Календар

Програма на Унгарския институт за месец май

Гостуване на Ищван Сабо и много унгарски филми

Програма на Унгарския институт за месец май


◊ ПРОГРАМАТА

На 2 май в УКИ Пламен Дойнов и Екатерина Йосифова представиха стихосбирката „
Кошерът на думите” на Яница Радева (Изд. "Жанет 45", Пловдив, 2012).

През май ни очаква вълнуваща среща с режисьора Ищван Сабо, гостуващ в България (9-11 май) по повод удостояването му със званието „Доктор хонорис кауза” на НАТФИЗ.
 


7 май, понеделник, 18 часа
Унгарски културен институт

Откриване на изложбата „Пътища” на Естер Кнейс (гоблен дизайнер) и Огнян Кожухаров (скулптор)

Изложбата ще бъде открита от Н.Пр. Юдит Ланг, посланик на Унгария в България

Естер Кнейс се дипломира в Приложната академия в Будапеща, специалност – гоблен. Работи на свободна практика, участва в изложби и конкурси. Проектира и изпълнява гоблени, текстилни картини и стъклопис. Живописва акварели, пастели и маслени картини. Проектира и изпълнява интериори и вътрешни украси.

Огнян Кожухаров завършва Художествената академия в Будапеща, специалност скулптура, а по-късно Приложната академия в Будапеща, специалност металопластика. Участва в реставрацията на много сгради/паметници на културата в Унгария.
. Изложбата ще продължи до 1 юни


8 май, вторник, 18 часа
Унгарски културен институт

Лекция на Огнян Кожухаров „Айкидо и изкуство”

От 1986 г. скулпторът Огнян Кожухаров се занимава с бойни изкуства: айкидо, иайдо и джодо. В тях се интересува от движението, пространството, тайминга, връзките между хората на физическо и философско ниво.


8 май, вторник, 13 часа
НАТФИЗ – Кинозала

Прожекция на филма „Да бъдеш Джулия” (Ищван Сабо), цветен, комедия, продукция на Канада, САЩ, Унгария, Англия, 104 мин., 2004

. Вход: свободен до запълване на местата!

В рамките на гостуването на световноизвестния унгарски режисьор Ищван Сабо по случай удостояването му със званието „Доктор хонорис кауза” на НАТФИЗ



8 май, вторник, 15 часа
НАТФИЗ – Кинозала

Прожекция на филма „МЕФИСТО” (Ищван Сабо), цветен, драма, продукция на Унгария, Австрия и Германия, 139 мин., 1981

С тази изключително драматична история на талантлив в художествено отношение, но „бездарен” в морален план актьор, който не е способен да откаже да служи на нацистите Ищван Сабо получава наградата „Оскар” за чуждоезичен филм през 1981 година. През същата година филмът е отличен в Кан с наградата за най-добър сценарий и с отличието на международната критика (FIPRESCI Prize).

Вход: свободен до запълване на местата!


9 май, сряда, 13-15 часа
НАТФИЗ – Кинозала

Премиера на най-новия филм на Ищван Сабо „Вратата”, цветен, драма, продукция на Унгария и Германия, 98 мин., 2012

. Вход: с покани!

„Вратата”
е дълбока психологическа драма за възрастта, вярността и предателството, основана върху необикновените отношения между две напълно различни жени, една от които е писателката Магда, а другата – значително по-възрастната от нея икономка Емерънс. Никой не знае нищо за тази тайнствена жена.


10 май, четвъртък, 14 часа
НАТФИЗ – Аула

Официална церемония по удостояването на световноизвестния унгарски режисьор Ищван Сабо със званието „Доктор хонорис кауза” на НАТФИЗ

Вход: свободен!


10 май, четвъртък, 18.15 часа
Дом на киното

Творческа среща с Ищван Сабо и прожекция на филма „Да бъдеш Джулия”, цветен, продукция на Канада, САЩ, Унгария, Англия, 104 мин., 2004

Джулия Ламбърт е все още безспорната, макар и застаряваща кралица на английската театрална сцена през 30-те години. Животът й рязко се променя, когато среща младия американец Том, с когото започва страстна афера.

Вход: с билети!


10 май, четвъртък, 18 часа

Унгарски културен институт

Прожекция на спектакъла на Сегедския модерен балет „Чудният мандарин” (музика: Бела Барток)
 
Съвместна инициатива на Френския институт и Мим-формация Жар театър


11 май, петък, 18 часа
София – Кино Люмиер

Дни на европейското кино – Прожекция на филма „Истини и заблуди” (режисьор Жомбор Дига), драма, 80 минути, 2009. Вход: свободен!

. Приветствие от Н.Пр. Юдит Ланг, посланик на Унгария

Действието се развива в една единствена нощ в Будапеща. В центъра на града, по време на неудачна среща се заговарят двама съвършено непознати. Изглежда, че мечокът Золи няма никакви шансове пред хубавичката Ести. Докато Золи упорито обсажда момичето, се изтърсва баткото на Ести. Оказва се, че Золи познава Габор, с когото преди много години жена му му е изневерила. Жената е починала и оттогава Золи сам отглежда двамата си сина. Внезапно всичко става напрегнато.


15 май, вторник, 18-21 часа

Унгарски културен институт

Literature Night 2012 – Инициатива на Чешкия център.

Съвместна проява на Полски институт, Френски институт, Унгарски културен институт и Представителство на Европейската комисия в България

В УКИ ще се четат произведения от унгарски класици – Антал Серб, писател, есеист (1901-1945), Геза Чат, писател (1887-1919), Дежьо Костолани, поет, писател, есеист (1885-1936), Дюла Круди, писател (1878-1933), Ищван Йоркен, писател, драматург (1912-1979) и Калман Миксат, писател (1847-1910), и съвременни автори – Балаж Дьоре, поет, писател (1951), Габор Дюкич, поет (1958), Габор Шейн, поет, писател (1969), Ендре Кукорели, поет, писател (1951), Жужа Раковски, поет, писател (1950), Золтан Поша, писател (1948), Имре Оравец, поет (1943), Карой Сакони, писател, драматург (1931), Кристина Тот, поет, писател (1967), Михай Золтан Над, поет, писател (1949), Тошо Дончев, писател (1944), Шандор Тар, писател (1941-2005), Шандор Чори, поет, есеист (1930).

Преводите ще се четат от техните преводачи, от актьорите Катерина Илкова и Камен Костов, както и от студенти актьорско майсторство. Класическа китара в изпълнение на Преслав Стоянов.

В Нощта на литературата на всеки половин час известни български личности ще четат откъси от издадени на български чуждестранни автори. Това ще се случва в т. нар „гнезда” – Полски, Френски, Унгарски институти, Чешки център, Алма Алтер, като карта и информация за местоположението ще може да намерите в специално издадени за събитието брошури, разположени в изредените места. Всеки слушател ще има възможност да събере печати от всички „читателски гнезда”, а в 21.30 ч. в Чешкия културен център чрез томбола ще бъдат изтеглени победителите, които ще получат за награда една от четените книги.


16-17 май, сряда-четвъртък, 18 часа

Унгарски културен институт

Българо-унгарската смесена историческа комисия и УКИ представят Нови книги на унгарски историци за България и Балканите / Нови книги на български историци за Унгария и Балканите – Част І и ІІ

Модератори: д-р Пенка Пейковска и д-р Габор Деметер

Книгите ще бъдат представяни от български и унгарски учени


16-17 май, сряда-четвъртък, 10.00-18.00 часа
Американски корнер

Унгарско кино на V юбилеен международен филмов фестивал за културно наследство, София, 11-17 май 2012
Вход: свободен!

. Късче Америка 1 (Режисьор: Габор Херенди), 2001, цв., 115 минути, на български език
Един режисьор на рекламни клипове отчаяно се нуждае от пари за игрален филм. Затова, когато научава, че в Унгария пристига един американски продуцент, той и братята му правят всичко възможно, за да го спечелят за каузата.

. Късче Америка 2 (Режисьор: Габор Херенди), комедия, 110 минути, 2008, на български език
Благодарение на печалбата от тотото Тамаш успява най-после да направи дълго мечтания филм, който обаче се оказва пълен провал. Благодарение на една картичка, Тамаш, Акош и Андраш успяват да се докопат до Алекс, който тъкмо е излежал присъдата си в щатски затвор, подвизава се под друго име и се опитва да се сдобие с авторските права на една пиеса. Тримата братя се надяват да открият Алекс, да му вземат правата и да си върнат 60-те милиона форинта, които Алекс им е отмъкнал последния път. Посоката е ясна: Америка! И разбира се, нещата отново не се нареждат според очакванията. Накрая върху Тамаш пада ангажиментът да режисира пиесата в Будапеща.

. Животът на агента
(Режисьор: Габор Жигмонд Пап), черно-бял/цветен, 2004, 82 мин., на български език
След разгрома на революцията от 1956 г. и годините на брутален терор, започва консолидацията. По време на създаването на “най-веселата барака” обучават хиляди агенти. Подборът от секретни учебни филми на Министерство на вътрешните работи рисува своеобразна картина на социалистическата реалност.

. Човекът-мост (Режисьор: Геза Беремени), цветен, исторически, 140 минути, 2002, на български език
Филмът разказва за живота на един унгарски аристократ, надарен с невероятни интелектуални способности и огромно богатство. Една от лекомислените му младежки постъпки завършва със смърт и той насочва всичките си усилия, за да служи на обществото. Един от най-мащабните му проекти е построяването на първия мост, свързващ Пеща и Буда.

. Свидетелят (Режисьор: Петер Бачо), сатира, 103 минути, 1969, на български език
След победата, по време на култа към личността, комунистът Йожеф Пеликан работи като пазач на местния язовир. Но един ден залавя бракониер - негов стар приятел и боен другар, понастоящем министър.


19 май, събота, 19 часа
Пловдив – АМТИИ – Камерен учебен театър

Трагикомедията „Голямото чистене” по Ищван Чурка – Спектакъл на третокурсници от АМТИИ с ръководител Иван Налбантов

Неочаквано госпожа Ловаш разбира, че съпругът й си има любовница. Г-жа Ловаш предприема „голямо чистене”: отива в тайното гнезденце на двете влюбени птички. Дали след голямото чистене отново ще има чистота и ред, изпраните дрехи действително ли ще станат снежно бели?


29 май, вторник, 18 часа
Унгарски културен институт

Течения в постмодерната унгарска литература – лекция и разговор на Золтан Немет (поет, литератор, литературен критик, член на Словашкия съюз на унгарските писатели)

Роден през 1970 г. в Ершекуйвар, Словакия. Завършва Университета „Комениус” в Братислава, специалности унгарска филология и история. Има издадени няколко самостоятелни сборника с поезия, критика и прози. Носител на множество литературни награди и стипендии. Тази година бе удостоен с литературната награда Атила Йожеф, 2012.


30 май, сряда, 11.00-16.00
31 май, четвъртък, 11.00-13.00
Унгарски културен институт

Теоретично-практически семинар на Андраш Имре по превод на унгарска поезия

Семинарът ще се проведе на унгарски език и е предназначен за студенти, преводачи и за всички, владеещи езика, с цел повишаването на тяхната квалификация. Гост-лекторът Андраш Имре от няколко години провежда подобни курсове в Унгария с участието на преводачи на унгарска литература и специалисти от Европа.

Андраш Имре (Будапеща, 1966), поет, литературовед. Завършва Университета „Лоранд Йотвьош” (Будапеща), специалности право и естетика. Работи известно време като журналист, а след това като учител по унгарски език. Понастоящем преподава творческо писане и превод. Има издадена собствена стихосбирка „Което има две имена” (1998). Превежда от английски, испански и френски, основно стихове. 



. За промени в програмата следете сайта на Унгарския културен институт http://szofia.balassiintezet.hu  


Автор:
Нели Димова, Унгарски културен институт
Публикация:
03.05.2012 г. 12:37
Посетено:
1634
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/14658-programa-na-ungarskiya-institut-za-mesets-may