Календар

Програмата на Институт Сервантес София

Ноември-декември 2010

◊ ПРОГРАМАТА

24 ноември 2010 г., 17.30 ч.

• Кръгла маса: Езикови игри 3

След успеха на първите две издания и поради интереса към игровите възможности на речевата дейност възникна идеята да продължат разсъжденията върху употребата на езика като безкрайна игра. В кръглата маса ще участват преподаватели и студенти от Катедрата по испанистика и португалистика на СУ “Св. Климент Охридски”. В изказванията ще бъдат застъпени различни примери от обширния и вероятно неизчерпаем инвентар от езикови игри. Ще бъдат разгледани теми, свързани с народната етимология, иронията, паронимията, синтактичните универсалии, фразеологията, анекдота, политически коректния език, рекламата, телевизионните интервюта.
 

26 ноември 2010 г., 20.00 ч.

• Кинопрожекция: "Фламенко, фламенко" (2010 г., реж. Карлос Саура)

Петнайсет години по-късно, вече с “двойна доза” фламенко, Карлос Саура, проследява развитието на най-страстния  испански танц, от рождението му до наши дни с участието на прочути музиканти, певци и танцьори. Филмът ще бъде представен от самия Томатито, чийто концерт е на 27-ми ноември, в зала 1 на НДК.


27 ноември 2010 г., 20.00 ч.

• Концерт на фламенко китариста Томатито

Китарата на Томатито е дълбока и проникновена, способна да сътвори бури, да разлюлее морето и после да върне слънцето на небето, отразява сто процента искреното изпълнение на музиканта. Публиката в зала 1 на НДК ще чуе Томатито заедно с китарата на Ел Кристи, с перкусиониста Лъки Лосада, с танцьора Хосе Майа и с певците Гийермо Хименес и Симон Монтеро и ще се потопи в нежната страст на Андалусия. Концертът му в София на 27 ноември ще бъде предшестван от премиерата на новия филм на Карлос Саура “
Фламенко, фламенко”, филм който представя актуалните фигури в песента и танца фламенко, сред които и Томатито.


02 декември 2010 г., 17.30 ч.

• Българските писатели
Георги Тенев и Елена Алексиева на испански език

Писателите Георги Тенев и
Елена Алексиева вече са преведени и на испански език. Те ще представят книгите си "Партиен дом" (Г. Тенев) и "Кой?" (Елена Алексиева). Тази литературна вечер ще съчетае рецитирането на откъси от техните книги с визуално представяне на техните текстове.


06 декември 2010 г.

• Концерт: Съвременни експресии на музикални шедьоври от Испания и България

Институт Сервантес - София ви кани на концерта „Съвременни експресии на музикални шедьоври от Испания и България” на Ансамбъла за електроакустична музика с ръководител г-н Христо Петков. Както подсказва заглавието на проекта, програмата на концерта включва изпълнение на творби на испански и български композитори. АЕМ е един уникален септет, комбиниращ флейта, цигулка и чело с четири електронни кийборда. Този музикален спектакъл ще запознае публиката с един нов поглед върху класическата музика.

Автор:
Меглена Мишева, Instituto Cervantes de Sofia
Публикация:
24.11.2010 г. 16:14
Посетено:
1553
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/11219-programata-na-institut-servantes-sofiya