Календар

Месечна програма на Полския институт в София за ноември 2011

Изложби, кино, концерти, премиери на книги, фестивали

◊ ПРОГРАМАТА

Добрич
3., четвъртък
17 ч., Регионална библиотека „Дора Габе”
По случай полското председателство в Съвета на ЕС

• Откриване на изложба сатирични рисунки „Европейски импресии” от Музея на карикатурата във Варшава.

Най-новата изложба в Музея на карикатурата. Отразено в кривото огледало на най-изтъкнатите полски художници-карикатуристи, полското председателство на Съвета на ЕС е представено по лек и закачлив начин, без обичайните фанфари и барабани, съпътстващи други прояви по този случай. В изложбата участват 12 представители на различни поколения като доайена проф. Януш Станни и най-младите Малгожата Лазарек и Павел Кучински. Повечето рисунки са съвременна трактовка на актуални проблеми на ЕС и полското членство в него.

Изложбата продължава до 18 ноември


7., понеделник
18 ч., Полски институт

Откриване на изложба на група творци от Ломжа - Ивайла Живкова, Тереса Адамовска, Ивона Шелска, Гжегож Гвиздон и Ева Склодовска, с участието на Ивайла Живкова. 

Изложбата продължава до 2 декември.


Перник
7., понеделник
13 ч., Младежки дом, кв. Мошино
2011 – Година на Мария Склодовска-Кюри
100 години от връчването на Нобелова награда за химия на Мария Склодовска-Кюри

• Откриване на документалната изложба „Мария Склодовска-Кюри. Живот и дело” от дома-музей във Варшава по случай патронния празник на Технологичната професионална гимназия „Мария Кюри”.

Изложбата проследява генеалогията на семействата Склодовски и Кюри, обучението в училище и следването в Париж на Мария. Разказва за изследванията и научните й открития, за двете Нобелови награди, за Радиевия институт в Париж, а посещенията в Америка и многобройните й участия в световни научни конференции.
Изложбата е подготвена от дома-музей на учената във Варшава по случай Годината на Мария Склодовска-Кюри, а българската версия – със съдействието на Полския институт в София.

Полският институт в София ще предостави безвъзмездно изложбата на Технологичната професионална гимназия, където ще бъде изложена като постоянна експозиция.


10., четвъртък
19 ч., Концертно студио на Българското национално радио, бул. „Драган Цанков” № 4. Ограничен брой покани в Полския институт
По случай националния празник на Република Полша - Денят на независимостта

Концерт на Адам Макович

Адам Макович (1940) – един от най-известните полски джазови пианисти. Модерната техника и широкият музикален хоризонт са причина Макович да бъде канен от изтъкнати полски джазмени. Умението му „да пасне на групата” е причина да свири в много различни в стилистично отношение.
На 9 ноември от 17 ч. в Музикалната академия в София Адам Макович ще проведе уъркшоп за студенти по джаз.
В програмата си в София Адам Макович ще представи джазови интерпретации на Бах и Шопен, джазови стандарти и собствени композиции.


13., неделя
19 ч., Народен театър „Иван Вазов”, сцена „Сълза и смях”

• Тестостерон – пиеса на Анджей Сарамонович (превод – Йоана Попова).
Постановка – Пламен Панев, сценография – Татяна Димова, Ралица Русева.
Участват: Филип Трифонов, Захари Бахаров, Добрин Досев, Малин Кръстев, Герасим Георгиев, Стефан Денолюбов, Васил Сумрачки.
Билети  на касата
 

14., понеделник
12 ч., Софийски университет „Св. Климент Охридски”
Съвместно с факултет „Славянски филологии”
По случай годината на Чеслав Милош

• Разговори с Милош - лекция на Агнешка Кошинска за студентите полска филология

Агнешка Кошинска е специалист по Милош, библиограф, издател и литературен критик. Личен секретар и  сътрудник на Чеслав Милош. След смъртта на писателя е уредник на жилището и архива на поета, отговаря за авторските му права. Съавтор на изложбата "Чеслав Милош. 1911-2004. Живот и дело". Агнешка Кошинска е ръководител на проекта Международна библиография на Чеслав Милош и създател на методология за международната библиография на Милош. Последната издадена от нея книга е озаглавена "Разговори за Милош". Съавтор на първия пълен библиографски опис на творчеството на Нобеловия лауреат. Предстои излизането от печат на първото синтетично издание, посветено на живота и делото на Милош. 


15., вторник
13 ч., Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”
Съвместно с катедра „Славянски филологии”

• Разговори с Милош - лекция на Агнешка Кошинска за студентите полска филология.
• Откриване на изложбата „Чеслав Милош. 100 години от рождението му” от Музея за литература във Варшава.
• Представяне на българските преводи на книги на Чеслав Милош: "На брега на реката. Избрана поезия"; "Поробеният разум"; "Крайпътно кученце"; "Долината на Иса".
• Представяне на броя на „Литературен вестник”, изцяло посветен на Чеслав Милош.
                          
                      
Нова Загора
17., четвъртък
17,30 ч., Художествена галерия „Руси Карабиберов”
По случай полското председателство в Съвета на ЕС

• Откриване на изложба сатирични рисунки „Европейски импресии” от Музея на карикатурата във Варшава.
 
Изложбата продължава до 8 декември


22., вторник
18 ч., Полски институт, вход свободен
Съвместно с Дружеството на българските фантасти „Тера Фантазия”
По случай 90 години от рождението на Станислав Лем.

• Представяне на специалния брой на списанието „Лемтернет” на Дружеството на българските фантасти „Тера Фантазия”. Списанието ще представи
Атанас П. Славов, председател на Дружеството на българските фантасти „Тера Фантазия”. Откъси от пиесата на Ст. Лем „Миш-маш” (Przekładaniec) ще прочете актьорът Богдан Глишев.

„Ако се запитате защо именно Дружеството на българските фантасти „Тера Фантазия“ е инициатор за настоящото издание, отговорът е съвсем прост: „Това е нашето обяснение в любов към полския Учител!“ (от съставителите). В броя ще намерите интервю с писателя, негови младежки стихове, интервю с преводача Павел Б. Николов, кратки есета и рецензии от Ст. Лем и др.
Списанието излиза с подкрепата на Полския институт в София.

 
Банско
23-27 ноември

• 11. Международен фестивал на планинарския филм в Банско.
    
В Банско за пореден път ще се проведе традиционният фестивал на планинарския филм, организиран от Сдружение „Международен фестивал на планинарския филм”. В програмата са включени 100 филма от 30 държави, 11 фотоизложби, предвиждат се семинари, уъркшопове и презентации. Ще гостуват български и чужди пътешественици, в т.ч. известният полски алпинист Пьотр Пустелник, четиринадесетия в света (от общо 15), изкачил Короната на Хималаите. Член на журито ще бъде Мачей Вояк, председател на Комисията за култура в общинския съвет на Закопане, един от най-известните полски зимни курорти, побратимен с Банско. Председател на журито е проф. Боян Биолчев


24., четвъртък
18 ч., Полски институт 

• Розичка (Różyczka) – реж. Ян Кидава-Блонски (2010), 118 мин., с надписи
Награди: Гран При от Фестивала на полското кино Гданск-Гдиня

Филмът е вдъхновен от истински събития. Опасна игра на чувства между ценен писател, неговата прекрасна млада съпруга и нейния любовник, протичаща на фона на бурните събития през 60-те. Известен писател има роман с много по-млада от него красавица, за която по-късно се жени. Заслепен от чувството си, той не подозира, че техният противоречив съюз не може да е случайност.
През 2010 филмът бе прожектиран по време на фестивала „Любовта е лудост” (началото на септември) извън конкурса.


26., събота
19 ч., Народен театър „Иван Вазов”, сцена „Сълза и смях”

• Тестостерон – пиеса на Анджей Сарамонович (превод – Йоана Попова).
Постановка – Пламен Панев, сценография – Татяна Димова, Ралица Русева.
Участват: Филип Трифонов, Захари Бахаров, Добрин Досев, Малин Кръстев, Герасим Георгиев, Стефан Денолюбов, Васил Сумрачки.
Билети на касата

Автор:
Полски институт - София
Публикация:
05.11.2011 г. 15:44
Посетено:
1571
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/13480-mesechna-programa-na-polskiya-institut-v-sofiya-za-noemvri-2011