Календар

Месечната програма на Полския институт за май 2012

Изложби, кино, премиери на книги, концерти

◊ ПРОГРАМАТА

Maй 2012

8., вторник
18 ч., Полски институт, вход свободен

Oткриване на изложба фотография ДОМ на Анджей Крамаж и Вероника Лоджинска от Етнографския музей „Северин Уджела” в Краков

На снимките на Анджей Крамаж и Вероника Лоджинска няма хора. Виждаме празни интериори – нарове в приютите за бездомни, момински стаи, килии на полски монаси... И все пак всяко едно от тези места е и портрет на своя стопанин. То казва повече за житейската му ситуация, интереси, характер и душевно състояние, отколкото той самият би искал или дори могъл да разкаже. Teзи прекрасни и необичайно интригуващи фотографии можем да разглеждаме безкрайно; с удовлетворение, познато вероятно само на детективите, да реконструираме в мислите си историята на всеки от обитателите. Антропологичните в същността си фотографии на двамата автори притежават освежителна сила: променят погледа на зрителя върху заобикалящия го свят и неговия собствен, уж добре познат дом.
Съвместният, вече 5-годишен, проект на полските фотографи ДОМ/HOME е отличен с многобройни престижни награди в страната и в чужбина, в т.ч. EPSON Photo Art Award (2005), Photopoland 2007, European Bank Award 2008 и Наградата на „Newsweek Polska”. Представян е във Франция, Германия, Англия, Чехия, Словакия, Гърция, Полша и Унгария. 

Изложбата продължава до 25 май


Шумен 

4., петък

17 ч., Читалище „Добри Войников”

Съвместно със Славянското дружество „Васил Друмев” в Шумен
Oткриване на изложбата „Корените на съвремието. Из най-новите изследвания на Института по археология и етнология при Полската академия на науките”. 

Изложбата продължава до 31 май 2012 г.


9., сряда
9 ч., НАТФИЗ, кинозала, вход само за студенти

Прожекции за студентите от НАТФИЗ - филми на Ян Якуб Колски

Венеция (2010, 114 мин., оператор – Aртур Райнхарт), с превод
Участват: Maгдалена Челецка, Maрчин Валевски, Гражина Бленцка-Колска


9., сряда
18 ч., Полски институт в София, вход свободен

По случай Деня на Европа

Шопенов концерт на Богдан Иванов, Петър Карагенов и Георги Бойкин
- ученици от Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков” - Пловдив
В програмата: балади № 1-4, етюди № 4, 10, 25 (7, 12)


10., четвъртък

18 ч., Полски институт, вход свободен

Залата на самоубийците – реж. Ян Комаса (2011, 112 мин.), с надписи
. Участват: Якуб Гершал, Рома Гоншоровска-Журавска, Aгата Кулеша, Кинга Прайс
. Награди: 2011 – Kраков (Mеждународен фестивал на независимото кино OFF Plus Camera) - награда на FIPRESCI; 2011 - Гдиня (дo 1986 Гданск) (Фестивал на полското игрално кино) – Сребърни лъвове; 2012 - Oрел, полска филмова награда (номинация) в категориите „най-добър филм” и „откритие на годината”.

Главният герой е чувствителен и малко несигурен тийнейджър, син на заможни родители. Съучениците му се подиграват в общностните портали и се отдръпват от него. Момчето напълно се изолира вкъщи. Към това се добавят и проблеми с родителите, които постоянно отсъстват. В нета момчето се запознава с младо момиче, изцяло завладяно от смъртта и самонараняването и между тях се установява емоционална и интелектуална връзка. Постепенно той губи контакт с реалния свят и все повече потъва във виртуалния.


10., четвъртък
19-20.30 ч., Парк Оборище
 
Участие на Полския институт във ІІ софийски фестивал на науката (9-13 май 2012)
Съвместно с Британски съвет и Форум Демокрит

Презентация на инж. д-р  Ян Йежерски „Сериозно и на шега за... отливките”


Инж. д-р Ян Йежерски е асистент в катедрата по металолеене на Силезийската политехника, председател на гливицкия филиал на Техническата асоциация на полските металурзи. Член на Комисията по металургия на ПАН, автор на над 80 статии, издател на списанията: „Archives of Foundry Engineering” и „Central European Journal of Engineering”. 

Ако искаш да разбереш какво общо има между совата и наградата Оскар на Американската филмова академия, как е направено най-голямото оръдие в света Цар Топ,  да разкриеш тайните на съществуващото от 5 хилядолетия изкуство, наука и технология, да чуеш забавната история за миналото, настоящето и бъдещето на металолеенето, посети Софийския фестивал на науката.


10., четвъртък
19.30 ч., Театър-лаборатория „Aлма алтер”, Софийски университет, вход свободен до запълване на местата

По случай Годината на Корчак
С подкрепата на Полския институт в София

„Когато отново ще бъда малък” – спектакъл, посветен на живота и делото на Януш Корчак 
Постановка, режисура и сценарий – Николай Георгиев. 

Спектакълът представя образа на настойника и възпитател Януш Корчак (22.07.1878–6.08.1942) – лекар и обществен деец от еврейски произход, посветил целия си живот на децата, за които казва, че няма деца – има само хора. През 2012 г. се навършват 70 години от мъченическата смърт на Януш Корчак и неговите възпитаници в Треблинка, а създаденото от доктора Сиропиталище на ул. „Крохмална” във Варшава отбелязва своята 100-годишнина.


12., събота

19.30 ч., НДК, Студио 5, билети в интернет на ticketplus.bg и в мрежата на Тикет Плюс

Съвместно с Джаз Плюс

Концерт на полската група Jazzpospolita

Jazzpospolita  е оригинално съчетание на джазовата традиция и построк модерността. Богатата фантазия и великолепно овладения съвременен музикален език са основанията да смятат групата за една от най-интересните на полската алтернативна сцена.
Групата дебютира през 2010 с албума Almost Splendid,  приет изключително топло. Необикновената смес от nu-jazz, електроника и усет за мелодия позволява на варшавяните да събудят чувствителността както на любителите на джазовата традиция, така и на феновете на indie, post-rock или просто амбициозния поп. Много са опитите да опишат музиката им, обявявайки я за Avantgard-jazz, postrock или trip jazz.
   
Групата е свирила на почти 100 концерта и е участвала в много фестивали – Open’er, Jazz Jantar, Garana Jazz Festival (Румъния), както и като загряваща група на британския гранд на nu-jazz групата Bonobo. Редакцията на полския портал Muzyka.Onet номинира музикантите за „Изпълнител на годината”, а Трета програма на полското радио ги нарича „концертно откритие на годината 2011”.
   
Издаденият им през февруари 2012 нов диск Impulse потвърждава великолепната форма на групата, която се завръща с още по-богат материал, по-силен ритмично и с по-голяма доза импровизация. Благодарение на натрупания богат концертен опит тук те звучат по-силно и по-изразително.


15., вторник    
18-21 ч., Полски институт, вход свободен

Участие на Полския институт в Нощта на литературата 2012
Празник на четенето в цяла Европа. В София проявата се организира съвместно с чуждите културни институти, членове на европейската мрежа EUNIC.

Четене на избрани откъси от книгите „
По пътя за Бабадаг” на Анджей Сташук и „Бегуни” на Олга Токарчук.
   
От 18 до 21 ч. на всеки половин час в Полския институт откъси от книгите ще чете актрисата Маргарита Хлебарова

В „По пътя за Бабадаг” Анджей Сташук събира спомени и размисли на автора от пътувания в страни от Централна и Източна Европа: Словакия, Унгария, Словения, Хърватия, Албания, Украйна, Румъния, Молдавия и Приднепровието. Авторът описва хора, нрави и обичаи, места и пейзажи, които е посетил, пътувайки с автомобил, влак, ферибот или на стоп. 

„Бегуни” на Oлга Токарчук – основната тема в книгата е екзистенциалната ситуация на пътуващия човек. Заглавието ни препраща към православните староверци бегуни (беженци), вярващи, че светът е пропит от зло и че то е най-силно тогава, когато човек спре на едно място. Единственият начин за спасение от злото е пътуването. Книгата отговаря на въпроса кои са съвременните „бегуни” и колко са те сред нас.


17., четвъртък
18 ч., Полски институт, вход свободен

Съвместно с Българската асоциация на независимите художници-аниматори БАНХА  


Най-добрите полски анимационни филми от Международния фестивал на анимационния филм „Златен кукер” 2011

. Дърварят (2011) –  реж. Павел Дембски
. Две стъпки зад… (2010) – реж. Паулина Майда
. Ритуал (2010) – реж. Збигнев Чапла
. Пътеки на омразата (2010)-  реж. Дамян Ненов
. Изгубеният град Швитеж (Полша, Kaнада, Франция, Дания, Швейцария, 2010) – реж. Kaмил Полак
. Eстерхази (Полша, Германия, 2009) – реж. Изабела Плучинска

Обща продължителност - 90 мин.


21., понеделник
18 ч., Полски институт, вход свободен

Съвместно с издателство „Балкани” и редакцията на „Литературен вестник”

Книгата и вестникът излизат с подкрепата на Полския институт в София.

Представяне на българското издание на книгата „Годината на ловеца” на Чеслав Милош (Изд-во „Балкани”, превод – Вера Деянова и Боян Обретенов) и на специалния брой на литературния седмичник „Литературен вестник”, изцяло посветен на Чеслав Милош.
 
Откъси от творби на
Чеслав Милош ще представят студенти полска филология от СУ „Св. Климент Охридски”.

Книгата „Годината на ловеца” и нобеловия лауреат ще представи проф. д-р Панайот Карагьозов, литературен историк, преводач, декан на Факултет „Славянски филологии” на Софийския университет, автор на над 200 научни публикации в областта на славянските литератури.

„Литературен вестник” ще представи д-р Ани Бурова, гл.редактор и преподавател в катедрата по славянски литератури на Софийския университет.

„Годината на ловеца” на Чеслав Милош е един особен дневник от една година (от август 1987 до август 1988), включващ не само записаните още „горещи” размисли и бележки за пътувания, срещи, прочетени книги, работа в градината и собственото творчество, но и спомени (младежкото Вилно, варшавското въстание, трудните парижки години), портрети на приятели и писатели, миниесета за изкуството, религията, политиката, най-новата история.
   
Чеслав Милош – поет, прозаик, есеист, преводач, автор на над 40 книги и поетически сборници. Един от най-великите полски поети, лауреат на Нобелова награда 1980 г. и много други престижни литературни награди. В България са издадени неговите книги „Поробеният разум” (1992, 2011), „Долината на Иса” (1994, 2011), „Крайпътно кученце” (2002, 2011),  „Годината на ловеца” (2011), сборника със стихове „
Това” (2012).


29., вторник
18 ч., Полски институт, вход свободен

Участие на Полския институт в Sofia Design Week (01.-08.06.2012)

Откриване на изложбата „Проект на годината – полски дизайн” и лекция на Mихаел Окрай „Полският графичен дизайн от европейска перспектива”

Изложбата „Проект на годината – полски дизайн” в Полския институт в София представя най-интересните работи на полски автори, излъчени чрез конкурса „Проект на годината – Полски графичен конкурс” 2010-2011. Куратори на проекта са Рене Вавжкевич и Агата Шидловска.

Конкурсът е инициатива на Сдружението на полските графици-приложници, който изтъква  важността на дизайна и ролята му за формирането на заобикалящата ни среда. Това е първият конкурс в Полша, който разглежда функциите на дизайна и отговорността на творците пред обществото. Изложбата включва  работи, отличени в шестте категории на конкурса – плакати, проекти на публикации, системи визуална комуникация за градска среда, оформление на списания, облекла и аксесоари, лога.  

Михаел Окрай – интердисциплинарен дизайнер и критик на дизайна, автор и издател на статии за критиката в дизайна. Възпитаник на Нochschule für Gestaltung в Германия. Публикува на немския сайт designkritik.dk, пише фейлетони за списание „novum - world of graphic design”. Куратор на изложбата „dizajn = design“ за Полския институт в Берлин  и на изложбата „Design in Aktion“ (ROK!) за Гьоте институт във Варшава. Автор на дизайна на списанията „polenplus“ и „P+“. Победител в конкурса за нов проект на популярното в Полша списание „Przekrój“. Автор на логото на Посолството на Германия във Варшава, на много пощенски марки за Министерството на финансите в Германия и за Полската поща. Ръководи дизайнерското студио DESIGNERDEUTSCH в Берлин.  


30., сряда
17 ч., Полски институт, вход свободен

Ден на детето в Полския институт

Съвместно с Издателство СОНМ в София

Обявяване на победителите в конкурса за рисунка на тема „Светът на полските приказки” – илюстрации към полски приказки

Прожекция на филма „Вълшебното дърво”
– реж. Aнджей Малешка (2008, 83 мин.), с превод
Награди: 2009 - Чикаго (MФФ за деца) – Специална награда на журито; 2010 - Taйван (Международен фестивал за филми и тв програми за деца) – Гран при

Силна буря поваля огромен стар дъб – Вълшебното дърво. От дървесината му хората правят предмети за ежедневието и когато те стигат до магазините в цял свят започват да стават странни неща. Причината е в това, че необикновената вълшебна сила на дъба остава във всичко, направено от неговата дървесина. Един ден три деца откриват стол, изпълняващ желания. Родителите им са заминали на работа в чужбина и са ги оставили под надзора на омразна леля. Децата тръгват на пътешествие, за да намерят родителите си. Пътуването обаче не е никак лесно, защото по следите им е тръгнал някой, който на всяка цена иска да се добере до необикновения стол.

Автор:
Полски институт - София
Публикация:
04.05.2012 г. 17:08
Посетено:
1249
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/14666-mesechnata-programa-na-polskiya-institut-za-may-2012