Календар

Програма на Унгарския културен институт за февруари 2011

Изложби, награди, чествания

◊ ПРОГРАМАТА

8 февруари, вторник, 18 часа

Унгарски културен институт

Изложба „Събирачи на легенди” на Арт Резиденция „Старото училище” – Горна Липница

Изложбата включва творби на художници, скулптури, визуални артисти и фотографи от Унгария, Румъния, Полша и България. Мотото на изданието на Арт резиденцията за 2010 година е СЪБИРАЧИ НА ЛЕГЕНДИ:
- Легенди за змии;
- Легенди за змейове;
- Легенди за животни;
- Легенди за магии;
- Легенди за кладенци.
По всяка тема са подготвени материали, включващи легенди, представени по оста – вярвания в Горна Липница, народни вярвания и световни легенди. Артистите, участвали в това издание, са общували с хора, свързани със съответната тема, обикаляли са с тях из селото и са проучвали и събирали допълнителни материали по темата. След това всеки един от тях със собствените средства на работа е пресъздал избраната от него легенда.

Участници: Рената Сюр, визуални изкуства и инсталации (Унгария); Joanna Buchowska, живопис (Полша, Германия); Maia Stefana Оprea, живопис (Румъния); Мария Алексиева, иконопис и реставрация; Красимира Димитрова, живопис; Маргарита Досева, живопис; Калин Койчев, скулптура от дърво; Мартин Петров, живопис; Пламен Стоев, живопис/фотография; Пламен Петров, живопис; Габриел Петров, живопис; Еник Палов,  живопис.
Изложбата ще продължи до 28 февруари


10 февруари, четвъртък
Унгарски културен институт – конферентна зала

Изложба „Аз съм от значение” – фотографии, изработени от младежи, напускащи грижа

В рамките на кампанията „Аз съм от значение” са проведени редица дейности, сред които конкурс за най-добри снимки, изработени от младежи, напускащи социалните домове. В рамките на конкурса са проведени обучителни семинари по фотография в София, Велико Търново и Стара Загора, в които на добра воля са се включили професионални фотографи, фотожурналисти и студенти по фотография. В семинарите са взели участие над 40 младежи. Със снимките, които са направили, те изразяват своята представа за процеса на напускане на социалните домове, както и какво е от значение за тях, за да се реализират успешно. Целта на конкурса е фотографиите да послужат за съставяне на препоръки за промени в законодателството, касаещи необходимостта от продължаване на грижите за тях от страна на държавата и обществото.
Кампанията „Аз съм от значение” се реализира от SOS детски селища България в рамките на международен проект „Подкрепа при напускане на грижата”.
Изложбата ще продължи до 10 март


14 февруари, понеделник
Будапеща
 
Връчване на наградата Почетен меч „Балинт Балаши” на поета
Иван Цанев

Иван Цанев, поет, известен автор на детска поезия. Завършва русенската гимназия „Баба Тонка” и руска филология в Софийския университет. Дебютира през 1960-те години. Първите си литературни опити дължи на русенската поетеса Мила Доротеева и на писателя Георги Струмски, които го насърчават да пише поезия за деца. Първата си стихосбирка, „Седмица”, издава през пролетта на 1968 г. Работи като редактор и литературен консултант последователно във вестник „Студентска трибуна”, списанията „Родна реч”, „Пламък” и „Пламъче”, в издателствата „
Български художник” и „Български писател”, и във вестник „Литературен форум”. През 1985 г. поезията на Цанев е преведена на унгарски език. През 1997 година е отличен с наградата „Иван Николов“ за цялостно литературно творчество и става лауреат на международната академия на изкуствата. През 2002 г. е удостоен с националната награда за поезия „Пеньо Пенев“. През 2005 г. получава и наградата „Атанас Далчев“. Книгата му „5 за 4“, илюстрирана от Яна Левиева, получава националната награда за детска литература „Христо Г. Данов“ през 2002 г., а през 2008 г. е избрана да представлява българската детско-юношеска литература на „Европейски културен сезон“ в Париж, организиран от Френското председателство на Европейския съюз.
Носител на Националната награда „Константин Константинов” за цялостен принос в детското книгоиздаване (2009).

Почетен меч "Балинт Балаши": Европейска литературна награда, основана в Будапеща през 1997 г. Признанието е в чест на великия унгарски и европейски поет от 16. век Балинт Балаши. Наградени са изтъкнати личности на унгарската лирика: поети, от десетилетия познати на широката аудитория. По този начин биват признати и чуждестранни поети с европейско виждане, превеждащи от унгарски – в това число и поезията на Балаши. С оглед единството на унгарската литература в Карпатския басейн, годишно един унгарски и един чуждестранен поет (пишещ на майчиния си език) може да стане носител на отличието. Наградата е меч, изработен по модел на крепостна сабя от 16. век, от съвременен ковач. Връчването на наградата се състои всяка година в Буда на 14 февруари – денят на Балинт (Св. Валентин).

• В началото на месец март в Посолството на Република Унгария ще се състои тържество по случай връчването на Почетен меч „Балинт Балаши” на българския поет Иван Цанев.


15 февруари, вторник, 18 часа
Унгарски културен институт

Мирчо Манолов – честване на 80-годишния юбилей на кинорежисьора

Мирчо Манолов (1931) от 1958 до 1964 година учи в Академията за театрално и филмово изкуство в Будапеща. Дипломира се с отличие при Ж. Шимон и М. Келети като филмов режисьор. Има десетки документални филми, множество награди и отличия в страната и чужбина. Работил е по филма “Звездите на Егер” като асистент и артист. Заслужил артист, член на Съюза на филмовите дейци. Всеотдаен радетел на българо-унгарските културни връзки.

Филмография (подбор):
„По фронтовите пътища”, „Завинаги в паметта на хората”, „Нашият санитарен пост”, филми за Коста Кисимов, Магда Колчакова, Маестро Атанасов, Филм за тракийските бежанци.

• На 22 ноември 2010 година посланикът на Република Унгария в София Н.Пр. г-жа Юдит Ланг връчи на режисьора Мирчо Манолов „Кавалерски кръст на Ордена за заслуги на Република Унгария”. Осемдесетгодишният кинематографист получи отличието за своето творчество и за приноса си в българо-унгарските културни връзки.
Автор:
Нели Димова, Унгарски културен институт
Публикация:
02.02.2011 г. 11:28
Посетено:
1373
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/11601-programa-na-ungarskiya-kulturen-institut-za-fevruari-2011