Календар

Програмата на Държавна опера Варна в началото на ноември

“Кармен” с Елена Чавдарова-Иса и три дебюта в „Севилският бръснар”

Програмата на Държавна опера Варна в началото на ноември


◊ ПРОГРАМАТА

• Ноемврийската програма на Държавна опера Варна започва с жизнерадостната и харесвана от публиката „Кармен”. Вероятно няма оперен театър по света, който да не е посягал към прочутата творба на Жорж Бизе. За всяко мецосопрано пък е мечта да се превъплъти в образа на огнената циганка. Днес изглежда невероятно, че премиерата на операта, състояла се на 3 март 1875 г. в Париж, се оказва пълен провал, а композиторът бива обвинен в безнравственост. Реабилитацията идва само няколко месеца по-късно във Виена, където Бизе и неговата "Кармен" триумфират.

Във Варна, на 1 ноември от 18.00 ч., под диригентството на Иван Филев, в ролята на Кармен ще се представи Елена Чавдарова-Иса, постоянен гост-солист на Варненската опера. Нейн партньор в ролята на Дон Хосе ще бъде известният тенор Емил Иванов. За ролята на тореадора Ескамилио ще гостува баритонът Михаил Пулиев, солист на Пловдивската опера, а в ролята на Микаела ще чуем солистката на Варненската опера Линка Стоянова. Останалите персонажи ще пресъздадат Евгений Станимиров, Свилен Николов, Пламен Долапчиев, Даниела Димова и Даниела Рабчева.


• Главните образи в спектакъла на „Севилският бръснар” от Джоакино Росини на 3 ноември, с диригент Иван Кожухаров, ще пресъздадат само варненски солисти, като трима от тях ще дебютират в централни роли. Тримата артист-хористи в Държавна опера Варна, чиито талант неведнъж е забелязван от диригенти и режисьори, вече са получавали солистични задачи. Доктор Бартоло ще изпълни Людмил Петров, познат като Фери Бачи от “Царицата на чардаша”, Пристав в “Борис Годунов”, Маркиз и д-р Гренвил в “Травиата” и др. В ролята на Розина за пръв път ще видим Галина Великова, която преди няколко години получи шанса да изиграе Сузана в операта “Сватбата на Фигаро” от Моцарт. Фиорело ще бъде Валентин Грандев, изявявал се като Мишка от “Царицата на чардаша”, граф Чепрано от “Риголето” и др. Дебютът на Людмил Петров, Галина Великова и Валентин Грандев е част от стратегията на артистичното ръководство за солистични изяви на талантливи хористи и оркестранти. Останалите роли в „Севилският бръснар” ще изпълнят солистите на Държавна опера Варна: Арсений Арсов (Граф Алмавива), Свилен Николов (Фигаро), Евгений Станимиров (Дон Базилио), Бойка Василева (Берта).


През ноември оперните спектакли започват в 18.00 ч., а концертите в 19.00 ч.


Промоционалният ноемврийски Пакет 3 опери + 1 концерт включва оперите: "Кармен" (1 ноември, с мецосопраното Елена Чавдарова-Иса), „Ернани” (17 ноември, с италианския тенор Фабио Валенти), „Травиата” (22 ноември, с младото сопрано Станислава Иванова) и по избор един от двата симфонични концерта: 12 ноември (солист Александър Хинчев) и 19 ноември (солист Жени Захариева). Повече подробности на www.operavarna.bg

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
30.10.2010 г. 15:46
Посетено:
1988
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/11034-programata-na-darzhavna-opera-varna-v-nachaloto-na-noemvri