Календар

Денят на испанския език се чества на 18 юни в цял свят

"Sueño" и "Libertad" оглавяват класацията от любими думи в Деня на испанския език

Денят на испанския език се чества на 18 юни в цял свят


◊ СЪБИТИЕТО

Институт Сервантес чества третото издание на Деня на испанския език на 18 юни, събота. Специална програма от културни събития в 78-те центъра на Институт Сервантес, разпръснати в 44 държави на 5 континента ще ознаменува празника.

За трета поредна година интерактивната платформа www.eldiae.es ще даде възможност на ползвателите на интернет от целия свят да гласуват за любимата си дума на испански език, като изберат една от трийсетте думи, посочени от посланиците на Деня на испанския език. До момента думите “Sueño” и “Libertad” оглавяват тази класация. Те са посочени съответно от Луис Рохас Маркос – психиатър и университетски преподавател, и
Марио Варгас Льоса – писател, носител на Нобелова награда за литература.

Една от атракциите на страницата е турнирът по испански език: игра на думи, която е предизвикателство за испаноговорящите да премерят знанията си с противници от целия свят. Победителят в турнира ще получи специална награда: пътешествие до Андалусия.

Празникът се чества под патронажа на повече от тридесет личности, сред които са Гаел Гарсия Бернал, Шакира, Марио Варгас Льоса, Висенте дел Боске, Пау Гасол, Висенте Форлан,
Исабел Алиенде и др.

“Querétaro”, “Sentimiento”, “Verdad” и “Madre” са думите, избрани съответно от Гаел Гарсия Бернал, Росарио Флорес, Рикардо Дарин и Еухения Силва.
 

Институт Сервантес е обществена институция, създадена през 1991 г. в Испания с цел да подпомага обучението по испански език и разпространението на културата на Испания и страните от Латинска Америка, в които се говори на испански език.


Очакваме ви!

Автор:
Институт Сервантес - София
Публикация:
05.06.2011 г. 22:09
Етикети:
испански езикден на испанския езикИнститут Сервантес
испаноговорящи
любима дума
езиков празник
Посетено:
1920
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/12654-denyat-na-ispanskiya-ezik-se-chestva-na-18-yuni-v-tsyal-svyat