Календар

Културна програма на Полския институт

м. октомври

Културна програма на Полския институт

▪ програма

2, неделя
18 ч., Галерия

. Концерт на Артур Хес – лауреат на VІ Международен клавирен конкурс “И. Падеревски” в Бидгошч.

В програмата: творби на Фридерик Шопен, Лудвиг ван Бетовен, Ференц Лист

Артур Хес (род. 1982) е завъшил Музикалната академия “Фридерик Шопен” във Варшава. През 1995-2001 е стипендиант на министъра на културата на Полша, участвал е в майсторски класове. Лауреат на наградата на кмета на Рибник в областта на културата. Концертирал в Полша, Германия, Франция, Шотландия и Словакия.
Вход свободен


6, четвъртък
18 ч., Галерия

. Гледам те, Мариша – реж. Лукаш Барчик (1999, 67 мин.), с превод

Награди: 2001, Международен филмов фестивал в Манхайм – специална награда и отличие на екуменичното жури; 2000, Филмов фестивал в Гдиня – награда за режисьорски дебют.

Герои на филма са млади хора, които живеят заедно от няколко години. Свободният им съюз преживява криза. Мариша все по-силно мечтае за стабилизация, за сватба и дете. Михал е изпълнен със съмнения. Най-накрая обаче се предава и прави предложение на любимата жена. Скоро след това Мариша обявява, че е бременна. Неочакваната новина засилва стреса на младия психиатър, който има проблеми в работата. И сякаш това не е достатъчно – Михал е въвлечен в съпружеските проблеми на свой пациент.


10, понеделник
18 ч., Галерия

. Откриване на изложба фотография на Томаш Шикора "Видения" с негово участие

Томаш Шикора (1948) е един от най-известните полски фотографи. От 1982 г. преподава във Виктория колидж в Мелбърн. Той е автор на много филмови и театрални плакати, както и на книжни илюстрации, авторски книги и календари. Негови работи са представяни на изложби в много страни (Австралия, САЩ, Франция, Великобритания, Швеция, България, Холандия, Полша).

Фотографиите под общото заглавие "Видения" разказват за това, как времето изтича. Фотографиите, съдържащи много настроение, са изградени върху недомлъвки и недовършени изречения. Завоалирани, прозиращи през гънките на белия плат женски силуети олицетворяват онова неуловимо нещо, което трудно описваме с думи – преходността.

Изложбата продължава до 27 октомври


11, вторник
18 ч., Галерия

. Среща с алпиниста Пьотр Моравски. Прожекция на диапозитиви.

Пьотр Моравски – доктор на химическите науки във Варшавската политехника. Започва да се катери през 1996 г. На 14 януари 2005 г. заедно с италианеца Симоне Моро първи в света правят зимно изкачване на осемхилядника Шиша Пангма (8027 м). Участвал е в зимната експедиция на К-2 през 2002-2003 г. и зимната експедиция на Шиша Пангма през 2003-2004 г.


13, четвъртък
16 ч., Радио Веселина 99,1 MHz

. Веда Словена – предаване, посветено на славянската култура и музика
Група O.N.A. - albumy: „Modlishka (1996), „bzzzz” (1996), „T.R.I.P.” (1998)

Представяме песните: от албума „Modlishka”: Koła czasu, Mgnienie; от албума „bzzzz”: Kiedy powiem sobie dość , Krzyczę – jestem; от албума
„T.R.I.P.”: Najtrudniej, To naprawdę już koniec.


13, четвъртък
18 ч., Галерия

. Промени – реж. Лукаш Барчик (2003, 74 мин.), с превод

Награди: 2003, Фестивал на полското кино в Гдиня – награда на председателя на УС на Полската телевизия; 2003, Торино – специална награда на журито и на ФИПРЕСИ.

В къща край езерото пристига годеникът на едната от живеещите там сестри Адриан Снаут. Той идва да поиска ръката на Ванда. Майката, която добре познава миналото му, е обезпокоена за бъдещето на дъщеря си. Тя моли Снаут да остане няколко дни, за да може да го опознае. Той приема предизвикателството въпреки несъгласието на годеницата си. За тези няколко дни той ще разкрие тайната на бъдещите си роднини и ще бъде въвлечен в задушния свят на трите мълчаливи жени.


20, четвъртък
18 ч., Галерия

. Госпожица “щура глава” – реж. Кажимеж Тарнас (1994, 98 мин.), с превод

Награди: 1994 Познан, Детски филмов фестивал – Познански козлета за операторско майсторство и за сценография.

Госпожицата от заглавието е Иренка Борковска, жизнерадостна и енергична девойка от добро семейство. Тринайсетгодишното момиче има безгрижен и радостен живот. Тя е навсякъде, любопитството й няма край. Но над дома на семейство Борковски се събират черни облаци – икономическата криза е в разгара си. Бащата на момичето е задлъжнял и е принуден да продаде гората си. Загива по време на сеч, затиснат от дърво. Имението на Борковски е обявено за продан. Иренка решава да помогне на майка си.


26, сряда
18 ч., Галерия
Съвместно с Института за литература на БАН

. Представяне на книгата на проф. Ришард Нич “Светът на текста. Постструктурализмът и знанието за литературата” с участието на автора.

Ришард Нич е професор в Института по полска филология на Ягелонския университет и Института за литературни изследвания на ПАН, главен редактор на сп. “Teksty drugie”, занимава се с теория на литературата и история на модерната и постмодерната литература и култура. Автор и научен редактор на много книги.

“Светът на текста. Постструктурализмът и знанието за литературата” е монография от областта на литературознанието, посветена на проблеми от съвременната теория на литературата и модерната полска литература. Този теотретичен и компаративистичен труд съдържа информация за основните течения в литературните изследвания и съвременните тенденции.

Книгата е издавана два пъти в Полша (1993, 2000) и е призната за постижение в областта на литературознанието. През 1994 г. е отличена с престижната награда на І отдел на ПАН “А. Брукнер”.


27, четвъртък
16 ч., Радио Веселина 99,1 MHz

. Веда Словена – предаване, посветено на славянската култура и музика

Кшищоф Килиански – албумът „In The Room”
Представяме песните: Prócz Ciebie, Nic, Północ, Pusty Bar, Lokator, Stay, Is It You, The Only One.


27, четвъртък
18 ч., Галерия

. Сабина – реж. Кажимеж Тарнас (1998, 64 мин.), с превод

Бившата медицинска сестра и настояща пенсионерка Сабина спасява живота на младо момиче - Агнешка. Несъстоялата се самоубийца обаче не изпитва никаква благодарност. Агнешка е бременна и е заразена с вируса на СПИН. Тя няма къде да отиде и отчаяно търси квартира в града. Сабина я открива и я завежда вкъщи. Двете жени постепенно се сближават. Агнешка ражда вкъщи, но след раждането здравето й бързо се влошава.


31, понеделник
18 ч., Галерия

. Откриване на изложба рисунки на Яцек Гавловски “Вестникарски илюстрации”

Яцек Гавловски (род. 1957) е завършил варшавската Художествена академия. Художник, график, илюстратор. Дебютира в седмичното списание “Zwierciadło” през 1972 г. Рисува за пресата от 17-годишна възраст, а с "Газета виборча" е свързан от нейното появяване. Първата от 6000 рисунки за “Газета виборча” излиза на 3 януари 1990 г. В продължение на 15 години Яцек Гавловски е изработил свой герой, разпознаваем от всички – досаден и мързелив тип, инат с удължено и сякаш измачкано лице и нос като картоф. През 1996 г. в Музея на карикатурата във Варшава е организирана най-голямата изложба рисунки на Яцек Гавловски.

Изложбата продължава до 17 ноември


31, понеделник
19 ч., Камерна зала “България”, билети на касата
Агенция “Музика”, Полски институт

. По случай 170 години от рождението на Хенрик Виенявски и Камий Сен-Санс

Концерт на Йосиф Радионов и Филипина Филипова


Прояви извън София

Димитровград
3 октомври
. Клавирен концерт на Артур Хес в рамките на фестивала Есенни музикални дни


Анонс

2 ноември, 18 ч., Полски институт
ХV Шопенова вечер

През ноември предстои откриването на полския проект, част от международната инициатива “Поезия върху стените”. Подробности за ден и час – на телефоните на Полския институт.


▪ за информация

ул. "Веслец” № 12, тел. 981 09 07, 987 21 59, fax 981 57 44
e-mail: polinst@internet-bg.net
web: http://www.polinst-bg.org
Автор:
Полски институт - София
Публикация:
25.11.2005 г. 11:35
Посетено:
892
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/1271-kulturna-programa-na-polskiya-institut