Календар

Програма на Унгарския институт за април 2012

Литература, музика, изобразително изкуство

◊ ПРОГРАМАТА

На 2 и 3 април чествахме Международния ден на ромите (8 април). На 2 април ни гостуваха унгарският поет и издател Дьорд Рощаш-Фаркаш, художничката Клара Лакатош, поетът Жолт Чаня Солноки и журналистката Магдолна Фиаловски. Вечерта започна с откриване на изложбите на ромските художнички Селам Пато и Клара Лакатош и продължи с литературно поетическа вечер с участието на Дьорд Рощаш-Фаркаш, Марин Георгиев и студентката от НАТФИЗ Наталия Цекова.

На 3 април в УКИ се проведе кръгла маса на тема „Положението на ромите в Унгария” с участието на Дьорд Рощаш-Фаркаш и журналистката Магдолна Фиаловски.


9 април, понеделник, 18-20 часа
Унгарски културен институт

Изложба на Ивайло Петров

Ивайло Петров–Ив e завършил Националната художествена академия, специалност „Илюстрация и дизайн на книгата” (1995). Автор на множество самостоятелни изложби (1994-2012) и участник в колективни изложби (1989-2011) в България и чужбина (Испания, Австрия, САЩ). Носител на няколко награди, с публикации в българската преса. Творби на автора са притежание на частни колекции в САЩ, Япония, Германия, Белгия, Австрия, Турция, Русия.
. Изложбата ще продължи до 20 април


17-22 април 2012, вторник-събота
София, Пловдив, Кюстендил, Плевен, Русе

Концерти и майсторски класове на Шандор Мещер (китара)
Вход: свободен!
. Репертоар (концерт): творби на Хектор Виля Лобос, Агустин Бариос Мангоре, Астор Пиацола, Карлос де Сейксас, Балинт Бакфарк, Бела Барток, Карлос Паредес
. Репертоар (майсторски клас): творби на Хектор Виля Лобос, Астор Пиацола, Карлос де Сейксас, Балинт Бакфарк, Бела Барток, Карлос Паредес

Соловият репертоар на Шандор Мещер обхваща музиката на близо 600 години от ренесанса до наши дни. Шандор Мещер прекъсва соловата си кариера през 1994 г. заради професионалното музикално заболяване „фокална дистония”. В годините, през които Мещер не свири на китара, започва да учи композиране и разработва нов музикален софтуер, дигитална импровизация – Digimpro. След близо 10 години Шандор Мещер се възстановява и отново започва да изнася концерти. От 2005 г. досега Шандор Мещер (MS3) е изнесъл безброй концерти в Унгария и чужбина. Участвал е в две поредици с името “150 концерта”. От 2009 г. Шандор Мещер - MS3 прави турнета в много страни по света: Португалия, Румъния, САЩ, Италия, Мароко, Израел, Словакия. Блогът на Шандор Мещер представя неговите концерти с видео и фотографии - ms3music.blogspot.com.

Програма по дни:
17 април, вторник, София
11.00 – НМУ „Любомир Пипков” (майсторски клас)
18.30 – Унгарски културен институт (концерт)

18 април, сряда, Пловдив
11.30 – АМТИИ (майсторски клас)
18.00 – Гимназия с хуманитарен профил „Св. св. Кирил и Методий” (концерт)

19 април, четвъртък, Кюстендил
18.00 – Читалище „Братство” – Голяма зала (концерт)

20 април, петък, Плевен
18.00 – НУИ „Панайот Пипков” – Концертна зала (концерт и майсторски клас)

21 април, събота, Русе
16.00 – Зала „Култура” – съвместно с Арт-център RG21 и НУИ „Проф. Веселин Стоянов” (майсторски клас)
18.30 – Зала „Култура” – съвместно с Арт-център RG21 и НУИ „Проф. Веселин Стоянов” (концерт)


19 април, четвъртък, 18 часа
Унгарски културен институт - Камерна сцена

„Литературно кафене” – Шаманска песен - Пърформанс – импровизация по стихове на унгарски поетеси с участието на Габриела Хаджикостова и Георги Ангелов (перкусии)

„Литературно кафене” е нашата нова проява, в която актрисата Габриела Хаджикостова (Малко Театро, Будапеща) ще представя съвременните унгарски поети и писатели.

Габриела Хаджикостова израства от малка с театъра и сцената, страстта към които попива още в семейна среда. По-късно идва академичното образование – най-напред една година във ВИТИЗ “Кръстю Сарафов”, след което интересът към мюзикъла и пеенето я отвежда в Академията за театрално и филмово изкуство в Будапеща. След успешно завършване на специалността актьорско майсторство и мюзикъл, тя постъпва в Рок театър – Будапеща, където веднага получава ролята на Козета в мюзикъла “Клетниците”. Доброто владеене на немски език, който също усвоява в семейна среда, а след това затвърждава в Немската гимназия в София, отварят за нея сцената на “Дойче бюне” – немски театър в Унгария, където редовно играе от 1990 в продължение на 16 години. През 1996 г. Габриела Хаджикостова създава собствена театрална формация под името Малко театро, чиято задача е да прокара път на българската култура в Унгария.

Георги Ангелов е завършил консерваторията  в София. Работил е в оркестрите на Националната опера и Държавния сатиричен театър „Алеко Константинов”, както и в Симфоничен оркестър „Орфей”. Има многобройни записи на театрална, филмова, балетна и детска музика, направени за БНТ и БНР. Работи с няколко джаз и етно групи. Георги Ангелов използва балканска, арабска, индийска, латиноамериканска, африканска и негова уникална перкусия, тарамбука (дюмбек), гхатам, барабани, кавал, гайда, двоянка и други. Експериментира в различни стилове музика – джаз, етно, барок, рок, фолклорна и класическа музика под силното влияние на световната музика.


20 април, петък, 19 часа
София – Католическа църква

По случай Великден
Концерт на трио Росица Бояджиева - Николай Темнисков - Гергей Дьорфи (флейта - туба - цигулка). Вход: свободен!

В програмата: 4 виртуозни пиеси за соло цигулка и за дует флейта и цигулка на композитора Гергей Дьорфи, Лист: „Тримата цигани”, Й. С. Бах: Малка фуга в сол-минор, Паганини: Каприз №24, А. Онегер: „Танц на козичката”, Росини: “Largo al Factotum”  из операта „Севилския бръснар”, Ракоци марш

Флейтистката Росица Бояджиева е родена в град Добрич. Завършва музикалното си образование в АМТИ град Пловдив в класа на Емануил Дидов. Специализира при проф. Лидия Ошавкова и проф. Георги Спасов. Завършва майсторските класове на Андраш Адорян и Анджело Персикили. Работи в Духовия оркестър на родния си град. Като част от състава участва в редица международни фестивали, национални прегледи, турнета в Чехия, Турция, Румъния. Едновременно с това концертира в солови и камерно-ансамблови изяви с разнороден по стил репертоар у нас и в Русия, Германия, Швейцария, Австрия, Унгария, Словакия. Лауреат на първа награда от „Music World 2001” - Италия, на “Сребърна лира” 2010 от Съюза на българските музикални и танцови дейци, както и на Годишната награда за музика - 2009 и 2010 година на Комисията за духовно развитие на община град Добрич.

Николай Темнисков завършва туба в НМА „Проф. П. Владигеров” – София, при Павел Яковчев и проф. д-р Димитър Момчилов и майсторски клас по камерна музика при проф. Костадин Чилев. Работил е като артист-оркестрант и помощник-концертмайстор на Софийския духов оркестър. Преподавал е камерна музика и туба в НМУ „Л. Пипков” и камерна музика в НМА. Един от учредителите на „Академик брас”. Постоянен член на Брас квинтет „София”. Инициира създаването на дуета флейта и туба. Лауреат на IV Национален конкурс за камерна музика „Златната Диана” - Ямбол.

Гергей Дьорфи, цигулар, композитор. Роден през 1969 г. в Будапеща. Учи в Музикалното училище „Бела Барток”, след което завършва Музикалната академия „Ференц Лист”, специалност „цигулка”, негов преподавател е Денеш Ковач. През 1993-1994 г. е член-стипендиант на Будапещенския фестивален оркестър, през 1994-1998 г. – солист на Националната филхармония. Понастоящем е преподавател в Музикалното училище „Лео Вайнер” и музикант на свободна практика.


23 април, понеделник, 17.30 часа
София – Зала 1 на СУ „Св. Климент Охридски”
 
Представяне на книгата „Обществени и религиозни връзки между Унгария и Балканите” (Сборник, посветен на 1100 години от смъртта на св. Наум Охридски. Български културен форум, Будапеща, 2011)
. Редактори: Тошо Дончев, Кристина Менхарт, Имре Х. Тот
. Превод: Патриша Аустин, Юлия Крумова, Кристина Менхарт
. Сборникът ще бъде представен от проф. Анна-Мария Тотоманова, проф. Елка Бакалова и проф. Христо Трендафилов
. Организатори на събитието са Унгарският културен институт и катедрата по кирилометодиевистика към Факултета по славянски филологии на СУ „Св. Климент Охридски”.


24 април, вторник, 18 часа
Унгарски културен институт

Изложба-живопис на Данаил Игнатов

Данаил Игнатов е художник на български сюжети – пейзажи от красиви местности и от китни малки градчета. Спокойно можем да го наречем и възрожденски. Платна на Данаил Игнатов са притежание на частни колекции в Германия, Австрия, Швейцария, Холандия, САЩ и Канада. 
. Изложбата ще продължи до 5 май


25 април, сряда, 17 часа
Плевен – ХГ „Илия Бешков”

Откриване на изложбата живопис на Янош Божо „Унгарски пейзажи” и изложби на две ромски художнички Селам Пато и Клара Лакатош (рисунки, апликации)

Янош Божо (1922-1998), художник, носител на наградата за изключителни постижения в изобразителното изкуство „Михай Мункачи” (1987). Художникът Янош Божо е роден на 27 декември 1922 г. в Кечкемет. Детството и целият му живот се формират от съдбата на селската беднота. От годините на лишения в житейския си път взема със себе си обичта и почитта към природата и народното изкуство. През втората половина на 40-те години на миналия век започва творчеството си на самоук художник. Към средата на петдесетте години на века формира изобразителния си език. Негова жизнена стихия и характерна черта са пълнокръвните цветове, широките, бързи, свободнолетящи мазки, контрастът на светлината и сянката. Става един от изтъкнатите творци на унгарския експресионизъм. В живота му страстта към всеотдайното рисуване и колекционерството са неразделно преплетени. Участвува в безброй индивидуални и групови изложби в Унгария и в чужбина.

Селам Пато, писателка, поетеса, художник, журналист (Будапеща, 1975). Като художник основна тема в творбите й са съдбата и културата на циганите. Освен с писане Селам Пато се занимава и с превод, с опазването, стандартизацията и развитието на ловарския език. От две десетилетия постоянно присъства в списанията за култура и обществен живот. Автор на книги, редактор и рецензент на множество съвременни автори. Със своите живописни платна, рисунки с перо и туш, керамични пластики е обиколила почти цяла Унгария, в самостоятелни и общи изложби. Завършила е история на изкуството, изучавала е изобразително изкуство в свободния университет на Мария Пацаи. През 2011 г. за дейността си е удостоена с наградата на унгарския министър-председател „За малцинствата”.

Клара Лакатош, художник, преподавател (Ченгер, 1968).
Завършва Университета в Печ, специалност „Организация и управление на образованието”, по това време започва да се занимава с рисуване. Голямо влияние й оказват творбите на Карой Бари, Магда Сечи и Карой Понгор Бери (Давид Бери). От 1996 г. под творческия псевдоним Клара Р. Лакатош прави рисунки с молив, в които основен мотив е дървото, вдъхновени са от стиховете на поета Жолт Чаня Солноки. Прави множество самостоятелни изложби. През 2001 г. представя свои творби в галерията „Янош Балаж” в Ромския парламент, през същата година нейни творби излизат и на страниците на вестник „Живот и литература”. През 2007 г. участва в общата изложба „Визуални същества” на фестивала по изкуствата „Athe Drom”. Нейни творби излизат непрекъснато в списанията Amaro Drom, Kethano Drom, Lungo Drom – Дълъг път. Понастоящем преподава и води творчески занимания за деца.
. Изложбата ще продължи един месец


25 април, сряда, 18 часа
Унгарски културен институт

Вечер на Унгария (закрита проява)

В проявата, организирана от Унгарския културен институт и Си Ви Ес - България, могат да участват млади унгарци, живеещи в София, студенти „Унгарска филология” и доброволци, работещи в София и близките градове. Младежите ще имат възможност да се запознаят с най-вълнуващите неща от унгарската култура, с помощта на викторини под формата на игри ще узнаят какви са междукултурните различия, ще могат да изпробват своята сръчност, бързина, рефлекси и търпение. Освен това ще имат възможност и да опитат различни национални ястия, както и да участват в непринудени разговори.


26 април, четвъртък, 18 часа
Унгарски културен институт

Представяне на стихосбирката „Челото плаче” на Марин Колев (Изд. Чернат, София, 2012) – Стихотворения за Николай Кънчев и компания
. Представя: доц. Пламен Дойнов

Марин Колев е издал поетичните книги: „Място за моето лице” (1968), „Мигли от светлина” (1975), „И цялото бъдеще” (1978), „Вечността на миговете” (1980), „Повече от живота” (1985), „Любопис” (1987), „Златна свобода” (1987), „Вдън любов” (1989), „Кози и ангели” (1994), „Исо със оси” (2000), „Братовчедите на поп Кръстю” (2003).
Негови стихотворения са превеждани на руски, унгарски, полски, чешки, английски, немски, френски, испански, румънски и японски.


27-29 април, петък-неделя
Шумен, Драматично-куклен театър „Васил Друмев”

Национален конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература, Шумен 2012
Посветен на 100-годишнината от рождението на Ищван Йоркен (1912-1979)

Националният рецитаторски конкурс, който се организира още от 1969 г. в град Шумен съвместно от Унгарския културен институт, Министерство на културата на България и Община Шумен, е едно от събитията с най-големи традиции в културния живот на България. Конкурсът, обявен за ученици, непрофесионалисти, студенти по сценични изкуства и професионални артисти, се провежда през две години. ХХІІІ Национален конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература се организира от Институт Балаши – Унгарски културен институт и Община Шумен с подкрепата на: Министерство на културата, Посолство на Унгария, Съюз на артистите в България, Община Дебрецен, Къща-музей „Лайош Кошут” и семейство Поповски.
. Участниците изпълняват по свой избор произведения от унгарската и българската поезия, проза и драматургия с общо времетраене 10 минути.
. Изпълнението на текст от унгарски автор е задължително (тази година акцентът е върху творчеството на писателя и драматурга Ищван Йоркен).
. Участниците в конкурса се разделят в пет групи.
. Всички разходи на участниците се поемат от институтите, които представляват или от самите тях. Разходите на студентите от ВУЗ по изкуствата се поемат от организаторите.
. Богат избор от унгарска литература (поезия, проза и драматургия) можете да намерите в библиотеката на Унгарския културен институт.
. Кандидатите за участие попълват бланка-заявка и я изпращат на посочения на нея адрес до 17 април 2012.

Ищван Йоркен: Смъртта на актьора

Днес следобед в една от пресечките на Юльоско шосе паднал в несвяст популярният актьор Золтан Зетелаки.
            
Минувачи го отнесли до близката клиника, но там напразно се опитали с най-новите постижения на науката – дори и с командно дишане – да го съживят. Видният артист след дълга агония издъхнал в шест и половина вечерта; трупът му бил преместен в Института по анатомия.
            
Въпреки това трагично събитие вечерното представление на Крал Лир протече безпроблемно. Зетелаки позакъсня наистина и в първото действие беше видимо уморен (на места очевидно се нуждаеше от помощта на суфльора), но впоследствие все пò идваше на себе си и толкова убедително изигра смъртта на краля, че получи бурни ръкопляскания още по време на спектакъла.
            
След това го поканили на вечеря, но не отишъл. Казал:

- Днес имах труден ден.

Превод: Николай П. Бойков, редактор: Мина Цонева
От предстоящото издание на Едноминутни новели на ИК Жанет 45 в поредицата Кратки разкази завинаги (редактор: Нева Мичева)


За промени в програмата следете новия сайт на Унгарския културен институт http://szofia.balassiintezet.hu
Автор:
Нели Димова, Унгарски културен институт
Публикация:
05.04.2012 г. 11:55
Посетено:
1569
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/14505-programa-na-ungarskiya-institut-za-april-2012