Календар

Програмата на Полски институт в София

Месец февруари 2011 г.

◊ ПРОГРАМАТА

1., вторник
18 ч., Полски институт

Откриване на изложбата „Дойдоха, за да останат” от Еврейския исторически институт във Варшава с участието на Олга Женкевич, съавтор на изложбата и началник на отдел „Връзки с обществеността” на Института.

Изложбата се състои от 30 панела. Думата ключ към изложбата е ПЪТУВАНЕ, символизиращо многовековната история на евреите в Полша и разнообразната им дейност. Представени са причините, поради които още в средните векове именно в Полша възникват еврейски общини. Отделните части на изложбата оперират по интересен начин с контрастите, показвайки как се променя ролята на еврейската общност в живота на полската държава, как расте нейният принос за развитието на страната. В същото време събраните в рамките на изложбата документи и снимки показват, че еврейската общност в Полша се превръща в един от най-важните стълбове на развитието на юдаизма в света.
Изложбата е специално подготвена за Европейския парламент и представена там през април 2009 г.
Изложбата продължава до 24 февруари.
 

НОВА ЗАГОРА
1., вторник
17 ч., Галерия „Руси Карабиберов”

Откриване на фотоизложба „Автопортрети” на Павел Байев
„Роден съм в малкото градче Пулави през 1981. Винаги съм се интересувал от изкуство. От малък рисувам, правя различни предмети. През 2007, след години експерименти с изкуството, настъпи часът на фотографията. Сега вече знам какво искам да правя в живота – искам да снимам. Моите снимки са отражение на моите идеи.”
На 28 февруари изложбата ще бъде открита в Полския институт в София с участието на автора.
 

7-10 февруари 2011 г., Галерия на ПИ

Ехо от 10. международен фестивал на планинарския филм

Банско 2010

7., понеделник
18.30-20.30, Полски институт, вход с пропуски – 3 лв. 

Съвместно със Сдружение „Международен фестивал на планинарския филм”

Ехо от 10. Международен фестивал на планинарския филм Банско ’2010

От 24 до 28 ноември 2010 г. в Банско бе проведен 10. Международен фестивал на планинарския филм. Във филмовата програма бяха включени 76 филма (29 в конкурсната, 47 в ретроспективната) от 27 страни и пет континента. Официални гости на Банско филм фест 2010 бяха световноизвестни алпинисти, ловци на приключения, пътешественици и изследователи – Ерар Лоретан (Швейцария), Алекс Хубер (Германия), Елио Орланди (Италия), проф. д-р Освалд Йолц (Австрия/ Швейцария), Ерик Абрам (Италия). Съпътстващата програма включваше изложбата на детски рисунки на тема “Децата на Банско рисуват Пирин”. Имаше и шест фотографски изложби – “Банската планинарска школа”, “Контрастите на Пирин”, “Мегалитната астрономия – поглед между небето и камъка, “Антарктида” (Драгомир Матеев), “Български спелеолози в Тян-Шан”, “10 години Международен фестивал на планинарския филм”. По време на Банско филм фест 2010 се състоя и годишният конгрес на Световния алианс за планинарско кино. На него бяха разисквани редица актуални проблеми.
Кинофорумът в Банско получи поредното признание – през следващата година да бъде домакин на Световните дни на планинарското кино, организирани от Алианса.

18.30-19.02 - “Да се докоснеш до Монблан”, България, 2010, Александра Ненкова, Веселка Кирякова, Мирослава Иванова, 32’
През август 1990 г., при катерене по т.нар. Американска диретисима на връх Пти Дрю във Френските Алпи, Иван Кожухаров е засегнат от каменопад и оттогава е обездвижен. На 8 септември 2009 г. заедно с екип от приятели той изкачва Монблан (4810 м). Всички участници в тази експедиция са добри алпинисти и всеки от тях – с изключение на Иван – може да стигне сам до върха. Защо Монблан се превърна в предизвикателство за тези мъже? Един филм за приятелството, предизвикателствата и силата да споделяш. 
Наградата за български филм от Банско филм фест 2010.

19.02-20.11 - “Проектът Асгърд”, Великобритания, 2009, Алъстър Лий, 69’
Филмът проследява амбициозния проект на Лио Хоулдинг за първо свободно изкачване по Северната кула (Норт Тауър) в невероятния масив на Маунт Асгърд на остров Бафинова земя от Канадския арктически архипелаг. Оттам американецът Стенли Лийъри възнамерява да осъществи полет с костюм-крило.
Наградата на Туристическа асоциация – Банско, и Съюза на туристическия бизнес в Банско за филм за планинарски спортове, приключения и изследвания от Банско филм фест 2010.

20.11-21.02 - “Светът на Гастон Ребюфa” (Франция, 2010) Ж. Шапа, Денис Стайнберг, 51’
Този филм на миналогодишния носител на Гран При от Банско филм фест – Жил Шапа (член на журито през 2010 г.), е своеобразно обобщение на филмовата панорама, посветена на Гастон Ребюфа, показана по време на Банско филм фест 2010. Филмов портрет на един от най-великите алпинисти на ХХ век и на един от най-талантливите писатели на планинарска тема в историята.


8., вторник
18.30-21.10, Полски институт, вход с пропуски – 3 лв.
 
Съвместно със Сдружение „Международен фестивал на планинарския филм”

Ехо от 10. Международен фестивал на планинарския филм Банско 2010


18.30-19.00 – връчване на награди от Банско филм фест 2010

19.00-19.30 - “В Пакистан планината отива при Мохамед”, България, 2010, Герасим Величков, 30’
След трудно преминаване по най-дългата ледникова система в Каракорум – Биафо-Хиспар, двама българи се отправят към границата с Афганистан. Там откриват необикновена народност със старинни традиции.
Авторът на този филм Герасим Величков (България) бе удостоен със Специална награда от Журито на Банско филм фест 2010 за цялостно творчество.

19.30-19.51 - “Първият ден”, Полша, 2007, Марчин Саутер, 21’
“Първият ден” разказва за един от най-важните моменти в живота на всеки от нас. За първата граница, която човек прекрачва в живота си, когато порасне. Герои на филма са деца от тундрата, които се сблъскват с градската действителност. Филмът е създаден в рамките на проекта “Русия-Полша: нов поглед” (част втора), реализиран от Института “Адам Мицкевич” и “Еурека Медия” с подкрепата на полския Институт за филмово изкуство.

19.51-21.10 - “70 години в червено. Истории и спомени от 70-те години съществуване на клуба “Катериците от Кортина”, Италия, 2009, Франческо Мансути, Виничио Стефанело, 79’
През 2009 г. знаменитият алпийски клуб “Катериците от Кортина”, чиито членове носят “униформени” червени пуловери, навърши 70 г. Това е филмов разказ за историята му, за приемствеността и здравата връзка между поколенията, която позволява на традициите да живеят и да се обогатяват. От този клуб са едни от най-големите личности на италианския алпинизъм, начело с Лино Лачедели, който прави първото изкачване на К-2 през 1954 г. с Акиле Компаньони.
Специална награда на журито от Банско филм фест 2010.


9., сряда
18.30-20.30, Полски институт, вход с пропуски – 3 лв.
 
Съвместно със Сдружение „Международен фестивал на планинарския филм”

Ехо от 10. Международен фестивал на планинарския филм Банско ’2010

18.30-19.30 - “Планината на децата”, Румъния, 2009, Бьорн Райнхард, 60’.
Ако хората от селцето Обчина искат да демонстрират своето богатство и благосъстояние, те посочват броя на децата си. Живописното планинско село е място на несекващото им добро настроение. От всички тях се излъчва щастие заради удоволствието, че живеят в планината. Те демонстрират предизвикващо възхищение трудолюбие, дори когато не са контролирани от родителите си или от по-възрастните – прекопават градините, пасат овцете и кравите, участват в приготвянето на храната. С една дума – нито за минута не остават без работа. Но това не е повод за неудоволствие, а за радост.
Наградата на Община Банско за филм, отразяващ бита и културата на планинските народи от Банско филм фест 2010.

19.30-19.51 - “Скок в бездната”, Чехия, 2009, Томаш Вадура, 21’
Пещерата Мацоха е най-голяма в Чехия и една от най-големите в Централна Европа. Нейните 138 м стават огромно предизвикателство за двама бейз-джъмпъри (скачачи с парашут от постоянни, нелетящи обекти) – Мартин Трдла и Робин Калета. Двамата посвещават дълго време на подготовката за този скок, който изглежда като абсурд в очите на средностатистическите граждани.

19.51-20.09 - “Цветовете на чувствата”, Италия, 2010, Елио Орланди, 18’
Едно изследване със средствата на киното на чувствата по време на катерене по една от Кулите Пайне сред морето от гранит на Патагония. Човек не може да влиза в съперничество с планината, а единствено да се приспособява и да живее според нейните закони. И да стига до върховете, когато тя позволи. 

20.09-21.14 - “Авиатор в Каракорум”, Великобритания, 2009, Алън Хюз, 65’
Всичко в живота на Алън Хюз се променя, когато един от пионерите на парапланеризма Джон Силвестър му предлага да полетят в тандем. Оттогава той се оказва дълбоко свързан със света на “редкия” въздух, белотата на снеговете, синевата на небето. А рискът да лети над напълно непознати и неизследвани терени се превръща в част от живота му.


10., четвъртък
18.30-21.00, Полски институт, вход с пропуски – 3 лв. 
Съвместно със Сдружение „Международен фестивал на планинарския филм”

Ехо от 10. Международен фестивал на планинарския филм Банско 2010

18.30-18.40 - “Rhapsody”, Великобритания, 2008, Дейв Браун, 10’ (четвърта част от филма “Обвързаност - II)”.
Легендарният катерач Стийв Маклюър привлича вниманието на всички, когато прави впечатляващо и запомнящо се повторение по една от най-трудните trad линии – “Rhapsody” (E11).

18.40-19.20 - “Нярма”, Русия, 2009, Едгар Бартеньов, 40’.
Филм за всекидневието на един еленовъд от северната част на Урал в Русия. Главен герой е 17-годишният Гоша, който въпреки сравнително младата си възраст притежава голяма ферма за северни елени. Това е филм-портрет, филм-изповед и филм-послание. Grand Prix от Банско филм фест 2010.

19.20-21.00 - “Маунт Сейнт Илайъс”, Австрия, 2009, Гералд Салмина, 100’.
Филмов портрет и поклон пред паметта на Петер Ресман, който загина трагично след 25-метрово падане на 28 май т.г. в района на Фишбах-Шлухт ин Ункен, Пинцгау (Австрия). Той бе един от най-големите екстремни скиори на нашето време. Филмът разказва за едни от най-значителните му постижения в Аляска.
Наградата за цялостна реализация при екстремни условия от Банско филм фест 2010.


17., четвъртък
18 ч., Полски институт, вход свободен

Момче на препускащ кон (Chłopiec na galopującym koniu) – реж. Адам Гужински (Adam Guziński, 2006).

Черно-бял, аскетичен, но с много настроение и размисъл, наситен с поезия филм. Разказът е за изчерпан творчески писател, пренесъл се от големия град със съпругата и детето си на село. Творческата криза и свързаните с нея финансови проблеми са причина за изстиване на чувствата между двамата съпрузи. Едва страшната новина за болестта на детето, пътуването до града за операция, разлъката и безпокойството за здравето на детето карат двамата да се замислят за връзката си.
Филмът е заслужил аплодисментите на братя Дарден по време на прожекцията на филмовия фестивал в Кан (извън конкурсната програма).


23., сряда
18 ч., Полски институт

Клавирен концерт на Михал Шимановски.
В програмата: творби на И. Я. Падеревски, Ф. Лист, К. Шимановски

Концертът е в рамките на традиционното сътрудничество с Международния клавирен конкурс “Игнаци Падеревски” в Бидгошч. Полският институт осигурява една от наградите - концерт в София.

Михал Шимановски (1988) е студент ІV курс в Музикалната академия в Бидгошч в класа на Катажина Попова-Зидрон (изтъкната българска пианистка, живееща в Полша, председател на журито на VІ Международен Шопенов конкурс "Chopin in memoriam", организиран от Полския институт в София и Шопеновото дружество в България през април-май 2010) и ІІ курс диригентско майсторство. Въпреки младостта си е лауреат на много конкурси и фестивали.

Михал Шимановски е бил стипендиант на Националната банка на Полша, на маршала на Куявско-Поморското воеводство и на Фондация VIVA-MUSICA (2004, 2007). За музикални постижения и успехи в конкурсите е отличен с награда на кмета на Бидгошч и Европейския център на творческата младеж. Михал Шимановски е участвал в майсторски класове, ръководени от изтъкнати пианисти, в т.ч. Бернар Рингайсен, Кшищоф Яблонски, Виктор Мержанов и др. Изнася рецитали в Полша и чужбина – САЩ, Япония, Франция, Германия, Италия, Швейцария, Хърватска, Чехия, Унгария и Украйна. Изпълнява концерти с редица полски и чужди оркестри.
Най-важни постижения: отличие (2001) и ІІІ място (2004) от Международния конкурс „Фридерик Шопен” за деца и юноши в Шафарня (Полша); І място на Националния конкурс за млади инструменталисти в Бидгошч (2002); лауреат на VІІ Международен конкурс за млади пианисти Artur Rubinstein in Memoriam; лауреат на ХХV Национален фестивал „Седмица на талантите” в Тарнов (2007); ІІ място на Националния конкурс „Фридерик Шопен” във Варшава (2008); лауреат на ІІІ място ex aequo и Награда за най-добър полски изпълнител в VІІІ Международен клавирен конкурс „Игнаци Ян Падеревски” в Бидгошч (2010).
Вход с покани, които можете да получите от 14 февруари в Полския институт.
 

28., сряда
18 ч., Полски институт

Откриване на фотоизложба „Автопортрети” на Павел Байев с участието на автора

„Роден съм в малкото градче Пулави през 1981. Винаги съм се интересувал от изкуство. От малък рисувам, правя различни предмети. През 2007 след години експерименти с изкуството настъпи часът на фотографията. Сега вече знам какво искам да правя в живота – искам да снимам. Моите снимки са отражение на моите идеи. Вдъхновява ме светът, хората, които срещам, ситуации или предмети от ежедневието. Когато ходя по улицата, постоянно наблюдавам  заобикалящия ме свят. След това съчетавам човека, предмета, ситуацията и така се раждат моите фотографии. Не ползвам техника от висока класа. Аз съм от хората, които смятат, че фотографията се прави от човека, а не от апарата. Добрата техника може да ти е в помощ, ако знаеш какво искаш да направиш. В портфолиото си имам около 300 снимки и половината от тях са направени с евтин апарат. Наскоро станах съсобственик на фотографско ателие”.
Изложби и постижения: „Светът според Байев” в Галерията на Съюза на полските фотографи-художници (2008); ІІІ място в І Международен фестивал на младата фотография (2009); І място във фотографския конкурс, организиран от Бюрото за национална безопасност; 2010 – лауреат в секция  Showoff на една от най-големите фотографски прояви в Европа – „Месец на фотографията в Краков” – проект „Автопортрет”.

Автор:
Полски институт - София
Публикация:
31.01.2011 г. 22:18
Посетено:
1591
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/11592-programata-na-polski-institut-v-sofiya