Календар

Месечната програма на Полския институт за декември 2011 и януари 2012

Изложби, филмови прожекции, концерти...

◊ ПРОГРАМАТА

Декември 2011

• До 15 декември в Регионалната библиотека в Шумен продължава изложбата „Европейски импресии”

5., понеделник
18 ч., Полски институт

• Откриване на фотоизложбата „Aнгели – надгробни скулптури” на Душка Марковска Ресих, с участието на авторката

Изложбата продължава до 31 януари 2012


6., вторник
18 ч., Национален археологически музей

Съвместно с Националния археологически институт с музей

• Откриване на изложбата „Корените на съвремието. Из най-новите изследвания на Института по археология и етнология при Полската академия на науките”, с участието на директора на Националния археологически институт с музей - БАН д-р Людмил Вагалински, Агнешка Кошчушко, директор на Полския институт в София, и гости от Полша - проф. Анджей Буко, директор на Института по археология и етнология - ПАН, и Томаш Хербих, зам.-директор на Института.
 
Изложбата представя част от научните постижения на Института по археология и етнология при Полската академия на науките в областта на археологията и историята на средновековната материална култура и Новото време. Повечето табла разказват за изследванията на територията на Полша, а някои и в Африка.

Първата част на изложбата, посветена на археологията, разказва за най-интересните места, на които се провеждат изследванията на Института през последните десетина години, датиращи от епохата на палеолита, неолита, бронзовата епоха, периода на римското влияние, Средновековието и Новото време.
 
Втората част на изложбата е посветена на историята на материалната култура и разглежда такива теми,  като материалната страна на религиозния живот, избрани аспекти на модернизацията на живота в епохата на индустриализацията.

Работно време на Националния археологически музей: вторник – петък от 10 до 17 ч.
Почивен ден: понеделник

Изложбата продължава до 30 декември 2011 г.


Стара Загора

12., понеделник
Регионална библиотека „Захарий Княжевски”
 
По случай полското председателство в Съвета на ЕС
 
• Откриване на изложбата сатирични рисунки „Европейски импресии”


15., четвъртък
19 ч., НДК – Зала 3, покани в Полския институт от 5 декември

По случай приключване на полското председателство в Съвета на ЕС
Организатор – Посолството на Република Полша в София

• Джазов концерт на секстета на Влоджимеж Нахорни
В програмата – творби на Фридерик Шопен, Карол Шимановски, Роман Мачейевски

Влоджимеж Нахорни – пианист, саксофонист, композитор и аранжор на джаз, поп, театрална и филмова музика. През последните години развива активна дейност на музикалната сцена. Секстетът му (най-дълго съществуващият в историята на полския джаз - oт 1998 г.) обединява света на джаза и класическата музика, създавайки ново качество, което излиза извън границите на познатите стереотипи. Биографията на музиканта съдържа почти цялата история на полския джаз. Той е изключителен композитор, един от първите полски мултиинструменталисти. Наричан от критиците Шопен на джаза. Вл. Нахорни е лауреат на много награди от конкурси и фестивали както в Полша, така и в чужбина: І награда (индивидуална и групова) в Jazz nad Odrą ‘64; II награда в Конкурса за млади джазови музиканти във  Виена през 1966 г.; I награда на Джазовия фестивал във Виена 1967 г., която му връчва Дюк Елингтън; I награда от Фестивала на полската песен в Ополе през 1972 и 1973 г. Секстетът два пъти е номиниран за наградата на полската музикална индустрия "Фридерик", a Влоджимеж Нахорни я получава в категорията джазизпълнител на годината 2000, a през 2011 г. – наградата "Златен Фридерик". През януари 2011 г. президентът на Полша му връчва Kомандорски кръст със звезда на ордена „Възродена Полша”. Музикантът преподава в Консерваторията в Гданск.
   
Дорота Мишкевич – завършва цигулка, ръководи собствена група, пише текстове, композира музика, записва авторски дискове. Участва в много проекти – концертни, театрални и филмови. Работи с Томаш Станко, Гжегож Турнау, Найджъл Кенеди, Ян „Пташин” Врублевски, Анна Мария Йопек и самата Цезария Евора. Неколкократно е номинирана за Фридерик в категориите „джаз” и „пoп”.

Хенрик Гембалски – цигулар, композитор, аранжор, педагог. Дебютира през 1978 г., с групата "Dzieci Adama" печели първа награда и индивидуална награда на фестивала Jazz nad Odrą във Вроцлав. Печели Международния конкурс за джазови цигулари „Złoty Smyczek” в Шчечин през 1984 г. Записал е 35 диска, написал е музика за 30 театрални пиеси, участвал е в над 350 спектакъла. Oт 2000 г. ръководи клас по цигулка в Института за джаз на Музикалната академия в Катовице. 

Войчех Староневич – саксофонист и композитор. Великолепен sideman, често канен от други музиканти. Концертира като солист с Полската камерна филхармония Сопот, участва в мюзикъли („Порги и Бес”, „The Witness”), свири с Анджей Ягоджински, Влодек Павлик, Браян Мелвин и др. Единствен от полските джазови саксофонисти се класира в Международния конкурс за джазимпровизация във Вашингтон в 1991 г. и намира място сред 21 саксофонисти, избрани от цял свят.
 
Maриуш Богданович – контрабасист, oт 1991 г. ръководи свои групи. Работил е с Януш Стробел, Анджей Ягоджински, Анджей Курилевич, Гари Гудман, Мишел Хендрикс. Автор и изпълнител на филмова и театрална музика. Oт 1998 г. ръководи издателство "Confiteor". Занимава се с публицистика, през 2004-2008 води авторско предаване в Jazz Radio. Oт 2006 г. преподава в Университета „Мария Склодовска-Кюри” в Люблин. През 2005 г. е награден с бронзов медал „Заслужил за културата Gloria Artis”.

Пьотр Бискупски – ударни, лауреат на конкурси и индивидуални награди в категориите „класическа” и „джазова музика”. Работи с най-добрите на полската джазова сцена – Збигнев Намисловски, Томаш Шукалски, Aртур Дуткевич, Мишел Хендрикс и др. От много години е съавтор на творческите проекти на В. Нахорни, Я. Стробел, М. Богданович. Често е канен от изпълнители от различни музикални жанрове, търсен студиен музикант. Записал е над 30 диска. Активно публикува в професионални музикални списания, високо ценен педагог, ръководи клас по ударни в Музикалната академия в Бидгошч, ръководи курсове по ударни инструменти. 


20., вторник
18 ч., Полски институт, вход свободен

• Празничен концерт „Коледа с музика” изпълняват учениците от школите по пиано на Читалище „Бачо Киро 1945”.
В програмата – творби на Фридерик Шопен, Панайот Хаджиев, Бах, Джордж Гершуин, Арам Хачатурян, Джанис Джоплин, Гажтецка и др. 



Януари 2012


Варна
5., четвъртък
Галерия „Графит”

• Откриване на изложбата „Европейски импресии”.


Пловдив
18., сряда
Галерия Арт спектър

• Откриване на изложбата „Европейски импресии”.


Бургас
19., четвъртък
Културен център „Moрско казино”

• Откриване на изложбата „Европейски импресии”.



Автор:
Полски институт - София
Публикация:
02.12.2011 г. 16:55
Посетено:
1571
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/13692-mesechnata-programa-na-polskiya-institut-za-dekemvri-2011-i-yanuari-2012