Календар

Програма на Унгарския културен институт за месец май

Акценти: Унгарска седмица (Омега, 100 цигански цигулки, Президенс, Ференц Лист, изкуство)

◊ ПРОГРАМАТА

9
май, понеделник, 12-17 часа
Унгарски културен институт

· По повод Деня на Европа (9 май) и Годината на доброволчеството – Моята малка Европа – Европа през погледа на доброволеца
· Организатор: Си Ви Ес – България
Ще бъдат представени различни доброволчески проекти в Европа, както и възможности за бъдещи доброволци. Ще бъдат прожектирани филми, създадени по време на доброволчески проекти.


17 май, вторник, 16.30 часа
Унгарски културен институт

· Научен форум „Българската история в европейски контекст”, организиран от Института за исторически изследвания при БАН и Унгарския културен институт в София
- Откриване: акад. Георги Марков, директор на ИИИ при БАН – „България и Унгария заедно в новата история”
- Представяне на съвместната дейност на Българо-унгарската академична историческа комисия и на нейното последно издание „Елити в Централна и Източна Европа през Модерната и Постмодерната епоха”. Представят: проф. Валери Стоянов и д-р Пенка Пейковска
- Представяне на книгата „Независимостта на България 1908 – поглед от ХХІ век”. Представят: акад. Георги Марков и д-р Румяна Първанова
- Изложба „Българската историческа книга 2008-2010 в творчеството на учените от БАН”. Куратор: Елисавета Александрова.


23 май, понеделник, 18 часа
София – площада пред Народния театър „Иван Вазов”
 
· В рамките на Софийски музикални седмици Фотоизложба „Унгарец и европеец: Ференц Лист 1811-1886” (Изложба на Музея на Лист, посветена на живота и дейността на композитора)
· По повод Годината на Лист

Изложбата е изготвена по поръчка на Музикална академия „Ференц Лист” и Музей и изследователски център „Ференц Лист”.
Автор и редактор на изложбата: Мария Екхарт, Музей и изследователски център „Ференц Лист”.
Източници: Музикална академия „Ференц Лист”, Музей „Ференц Лист”, Библиотека за изследвания по история на музиката, Унгарски национален музей, Унгарска академия на науките (Отдел „Ръкописни и стари книги”, Институт по история на музиката, Музей по история на музиката), Национална библиотека „Сечени”, Музей на изобразителното изкуство.
Ференц Лист
(откъси от изложбата)
Един от най-великите пианисти на ХІХ век, дързък новатор в композирането, диригент, автор на музикални трудове, влиятелен педагог. Верен син на Унгария, той е отворен и за културите на много други европейски държави, с които влиза в досег по време на бурния си живот; навсякъде допринася значително за развитието на музикалната култура.
„Нека ми бъде позволено, въпреки достойното за съжаление непознаване на родния език, да остана в сърцето и чувствата си Унгарец от рождението до смъртта си и като такъв да се постарая да подпомогна делото на унгарската музикална култура. - ”Из писмото на Ференц Лист до барон Антал Аугус, Ваймар, 7 май 1873 г.
Изложбата ще продължи до 12 юни


26 май, четвъртък, 16.30 часа
ВАРНА, Етнографски музей

·  Откриване на изложбата „Народното изкуство на област Зала”
·  Изложбата гостува във Варна след София, Пловдив, Плевен и Добрич

Област Зала се намира в Югозападна Унгария и включва два значими етнографски региона: Гьочей и Хетеш. Област Зала и особено централната й част Гьочей е изолирана от останалата част на страната в продължение на столетия поради лошите транспортни връзки. Населението й не е унищожено напълно дори по времето на турското нашествие, затова местните хора запазват архаичността на културата и езика си чак до средата на ХХ век.

Музеят на областта Гьочей от Залаегерсег със своите дърворезби и текстилни изделия ни представя късче от тази архаична народна култура, фотографиите показват други шедьоври от народния бит, а снимките на именития фотограф от Залаегерсег Арпад Шерени пресъздават унгарското село от областта през 30-те години на ХХ век.
Изложбата ще продължи до 17 юни


26 май, четвъртък, 19 часа
Русе – Концертна зала на Филхармонията

·  Клавирен концерт на Анжела Тошева, посветен на 200-годишнината от рождението на Ференц Лист (1811-1886)
· В програмата: Из „Любовни мечти”, Траурно шествие, Концертен етюд №3 Un Sospiro, Утешение №3, Трансцендентен етюд №8, Соната си-минор, Концертни етюди №1 и 2, Из „Години на странстване ІІІ”
· По повод годината на Лист в Унгария

Пианистката Анжела Тошева винаги успява да изненада своята публика с нови идеи, програми и превъплъщения. Убедена привърженичка на унгарската клавирна школа от ранни студентски години, Анжела е натрупала репертоар за соло пиано и пиано и оркестър, както от творби на Лист, Барток, Куртаг и Лигети, така и от съвременни унгарски композитори – Барнабаш Дукаи, Дюла Чапо. Ежегодно участва в летния семинар за съвременна музика в Сомбатхей, Унгария, а нейният компактдиск с творби на Бела Барток е високо оценен, както от унгарски, така и от американски специалисти.


31 май, вторник, 12-17 часа, 18-20 часа
Унгарски културен институт

· 12-17 часа – Представяне на възможности за краткосрочни и дългосрочни проекти по света и у нас
· 18-20 часа – Прожекция на филм за правата на жените работнички в Азия
· Организатор: Си Ви Ес – България


Унгарска седмица – 12-17 май 2011

12 май, четвъртък, 17.30 часа
Унгарски културен институт

Откриване на изложбата „Явления – съвременно изкуство на българо-унгарски творци” – графика, живопис, приложно изкуство
По повод Деня на Европа (9 май) съвместна проява на Унгарския културен институт и Столична община, Дирекция „Култура”
Изложбата ще бъде открита от Н. Пр. Юдит Ланг, посланик на Република Унгария в София и г-н Тошо Дончев, директор на Унгарския културен институт

Изложбата представя професионални художници и приложници, които живеят и творят в Унгария. Свързва ги отчасти българският им произход и художественото им образование, което те са получили в Унгария или България. Агнеш Хаас и Тамаш Кулифаи са творци с унгарски произход, а четирима от художниците – Милена Владимирова, Миролюба Гендова, Росен Русев и Карой Саренчев са с български произход. Съдбата и битието им са свързани с Унгария и с България, а в творбите им са преплетени елементи на тези две националности. С творческата си работа и шестимата творци допринасят за обогатяването на двете национални култури, като с това дават своя дял за пъстротата и богатството на общата европейска култура.
Изложбата ще продължи до 29 май


12 май, четвъртък
София – Хотел Шератон

Откриване на Унгарска кулинарна седмица
. Организатор: Посолство на Република Унгария в София


13 Май, петък, 20 часа
Национален дворец на културата, Зала 1

Концерт на Будапещенския симфоничен оркестър „100 цигански цигулки” (Száztagú Cigányzenekar)
Организатори: Арт.БГ, Програмата Медия Груп, НДК, Посолство на Унгария, УКИ
Вход: с билети! (В мрежата на Eventim и на касите на НДК)

Оркестърът е основан през 1985 г. на погребението на прочутия унгарски цигулар Шандор Ярока. Множеството унгарски цигански музиканти, които са дошли, започват да свирят след траурната церемония, за да го изпратят за последно и изумяват хората с уникално звучене. В този импровизиран момент се ражда будапещенският симфоничен оркестър “100 Gypsy Violins”.
Оттогава насетне оркестърът се радва на редица успехи в множество световноизвестни концертни зали и фестивали: Австрия, Белгия, Чехия, Хърватско, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Япония, Люксембург, Монако, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Русия, Сърбия, Словения, Словакия, Швеция, Швейцария, Турция.
Ласло Берки, диригент на Държавния унгарски ансамбъл, ръководи оркестъра „100 Gypsy Violins“ до трагичната си кончина през декември 1997. Със своята изключително харизматична личност той оставя забележителен отпечатък върху развитието на оркестъра и успява да привлече най-добрите унгарски музиканти в неговите редици.
В момента президент и артистичен директор е Шандор Буфо Риго, който е и ръководител на оркестъра. Оркестърът се състои от 60 цигулки, 9 виоли, 6 чела, 10 контрабаса, 9 кларинета, цимбали и др. Репертоарът на оркестъра включва както унгарска и международна циганска музика от Виторио Монти и Григорис Динику, така и класически композиции от Йоханес Брамс, Джордж Бизе, Арам Хачатурян, Пабло де Сарасате, Йохан Щраус.


14 май, събота, 20 часа
Национален дворец на културата, Зала 1

Концерт на рок-легендите "Омега" (Omega)
Организатори: Арт.БГ, Програмата Медия Груп, НДК, Посолство на Унгария, УКИ
Вход: с билети! (В мрежата на Eventim и на касите на НДК)

"Омега" е най-успешната унгарска рок група в света, както и една от най-дълго просъществувалите в историята на унгарската музика. Създадена е през септември 1962 в Будапеща от Ласло Бенкьо – клавишни, вокал, Янош Кобор – ритъм китара и вокал, и Йожеф Лаукс – ударни. Първоначално Омега свирят кавъри на британски и американски рок парчета. През 1967 в групата се включват Тамаш Михай – бас китара, и Габор Пресер на клавишните. През 1971 г. Йожеф Лаукс и Габор Пресер напускат групата, за да основат друга популярна унгарска формация „Локомотив ГТ“. Към "Омега" се присъединява барабанистът Ференц Дебрецени и китаристът Дьорд Молнар и с тях групата запазва постоянния си състав за повече от 30 години.
През 1969 групата издава и първия си албум с авторски песни 10 000 lépés (10 000 стъпки). В него  е включена и най-известната песен на Омега „Gyöngyhajú lány  („Момичето с перлените коси”), особено прочута с това, че нейната мелодия е използвана от "Скорпиънс" в песента „White Dove“, която се превръща и в един от най-големите хитове на немските рок величия.
"Омега" имат богата дискография от студийни записи, сингли, лайв изпълнения на унгарски и английски, към които и до днес продължават да се добавят нови заглавия.


15 май, неделя, 20 часа
Национален дворец на културата, Зала 1

Hungarythm - Спектакъл на танцова трупа "Президенс" (Presidance)
Организатори: Арт.БГ, Програмата Медия Груп, НДК, Посолство на Унгария, УКИ
Вход: с билети! (В мрежата на Eventim и на касите на НДК)

Танцовият проект "Presidance" е основан през май 2008 г. от Анна-Мария Борич, Берталан Вари и Ласло Адам Варга. Концепцията на основателите е да създадат модерен и бляскав танцов спектакъл от 21. век, който представя и съхранява уникалното унгарско културно наследство и очарова публиката от всички възрасти със своето качество и неповторимост. Целта на Presidance е да създава и разпространява един нов позитивен културен образ на Унгария както на национални форуми, така и  и отвъд границите на страната.
Берталан Вари, носител на множество отличия като танцьор и хореограф, е творческият "мозък" на Presidance. Той е в основата на прецизния подбор на талантливи млади унгарски танцьори от различни жанрове, които да създадат зашеметяващо изпълнение, допринасяйки със своята креативност, професионализъм и оригинална гледна точка. На специален кастинг в Двореца на изкуствата са селектирани 12-те талантливи танцьори, по-голямата част от които са учили в Унгарската танцова академия. Въпреки крехката си възраст обаче, те имат натрупан солиден опит в различни танцови формации.


16 май, понеделник, 18 часа
Унгарски културен институт

Представяне на съвременни унгарски писатели
Вечер на Сдружението на унгарските писатели: Жужа Такач, поетеса, Балаж Дьоре, писател, поет и Ласло Дарваши, писател
Модератор: Ласло Бедеч, лектор по унгарски език в СУ „Св. Климент Охридски”
Организатори: Сдружение на унгарските писатели, Ласло Бедеч, Унгарски културен институт
Проявата се осъществява с финансовата подкрепа на Национален културен фонд – Унгария, програма „Съдбата на книгата”
Сдружението на унгарските писатели е основано през 1997 година и днес вече е втората по големина писателска организация в Унгария.
Жужа Такач: „Вярвам, че значимите мечти си струва не само да се следват, а и да се описват.”
Родена през 1938 г. в Будапеща. През 1962 г. завършва специалностите испанска и италианска филология в Будапещенския университет „Лоранд Йотвьош”. Известно време е лектор в Университета в Хавана, след това преподава испански език, история на дипломацията, обществени науки в Икономическия университет в Будапеща. Майка на две дъщери.
Първата й стихосбирка „Пиеса без думи” излиза през 1970 г., оттогава е издала над десет книги, през 2007 г. излиза нейната автобиография.
Превеждала е творби на италиански, испански, каталунски, френски и английски поети, между които пълното поетическо творчество и избрана проза на Сан Хуан де ла Круз.

Балаж Дьоре: „Винаги се опитвам да бъда искрен със себе си, да опиша това, което чувствам, защото аз описвам преди всичко чувствата, а не мислите си.”
Роден през 1951 г. в Будапеща. Завършва унгарска и руска филология през 1976 г. През 80-те години на ХХ век взема участие в изграждането на новата унгарска литература като редактор и деятел.
Досега има издадени 12 книги, от които една, „
Баща на мъртвите”, и на български език (2009, Изд. "Ерго", пр. Мартин Христов).

Ласло Дарваши: „Вчера алеята за разходки полудя.”
Роден през 1962 г. През 1991 г. излиза първата му книга, последвана от още 15.
Международен успех му донасят двата му големи романа: „Легенда за печалните клоуни” (1999) и „Цветоядци” (2009).


17 май, вторник, 19.30 часа
София – НДК, Зала №9

Клавирен концерт на Анжела Тошева
Концертът е посветен на 200-годишнината от рождението на Ференц Лист (1811-1886)
Вход: с билети! (В мрежата на Eventim и на касите на НДК)
В програмата: творби на Ференц Лист
По случай Годината на Лист, в рамките на ХVІ Салон на изкуствата, НДК
Организатори: Унгарски културен институт, Програмата Медия Груп, НДК, Посолство на Унгария, Столична община – Дирекция „Култура”
Тази година се навършват 200 години от рождението на Ференц Лист (1811-1886), един от най-изтъкнатите изпълнители в Европа през ХІХ век. Виртуозен пианист, един от най-изтъкнатите композитори на епохата. Създател на нова музикална форма (симфоничната поема). Лист израства в имението на графовете Естерхази, където работи баща му, но на 11 години е пратен да учи във Виена. Веднъж установил се като композитор и пианист виртуоз, Лист много рядко се връща в родната си страна, но именно неговите романтичните „Унгарски рапсодии” правят Унгария изключително популярна в чужбина. В залеза на живота си става председател на Будапещенската музикална академия.



. За промени в програмата следете сайта на Унгарския културен институт
www.magyarintezet.hu/sofia
Автор:
Нели Димова, Унгарски културен институт
Публикация:
05.05.2011 г. 10:06
Посетено:
1426
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/12298-programa-na-ungarskiya-kulturen-institut-za-mesets-may