Календар

Месечна програма на Полския институт в София за октомври 2011

Изложби, кино, концерти, премиери на книги, фестивали

◊ ПРОГРАМАТА

Октомври 2011

1., събота
15 ч., Дом на киното, вход свободен
Съвместно с Френския институт в България. Ден, посветен на Мария Склодовска-Кюри (в рамките на Фестивала на френското кино 26.09.-2.10)
2011 – Година на Мария Склодовска-Кюри
100 години от връчването на Нобелова награда за химия на Мария Склодовска-Кюри

• Мария – док.филм, реж. Кшищоф Шмагер (1998, 45 мин.), с превод

Биографичен филм за живота на великата полякиня, лауреат на две Нобелови награди, който разказва за драматичната й научна кариера и представя малко известни факти от живота й. Филмът представя Мария като девойка, изпълнена с ентусиазъм студентка, като учен със силна интуиция, като жена и майка. Полякиня, която, дължейки много на Франция, никога не забравя своята родина. Филмът е създаден по случай 100 години от откриването на полония и радия.

 
2., неделя
11-17 ч., площадът пред Народния театър „Иван Вазов”

• Европейски ден на езиците
 
Заповядайте, за да научите любимите си думи на някой чужд език, да решавате многоезични кръстословици, да се състезавате по четене на поговорки и цитати на чужди езици, да се запознаете с представители на 16 европейски културни институции – елате да се забавлявате и да печелите награди.
Събитието се организира от EUNIC - мрежата на културните центрове на страните от ЕС  в България и в него ще участват нейните членове - Австрийско посолство, Британски съвет, Чешки културен център, Полски институт, Френски институт, Гьоте институт, Гръцка фондация за култура, Унгарски културен институт, Институт „Сервантес”, Образователен отдел при Посолство на Испания, Италиански културен институт, както и партньорите от Руския културно-информационен център, Посолството на Швейцария, Генерална дирекция „Писмени преводи” към Европейската комисия,  Държавния културен институт и Център за развитие на човешките ресурси.   Европейският ден на езиците се провежда с подкрепата на Столична община, Министерство на образованието, младежта и науката и с медийното партньорство на Българското национално радио.

Кратка художествена програма, включваща детски стихове на Ян Бжехва и Юлиан Тувим и песен, ще изнесат ученици от Полското училище при Посолството на Република Полша в София.
     

3., понеделник
18 ч., Полски институт
По случай полското председателство в Съвета на ЕС

• Откриване на изложба сатирични рисунки „Европейски импресии” с участието на Анджей Кордела, уредник в Музея на карикатурата във Варшава.

Най-новата изложба в Музея на карикатурата. Отразено в кривото огледало на най-изтъкнатите полски художници-карикатуристи, полското председателство на Съвета на ЕС е представено по лек и закачлив начин, без обичайните фанфари и барабани, съпътстващи други прояви по този случай. В изложбата участват 12 представители на различни поколения като доайена проф. Януш Станни и най-младите Малгожата Лазарек и Павел Кучински. Повечето рисунки са съвременна трактовка на актуални проблеми на ЕС и полското членство в него.
Изложбата продължава до 4 ноември


3., понеделник
19 ч., Камерна зала на Младежкия театър „Николай Бинев”, билети на касата
Полски институт в София и Imago hominis представят в рамките на „Панаира на младите 2011”

• Премиера на моноспектакъла „Чиста любов” от Иренеуш Иредински.
Изпълнява – Мирослав Михов. Режисьор – Петър Русев, дизайн – Илиян Урумов, музика – Тони Уулард.

Един самотен мъж влачи жалкото си безплодно съществуване, в което оцелява благодарение на съкровена, чиста мечта. Мечта за съвършена любов. Внимавай какво си пожелаваш…  Едно динамично и съвременно съпреживяване на ръба на разума. Кино на живо в синхрон със световните театрални тенденции.


Плевен
4., вторник
17 ч., Художествена галерия „Илия Бешков”
По случай полското председателство в Съвета на ЕС

• Откриване на изложба сатирични рисунки „Европейски импресии” с участието на Анджей Кордела, уредник в Музея на карикатурата във Варшава.


5., сряда
18 ч., Полски институт

• Представяне на българския превод на книгата „Българската анкета по полския въпрос (1915-1916)” на Тадеуш Ст. Грабовски с участието на проф. Миколай Соколовски, директор на Института за литературни изследвания на Полската академия на науките, и очерка на дфн
Магда Карабелова „Българската мисия на Тадеуш Ст. Грабовски – пратеник на възкръсваща Полша” (Издателски център „Боян Пенев”).

Проектът е осъществен с подкрепата на Полския институт в София, Института за литература на БАН и Института за литературни изследвания на Полската академия на науките, Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий” и Централна библиотека на БАН.

„Българската анкета по полския въпрос (1915-1916)” е вероятно един от най-ярките актове на солидарност със съдбата на друг славянски народ в най-новата ни история. Анкетата е дело на все още полулегалното полско правителство, познато като Полски върховен народен комитет (Краков), което изпраща свои емисари-журналисти в почти всички европейски държави, САЩ, Канада и Австралия. Те трябва да организират общественото мнение в полза на борбата на поляците отново да получат свобода, независимост и суверенна държава след почти 150-годишно отсъствие от картата на Европа.

Очеркът „Тадеуш Ст. Грабовски – пратеник на възкръсваща Полша” на Магда Карабелова, автор на целия проект, е посветен на българския епизод от политическата и журналистико-дипломатическата кариера на големия полски интелектуалец по повод 130 години от рождението му.

Магда Карабелова е изтъкната представителка на българската полонистика. До 2010 година работи в Института за литература при БАН, публикациите й са в областта на сравнителното славянско литературознание и с приложение на културологични методи и общохуманитарни интердисциплинарни практики. 


7., петък
Участие на Полския институт в София във фестивала Piano Extravaganza Festiwal
19.30 ч., Военен клуб

• Песенна вечер: Магдалена Иджик (мецосопран) и Людмил Ангелов (пиано). В програмата – произведения на Карлос Гуаставино (1912-2000).

Фестивалът ще се проведе за първи път през октомври 2011, организиран от Фондация Пиано Екстраваганца, за да реализира една стара мечта на Маестро Людмил Ангелов, негов основател и артистичен директор. Основна цел на Фестивала е възстановяването на световното музикално наследство - пропагандиране на музикални произведения с висока художествена стойност от композитори, които не са придобили популярност или са останали в сянката на общоизвестните и вече утвърдени гении на класическата музика.
 
Първото издание на Фестивала има за свой патрон г-н Аню Ангелов, министър на отбраната на Република България, и се организира съвместно от Фондация "Пиано Екстраваганца", Фондация "Америка за България" и Столична община.


8., събота
Болница „Св. Екатерина” - Аула Максима

• Международна конференция „Медицина за пътешественици 2011” с участието на д-р Роберт Шимчак, експедиционен лекар и алпинист, специализиращ спешна медицина.

Д-р Роберт Шимчак ще представи доклад на тема „Хронически заболявания – убива ли височината?”
Организатор на конференцията е Сдружение „Международен фестивал на планинарския филм в Банско”. Медицина за пътешественици е цикъл от лекции на тема оцеляване, поведение в екстремни ситуации и справяне с медицински проблеми по време на пътешествия и приключения. Насочена е към пътешественици, приключенци и хора, практикуващи екстремни спортове, както и към всички, работещи в сферата на здравеопазването. Конференцията е част от цикъла събития Академия за пътешественици, организиран от Банско Филм Фест.


10., понеделник
18 ч., Полски институт

• Лекция на д-р Роберт Шимчак "Как да изкараме зимата в Каракорум?"
Лекцията отразява опита, натрупан по време на зимните експедиции в Хималаите.
 
Роберт Шимчак (1977) доктор по медицина. Завършил Медицинския университет в Гданск (спешна медицина).  Член е на Международното дружество за планинска медицина, HEMS (Хеликоптерна спасителна медицинска служба), Полския алпийски съюз. Лекар по време на 3 зимни експедиции за изкачване на осемхилядници и алпинист - Дхаулагири (8167 м), който изкачва през 2008, Нанга Парбат (8125 м), изкачен през 2010 и Броуд Пик (8047 м). Участвал е в редица международни научни медицински проекти.


Шумен
11., вторник
17 ч., Читалище „Добри Войников”
По случай годината на Чеслав Милош и в рамките на Годината на полската култура в Шумен.
Съвместно с Читалище „Добри Войников”, Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”, Славянско дружество „Васил Друмев”.

• Откриване на изложбата „Чеслав Милош. 100 години от рождението му” от Музея за литература във Варшава.
• Представяне на българските преводи на книги на Чеслав Милош: "На брега на реката. Избрана поезия"; "Поробеният разум"; "Крайпътно кученце"; "Долината на Иса".
• Представяне на броя на литературното списание „Балкани”, изцяло посветен на полската литература след Втората световна война.
• Представяне на броя на „Литературен вестник”, изцяло посветен на Чеслав Милош.
• Представяне на брошурата „Полски нобелови лауреати”, издадена на български език.
Доц. д-р Калина Бахнева и преводачката Вера Деянова ще представят личността и творчеството на полския нобелов лауреат.  
Доц. д-р Калина Бахнева - преподавател в СУ „Св. Климент Охридски”, ръководителка на Катедрата по славянски литератури. Специалист в областта на сравнителното славянско литературознание, история на полската и българската литератури. Носител на ордена Заслужил за полската култура (1991).
Вера Деянова – изтъкната преводачка на полска литература. Лауреат на две годишни награди на Съюза на преводачите в България (1995 и 2003).
                   

12., сряда
18 ч., Мостът при Националния дворец на културата
Във връзка с полското председателство на Съвета на ЕС
Съвместно с Посолството на Република Полша в София

• Откриване на фотоизложбата „Полша – страната, председателстваща Европейския съюз”.
Изложбата включва 59 голямоформатни снимки от най-интересните, но не винаги най-познати кътчета на Полша.


18., вторник
18 ч., Полски институт, вход с покани

• Проф. Ангел Станков изпълнява творби на Хенрик Виенявски. Съпровод на пиано – Ивелина Казанджиева. 
Ангел Станков в момента е един от най-изявените и разностранни български музиканти. Солист, камерен изпълнител, концертмайстор на Софийската филхармония и диригент. Свирил е в най-престижните световни зали като Карнеги Хол (Ню Йорк), Кенеди център - Вашингтон и много други. Заедно с Йосиф Радионов е носител на редица престижни награди. Реализирал е записи за БНТ и БНР, Балкантон, Би Би Си, радио Хага  и др.
Покани в Полския институт от 12 октомври


19., сряда
18 ч., Полски институт
Съвместно с Издателство "Сонм"

• Представяне на
Новите форми в живописта и произтичащите от тях недоразумения на Станислав Игнаци Виткевич (Издателство „Сонм”, София, 2011. Превод от полски – Правда Спасова). Прожекция на избрани живописни произведения на автора. Книгата ще представи проф. доктор на философските науки Правда Спасова.

Това е първото теоретично произведение на Станислав Игнаци Виткевич, което съдържа изненадващи прозрения. Затова то е важно не само като пролог към избистрената малко по-късно теория за чистата форма в театъра, но и като принос в теоретическите дебати за изкуството по онова време. Текстът звучи изненадващо актуално в контекста на съвременната естетическа проблематика.

Проф. дфн
Правда Спасова е завършила философия в СУ „Св. Климент Охридски”, защитила е докторат по естетика във Варшавския университет, специализирала е в Оксфорд и Прага. Работи в Института за изследване на обществото и знанието, БАН, и преподава история на философията в НХА. Занимава се и с превод на предимно философски произведения от полски и от английски език. Автор на няколко книги.
     

24., понеделник
18 ч., Полски институт
По случай Годината на Чеслав Милош

• Представяне на българските преводи на книги на Чеслав Милош с участието на Анджей Франашек, редактор в редакция „Култура” във вестник „Tygodnik Powszechnу” и преводачката Вера Деянова.
 
По време на проявата ще бъдат представени българските преводи на следните книги на Чеслав Милош, издадени през 2011 от издателство „Балкани” с финансовото съдействие на Полския институт в София и Института за книгата в Краков: "На брега на реката. Избрана поезия" и три преиздания - "Поробеният разум", "Крайпътно кученце" и "Долината на Иса".
   
Анджей Франашек (1971) – литературен критик, редактор в редакция „Култура” на вестник „Tygodnik Powszechnу”. Изследва творчеството на съвременните полски писатели. Автор на книги, многобройни очерци и сценарии за документални филми. През май 2010 публикува книгата „Милош. Биография”.


Велико Търново
25., вторник
13 ч., Великотърновски университет
Съвместно с Филологическия факултет на Великотърновския университет.
 
• Представяне на българските преводи на книги на Чеслав Милош с участието на Анджей Франашек, редактор в редакция „Култура” на „Tygodnik Powszechnу”. Присъстващите ще имат възможност да се запознаят със специалния брой на Литературен вестник, изцяло посветен на Чеслав Милош и ще могат да разгледат изложбата „Чеслав Милош – 100 години от рождението” от Музея на литературата във Варшава


26-27, сряда-четвъртък
10-16 ч., вход само за участниците в конференцията

• „Конкурентността на селското стопанство и селските райони в България и Полша в условията на глобализация  и европейска интеграция” – полско-българска научна конференция, посветена на проблемите на икономиката и селското стопанство с участието на Института за икономика на селското стопанство и хранителната промишленост във Варшава и Института за аграрна икономика в София.

Автор: Полски институт - София
30.09.2011 г. 18:15
Посетено: 1486
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/13245-mesechna-programa-na-polskiya-institut-v-sofiya-za-oktomvri-2011