Календар

Програмата на Държавна опера Варна от 8 до 12 ноември

Брамс и Бетовен в интерпретация на диригента Илия Михайлов и пианиста Александър Хинчев

Програмата на Държавна опера Варна от 8 до 12 ноември



◊ ПРОГРАМАТА

На 8 ноември от 18.00 ч. ще се играе мюзикълът по хитовите песни на АББА “Мamma mia” на Варненската детско-юношеска опера. Постановката, която е дело на диригента Ганчо Ганчев, режисьора Костадин Бандутов, художника Тодор Игнатов и хореографа Константин Илиев, привлича публика от различни възрасти. Очарованието на “Мamma mia” се дължи както на непреходните мелодии на АББА - втората най-продавана група на всички времена, след The Beatles, така и на артистите, които взривяват сцената с енергията на своята младост. 


На 10 ноември от 18.00 ч. предстои среща с изяществото на танца в постановката на Константин Илиев и Екатерина Чешмеджиева на балета "Пепеляшка", музика Сергей Прокофиев. Спектакълът, създаден на достъпен художествен език, е издържан в традицията на класическия балет. Костюмите са дело на художничката Лора Маринова, а сценографията на Петър Пенев.

Участват всички артисти от балета на Държавна опера Варна, както и ученици от балетните паралелки на Националното училище по изкуства “Добри Христов”.


На 12 ноември от 19.00 ч. на Основна сцена ще звучи музика от Брамс и Бетовен в интерпретация на български музиканти от световна величина.

В програмата: Бетовен – Увертюра “Егмонт”; Бетовен – Концерт за пиано №3, и Брамс – Симфония №1.

Диригент Илия Михайлов, солист Александър Хинчев – пиано.

Роден в София, Илия Михайлов изучава дирижиране в България, The Juilliard School, Ню Йорк и Женевската консерватория. Магистър от Колежа на Лондонската кралска музикална академия, работи с диригенти от ранга на Клаудио Абадо, Пиер Булез, Курт Мазур, както и с хореографите Пина Бауш и Морис Бежар. Музикален директор на хор Liederkranz, Женева (2000-2001), асистент-диригент в оперната компания Lyric Theatre, Ню Йорк (1997-1999). От 1999 г. досега артистичен директор и диригент на отличения с наградата ГРАМИ хор Мистерията на българските гласове, с който гастролира в цял свят. Осъществява записи за BBC, френската компания Naïve и БНР, а през 2010 г. музикалната телевизия МEZZO заснема едночасов филм за този изключителен ансамбъл. Илия Михайлов е един от основателите на Българското музикално сдружение, от септември 2009 г. дирижира хора на Американския колеж в София.

Александър Хинчев е роден в столично музикантско семейство, дебютира като изпълнител с Концерт за пиано и оркестър в ла минор от Григ, завършва Музикалната академия в София като ученик на големия български пианист Константин Ганев, по-късно учи при Винченцо Витале в Академията Санта Чечилия - Рим, където се дипломира с отличие. Носител на наградата Ferucho Buzoni от Международния клавирен конкурс в Болцано (Италия), както и на Първа награда от Международния конкурс за пиано в Будапеща. На сцената се изявява с личности от величината на Святослав Рихтер, Лучано Берио, Алексис Вайсенберг, Жорж Претр и др. Гастролира в Италия, Австрия, Русия, САЩ, Япония и др. Критиката не пести суперлативи за неговите изпълнения, специално подчертавайки съчетанието на блестяща виртуозност с тънка чувствителност и артистичност.


Възползвайте се от специалния ноемврийски Промо Пакет 3 опери + 1 концерт, който включва оперите: "Кармен" (1 ноември, с мецосопраното Елена Чавдарова-Иса), „Ернани” (17 ноември, с италианския тенор Фабио Валенти), „Травиата” (22 ноември, с младото сопрано Станислава Иванова, отличена на 1 ноември т.г. с българския музикален Оскар „Кристална лира” за млад изпълнител) и по избор един от двата симфонични концерта: 12 ноември (солист Александър Хинчев) и 19 ноември (солист Жени Захариева).

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
05.11.2010 г. 11:01
Посетено:
1432
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/11075-programata-na-darzhavna-opera-varna-ot-8-do-12-noemvri