Календар

Месечната програма на Полския институт за юни 2012

Изложби, кино, премиери на книги, концерти

◊ ПРОГРАМАТА

Юни 2012

. До 8 юли в галерията на Полския институт продължава изложбата полски дизайн „Проект на годината 2011


2., събота
В рамките на Sofia Design Week – с подкрепата на Полския институт в София
16.30 ч., НДК, зала № 2, вход с акредитации

Как и защо – лекция на Томек Ригалик

Tомек Ригалик (1976) е един от най-талантливите и популярни полски дизайнери. За него дизайнът е начин да създадеш максимално дълготрайни и полезни предмети с минимум ресурси. Завършва архитектура в Лодз, индустриален дизайн в Ню Йорк и продуктов дизайн в Лондон. Работил е като консултант за фирми като Kodak, Polaroid, MTV, Unilever, DuPont.  Работи между Лодз и Лондон. Сред клиентите му са Moroso, Artek, Noti, Heal's, Ideal Standard, Pfleiderer, BOZAR. Сред наградите му са първото място на International Bombay Sapphire Martini Glass Design Competition 2006, наградата за природосъобразен дизайн BSI 2005 и наградата за дизайн Rosenthal 2004. През 2007 е финалист на конкурса на Британския съвет International Young Design Entrepreneur of the Year 2007. Миналата година е избран да проектира мебелите за полското председателство на Европейския съюз.


4., понеделник
18 ч., Полски институт, вход свободен

Представяне на полско-българското издание на стихосбирката на Стефан Юрковски „Под всяко слънце” (Издателство „Българска книжица”, подбор и превод – Лъчезар Селяшки).
Книгата и автора ще представи редакторът на книгата Вера Деянова.  
Стихове ще четат Елжбета Ейсимонт и Анджелика Симеонова.

Стефан Юрковски (р. 1948) -  поет, публицист, литературен критик, журналист. Той е лауреат на многобройни литературни награди, в т.ч. Големият лавър за поезия от XV Mеждународна литературна есен  - Погуже (2005), наградата „Поезията днес” (2006), седемкратен лауреат на Лодзките поетически пролети.
      
„Под всяко слънце” е тринадесетата стихосбирка на Стефан Юрковски. Неговата поезия е прозрачна, отразяваща страховете на съвременния човек. В нея откриваме себе си, кратката си история в черно-бели фотографии.   
     
Лъчезар Селяшки – български поет, писател, публицист и литературовед, автор на 17 книги с поезия и проза, познавач на творчеството на Халина Пошвятовска.

 
6, сряда
19 ч., Централна баня, 2 ет.
В рамките на Месеца на фотографията съвместно с Българска фотографска академия

Oткриване на изложба фотография на Зофия Ридет с участието на уредника Карол Южвяк и прожекция на филма "Безкрайността на далечните пътища..." (реж. Анджей Ружицки, 28 мин.)
    
Зофия Ридет (1911-1997) - една от най-изтъкнатите личности в полската фотография. Черпи вдъхновение от репортажната фотография, модерната, портретната, макрофотографията. С помощта на фотографията се опитва да начертае портрет на обществото, най-вече селското. Тя е автор на няколко значителни фотографски цикъла. От 1978 г. практически до края на живота си осъществява най-важното си творческо дело – цикъла Социологически записи, монументална документация на обществото в няколко десетки хиляди негативи. Нейни работи притежават най-важните полски музеи, а в света - Музеят за модерно изкуство (MOMA) в Ню Йорк , Центърът Жорж Помпиду в Париж, Музеят за модерно изкуство в Киото, National Museum of Photography, Film and Television w Bradford (Англия).

Изложбата продължава до 8 юли 2012 г.


11., понеделник
18 ч, Полски институт, вход свободен

Съвместно с редакцията на Литературен вестник
С подкрепата на Полския институт в София

Представяне на специалния брой на „Литературен вестник”, посветен на Вислава Шимборска
      
„Литературен вестник” ще представи д-р Амелия Личева, поетеса, литературен критик, доцент в катедрата по теория на литературата на СУ „Св. Климент Охридски”, редактор на изданието.
Стихове на Вислава Шимборска ще четат актьорите Елжбета Ейсимонт и Богдан Глишев.
    
Вислава Шимборска почина през февруари т.г. на 89 години. Полската поетеса е лауреат на Нобелова награда за литература 1996 г. Тя е автор на 12 стихосбирки, сборник с фейлетони "Задължително четиво". Удостоена е с най-високото полско държавно отличие - Ордена на Белия орел, който й е връчен от президента на Полша Бронислав Коморовски  през 2011 г. Ирония, непокорство, парадокс, дълбок размисъл, майсторски прецизни думи, краткост – това е отличителния белег на творчеството й. Стиховете на Шимборска са интелектуална игра, съдържаща често ясен философски подтекст. Стиховете й са преведени на над 40 езика. На български са издадени три нейни стихосбирки: „Oбмислям света”  (1998,  превод Блага Димитрова), „Начало и край” (1997, превод Искра Ангелова), „Миг” (2008, превод Искра Ангелова).


Варна

11., понеделник
20.30 ч., Градска художествена галерия, билети на касата

XX Mеждународен театрален фестивал „Варненско лято”
С подкрепата па Полския институт в София

"Масата" – музикален спектакъл на групата Karbido


11-17 юни

ІІІ Международен фестивал на анимационния филм "Златен кукер – София 2012"
Със съдействието на Полския институт в София

• Участие на Еугениуш Горджеюк, директор на Студиото за филмови миниатюри във Варшава и Томаш Новак, програмен директор на Филмовия фестивал Sе-Ма-Fоr

В тазгодишния фестивал участват над 450 филма от 60 държави (в т.ч. и лауреати на престижни награди от световни фестивали като Дани бой на Марек Скробецки) в категориите пълнометражни, късометражни, български, студентски филми, филми за деца и на екотеми.  www.animationfest-bg.eu    
 

13., сряда
18 ч., Полски институт в София

Среща с Еугениуш Горджеюк, директор на Студиото за филмови миниатюри във Варшава. Лекция-уъркшоп по анимация за всички, които обичат анимацията и искат да видят нещата от кухнята
    
Еугениуш Горджеюк e директор продукция в Студиото за филмови миниатюри във Варшава. Работи в студиото от 1977 г., има пряко участие в реализацията на над 140 филма. Член е на Съюза на полските филмови дейци. Носител на Почетната награда на министъра на културата и националното наследство на Р Полша „Заслужил за полската култура”. В своите уъркшопове представя процесите на създаване на анимационните филми, като едновременно с това запознава публиката с постиженията на полската анимация.

Студиото за филмови миниатюри във Варшава е едно от най-старите в страната филмови студиа. Работи от 1958 г. като филиал на Студиото за рисувани филми в Белско Бяла. От тук са излезли на екран над 1500 филма - авторски късометражни филми на Пьотр Думала и Ян Леница, както и детски сериали и кинофилми. Продукции на студиото многократно са награждавани, в т.ч. със Златна палма в Кан, Гран при в Оберхаузен, Загреб и Отава.
             

12., вторник
19.30 ч., Театър-лаборатория „Aлма алтер”, Софийски университет, вход свободен до запълване на местата
По случай Годината на Корчак
С подкрепата на Полския институт в София

„Kогато отново ще бъда малък” – спектакъл, посветен на живота и делото на Януш Корчак  
Постановка, режисура и сценарий – Николай Георгиев.  

Спектакълът представя образа на настойника и възпитател Януш Корчак (22.07.1878 – 6.08.1942) – лекар и обществен деец от еврейски произход, посветил целия си живот на децата, за които казва, че няма деца – има само хора.
       
През 2012 г. се навършват 70 години от мъченическата смърт на Януш Корчак и неговите възпитаници в Треблинка, а създаденото от доктора Сиропиталище на ул. „Крохмална” във Варшава отбелязва своята 100-годишнина. В Полша 2012 г. е обявена за Година на Януш Корчак.


12., вторник
20.30 ч., Театрална работилница Сфумато, билети на касата
XX Mеждународен театрален фестивал „Варненско лято”
Гостуването на продукцията се осъществява с подкрепата на Полския институт София

"Масата" – музикален спектакъл на групата Karbido (Павел Чепулковски, Игор Гавликовски, Марек Отвиновски, Михал Литвинец)
    
Трябва да имаш смелост за да изсвириш мелодията на култовата "Приспивна на Розмари" на Кшищоф Комеда на маса. Вроцлавската формация Karbido, позната с нетрадиционните си проекти, прояви такава смелост. Спектакълът "Масата" е „кленов шумошепот”. Шумове и шепот наистина има много, a кленова е героинята на събитието – масата. Специално оборудвана, тя се оказва инструмент, а звуците, извлечени от нея предизвикват възторга ни. Артистите я галят, удрят, потъркват плота и го режат с ножове, почукват, въртят монети, влачат чаши, свирят на скрити струни. Създават звуци – спектакълът е един час страхотна музика. Широка палитра от стилове и настроения. Чуваме рок, африкански барабани, дори клубни звучения. А като подправка – запявания от Монголия, ритми, заимствани от ескимосите. Oказва се, че и по този начин може да се изсвири "Хей, Джуд". (Йоанна Рушчик, NEWSWEEK 48/2006)

"Масата" печели номинация за най-добро представление на Единбургския театрален фестивал 2007, наградата за алтернативно представление на фестивала TOUCAN OFF 2006 във Вроцлав и на световния фестивал на свободната сцена Perth 2012 в Австралия.
                 

14., четвъртък
18 ч., Полски институт, вход свободен

Ягодово вино – реж. Дариуш Яблонски (Полша-Словакия, 109 мин.), с надписи Сценарий  – Aнджей Сташук и Дариуш Яблонски
Участват: Иржи Махачек, Зузана Фиалова, Мачей Штур, Роберт Венцкевич
    
Ягодово вино (адаптация на "Галицийски разкази" на Анджей Сташук) е битова комедия, разказваща за магическия свят на истинския център на Европа. Варшавски полицай след семейна трагедия решава да избяга в дълбоката провинция. Любовта, престъплението и покаянието са така естествени за живота на градчето както годишните времена.  
                          

15., петък
19 ч., Софийска опера и балет, билети на касата

По повод 10 години от визитата на папа Йоан-Павел II в България
Апостолическата нунциатура - Посолство на Светия престол, Посолството на Република Полша и Полският институт в София канят на
„Диалог, състрадание, любов" – гала концерт.
 
Част І – православни песнопения изпълнява Софийски катедрален хор с диригент проф. Мирослав Попсавов

Част II – Stabat Mater на Карол Шимановски изпълнява Хорът и оркестърът на Софийска опера и балет и солистите Ева Марчинец (aлт), Moника Мих (сопран), Aдам Крушевски (баритон). Диригент – маестро Тадеуш Стругала.
                                               
Тадеуш Стругала (1935) е дългогодишен главен и художествен директор на Вроцлавската филхармония, генерален музикален директор на Президентския оркестър в Анкара, художествен зам.-директор и постоянен диригент на Националната филхармония във Варшава. Дирижирал е над 120 оркестъра, под негово ръководство са пяли всички най-изтъкнати полски солисти и са свирили такива забележителни чуждестранни изпълнители като Марта Аргерих, Юрий Башмет, Ида Хендел и др.
    

Пазарджик
20., сряда
18 ч., Художествена галерия „Станислав Доспевски”

Изложба полски плакат

Полският художествен плакат придобива формата, която го прославя в цял свят, през втората половина на ХХ век. Този прекрасен период условно е наричан ПОЛСКА ПЛАКАТНА ШКОЛА  и това название живее като дефиниция за най-високото ниво в тази област на изкуството. Хумор, шега, ирония и гротеска се преплитат в полския плакат с абстракцията, символиката и метафората. А ако добавим сюрреализъм и фантазия, ще получим рецептата за полския плакат. (Кшищоф Дидо)


21., czwartek
godz. 18.00,  Biblioteka Instytutu Polskiego

Dyskusyjny Klub Książki.
Zapraszamy do swobodnej rozmowy o polskich książkach przy niezobowiązującej atmosferze i herbacie. Spotkania odbywać się będą w każdy  ostatni czwartek miesiąca. Podczas trzeciego spotkania będziemy rozmawiać o książce „Z Głowy” Janusza Głowackiego. Wszystkich czytelników serdecznie zapraszamy! Rozmowy o książkach będą prowadzone w języku polskim.
Janusz Głowacki – „Z głowy”
Barwna autobiografia słynnego felietonisty, wybitnego powieściopisarza, dramaturga i scenarzysty Janusza Głowackiego. O swoim ciekawym życiu mistrz anegdoty, warszawiak i nowojorczyk  opowiada w krótkich, zwartych epizodach, z ogromnym poczuciem humoru, ale i z bezlitosnym dystansem - do siebie i innych. Dziesiątki historyjek z rodzinnego PRL-u i Nowego Jorku, w którym autor mieszka od lat zostały przedstawione  na tle ostatniego czterdziestolecia. Książka została nagrodzona Śląskim Wawrzynem Literackim w 2004 roku i ogłoszona Książką Roku 2004 Magazynu Literackiego Książki.


26., вторник
18 ч., Галерия на Художествената академия, ул. "Шипка" № 1

Oткриване изложба графика „Варшавска промишлена архитектура” от колекцията на мецената на изкуството Кажимеж Коташак с негово участие

„В историята си Варшава е преживявала различни драматични периоди – тя многократно е била разрушавана, преживявала е значителни материални и човешки загуби. Идеята за колекция, съхраняваща различните лица на Варшава се роди от желанието да запазим облика на различни места в града. Историята ни е доказала, че съдбата бива коварна, а нито една сграда не е вечна, затова е важно да се запамети и увековечи портрета на Варшава от началото на XXI век. Поставих си за цел с помощта на художници графици, свързани с Художествената академия във Варшава и с моя подкрепа като меценат да създадем поредните културни свидетелства на нашата столица. Получи се колекция, съхранила различни аспекти на варшавското градско пространство”. (Kaжимеж Коташак)

Изложбата продължава до 10 юни


27., сряда
18 ч., Полски институт, вход свободен

Съвместно с издателство „Orange Factory”
Kнигата излиза с подкрепата на Полския институт в София

Представяне на българското издание на книгата на Ференц Лист „Шопен” (превод от френски – Павлина Рибарова, редактор – Радостин Желев).
      
Книгата ще представи проф. Наташа Япова, професор по история на музиката, и Илия Граматиков, докторант по история на музиката в Музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”
      
Модератор – Андрей Захариев, журналист и актьор

Концерт с творби на Шопен и Лист ще изнесат Анжела Тошева, Михаил Големинов и Иван Керековски (пиано) и Даниела Черпокова-Николаева (виолончело).
    
Един текст, който ни прави съпричастни към сърцевината на музиката, полският дух и култура, високо оценени и майсторски описани от Лист. Текст от Лист за Шопен, който не би могъл да бъде пропуснат от никой читател” (Анжела Тошева).

Автор:
Полски институт - София
Публикация:
01.06.2012 г. 13:22
Посетено:
1412
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/14857-mesechnata-programa-na-polskiya-institut-za-yuni-2012