник
18.00 ч., Полски институт, вход свободен

Oткриване на изложбата „Фауна, флора и пирати” – полска детска илюстрация

Полският институт ви кани на изложба на най-добрите автори на детски илюстрации. Изложбата представя работи от 50-те и 60-те години на ХХ в. или с други думи годините, когато книжната илюстрация преживява своя златен век, както и по-късни работи от 80-те и 90-те. Сред илюстрациите ще откриете пиратите Рабарбар и Рум-Барбари, корсаря Палемон, както и редица представители на приказната фауна – вавелския змей, врабченцето Елемелек, котаракът в чизми, Гучо и Цезар, фантастичните образи от „Тайната на шифъра на марабуто”. 
Каним деца и възрастни да посетят пъстроцветния свят на приказките, който забавлява и интригува.
Дизайн на изложбата – Анджей Строка

Изложбата продължава до 12 октомври
                

18., вторник
10-15 ч., Полски институт, вход само за делегати на конференцията

Съвместен проект между Института за литература на Българската академия на науките и Института за литературни изследвания на Полската академия на науките

• Международна конференция „Подобие и различие. Въпросът за идентичността”. Доклади ще изнесат Тереса Добжинска, Гжегож Гроховски и Ева Шченсна от Полша, Марко Юван и Мариан Дович от Словения, както и учени от Института за литература на БАН и Софийския университет.
• Представяне на книгата “Vision and cognition / Взгляд и познание”, резултат от научното сътрудничество между академиите на науките на Полша и България.

 
20., четвъртък
18.00 ч., Полски институт, вход свободен

"Танцов маратон" – реж. Магдалена Лазаркевич (2011, 98 мин.), с надписи
Оператор: Войчех Тодоров
Участват: Дариуш Точек, Лукаш Симлат, Йоанна Кулиг, Олга Фрич, Aгнешка Подшадлик, Мачей Вежбицки, Барбара Кужай, Филип Гарбач, Лешек Лихота.
 
Филм за младежките страсти, избухнали по време на танцов конкурс, вдигнал на крака жителите на малко градче. В надпреварата за солидна награда, която трябва да промени живота им, две момичета подлагат на изпитание приятелството си; срамежливият Кристиян е готов на всичко, за да спечели сърцето на недостъпната попзвезда; двама мошеници подготвят най-големия си удар. В танцуващата тълпа изплуват дълбоко скрити тайни и изневери…

Във филма ще видим най-талантливите полски актьори от младото поколение – Йоанна Кулиг, Филип Гарбач, Лешек Лихота и Олга Фрич. Световната премиера на „Танцов маратон” е по време на авторитетния филмов фестивал в Пусан, Южна Корея, прожектиран е и на МФФ в Санта Барбара през 2011.


Пловдив

21-22 септември
Нощ на музеите и галериите, Пловдив 2012

“Ритуали на обичайното”
– платформа “Град и публични пространства”
Куратор: Вера Млечевска

„Град и публични пространства“ 2012 е фестивал с кулминация в Нощта на музеите в Пловдив (21 и 22 септември 2012). Негов инициатор е Фондация „Отворени изкуства”, а той се осъществява с подкрепата на Фондация „Америка за България“ и Община Пловдив. 
Проектът “Ритуали на обичайното” обхваща различни локации в градската среда на Пловдив, като се стреми да преодолява предизвикателствата на обществената визуална среда и търси непосредствен контакт със зрителите извън традиционните пространства за изкуство. В тазгодишното издание ще участва талантливият полски творец Янек Симон.

Янек Симон (1977) – полски мултимедиен творец, по образование психолог и социолог. Формално Янек Симон няма художествено образование. През 2002 негови работи – филми и интерактивни инсталации се появяват на изложби на младото полско изкуство и оттогава Янек Симон е участвал в няколко общи полски и чужди изложби, има самостоятелни изяви в Полша и Великобритания. В изкуството си той често използва мотиви от компютърни игри, черпи вдъхновение от попкултурата, интернет и филмите. Понастоящем създава концептуални творби. 


27., четвъртък
godz. 18.00, Biblioteka Instytutu Polskiego

Dyskusyjny Klub Książki
Zapraszamy do swobodnej rozmowy o polskich książkach przy niezobowiązującej atmosferze i herbacie. Spotkania odbywać się będą w każdy ostatni czwartek miesiąca. Podczas piątego spotkania będziemy rozmawiać o książce „Dzidzia” Sylwii Chutnik. Wszystkich czytelników serdecznie zapraszamy! Rozmowy o książkach będą prowadzone w języku polskim.
Sylwia Chutnik – „Dzidzia”
Jest rok 1944. W podwarszawskich Gołąbkach Stefania Mutter denuncjuje Niemcom dwie Polki, skazując je na śmierć. Pół wieku później wnuczka Stefanii, Danuta, rodzi Dzidzię: zdeformowaną fizycznie i upośledzoną dziewczynkę. Dzidzia jest... „zemstą historii" i utrapieniem. Może zostanie świętą w miejscowym kościele? Wstrząsająca, kontrowersyjna opowieść o naszym narodowym charakterze, kompleksach i głupocie.
Książka ukazała się w serii „Nowa Proza Polska”.

 
28., петък
Участие на Полския институт във Втория фестивал Piano Extravaganza
19.30 ч., Военен клуб, билети на касата на Кантус Фирмус в Зала „България”

Клавирен рецитал на Йоанна Тшечак. В програмата – творби на Й. Н. Хумел, Николай Мясковски, Карол Шимановски.

На 26 септември в Пловдив Йоанна Тшечак ще предстови свой рецитал по време на Пловдивския панаир, на който Полша е един от специалните гости. 

Фестивалът "Пиано Екстраваганца" ще се проведе за втори път от 22 до 30 септември 2012 г. и е организиран от Фондация "Пиано Екстраваганца". Маестро Людмил Ангелов е негов основател и артистичен директор. Основна цел на Фестивала е възстановяването на световното музикално наследство – пропагандиране на музикални произведения с висока художествена стойност от композитори, които не са придобили популярност или са останали в сянката на общоизвестните и вече утвърдени гении на класическата музика.

Второто издание на Фестивала ще премине под патронажа на г-н Аню Ангелов, министър на отбраната на Република България, и се организира съвместно от Фондация Пиано Екстраваганца, Фондация Америка за България и Столична община.

Йоанна Тшечак
следва в Консерваторията във Варшава при проф. Ян Екер. През 1980 тя става лауреат на Клавирния фестивал в Слупск (Полша), a през 1987 дебютира в South Bank в Лондон. Концертирала е в почти всички европейски страни, САЩ, Южна Америка, Израел, Египет, Казахстан, Азербайджан, Турция и Ливан, като изнася рецитали или свири със симфонични оркестри. Участва в редица международни фестивали, свирила е в престижни концертни зали, в т.ч. Auditorium Verdi в Милано, Rudolfinum в Прага, Оratorio di Gonfalone в Рим, Yamaha Hall и Steinway Hall в Ню Йорк. Йоанна Тшечак има записи на СD с музика на Карол Шимановски, Шопен, Рахманинов и Й. Н. Хумел.


30., неделя
11-17.00 часа
Площадът пред Народния театър „Иван Вазов”

Европейски ден на езиците 2012

За трета поредна година EUNIC – мрежата на културните центрове на страните от ЕС ще предостави на софиянци и гостите на София възможността да научат любимите си думи на чужди езици, да участват в състезания, да се срещнат с националните институти за култура на различните държави, да се забавляват и печелят награди. Многоезични кръстословици, скрити думи, викторини и диалози са само част от изненадите, които тазгодишното издание на „Европейски ден на езиците” крие за посетителите.

Полският институт в София е подготвил специални игри и езикови задачи, на които можете да премерите сили на щанда на института.

Тази година в „Европейски ден на езиците” участват 15 културни институции, а събитието се провежда с подкрепата на Столична община, Министерството на образованието, младежта и науката и БНР.


Полските пиеси в софийските театри:

5., сряда
19.00 ч., Театрална работилница „Сфумато”, билети на касата
С подкрепата на Полския институт в София
Куклено-драматичният театър във Враца гостува на сцената на Театър „Сфумато”

„Taнго” – пиеса на Славомир Мрожек.
Сценичен вариант и постановка – Николай Поляков
Участват: Борислав Борисов, Сава Георгиев, Ивелина Полякова, Oгнян Симеонов, Жана Рашева, Константин Соколов, Kaлина Кипрова. 

"Taнго" е пиеса на Славомир Мрожек, издържана в характерната за автора конвенция на гротеската, едновременно сюрреалистична и реалистична, разглеждаща проблемите за ролята и мястото на интелектуалеца в съвременния свят.


19., сряда
19.00 ч., Народен театър „Иван Вазов”, сцена „Сълза и смях”, билети на касата

„Тестостерон” – пиеса на Анджей Сарамонович. Режисьор – Пламен Панев


Автор: Полски институт - София
31.08.2012 г. 14:41
Посетено: 1051
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/15323-mesechnata-programa-na-polskiya-institut-za-septemvri-2012