Календар

Програма на Унгарския културен институт за януари 2012

Премиери на книги, изложби, прожекции на филми

◊ ПРОГРАМАТА

5 януари, четвъртък, 18 часа

Унгарски културен институт

Представяне на книгата на Албена Хранова „Историография и литература. За социалното конструиране на исторически понятия и големи разкази в българската култура ХІХ-ХХ век” – І и ІІ том (София: Просвета, 2011)
Представят: Георги Господинов и Бойко Пенчев / Димитър Вацов и Милена Якимова

Двутомният труд е интердисциплинарно изследване, което чете синхронно парадигми на литературознанието, историографията и социологията, както и наследствата на техните традиции в българската култура. Първият том, посветен на теориите, кризите и казусите в различни проблемни възли на отношенията им, задава и различни ъгли на наблюдение: от едрите мащаби на теоретизирането до близките планове на конкретната аналитична работа. Вторият том подхваща изводите на първия, за да се съсредоточи върху три базисни исторически понятия на българската култура - възраждане, средновековие и робство – както в школския им живот на исторически епохи, така и в изненадващите превъплъщения на тяхната дълголетна фигуративност, заедно със способността им да застават пак и отново в центровете на социалното общуване днес, да предизвикват пак и отново своето четене и препрочитане.
Албена Хранова (1962) е доктор на науките за културата, доцент по българска литература. Преподава във Философско-историческия и Филологическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, чете лекционни курсове в магистърски програми на СУ „Св. Кл. Охридски” и НБУ – София. Член е на редколегията на сп. „Критика и хуманизъм”. Автор е на над 130 отделни публикации у нас и в чужбина, както и на няколко монографии.  


√ Първият том на изследването на Албена Хранова може да поръчате от книжарница "Книгосвят" ->
Историография и литература Т.1
(с 5% отстъпка - само за 20.90 лв.). Очаквайте и том 2.


9 януари, понеделник, 18 часа

Унгарски културен институт

Откриване на фотоизложбата на Золтан Ванчо
Изложбата ще бъде открита от фотографа Надежда Павлова

Золтан Ванчо (1972), фотограф. Работи като фоторепортер, водещ на фоторубрика в интернетпортал и като преподавател. Член на: Национално сдружение на унгарските творци (MAOE) (2005); Young Photographers United (YPU) (2004); Съюз на унгарските фотографи (MFSZ) (2002); Председателство на Съюза на унгарските фотографи (2002–2005); Младежко студио за фотоизкуство (1996–2006). Носител на множество стипендии и награди. Автор на самостоятелни изложби в Унгария, Словакия, Франция, Италия, Белгия, Куба, както и в редица групови изложби в Унгария и чужбина. Автор на няколко самостоятелни фотоалбума.
Досега изложбата е представяна в Пловдив, Хасково и Плевен.
Изложбата ще продължи до 20 януари 2012
 

12 януари, четвъртък, 18 часа
Унгарски културен институт

Миклош Янчо на 90 години – Прожекция на филма „Алегро Барбаро”
Цветен, историческа драма, 78 минути, 1979, със субтитри на английски

Сценарий: Дюла Хернади и Миклош Янчо, оператор: Янош Кенде, С участието на: Ищван Буйтор, Лайош Балажович, Дьорд Черхалми, Йожеф Мадараш, Дьорди Тарян и др.

. Продължение на цикъл от филми на Янчо, стартирал през септември 2011.


7 януари, вторник, 18 часа
Унгарски културен институт

Премиера на книгата на Любен Петков „Котаракът Бартлет” (Пловдив: Жанет-45, 2011)
Книгата представя: проф. Светлозар Игов

На унгарски са преведени следните книги на Любен Петков: „Зелени кръстове” (Изд. "Европа", превод Дьорд Сонди) и „Порта с лъвче” (Изд. „Кратер”, превод Дьорд Сонди).

… При живото общуване с Любен Петков веднага правят впечатление няколко неща. Първо, той умее да разказва, но умее и да слуша. Второ, не говори само за собственото си творчество – недостатък, който стяга чепика на всеки втори събрат. Трето – изглежда удивително бодър, от хората, на които не можеш от пръв поглед да определиш възрастта. А това по мое мнение е дар, присъщ само на мъдреците. Четвърто – изглежда удачно и на жълтите павета, и по странджанските чукари. Роден е в странджанското село Крушевец на 3 юни (когато в съседното селце нестинарката Керка играела в огъня); пише за малки и големи. Отличаван е с престижни награди, сред които „Златен ланец” за къс разказ, „Златен Пегас” за цялостното творчество, с националната награда за детска литература „П. Р. Славейков”… Превеждан е на повече от десет езика; почетен гражданин е на Бургас. Героите на писателя пътешестват от родната Странджа и градчето Б. по широкия свят, с превратностите на съдбата в разноликия живот на човека (Деян Енев, в. "Телеграф").

. Книгата „Котаракът Бартлет” включва три повести и осем разказа от богатото творчество на писателя Любен Петков.


√ Сборникът с повести и разкази на Любен Петков може да поръчате от книжарница "Книгосвят" ->
Котаракът Бартлет. Разкази



23 януари, понеделник, 18 часа
Унгарски културен институт

Откриване на изложбата „Енергия от природата: вятърната енергия днес”
Съвместна проява на Българската ветроенергийна асоциация и Унгарския културен институт

Ще имате възможност да се запознаете с развитието на ветроенергийната индустрия както в България, така и в Унгария. Ще ви представим и дейността на българската и унгарската ветроенергийни асоциации.
Снимките и графиките от изложбата ще ви представят детайлно как вятърната енергия работи и какви екологични и икономически ползи носи. Ще научите повече за технологиите във вятърните турбини, митовете и фактите за енергията от вятър, както и забавни факти за този чист източник на енергия. След посещение на изложбата ще знаете отговора и на въпроси като:
· Какво е анемометър?
· Как се прави карта на вятъра?
· Що е то електричество от вятър и от какво са направени вятърните турбини?
Елате и вижте как силата на природата може да бъде овладяна по природосъобразен, незамърсяващ и безопасен начин.
Изложбата ще продължи до 7 февруари 2012


24 януари, вторник, 18 часа
Унгарски културен институт

По повод Деня на унгарската култура – 21 януари: Представяне на сборника с драми на Милан Фющ „Несретници. Хайнрих ІV” (
София: Гутенберг, 2011)
С участието на преводачката Юлия Крумова
Представя: проф. д-р Чавдар Добрев, литературовед

Милан Фющ (1888-1967, Будапеща), поет, писател, драматург, есеист. През 1912 г. завършва право и търговия в Будапещенския университет. Занимава се с преподавателска дейност. Създава значими творби във всички жанрове на литературата. Той е един от най-големите поети на поколението на сп. „Nyugat” („Запад”). Стиховете му се отличават от всичко познато дотогава в унгарската литература, считан е за създател на унгарския свободен стих. Автор е на разкази и новели, на самобитна естетика, романът му „Историята на жена ми” (1942) е номиниран през 1965 г. за Нобелова награда. През 1948 г. е удостоен с наградата „Кошут”. Милан Фющ е и отличен драматург. Неговите драми – „Несретници” (1914), написана с техниката на натурализма, и историко-психологическата „Хайнрих ІV”, за съжаление, остават неразбрани и неоценени от тогавашните театрални среди. Големият сценичен успех спохожда писателя едва десетилетия по-късно.

На български език са издадени избрани стихове на Милан Фющ („Сбогуване с времето”, Изд. "Гутенберг", 2004) в превод на Георги Крумов и романът „
Историята на жена ми” (Изд. "Ерго", 2010) в превод на Светла Кьосева.
 

31 януари, вторник, 18 часа
Унгарски културен институт

„За словото с любов” – Рецитал и представяне на книгата на артиста Веселин Павлов (
София: Пропелер, 2011)
С участието на актрисите Божидара Цекова и Василка Челикова

Веселин Павлов е дългогодишен артист, завършил Държавното висше театрално училище във випуск 1951-1955 – най-талантливият и славен курс в историята на Театралната академия. Затова през 2008 г. Министерството на културата финансира издаването на юбилейната книга „50 години вълнуващо присъствие” за курса, влязъл в летописа на българския театър, кино и телевизия. Като студент в този випуск авторът е изиграл Старик от Максим Горки, Сганарел от Молиер и Егор Буличов от Горки – роли, останали в аналите на театралното училище.
 

. За промени в програмата следете сайта на Унгарския културен институт www.magyarintezet.hu/sofia
Автор:
Нели Димова, Унгарски културен институт
Публикация:
05.01.2012 г. 11:02
Посетено:
1357
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/13876-programa-na-ungarskiya-kulturen-institut-za-yanuari-2012