Календар

Лятна програма на Полски институт - София

Юли и август 2011


◊ ПРОГРАМАТА

. В галерията на Полския институт продължава изложбата на групата NNAIVart „В сандъка – църква скрита”


Юли


София

6-11 юли 

• Работа на селекционната комисия за Световния фестивал на анимационния филм във Варна (8-12 септември) с участието на полската критичка Адриана Продеус.

Адриана Продеус пише за изкуство и филм. Куратор, автор на книгата „Темерсонови. Биографични очерци” и на раздела за полската анимация след 1989 в книгата „Полският анимационен филм”. Ръководи Нов филмов клуб в Новия театър във Варшава и програма в първи канал на полската телевизия. Нейните статии и есета се публикуват на сайта dwutygodnik.com, сп. Кино и други.


8-16 юли

Киноклуб „Арт Сцена” в градинката на НДК (зад паметника „1300 години България”)
Прожекции от 20 и 22 ч.

Европейски кинопреглед

По повод полското председателство на Европейския съюз Посолството на Република Полша в София, Представителството на Европейската комисия в България и Столичната община, организират „Европейски кинопреглед", който ще се проведе под патронажа на министър-председателя Бойко Борисов. Медиен партньор – Българско национално радио.

Събитието се осъществява с подкрепата на официалния представител на фирма RESERVED и със сътрудничеството на Националния филмов център (България), посолствата и културните институти на страните-членки на Европейския съюз: Белгия, Великобритания, Германия, Дания, Естония, Литва, Нидерландия, Полша, Словакия, Унгария, Финландия  и Чехия.

Специални гости на пресконференцията ще бъдат известните полски кинодейци Влоджимеж  Нидерхаус, продуцент на филма „Розичка" и копродуцент на филма „Реверс", Ян Кидава-Блонски, режисьор на филма „Розичка" и Лешек Копеч, директор на Фестивала на полското кино в град Гдиня.

В програмата:
8.07. - „Розичка” Полша 2010, режисьор Ян Кидава-Блонски
„Лов на дребни хищници” България 2011, режисьор Цветодар Марков

9.07. - „Сбогуване” Литва 2010, режисьор Томас Донела
„Жил” Белгия 2005, режисьор Ян Верхейен

10.07. - „Просто още една любовна история” Дания 2007,  режисьор Оле Борнедал
„Реверс” Полша 2009, режисьор Борис Ланкош

11.07. - „На тавана или кой днес има рожден ден” Чехия 2009, режисьор Иржи Барта
„ДЗИФТ” България 2008, режисьор Явор Гърдев

12.07. - „Георг” Естония 2007, режисьор Пеетер Симм
„Румба” Белгия 2008, режисьори Доминик Абел, Фиона Гордон, Брюно Роми

13.07. - „Красиво нещо” Великобритания 1996, режисьор Хети Макдоналд
„Кръщенето” Полша 2010, режисьор Марчин Врона

14.07. - „Принцеса” Финландия 2010, режисьор Арто Халонен
„Слепите любови” Словакия 2008, режисьор Юрай Лехотски

15.07. - „Хамелеон” Унгария 2008, режисьор Кристина Года
„Всичко, което обичам” Полша 2009, режисьор Яцек Борцух

16.07. - „Адът на 63-та” Холандия 2009, режисьор Стивън де Йонг
„Саша” Германия 2010, режисьор Денис Тодорович


20 юли, сряда
18 ч., Полски институт

Представяне на полския брой на списание „Европа 2001”. Броят се издава със съдействието на Посолството на Република Полша в България и Полския институт в София

Това е поредният брой на списанието, посветен на Полша. Той излиза във връзка с председателството на Полша в Съвета на ЕС. В броя ще намерите интервю с Данута Хюбнер, председател на Комисията по регионално развитие в ЕП, бивш еврокомисар за регионалното развитие;  с Н. Пр. Лешек Хенсел, посланик на Република Полша в Република България, както и следните материали: Полският шанс; Туризмът в Полша; Подготовката на Полша за Евро 2012; 2011 - Година на Милош; Полските майстори на плаката.
   
Ще се запознаете с биографията и делото на Мария Склодовска-Кюри във връзка със 100-годишнината от връчването на Нобелова награда за химия на полския учен, на Тадеуш Ружевич във връзка с 80-годишнината от рождението му, на папа Йоан-Павел ІІ във връзка с обявяването му за блажен. Ще разберете интересни неща за втората в света конституция – полската - от 3 май от 1791 г. във връзка с 220-годишнина от приемането й, полската анимация, неправителствените организации в Полша, полските обекти, включени в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО и др.


Варна

31 юли, неделя

Участие на Полския институт във Международния джаз фестивал Варна 2011
(29 юли – 31 юли)
20.30 ч., двора на Археологическия музей

Концерт на триото на Влодек Павлик

Международният джаз фестивал Варна е основан през 1992 година. Провежда се по инициатива на саксофониста Анатолий Вапиров всяка година в края на юли и началото на август в продължение на 3 дни. Основен организатор е Община Варна в партньорство с „Варненско джазово общество". Програмата съдържа три-четири концерта, в които участват обикновено 8-10 групи и индивидуални изпълнители от България и други европейски страни. Гостували са Алберт Мангелсдорф, Доменик Пифарели, Мел Уелдрън, Луис Склавис, Карин Крог, Джон Сърман и мн. др. На фестивала са свирили почти всички български джазови изпълнители. До 2000 г. се провежда във Фестивален и конгресен център – зала 1, а след това - в двора на Археологическия музей.

Влодек Павлик
– джазпианист, композитор, педагог. Една от най-големите личности на полската джазова сцена. Работи с най-известните звезди от световния джазелит, композира, свири в различни формации и изнася самостоятелни концерти. В актива си има 15 авторски диска, а албумите му Stabat Mater и Standards Live получават престижната титла „Дискове на годината” (Jazzi Magazin). Изнася концерти в Европа, Азия и САЩ, където е и ценен университетски преподавател. По специална покана на Радио Ватикана, Полското посолство във Ватикана и Полския институт в Рим изпълнява Misterium Stabat Mater за рождения ден на папа Йоан-Павел ІІ. Влодек Павлик е лауреат на международни джазконкурси (в т.ч. във Франция и Монако) и неколкократен победител в конкурса “Музикант на годината” в класацията на сп. Jazz Magazin.
“Влодек Павлик e Хоровиц на джаза. Той е явление. Всеки трябва да го чуе” – така пише в "Who is Who" Ерик ван Грьоенвот за концерта на Павлик в рамките на най-престижния световен джазфестивал North Sea Jazz Festival в Хага.
 
Павел Паньта (контрабас) завършва Музикалната академия във Варшава. През 1995 г. се включва в Gustav Mahler Jugendorchester, ръководен от Клаудио Абадо. В периода 1996-1998 г. свири с международния оркестър на Philharmonie der Nationen в Германия, САЩ, Китай и Русия, с който изнася над 100 концерта. Има многобройни участия в различни формации. От 2000 г. свири в триото на Анджей Курилевич. Участвал е в записите на многобройни дискове с класическа и джазова музика. Лауреат на трета награда  на ІV Международен конкурс за джазови импровизации в Катовице, Полша.

Цезари Конрад (ударни) е записал над 40 диска. Работил е с най-изтъкнатите полски джазмени – в т.ч. Анна Мария Йопек, Куба Станкевич, Томаш Станко, както и със международни звезди – Ранди Брейкър, Сюзан Уейнарт, Пат Метени. Свирил е в квартета на Збигнев Намисловски. Смятан е за един от най-добрите полски джазови перкусионисти – вече години наред авторитетното полско списание му присъжда първото място. Дебютира в в групата Central Heating, с която печели първо място на Фестивала Jazz Juniors 1990 в Краков, а на фестивала Поморска есен - първа награда. Триото се класира за финала на международните джазконкурси в Леверкузен.



Август

2 август
19 ч., Дом на киното

Участие на Полския институт във Фестивала за късометражно кино "Късо съединение" (21 юли – 18 август)

Солидарност, Солидарност (113 мин., 2005) реж. Юлиуш Махулски, Анджей Якимовски, Йежи Домарадзки, Я.Я.Колски, Пьотр Тшаскалски, Филип Байон, Кшищоф Зануси, Роберт Глински, Ришард Бугайски, Яцек Бромски.

Оригинална филмова творба, подготвена от Полската телевизия за отбелязване на събитията от август’80. Филмът се състои от 13 етюда, заснети от изтъкнати полски режисьори. Те споделят своите размисли по повод 25-та годишнина от възникването на Независимия профсъюз „Солидарност”. Всеки от етюдите е самостоятелен творчески изказ, различен по форма и съдържание. Някои са като документални филми, другите имат минифабула, трети са заснети като клип. Подигравката се преплита с патоса, сериозността с гротеската, носталгията и вълнението с разочарование и гняв.

Подробна информация за програмата - на сайта на фестивала http://www.imdb.com/title/tt0479265/


Варна

4 август, четвъртък
21 ч., Римските терми

ІІ международен фестивал „Световен форум на изкуствата – Под звездите”, Варна 1.-7.08. 2011. 
Полски институт в София и  Imago hominis представят

Премиера на моноспектакъла „Чиста любов” от Иренеуш Иредински

Изпълнява – Мирослав Михов. Режисьор – Петър Русев, дизайн – Илиян Урумов, музика – Тони Уулард.

Един самотен мъж влачи жалкото си безплодно съществуване, в което оцелява благодарение на съкровена, чиста мечта. Мечта за съвършена любов. Внимавай какво си пожелаваш… Едно динамично и съвременно съпреживяване на ръба на разума. Кино на живо в синхрон със световните театрални тенденции.

Иренеуш Иредински (1939-1985) – прозаик, поет, драматург, дебютира с провокативното в нравствено и естетическо отношение томче стихове Wszystko jest obok.

В сценичното му творчество преобладават психологическо-нравствени пиеси, демонстриращи случаи на митомания и позьорство, различни комплекси или фрустрации, напр. Męczeństwo z przymiarką, поставена през 1960 г., Ostatni odcinek drogi, поставена през 1962 г. Освен посочения вид, в наследството на писателя има и драми, които анализират психическия и физическия механизъм на насилието, жестокостта и подлостта в ситуации, които са метафорично-гротескно отражение на действителността в концлагер: „Слизане в ада”, поставена 1964, Ясла – модерн, поставена 1965; на средите на терористична конспирация: Сбогом, Юда, поставена 1971, или пък на системата от епохата на 50-те години на ПНР – Олтар, издигнат на себе си. В тях се проследява мрачната визия на живота като безусловна борба и непрекъсната игра, в която човекът е сведен до актьор, принуден да сложи наложената му от ситуацията маска. 
Иредински пише и монодрами, напр. Чиста любов 1972, Мария 1974.

Чиста любов – предпремиера Театр Народови, Варшава, 29 ноември 1975, реж. Адам Ханушкевич (пиесата се играе заедно с „Мария”)


Банско

13 август, 21 ч.

Традиционно участие на Полския институт в Международния фестивал Банскоджаз 2011

Концерт на Jarek Bothur Quartet и Пьотр Барон (саксофон)

Пьотр Барон (Piotr Baron) (1961) – дебютира много рано - още през 1977 г., а през 1978 е отличен като солист на джазовия фестивал Jazz nad Odrą. През 1984 г. печели като солист Гран при на фестивала в Сан Себастиан Jazz Aldia (Испания). От 2005 има титлата магистър от Музикалната академия във Вроцлав. Свирил е с почти всички най-известни полски джазови музиканти, в т.ч. Збигнев Намисловски, Ярослав Шметана, Кшесимир Дембски, Януш Муняк, Ян Пташин Врублевски и с почти всички европейски, в т.ч. Ал Порцино, Дейвид Мъри, Рей Чарлз, Боби Уотсън, Еди Хендерсън и много други.

Досега е записал над 60 компактдиска (в т.ч. с Арт Фармър, Еди Хендерсън и др.), както и 6 авторски  - Take One (1995), Tango (1996), Blue Rain (1997), Bogurodzica (2000) и записаният в Ню Йорк албум Reference (2004).

Вече 20 години той заема челните места в анкетата на най-авторитетното полско списание Jazz Forum в категорията тенор саксофон, високо е оценяван и като алтист и баритонист. От 1988 периодично свири със симфонични и камерни оркестри, като изпълнява джазов, поп или съвременен симфоничен репертоар.
Ръководи музикални уъркшопи в Полша, Украйна, Чехия, лекции в University California Irvine и California Institute Of  The Arts, Bilkent University в Турция. Той е учител по саксофон и джазова теория в средното училище за джаз във Вроцлав и в университета в Желона гура. Автор на учебник по саксофон, рецензент и публицист на Jazz Forum, от 1994 г. има седмична авторска програма в Радио Вроцлав. Три пъти е номиниран като джазов музикант за наградата на полската музикална индустрия Фридерик.

Понастоящем е лидер на трио, квартет и квинтет. Освен това сътрудничи с най-изявените европейски джазови състави (в т.ч. Piotr Wojtasik Group, Jaromir Honzak Quartet East).

Във връзка с 30-годишнината на творческата му дейност Пьотр Барон е отличен с бронзов медал „Заслужил за полската култура Gloria Artis” и Почетното отличие на Полската  джазова асоциация.


Jarek Bothur Quartet – Ярек Ботур, Якуб Плужек, Макс Муха, Гжегож Масловски.
(Jarek Bothur, Jakub Płużek, Maks Mucha, Grzegorz Masłowski).

Ярек Ботур (саксофон) е студент по джаз в Музикалната академия в Катовице. В анкетата JAZZ TOP 2009 на най-авторитетното полско списание JAZZ FORUM фигурира в категориите „Саксофон” и „Нова надежда”. Работи с най-известните полски джазови музиканти – Януш Муняк, Кшищоф Пацан, Збигнев Вегехаупт и др. Лауреат на следните награди: 46 фестивал „Джаз на Одра” Вроцлав (І награда за джазова индивидуалност); Гран при и титлата „Нова надежда” (като солист) от фестивала Novum Jazz Festiwal в Ломжа; Гран при от Националния конкурс за джазова музика в Швидник; Гран при от фестивалите „Варшавски надежди” (2007, с квинтета на Богна Кичинска) и Jazz Standards Festiwal в Шедлце 2006 (с квинтета Bednarska Five).

Якуб Плужек (пиано) – студент по джаз в Музикалната академия в Катовице. В анкетата JAZZ TOP 2009 на най-авторитетното полско списание JAZZ FORUM фигурира в категориите „Пианист”, „Нова надежда” и „Композитор”. Работи с най-известните полски джазови музиканти. Финалист и лауреат на отличие на престижния фестивал "Montreux Jazz Piano Competition". Освен това е лауреат на следните награди: 46. фестивал „Джаз на Одра” Вроцлав 2010 (І награда за джазова индивидуалност); Гран при от Фестивал за джазови пианисти Варшава 2007; Гран при от Jazz Juniors в Краков 2008; Гран при от фестивала „Златно ренде” (2009) и Jazz Standards Festiwal в Шедлце 2008.

Макс Муха (контрабас) – студент по джаз в Музикалната академия в Катовице. На фестивала "Tarnów International Jazz Contest" два пъти получава награда за най-обещаващ млад талант на фестивала (2009 и 2010). Работи постоянно с Матеуш Поспешалски (трио МР3), Аркадиуш Сколик (диск "Detour Ahead" 2010), както и с Януш Муняк.

Гжегож Масловски (ударни) - студент по джаз в Музикалната академия в Катовице. Млад, но вече признат музикант. Ръководи уъркшоп (ритъм и ударни) по време на фестивала Jazz Voicingers в Жори 2010. Работи с най-известните полски музиканти, както и с чужди - Хелмут Кагерер, Роберто Магрис, Ласе Линдгрен. Лауреат на следните награди: Гран при от фестивала "Jazz Juniors" Краков 2010; Гран при от "II Национален конкурс за джазова музика JAZZDA 2010" в Швидник (с квартета на Ян Малеха); Гран при от "Blues, Rock, Jazz Warsaw Festival 2009" (с групата The Transgress); Гран при от Конкурса за джазови импровизации „Майлс Дейвис”, Kелце 2004.


Автор:
Полски институт - София
Публикация:
30.06.2011 г. 22:59
Посетено:
1709
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/12834-lyatna-programa-na-polski-institut-sofiya