Календар

Програмата на Полски институт в София

Декември 2010 / януари 2011

◊ ПРОГРАМАТА

1., сряда
18 ч., Полски институт
Съвместно с Издателство „
Колибри

Представяне книгата на
Анджей ВайдаКиното и останалият свят. Двоен поглед (Превод – Силвия Борисова и Пламена Баженова). Книгата и автора ще представи проф. Владислав Икономов. Книгата излиза в престижната поредица „Амаркорд”.

Анджей Вайда (род. 1926) – филмов и театрален режисьор, сценарист и сценограф, един от най-изтъкнатите творци в историята на световното кино, отличен през 2000 г. с наградата на Американската филмова академия Оскар за цялостен принос. В повечето от филмите си той се стреми да усети смисъла и същността на националните традиции, а в полската история търси ключа към настоящето. Дебютира с филма „Поколение” (1954), разказ за съдбата на младежите от варшавските предградия по време на фашистката окупация. По-късно заснема „Канал” (1957) и „Пепел и диамант” по едноименната творба на Йежи Анджейевски (1958). Тези два филма издигат Вайда до ранга на един от най-значимите европейски режисьори от новото поколение. Те полагат началото на известното течение, наричано полска филмова школа, започнало дебата за националната мартирологична традиция и романтичния героизъм.

Вайда заснема няколко десетки филми, повечето от тях  значими или забележителни постижения в полското кино, отличаващи се с невероятно стилистично и тематично разнообразие. С еднакъв успех той създава богати откъм визия творби, с епичен размах, както и аскетични, камерни и лирични филми. Филмография: Пепелища (Popioły, 1965), Брезова горичка (Brzezina, 1970), Пейзаж след битка (Krajobraz po bitwie, 1970), Обетована земя (Ziemia obiecana, 1974), Човекът от мрамор (Człowiek z marmuru, 1976), Човекът от желязо (Człowiek z żelaza, 1981), Пан Тадеуш (Pan Tadeusz, 1999), Отмъщение (Zemsta, 2002), Катин (Katyń, 2007), Сладка тръпка (Tatarak, 2009).

Анджей Вайда: Киното и останалият свят
Книга, за която се говори и чието излизане съвпада с награждаването на режисьора с Оскар за цялостен принос към киното. Защо Вайда е станал режисьор и какво е влиянието на времето върху този избор? Поради каква причина се стига до разкриването на „тайнствения Х”? Какво представлява феноменът Збишек Цибулски? Всичко за кулисите на полското кино и професията режисьор.

Анджей Вайда: Двоен поглед
Вайда ни разказва своята история, започваща в годините на неговата младост – 1949, когато прекъсва следването си в Академията за изящни изкуства, за да пробва силите си в киното, и продължава този свой път като филмов и театрален режисьор вече повече от 60 години. Откровено и с чувство за хумор той разказва за наученото през всичките тези години, когато от „наивно малко момче” се превръща в професионален кинаджия. Тази книга е необикновена „филмова кухня”, в която крачка по крачка опознаваме всички етапи от заснемането на един филм, като започнем от идеята, написването на сценария, подбора на актьори и целия филмов екип и приключим с премиерата. Това е майсторски разказ за теорията и практиката на киното, изпълнен с препратки към конкретни събития от филмовите площадки на полски филми и анекдоти за известни актьори.

Проф. Владислав Икономов
– филмов режисьор, класик на българското кино, автор на книги, преподавател по филмова режисура в НАТФИЗ. През 1957-1963 следва режисура в Държавното висше филмово, телевизионно и театрално училище в Лодз в класа на проф. Антони Бохджевич. Асистира при заснемането на филмите на такива полски майстори като Анджей Вайда, Йежи Кавалерович, Кажимеж Кутц, Тадеуш Конвицки и др. От 1964 г. до днес е заснел над 30 пълнометражни филми – 10 игрални, 17 телевизионни и 6 пълнометражни документални филма. Филмите му са многократно награждавани на национални и международни фестивали. Той е член на научния съвет на БАН, издал е 4 белетристични книги, автор е на многобройни научни публикации, посветени на важни и интересни явления в полското кино. От много години е свързан с Полския институт в София, където е изнасял лекции за полското кино. Превел е драмата „Нощта на Хелвер” на Ингмар Вилкист и е инициирал поставянето на пиесата на сцената на Народния театър „Иван Вазов” през 2002 г. По негова инициатива и със съдействието на Полския институт в София през последните години в България се състояха прожекции на най-интересните творби на полското кино с участието на изтъкнати полски режисьори.


2., четвъртък
18 ч., Полски институт
  
Изложба сатирични рисунки „Усмивката на Шопен”
от Музея на карикатурата във Варшава с участието на уредника Елжбета Ласковска.

Изложбата е резултат от международния конкурс за сатирично-хумористична рисунка със същото заглавие. От 1413 изпратени работи на 552 автори от 52 страни международното жури избира 268 рисунки на 186 автори от 33 страни. Оказва се, че погледът на творците от различни страни към личността на най-великия полски композитор и неговото творчество не съвпада задължително с полската представа за него. Конкурсът и изложбата са оригинален начин за отбелязване на Годината на Шопен в Полша и чужбина. Така личността на композитора и неговото творчество се популяризират в цял свят с посредничеството на карикатурата и сатиричната рисунка.
Изложбата продължава до 25 януари.


6., понеделник
18 ч., Полски институт

Под почетния патронаж на Н.Пр. Посланика на Република Полша в България г-н Лешек Хенсел

Поетичен Никулден 2010, посветен на Николай Кънчев и
Збигнев Херберт. Стихове на Николай Кънчев и Збигнев Херберт ще изпълни актьорът Милен Миланов. Изложба на Маргарита Горанова „Рисунки с туш” по стихотворения на Николай Кънчев. Водещи на вечерта - Федя Филкова и Милен Миланов.

Поетичният Никулден 2010 ще се състои за четвърти път в рамките на Панаира на книгата. Под мотото Но един ден и ние ще танцуваме за поетите и поезията, за поетичния превод ще говорят Войчех Галонска, Михаил Неделчев и Светлозар Игов, а в поетичния диалог ще се включат поетите Екатерина Йосифова, Първан Стефанов,
Иван Цанев, Божана Апостолова, Пламен Александров, Рада Александрова, Валентин Дишев, Силвия Чолева, Палми Ранчев, Едвин Сугарев, Кристин Димитрова, Георги Господинов, Георги Борисов, Мирела Иванова, Марин Бодаков, Илко Димитров, Йордан Ефтимов, Николай Бойков, Ясен Атанасов, Роман Кисьов, Петър Чухов, Бети Файон, Яница Радева, Марица Колчева, Стефан Иванов, Антоанета Николова, Иван Ланджев.

Поетичната вечер се организира от съпругата на поета Николай Кънчев с любезното съдействие и подкрепа на Полския институт София.


Хасково
6. декември, 17.30 ч.
Изложбена зала „Лицо”

Откриване на изложба „Полска графика и рисунка” на 19 полски творци от Европейската академия за изкуство в рамките на коледните и новогодишни прояви, организирани от Община Хасково и Сдружение „Хасково джаз”.
Изложбата продължава до 20 декември


8., сряда
19 ч., Кино „Люмиер”

В рамките на Новогодишния музикален фестивал в НДК

Концерт на Motion Trio (акордеони) - Януш Войтарович, Павел Баранек, Марчин Галажин.

В програмата – творби на Майкъл Ниймън, Фридерик Шопен, Войчех Килар и авторски композиции и аранжименти на членовете на триото.

Motion Trio съществува от 1996 и е явление на европейската и световна музикална сцена. Музикантите, които са на най-високо световно равнище, използват всички известни възможности на инструмента (те свирят на Pigini Sirius Millenium, смятан за най-добрия акордеон в света) и продължават да откриват все още неизвестни, като променят облика на акордеона. Техните концерти са музикални спектакли, притежаващи действие и драматургия.

Те са лауреати на престижни награди, в т.ч. Grand Prix на IV Международен конкурс за съвременна камерна музика „Кшищоф Пендерецки” - 2000; Deutsche Schallplatten Kritik; Grand Prix на полската музикална индустрия (за диска "Pictures from The Street"); Best Polish Recording 2000; най-добър дебют 2000 в Полша (Jazzi Magazine); "Gus Viseur" в категорията "Музикално откритие на годината" във Франция (2005). Участват в множество фестивали и музикални събития. През 2008 триото е прието с огромен ентусиазъм в нюйоркската зала Карнеги хол, където представя музиката на К. Пендерецки, а през 2009 е осъществен първият концерт „Майкъл Ниймън бенд и Motion Trio” в лондонския Barbican Centre.

Motion Trio работи с Кшищоф Пендерецки, Войчех Килар, Майкъл Ниймън бенд, WDR Rundfunkorchester Köln, Боби Макферин и много други известни музиканти. Изнасяли са концерти на 6 континента в 33 страни.

Покани в Полския институт от 1 декември

Отзиви
Джо Завинул: "Музиката ви е изумителна”.
Кшищоф Пендерецки: "Tова акордеонно трио е изключително".
Frankfurter Allgemeine Zeitung: "Триото свири майсторски, като използва сугестивно звучене (...)"
Liberation: "Тези, които смятаха акордеона за старомоден, но присъстваха на концерта на Motion Trio, нямаха друг избор, освен да се замислят върху осъдителното си отношение преди концерта (...) "
Le Monde: "Триото полски акордеонисти се надсмива над всякакви навици и традиционни начини на свирене на акордеон и пренася инструмента в бъдещето без каквито и да било електронни ефекти (...)"
All About Jazz пише: "Никога не сте чували такова свирене на акордеон (...)”
 

10., петък
19 ч., НДК – Зала № 6, покани в Полския институт от 1 декември

Под почетния патронаж на Н.Пр. Посланика на Република Полша в България г-н Лешек Хенсел
Официално закриване на Годината на Шопен в България

Шопенов концерт на проф. Атанас Куртев и неговите ученици – Ростислав Йовчев, Радослав Николов, Гърма Ефрашеуа (Етиопия), Анелия Господинова.
Награждаване на партньори с най-голям принос в отбелязването на Годината на Шопен в България.

Проф. Атанас Куртев изучава пиано при Саша Ламбрева-Куртева, Лили Атанасова, Павел Серебряков, Едуардо дел Пуейо, Ивон Лефебюр, Дьорд Шебьок. Изнасял е концерти в 19 страни в Европа и Азия с над 950 изпълнения, сред които 150 с оркестър, в най-престижните европейски зали, включително в голямата зала на Берлинската филхармония. В сценичния му репертоар изпъква серията от над 30 различни монографични стилни рецитали от Моцарт и Бетовен до Франк, Скрябин и Барток, концертният цикъл „Клавирната фантазия през вековете“, както и редица ансамблови изяви с партньори като Ю. Башмет, Е. Нестеренко, Й. Радионов, А. Кръстев, Ал. Милчева и др. Атанас Куртев има издадени три грамофонни плочи и четири компактдиска, както и студийни аудиозаписи на около 100 творби за пиано за БНР, сред които около 20 премиерни за страната. По негова инициатива е създадено Шопеновото дружество в България. Член на журито на 7 международни конкурса за пианисти в чужбина, води майсторски класове за пианисти в Русия, Холандия, Полша, Финландия, Гърция и др. Студентите му от НМА са спечелили над 70 лауреатски звания и награди от български и европейски конкурси. Съвместно с Полския институт в София той е съорганизатор на две национални издания на Конкурса за млади пианисти "Фридерик Шопен” (Варна 1997 и 1999), както и на последващите издания на конкурса, превърнал се в Международен конкурс за млади пианисти "Chopin in memoriam”. Тази година във Варна се проведе неговото VІ издание. Атанас Куртев е носител на много национални и международни отличия и награди, в т.ч. на почетния знак „Заслужил за полската култура”. През 2005 Българското национално радио го обявява за „Музикант на годината“.

Ростислав Йовчев (р. 1961) започва да учи пиано на 6-годишна възраст. През 1984 завършва Държавната музикална академия като студент на проф. Атанас Куртев, след което и двугодишния майсторски клас. През 1992/1993 прави специализация в Кралската консерватория в Брюксел. През 2002-2004 е преподавател по пиано във Висшия музикален институт - град Сус, Тунис. Осъществява майсторски класове в България, Корея и Румъния. Ростислав Йовчев е доцент по пиано в Националната музикална академия “Панчо Владигеров” - София, а от май 2008 – завеждащ катедра “Пиано” към Теоретично-композиторския и диригентски факултет към Музикалната академия. Бил е в клавирното жури на националните конкурси “Светослав Обретенов”, ”Класика и съвременност”, “Лист-Барток”. Репертоарът му обхваща всички стилове и епохи, като в него влизат някои крупни и рядко изпълнявани творби от Бетовен, Чайковски, Албенис, почти всички солови творби от Барток и много български композиции. Пианистът активно концертира като солист и камерен изпълнител не само в България, но и в много европейски страни и в Тунис.  Участва в най-престижни фестивали у нас и чужбина, в т.ч. “Салон на изкуствата”, ”Софийски музикални седмици”, “Аполония”, ”Филармоника” и “Музикален октомври в Картаген” (Тунис). Има записи за Радио София, Варшава, Берлин и Сарагоса, както и издадени компактдискове. Ростислав Йовчев е лауреат на много наши и международни конкурси: І награда на националния конкурс “Светослав Обретенов” - 1980; ІІІ награда на международния конкурс в Салерно, Италия - 1981; І награда и наградата на СБК от националния конкурс “Карол Шимановски” - 1982; ІІІ награда на Международния конкурс “Пилар Байона” (Испания, 1983).

Радослав Николов завършва обучението си с магистърска степен в НМА "П. Владигеров" в клавирния клас на проф. Атанас Куртев. По време на обучението си взима участие в редица майсторски класове, в т.ч. на проф. Имре Роман, проф. Дьорд Куртаг, проф. Дьорд Шебок (Ернен, Швейцария), проф. Брус Вогт (София), проф. Сашко Гаврилов (Монтепулчиано, Италия). В момента преподава пиано в НМА, асистент на проф. Куртев, аспирант. Радослав Николов е носител на награди от национални и международни конкурси. Между тях са II награда от "Virtuosi per musica di pianoforte" (Чехия), Абсолютна I награда и награда "YAMAHA" - "Citta di Stresa" (Италия), I награда и златен медал - конкурс "Ференц Лист" – Лука (Италия), награда "Проф. Камен Попдимитров" и мн. други. Пианистьт е изнасял концерти в много европейски страни, Турция и Япония. Има записи за БНР, БНТ, телевизия "7 дни", "FM - Classic", радио "Експрес", Нова телевизия. Бил е солист на оркестър "Симфониета" на БНР, на филхармониите във Видин, Бургас, Шумен, щатния оркестър на ДМА, Академичния симфоничен оркестър, Нов симфоничен оркестьр. През 2009 получава наградата „Златна муза”.

Гърма Ефрашеуа (Етиопия) e роден в Адис Абеба, Етиопия. Заниманията си с музика започва със свирене на кирар, традиционен струнен африкански инструмент. На 16 години започва обучението си по пиано в Yared School of Music в Адис Абеба, която завършва с диплома при Валентина Семьонова. Печели правителствена стипендия и заминава за България, където учи в Националната музикална академия при проф. Атанас Куртев. Завръща се в родината си през 1995 г. и започва работа като учител по пиано в Yared School of Music. Работи там до 2001 г. През 2007 се обучава в Кралската музикална академия в Лондон, а през 1999 – във Висшето училище за музика и театър „Ф. М. Бартолди” в Лайпциг. Понастоящем Гърма Ефрашеуа представя етиопска и класическа музика в цял свят, в свободното си време дава частни уроци. Най-добрите му постижения са в областта на романтичния и импресионистичен репертоар – Шуман, Шуберт, Шопен и Дебюси. Гърма Ефрашеуа е канен да изнесе многобройни концерти в редица африкански страни. В Европа има концерти във Франция, Германия, Великобритания, България, Италия. Концертирал е в Австралия и САЩ. През 2005 г. по случай 100-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Етиопия и Германия той изнася концерт с Лайпцигския младежки симфоничен оркестър, включващ Концерт за пиано № 2 на Бетовен и негови авторски композиции. Изпълнението му е посрещнато с бурни овации в Германия и Адис Абеба. През 2009 Гърма Ефрашеуа е поканен за участие в Международния симпозиум и фестивал „Африка среща Северна Америка” в Калифорнийския университет в Лос Анжелис (UCLA). Има издадени 3 албума – The Shepherd with the Flute (2001), Meleya Keleme (2003), Elilita (2005).

Анелия Господинова завършва НМА „Панчо Владигеров” при проф. Атанас Куртев. Лауреат е на следните конкурси: „Светослав Обретенов”, „Flores Juventutis” Gent, „Фридерик Шопен”, „Виенска класика”, „Ф. Шуберт”, „Руска музика”, „Шуман-Брамс”, „Музиката и земята”. Има многобройни клавирни рецитали и участия в телевизионни програми. Понастоящем е преподавател по пиано в „Столичен център за работа с деца” и е асистент в катедра пиано в Теоретично-композиторския и диригентски факултет към Музикалната академия „П. Владигеров”.


20., понеделник
19 ч., Кино „Люмиер”, билети на касата на НДК

В рамките на Новогодишния музикален фестивал НДК
200 години от рождението на Шопен, Шуман и Лист

Клавирен рецитал на Анжела Тошева.
В програмата: Шуман, Фантазия до мажор, оп. 17; Лист, Соната си минор; Шопен - Дванайсет етюда оп. 10.
Календарът на честванията на 200-годишнините на Шопен и Шуман през 2010 неусетно ще прибави и името на Лист през 2011. Още една година на истинско пиршество за меломаните на романтична музика за пиано! Символичното преливане и почти сливане на годишнините на Шуман, Лист и Шопен на прага на новата 2011 се подсилва и от избора на три от най-емблематичните шедьовъра на всеки един от тях, които ще прозвучат в една и съща вечер. При това всяка една пиеса е посветена на един от тримата. Музика, в която всеки слушател може да намери нещо за себе си, независимо от степента на музикални интереси и познания и дистанцията от времето, по което е писана – преди повече от 150 години.

Многостранната личност на пианистката Анжела Тошева непрекъснато провокира своята публика с нови идеи, програми и превъплъщения, постоянно разширявайки представата за съвременния свободен пианист – само през 2010 тя инициира и изпълни блестящо българската премиера на Рапсодична партита на Еужен Сухон със Софийска филхармония, а годишнините на Шопен и Шуман не отбеляза само с концертиране, а и като издателка на книгите от Андре Букурещлиев, посветени на двамата пианисти и композитори-романтици. Проектът „Шуман-оракул” на ръководената от нея музикална къща „Ориндж фактори” и композитора Михаил Големинов бе награден на Салона на изкуствата 2010. Още от времето на своето следване в ДМА „Панчо Владигеров”, когато получава първа награда на първото издание на конкурса „Лист-Барток” в София, Анжела Тошева е убедена привърженичка на унгарската и полската клавирни традиции, и наред с традиционния клавирен репертоар от Лист и Шопен, тя натрупва значителен опит в представянето на редица съвременни полски композитори като Шимански, Куленти, Микетин, Курилевич, Бергер, Краузе, Барток, Куртаг, Лигети. Концертира ежегодно в Унгария, през 2004 води майсторски клас по пиано в Шиофок и същата година записва диск изцяло с творби от Барток, оценен високо от унгарската и американската официална критика. През март 2011 Анжела Тошева ще бъде солистка на словашката премиера на концерта за пиано и оркестър от Марин Големинов с оркестъра на Братиславското радио под диригентството на Леош Сваровски.


Януари 2011

Пловдив
27 януари 2011
18 ч., Библиотека „Иван Вазов”

Представяне на книгата на
Божко Божков „От Гомулка до Квашневски и от Живков до Първанов. Спомени на преводача“. (Издателство „Валентин Траянов“). Книгата ще представи ст.н.с. І ст. д-р Агоп Гарабедян.

„От Гомулка до Квашневски и от Живков до Първанов” са спомени на най-дългогодишния държавен и правителствен преводач от полски език в България (а може би и в Европа) – Божко Божков. По един увлекателен, типичен за него начин на разказване, авторът ни описва своето израстване като преводач и специалист по полски език и многобройните си контакти с поляци както в България, така и по време на двата мандата на работа в Българския културен център във Варшава.

Книгата дава представа и за развитието на полско-българските отношения в продължение на 48 години – от 1962, когато авторът още като студент втори курс за първи път е преводач на полска делегация, до 2010. Богатият снимков материал, характерното за Божко Божков чувство за хумор и ирония правят тези спомени една изключително интересна и приятна книга.

Божко Божков – полонист, завършил полска филология в СУ „Климент Охридски”, прекрасен преводач на полска проза и поезия, правителствен преводач. Член на Съюза на българските преводачи и Съюза на българските журналисти. В негов превод излизат от печат: 5 пиеси на Тадеуш Ружевич, 2 пиеси на Славомир Мрожек, „Братът на нашия бог” на Карол Войтила. Издава стихосбирка с превод на стихове на млади полски поети, Полско-български разговорник и др. Превежда стихове на Едвард Стахура, Збигнев Йоахимяк, Винценти Ружански и др. В периода 1968-1971 е зам.-директор на Българския културен център във Варшава. От 1964 г. работи в тясно сътрудничество с Полския институт в София. Притежава най-дълъг стаж като преподавател по полски език на курсовете по полски език и култура, организирани от Полския институт в София – от 1971 г. За заслуги в развитието на полско-българското сътрудничество  е отличен със знака „Заслужил за полската култура” (1979) и с Офицерски кръст на Ордена за заслуги на Република Полша (2000).

Ст.н.с.І ст. д-р Агоп Гарабедян работи в Института по балканистика при БАН и е преподавател по „Геополитика на Балканите” в СУ „Св. Климент Охридски” и ПУ „Паисий Хилендарски”. Д-р Гарабедян е председател на българската част на Българо-полската историческа комисия, която се занимава с разработването на съвместни проекти, изследващи формирането на нациите и политическото развитие на държавите в Средна и Югоизточна Европа.

Автор: Полски институт - София
29.11.2010 г. 15:44
Посетено: 1256
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/11264-programata-na-polski-institut-v-sofiya