Календар

Вечер на индонезийската култура

Екзотична Индонезия с неповторимите й танци, музика, поезия...

◊ СЪБИТИЕТО

Дами и господа, приятели на Индонезия,

Сдружение "Приятели на Индонезия Нусантара",
съвместно с Арт клуб ресторант "Жреци на музите"

Ви каним на

Вечер на индонезийската култура

17 март 2011 г. от 19,00 ч.
в Арт клуб ресторант "Жреци на музите"

Със специалното участие на:

. Танцовия ансамбъл при Посолството на Индонезия в София Pesona Mawar Nusantara – "Очарователните рози на Архипелага";
. Джарот Суджарво – индонезийски писател, поет, пътешественик;
. Проф. Милчо Цветков – астроном и поет, за пътуването си до Индонезия, работата си като астроном и поезията;
. Георги Грозев – студент, актьорско майсторство в  Театрален колеж “Любен Гройс” с ръководител проф. Надежда Сейкова.

Имате възможност да се потопите в атмосферата на екзотична Индонезия с неповторимите й танци, музика, поезия, кулинарни шедьоври, багри, аромати.

 
◊ УЧАСТНИЦИТЕ

"Pesona Mawar Nusantara"
- "Очарователните рози на Архипелага", e танцов ансамбъл, създаден при Индонезийското посолство в София през 2006 г. Първият ръководител на трупата е г-жа Анджела Сри Утомо и г-н Сри Вардойо - хореограф от гр. Суракарта. Министерството на културата и туризма на Република Индонезия изпраща през 2009 г. хореографа Ерлина Панчасила от Училището за танцово изкуство в гр. Йогякарта. Кръстница на ансамбъла "Очарователните рози на Архипелага" е г-жа Фели Роуз Инкириванг - съпруга на Индонезийския посланик Иммануел Робърт Инкириванг. Трупата се състои от български студенти и студентки, които усвояват сложните стъпки на екзотичните танци на богатото фолклорно изкуство на тази далечна страна. Репертоарът на Ансамбъла е богат и включва танци от различните острови на Индонезия - Легонг, Тари Нгародженг, Так тонг тонг, Баджидор кахот, Блантек, от островите Ява, Суматра, Бали, Калимантан, Сулавеси и др.

На 17 февруари 2011 година в София бе премиерата на последната книга на Джарот Суджарво „Сепок”, посветена на България. На срещата авторът разказа за впечатленията си от България, за Индонезия, пътешествията, творчеството си, за плановете си.

Проф. Цветков е роден на 15 октомври 1945 в София. Има впечатляваща биография: Завършва Факултета по физика в Софийския университет "Св. Кл. Охридски" през 1971 г. Получава докторска степен по физика и математика от Ереванския държавен университет през 1976 г. Работи в Бюраканската обсерватория, Армения; ръководи Архива "Софийско небе" при Института за космически изследвания на БАН; работи на длъжността заместник-директор на Националната астрономическа обсерватория; ръководи на Лаборатория "Астроинформатика и визуална обсерватория" в Института по астрономия, БАН; работи като старши изследовател в Роженската астрономическа обсерватория; печели Хумболдтова стипендия от Астрономическия институт на Мюнстерския университет в Германия; член на Международния астрономически съвет по различни проекти...

Член на Организационния комитет на Седмицата на Европейската наука и технология "Морето и космоса"; редактор на изданието "Информационно писмо за Балканска астрономия"; Член на Управителния съвет на Европейската програма за компютризация и информационна инфраструктура на астрономическите данни; участник в множество съвместни проекти на БАН с Мюнстерския астрономически институт и Бамбергската обсерватория в Германия; съучредител и член на Управителния съвет на Европейското астрономическо дружество; член на Американската асоциация за изследователи на променливи звезди; участник в Международната конференция за телескопите Шмидт в Бандунг, Индонезия през 1994 г.

Участник в Българо-сръбските астрономически срещи, генералната асамблея на Евро-азиатското астрономическо дружество, конференции на Руското астрономическо дружество, Украинската академия на науките, Балтиморската астрономическа конференция, в Румъния, Армения, САЩ, Германия и др.

Ръководи и участва в наши и международни проекти: „База от данни за широкоъгълни фотографични астрономически наблюдения: развитие и достъп чрез интернет”, „Астроинформатика: обработка и анализ на дигитализирани астрономически данни и уеббазирано приложение”, „Нестационарни обекти в звездни агрегати”, Изследване на дълговременна променливост на петнисти звезди в звездни агрегати, "Обработка, анализ и използване за изследване на времето на рекуренция на избухванията на новите звезди джуджета от типа WZ Sge", "Полето на Манев в съвременната астрономия, теоретична и гравитационна физика”, "Обработка, анализ и обезпечаване на онлайн достъп до каталозите от плаки на обсерваториите в Русия", "Потсдамските архиви от широкоъгълни плаки".

Има над 150 важни научни публикации: монографии, доклади и научни статии.

Автор:
д-р Красин Химирски
Публикация:
14.03.2011 г. 18:42
Посетено:
1534
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/11869-vecher-na-indoneziyskata-kultura