Календар

Програмата на Държавна опера Варна от 22 до 26 ноември

Оперен концерт с Андриана Йорданова, Пламен Димитров и Жанета Бенун

Програмата на Държавна опера Варна от 22 до 26 ноември


◊ ПРОГРАМАТА

Седмицата започва с гастрола на 22 ноември в "Травиата" на Станислава Иванова, носителка на българския музикален Оскар Кристална лира 2010 за млад изпълнител


• Програмата продължава с детския мюзикъл "Мечо Пух" на 24 ноември от 18.00 ч. Диригент Ганчо Ганчев, режисьор Костадин Бандутов, художник Тодор Игнатов. В спектакъла на Варненската детско-юношеска опера при Общински детски комплекс историите на Мечо Пух оживяват в забавния и адекватен на детското възприятие музикален разказ на Александър Йосифов, чийто баща Йоско Йосифов е бил диригент във Варненската опера.


• Също на 24 ноември от 18.00 ч., но в Градската художествена галерия, Андриана Йорданова, Пламен Димитров и Жанета Бенун ще изнесат оперен концерт, в който са включени арии и дуети от известни творби на Глук, Моцарт, Доницети, Росини, Белини, Верди, Бизе и др.

Андриана Йорданова (сопран) започва първите си изяви като солистка на училищния хор в СОУ “Ал. С. Пушкин” и Варненската детско-юношеска опера при Общински детски комплекс. Завършва руска филология в СУ „Св. Климент Охридски” (1992) и оперно пеене при проф. Илка Попова в НМА „Панчо Владигеров” (1996). По време на следването си печели националните конкурси “Христо Бръмбаров”, Първи академичен конкурс и др., както и парична стипендия Крафт Якобс Сушард, стипендия за Академия “Борис Христов” и покана за Тоска курс в Манчестър, Великобритания. Дебютира в ролята на Мюзета в Бургаската опера, участва в спектакли на Варненската опера, Великотърновския музикален театър и Старозагорската опера. След първия си концерт в Малта (2001) остава да живее там и става една от най-изявените певици на острова. Пламен Димитров (баритон), роден също във Варна (1977), завършва НМА “Панчо Владигеров” (2002), гастролира на редица оперни сцени във Франция, Дания, Испания, Италия, САЩ, Гватемала и Мексико, солист на Държавна опера Варна от началото на тази година. В репертоара на младия, изключително добре приеман от публиката певец, присъстват ролите на Папагено (“Вълшебната флейта”) и Мазето (“Дон Жуан”) на Моцарт; Ескамилио (“Кармен”) на Бизе; Белкоре (“Любовен еликсир”) и Енрико (“Лучия ди Ламермур”) на Доницети; Марсел и Шонар (“Бохеми”), Скарпиа (“Тоска”) и др. Жанета Бенун-Николаева (пиано), родена в Русе, завършва Музикалната гимназия в родния си град в класа на Хачик Михранян и Българската държавна консерватория при проф. Лили Атанасова през 1974 г., когато става Лауреат на националния конкурс "Светослав Обретенов", Провадия. Преподавател по пиано в Музикалната гимназия в Русе, пианист и хормайстор на смесен хор “Дунавски звуци”, Русе; смесен хор “Лидия Душек”, Варна; Представителен градски хор „Морски звуци”, Варна – и трите хора завоюват отличия в български и международни конкурси. Щатен пианист-корепетитор във Варненската опера, корепетитор и преподавател по музикална интерпретация във вокалните майсторски класове на проф. Маргарита Лилова, Калуди Калудов, Венцислав Кацаров и др. От 1995 г. активно участва и в концертния живот на Варна, Русе, София, в международните фестивали „Варненско лято” и “Европейски музикален фестивал”, концертира в Испания, Швейцария, Германия, Турция, Гърция и др., издава, заедно със сопраното Даниела Димова, два компакт диска с еврейски песни, обработка на Жул Леви и Николай Кауфман, и песни на Шьонберг и Курт Вайл.


На 26 ноември от 18.00 ч., за пореден път на сцената ще се качат „Българи от старо време”, които от премиерата на оперетата на 22 април 2005 г. досега всъщност не са слизали от нея. Изградена по литературния първообраз на Любен Каравелов, музика на Асен Карастоянов и либрето на Коста Райнов, постановката на режисьора Николай Априлов дължи дълголетието си и на прекрасната актьорска игра на популярните комици Стефан Рядков и Руслан Мъйнов, както и на Петя Петкова, Даниела Димова, Пламен Долапчиев, Светла Димитрова, Благовеста Статева, Петър Генов, Георги Корбаков, Людмил Петров, Антоанета Маринова и Анатоли Романов. Диригент Станислав Ушев.  

• Очаквайте XI Музикален коледен фестивал - Варна 2010.

Автор: Виолета Тончева
21.11.2010 г. 18:22
Посетено: 1758
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/11202-programata-na-darzhavna-opera-varna-ot-22-do-26-noemvri