Календар

Програмата на Държавна опера Варна от 15 до 19 ноември

Шуманов концерт с професор Жени Захариева

Програмата на Държавна опера Варна от 15 до 19 ноември


◊ ПРОГРАМАТА

• На 15 ноември от 10.30 ч. на Основна сцена ще се играе балетната версия на приказката “Доктор Охболи” – хореография и постановка на Константин Илиев.


• В премиерата на операта “Ернани” от Джузепе Верди, състояла се на 16 и 17 юли т.г., в рамките на ММФ “Варненско лято” и ОПЕРА В ЛЕТНИЯ ТЕАТЪР, участваха обявеният за бас №1 в света Орлин Анастасов и неговият брат, баритонът с международна кариера Венцислав Анастасов. В ролята на Ернани гостува тенорът и солист на операта в Цюрих Бойко Цветанов, а в образа на Елвира, в двете премиерни вечери, видяхме последователно сопраните Линка Стоянова и Елена Баръмова. След септемврийския спектакъл на операта, изнесен вече на Основна сцена, на 17 ноември от 18.00 ч., зрителите отново ще имат възможността да се насладят на прекрасната Вердиева музика в „Ернани”, изпълнена от много добри солисти. Под диригентството на маестро Борислав Иванов, в ролята на Ернани ще гостува младият италиански тенор Фабио Валенти. Роден в Бергамо, Фабио Валенти се занимава с музика от 1995 г., свири на китара, участва в конкурса “Сан Ремо”, издава компактдиск. През 2005 г. започва сериозно да изучава оперно пеене, учи при различни педагози в Италия и Испания. В репертоара му присъстват ролите на Дон Хосе (“Кармен”), Туриду (“Селска чест”), Пинкертон (“Мадам Бътерфлай”), Алфред (“Травиата”), Измаел (“Набуко”), Херцога (“Риголето”) и др. Участва с оперни арии, неаполитански песни, арии и оратории в много концерти в Италия, САЩ, Испания и други страни, а на оперната сцена дебютира като Пинкертон от операта “Мадам Бътерфлай” на Пучини през май 2008 г. Следват покани за участия в ролите на Едгард от “Лучия ди Ламермур”, Дон Хосе (“Кармен”), Туриду (“Селска чест”) и др. В предстоящия спектакъл на „Ернани” в ролята на Гомес да Силва ще чуем за пръв път солиста на Варненската опера Евгений Станимиров, останалите централни персонажи са поверени на баритона Михаил Пулиев (Дон Карлос) и Линка Стоянова (Елвира).


• Държавна опера Варна отбелязва 200-годишнината от рождението на гения на романтичната музика Роберт Шуман (1810-1856) с два концерта – през април и ноември. Докато в първия концерт прозвучаха непознати творби от Шуман, в предстоящия концерт на 19 ноември от 19.00 ч. на Основна сцена ще чуем едни от най-популярните произведения на композитора: Увертюра “Геновева”, Концерт за пиано и оркестър в ла минор опус 54 и Четвърта симфония в ре минор опус 120.

Маестро Иван Кожухаров, който ще дирижира втория Шуманов концерт през тази година, е желан гост на варненската публика с изявите си и като оперен и симфоничен диригент. Професор  Жени Захариева е удостоена със следните звания и награди: Officier des Arts et Lettres - 2007 на Френското правителство; Посланик на българската култура във Франция – 2008; Златно перо 2004 на Радио ФМ Класик; Кристална лира 2003 за върхови изпълнителски постижения; Наградата на Министерство на културата за 2002 г. за принос към българската музикална култура. Пианистката развива богата концертна дейност в Европа, Далечния Изток, Африка и Америка с рецитали и като солист на симфонични оркестри и камерни формирования. Осъществява европейската премиера на концерта “Америките” на композитора от САЩ Лало Шифрин, със симфоничния оркестър на БНР, под диригентството на автора - част от клавирния проект на Фондация Стейнуей, посветен на 500-годишнината от откриването на Америка. Жени Захариева е и инициатор за възстановяването на легендарното старинно пианофорте на Клара Шуман в Браницшлос - Германия, както и първият пианист, изнесъл концерт и записал компактдиск на този инструмент. За тази инициатива тя е наградена с орден от германското правителство. Германският запис, откупен за разпространение от американската фирма Heritage Society поради високия рейтинг в класацията на компакт дисковете, се разпространява в САЩ и Канада. Пианистката изнася първия рецитал на специалния син концертен роял на фирмата Стейнуей, модел “Рапсодия”, създаден по случай 100-годишнината от рождението на композитора и пианиста Джордж Гершуин. Записва компактдискове за EMS - Брюксел, AVM Classics - Лондон, Veton - Ротердам, Gema - Берлин, Heritage Society - САЩ, Балкантон – София. През последните пет години изнася концерти в Япония, Франция, Италия, Гърция, Австрия, Германия, Русия и САЩ. Води майсторски класове по пиано в Московската консерватория „П. И. Чайковски”, Парижката национална консерватория, Токио (Мусашино Академия), Йокохама (Феррис Колеж), Ню Йорк (Манхатън Скул Мюзик), Лятна музикална академия - Сан Даниеле, Италия, Атина, както и ежегодно от 2001 г. в Лятна музикална академия “Русалка” на Черно море. За изкуството на Жени Захариева сп. “Musical Heritage Revue” - САЩ, 19 юни 2003 г. пише: "…Пианистка от световна класа!… С тънък усет за колорит и артикулация…”


. Ноемврийският Промо Пакет от 3 опери + 1 концерт включва оперите: „Ернани” (17 ноември, с италианския тенор Фабио Валенти), „Травиата” (22 ноември, с младото сопрано Станислава Иванова, отличена на 1 ноември т.г. с българския музикален Оскар „Кристална лира” за млад изпълнител), оперетата “Царицата на чардаша” (29 ноември) и концерта на 19 ноември (солист Жени Захариева). Повече на www.operavarna.bg

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
15.11.2010 г. 10:26
Посетено:
1600
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/11158-programata-na-darzhavna-opera-varna-ot-15-do-19-noemvri