Календар

Програма на Унгарския културен институт за декември

Декември 2010

◊ ПРОГРАМАТА

2 декември, четвъртък, 18.00 часа
Унгарски културен институт

· Прожекция на филм: „Късче Америка 2” (реж. Габор Херенди)
Цветен, комедия, 110 минути, 2008, не се препоръчва за лица под 12 години, със субтитри на български
Сценаристи: Река Дивини, Габор Хармат, Габор Херенди, Оператор: Балаж Мартон, Продуцент: Габор Херенди, Монтаж: Ищван Кирай, С участието на: Чаба Пиндроч, Дьозьо Сабо, Ференц Хуйбер, Тибор Сервет, Естер Оноди, Соня Орослан, Катя Томпош, Лучия Броли, Имре Чуя
Награди: за най-добър развлекателен филм на 40-ия преглед на унгарското кино, Будапеща, 2009; Награда на Националния съюз на кинодейците на 41-ия преглед на унгарското кино, Будапеща, 2010.

Благодарение на печалбата от тотото Тамаш успява най-после да направи дълго мечтания филм, който обаче се оказва пълен провал. Тримата братя успяват да се докопат до Алекс благодарение на една картичка. Алекс тъкмо е излежал присъдата си в щатски затвор и отново се подвизава под друго име, междувременно той се опитва да си набави авторските права на една пиеса. Тримата братя – Тамаш, Акош и Андраш – се надяват да открият Алекс, да му вземат правата и да си върнат 60-те милиона форинта, които Алекс им е отмъкнал последния път. Посоката е ясна: Америка! И разбира се, нещата отново не се нареждат според очакванията. Накрая върху Тамаш пада ангажиментът да режисира пиесата в Будапеща.


4-5 декември, събота-неделя
Унгарски културен институт

· Отбелязване на Международния ден на доброволеца – 5 декември
Организатор: CVS-Bulgaria
На 4 декември (от 14.00 до 20.00 часа) ще се проведат:
- Ателиета по изкуства, в които доброволци ще изработят предмети, последните ще бъдат обявени за продажба и средствата от продажбата ще отидат за Дома за временно настаняване на деца в село Разлив,
- Уъркшопове – представяне на проекти, където са били доброволците,
- Ще се прожектират филми за доброволчеството,
- Ще бъде представена 3D-изложба на предмети, свързани с доброволчеството.
На 5 декември (от 16.00 до 22.00 часа) ще се проведат уъркшопове – уроци по танци и свирене на инструменти.


9 декември, четвъртък, 17.00 часа
Плевен – Регионален исторически музей

· Народното изкуство на област Зала – откриване на етнографската изложба на дърворезба и фолклорен текстил от сбирката на Музея на град Гьочей към Дирекцията на музеите от област Зала
Куратори на изложбата: Каталин Береш (историк, музеолог) и Мария Маркс (етнограф)
Автори на фотографиите: Йожеф Хапак, Арпад Шерени, Дюла Зока

Област Зала се намира в Югозападна Унгария и включва два значими етнографски региона: Гьочей и Хетеш. Област Зала и особено централната й част Гьочей е изолирана от останалата част на страната в продължение на столетия поради лошите транспортни връзки. Населението й не е унищожено напълно дори по времето на турското нашествие, затова местните хора запазват архаичността на културата и езика си чак до средата на ХХ век.
Музеят на град Гьочей от Залаегерсег със своите дърворезби и текстилни изделия ни представя късче от тази архаична народна култура, фотографиите показват други шедьоври от народния бит, а снимките на именития фотограф от Залаегерсег Арпад Шерени пресъздават унгарското село от областта през 30-те години на ХХ век.
Изложбата ще продължи до 14 януари 2011


12 декември, неделя, 19.00 часа
София – Катедрален храм „Свети Йосиф”

· Коледен концерт „Барокова музика” на Шандор Мещер (китара)
В програмата: творби на Й. С. Бах, Фернандо Сор, Франсиско Тарега, Карлос Паредес и Бела Барток
Вход свободен!

Соловият репертоар на Шандор Мещер обхваща музиката на близо 600 години от Ренесанса до наши дни: той изпълнява произведения на великаните в испанската и бразилската класическа китара Франсиско Тарега (1852-1909), Агустин Бариос Мангоре (1885-1944), Хектор Виялобос (1887-1959), както и на Луис де Милан (ок. 1500-1561), Балинт Бакфарк (1507-1576), Джон Доуланд (1526-1626), Фернандо Сор (1770-1841), Бела Барток (1881-1945), и естествено, собствени композиции.

Шандор Мещер прекъсва соловата си кариера през 1994 г. заради професионалното музикално заболяване „фокална дистония”, което е съсипало живота на мнозина известни солисти (Роберт Шуман, Имре Антал, Леон Флайшер, Дейвид Лайснер и др.). В годините, през които Мещер не свири на китара, започва да учи композиране и разработва нов музикален софтуер – Digimpro, дигитална импровизация, който оттогава се използва от световни звезди като Руутс Манува, Ирейжър, Роби Уилямс. Благодарение на помощта на китариста и преподавател Еде Рот и след десетгодишна упорита работа ръката на Шандор Мещер оздравява и от 2003 г. той отново започва да изнася концерти. По време на тези концерти се ражда идеята да запознае с класическата китара и да я направи достъпна за хората от колкото е възможно повече малки селища. Преди пет години Шандор Мещер започва поредицата за класическа китара с названието „150 концерта” – нещо като неправителствена културна мисия. Концертите си провежда в читалища, художествени и музикални училища, общообразователни училища и гимназии, църкви и старчески домове.


13 декември, понеделник, 18.00 часа
Унгарски културен институт

· Вечер на участници и призьори от ХХІІ Национален рецитаторски конкурс за унгарска и българска литература Шумен 2010 (І част)
Националният рецитаторски конкурс, който се организира в град Шумен съвместно от Унгарския културен институт, Министерство на културата на България и Община Шумен още от 1969 г., е едно от събитията с най-големи традиции в културния живот на България. Конкурсът, обявен за ученици, аматьори, студенти по сценични изкуства и професионални артисти, се провежда в Шумен през две години.

Тази година конкурсът беше посветен на българо-унгарските културни взаимоотношения – "Любовта и свободата в унгарската и българската литература". Участниците изпълняваха по свой избор произведения от унгарската и българската поезия, проза и драматургия с общо времетраене 10 минути, изпълнението на текст от унгарски автор беше задължително.



14 декември, вторник, 18.00 часа
Унгарски културен институт

· Творческа вечер на поета-преводач Генчо Христозов по повод 70-годишния му юбилей
Представя:
Маргарит Жеков, поет, преводач

Генчо Христозов (1940), поет, преводач. Почти три десетилетия превежда унгарска поезия и белетристика (Даниел Бержени, Михай Вьорьошмарти, Михай Бабич, Арпад Тот, Ищван Шинка, Йожеф Ратко, Бенедек Киш и др.). Сред по-популярните му преводни книги са: „Чутак и сивият кон” (Иван Манди), „Господ в каруцата”, „Петият печат” (Ференц Шанта).

Издава двуезична библиотечна поредица, в която влизат следните книги: „Мълнии на самотата” (1996), Даниел Бержени; „Олтар до звездите” (1998) от Арпад Пап; „Зимен цъфтеж” (1999) от Ференц Шанта; „Плач във времето” (2001) от
Ищван Шинка; „Надежда и памет” (2001) от Михай Вьорьошмарти; „Копортош” (2001) от Йожеф Балаж; „Безкраен сезон” (2008) от Йожеф Ратко.
През 1993 г. излиза от печат на унгарски език книгата му с избрана лирика „Високо мълчание”.
За преводаческата си и културно-просветната си дейност Генчо Христозов е отличен със златен медал „За Веспремска област” (1978), премията „Артисюс” (1985), юбилейна значка и диплом на СПБ (1990), награда „Бержени” (1996), Златен медал на президента на Република Унгария (1999).


16 декември, четвъртък, 17.00 часа
Унгарски културен институт
 
· Премиера на романа „Всичко започна вчера” на Бонка Шкутова (Изд. "Литературен Форум")
Романът ще бъде представен от проф. Светлозар Игов

„Аз съм Ан. Не познавах любовта, преди в гимназията да срещна Алекс – момчето, с което да прекарам остатъка от живота си. По пътя имаше пречки, признавам, но какво е истинската любов, ако не тест до колко можеш да издържиш?
Но нека ви разкажа как стигнахме до тук, когато всичко започна вчера”.
    
„Всичко започна вчера” е роман за любовта на тийнейджъра, за любовта на най-младите, които срещаме всеки ден, а всъщност не познаваме. Това е пръв опит младото поколение да огледа себе си през очите на писател - негов връстник. Действието се развива в столично училище, за да покаже многото лица на любовта чрез оформящите се характери, които, търсейки себе си, се намират в другите. Срещат се и се разминават. Някои завинаги.


20 декември, понеделник, 19.00 часа
НДК – Зала 11

· Клавирен рецитал на Анжела Тошева в рамките на Новогодишен музикален фестивал
В програмата: творби на Лист, Шопен и Шуман
Съвместна проява на Унгарски културен институт, Полски институт и Гьоте Институт

Енигматичната и трудно уловима личност на пианистката Анжела Тошева винаги изненадва своята публика с нови идеи, програми и превъплъщения и постоянно разширява представата за съвременния пианист – през 2010 година тя изпълни българската премиера на Рапсодична партита на Еужен Сухон със Софийска филхармония, също така издаде две книги от Андре Букурещлиев, посветени на Шопен и Шуман. Убедена привърженичка на унгарската клавирна школа от ранни студентски години, Анжела е натрупала репертоар за соло пиано и пиано и оркестър, както от творби на Лист, Барток, Куртаг и Лигети, така и от съвременни унгарски композитори – Барнабаш Дукаи, Дюла Чапо. Ежегодно участва в летния семинар за съвременна музика в Сомбатхей, Унгария. Нейният компактдиск с творби на Бела Барток, издаден от музикална къща „Ориндж Фактори”, е високо оценен както от унгарски, така и от американски специалисти (Ласло Викариуш и Джеръм Роуз).


Унгарският културен институт Ви желае Весела Коледа и щастлива Нова Година!

За промени в програмата следете сайта на Унгарския културен институт www.magyarintezet.hu/sofia
Автор:
Нели Димова, Унгарски културен институт
Публикация:
26.11.2010 г. 15:29
Посетено:
1256
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/11244-programa-na-ungarskiya-kulturen-institut-za-dekemvri