Календар

Програмата на Полски институт в София

Месец октомври 2010

Програмата на Полски институт в София
Дариуш Лабендзки (Полша), Есенна соната за балетни палци и диригентска палка, Гран При


◊ ПРОГРАМАТА

Русе
1., петък
17.30 ч., Русенска художествена галерия 
                 
• Откриване на изложба сатирични рисунки „Усмивката на Шопен” от Музея на карикатурата във Варшава с участието на директора Марек Войчех Хмужински.

Изложбата е резултат от международния конкурс за сатирично-хумористична рисунка със същото заглавие. От 1413 изпратени работи на 552 автори от 52 страни международното жури избира 268 рисунки на 186 автори от 33 страни. Оказва се, че погледът на творците от различни страни към личността на най-великия полски композитор и неговото творчество не съвпада задължително с полската представа за него.

Конкурсът и изложбата са оригинален начин за отбелязване на Годината на Шопен в Полша и чужбина. Така личността на композитора и неговото творчество се популяризират в цял свят с посредничеството на карикатурата и сатиричната рисунка.

Предстои представянето на изложбата в Габрово (от 4 ноември – в рамките на „Весел четвъртък”) и в Полския институт в София (от 3 декември).


Плевен
5., вторник
17 ч., Художествена галерия „Илия Бешков”

• Откриване на ретроспективна изложба сатирични рисунки “Сатирикон 1979-2008” от Центъра за култура в Легница

В Полша легницкият "Сатирикон" е проява без конкуренция, а в света е извоювал свое място. Първоначално "Сатирикон" е проява с местно значение – изложба рисунки на вроцлавски художници. През 1985 г. Националната изложба на сатирична рисунка официално е обявена за международен конкурс. Днес Международната изложба "Сатирикон" е конкурс, открит за художници, графици, скулптори, плакатисти и фотографи. Всяка година за конкурса се получават хиляди работи на няколкостотин автори от няколко десетки страни от цял свят.

Изложбата включва 40 табла с работи на автори от цял свят, отличени в конкурса през последните 31 години.

 
7., четвъртък
18 ч., Полски институт

Нощни разговори – реж. Мачей Жак (2008, 91 мин.)
Награди: 2008 – Сребърен билет, награда на Асоциация „Полски кина”    

„Нощни разговори” …или с други думи търсенето на другата половинка. Една връзка е като каране на кола срещу движението. Не е ясно кой ще се измъкне жив. Филмът е правдив и забавен портрет на поколението самотници в големия град, които, въпреки създаденото мнение, полагат неимоверни усилия да открият партньор в живота. Ведър и изпълнен с оптимизъм разказ за хората, създадени за един за друг, но търсещи щастие по различен начин.


8., петък
18 ч., ул. „Веслец” 12 
                  
Съпътстваща проява в рамките на VІ Международното триенале на сценичния плакат - София

• Откриване на изложба плакати, отличени и наградени в конкурса за плакат, обявен от Полския институт в София и Международното триенале на сценичния плакат – София.

Конкурсът бе обявен в чест на 200-годишнината от рождението на великия полски композитор Фридерик Шопен и повод българските художници да се присъединят към събитията по отбелязването на 2010 като Година на Шопен. Свои работи представиха 21 български художници. От селектираните и премирани плакати бе съставена колекция, която ще бъде представяна като пътуваща изложба. Тя е част от съпътстващата програма на VІ Международно триенале на сценичния плакат – София 2010.

Лауреат на голямата награда стана Кирил Златков, наградата за млад автор отиде при Мая Стайкова, а две поощрения бяха връчени на Теодор Лихо и Райна Додункова.

Изложбата бе представена в Художествената галерия във Варна по време на VІ Международен Шопенов конкурс за млади пианисти "Chopin in memoriam" от 30 април до 4 май т.г.

Изложбата продължава до 22 октомври


11., понеделник
18 ч., СБХ, ул. „Шипка” № 6

• Официално откриване на VІ Международно триенале на сценичния плакат – София и обявяване на наградите. Участие на Лех Майевски в работата на журито и изложбата на членовете на журито.

Проф. Лех Майевски е един от най-известните полски плакатисти. Завършва Академията за изящни изкуства във Варшава. Дипломната си работа защитава при проф. Хенрик Томашевски. Има собствено графично студио, води занятия по графика във варшавската Художествена академия и в много други художествени училища по света. Председател на Организационния комитет на Международното биенале на плаката във Варшава.  Работи предимно в областта на издателската и рекламна графика, но най-дълго е свързан с друга графична форма - плаката. Един от тях, подготвен за ХVІ Международна среща на джаз изпълнители през 1989 г. намира място сред стотицата най-важни плакати от Европа и САЩ, появили се между 1945 и 1990. Лех Майевси напомня, че дори и „плакатът да не промени света, не бива да забравяме едно нещо. Плакатът е прекрасен документ за мястото, времето и събитието”. Неговите плакати (през 70-те години те са по-живописни, по-късно са сведени до черно-бели графики, а напоследък са близки до „съвременната улична естетика”) се излагат в цял свят. Лех Майевски е лауреат на много награди и отличия. Изготвя графични проекти на книги в Полша и Германия, много от тях печелят титлата „Най-красиви книги на годината”.


12., вторник            
18 ч., Полски институт   

По случай  Годината на Шопен и Шопеновия конкурс във Варшава (1-25 октомври 2010)
 
• Рецитал на Войчех Валечек
с творби на Шопен

Войчех Валечек (род. 1980) е изтъкнат полски пианист, отличаващ се с безкомпромисното си отношение към изпълнителското изкуство. Повече от десет години той развива активна концертна дейност със симфонични концерти, рецитали – соло и камерни, в цял свят. Завършил консерваторията в Катовице, продължава обучението си със следдипломна квалификация в Канада, както и с майсторски класове, ръководени от Анджей Яшински, Виктор Мержанов, Алексей Орловецки, Андре Лаплан и др. Пианистът е стипендиант на много фондации и институции в Полша и чужбина, отличаван е с награди от председателя на МС и стипендии на министъра на културата. Войчех Валечек  изнася концерти в много страни от ЕС, както и в Русия, Йордания, Япония, Канада, САЩ, има много записи за радиото и телевизията.

Музикантът постоянно обогатява своя репертоар и понастоящем в него има няколко десетки творби за пиано и оркестър, над сто солови творби, както и камерни творби от епохата на барока до наши дни.
   
Награди: ІІІ награда („Артур Рубинщайн”) и специалната награда на Фондация „Кошчушко” (Ню Йорк) на ІІ Международен конкурс за млади пианисти "Artur Rubinstein in memoriam" в Бидгошч (1996); І награда и награда за най-добро изпълнение на концерт на ІV Национален клавирен конкурс „Ференц Лист” във Вроцлав (1997); ІІІ награда на VІІ Международен клавирен конкурс „Ф. Бузони” в Болцано (2001); финалист на IX Международен клавирен конкурс "Citta di Pinerolo" (2003); финалист на 43 Европейски клавирен конкурс „Arcangelo Speranza” в Таранто (2005); III награда на VI Международен клавирен конкурс в Палермо (2005); III награда нa III Международен клавирен конкурс „Ференц Лист във Вроцлав (2005).
Вход с покани, които ще бъдат на разположение от 4 октомври в Полския институт


12-17 октомври

Участие на Полския институт в Международния фестивал за късометражно кино ФИЛМИНИ – Фокус „Полша”.
Прожекции в Кино „Одеон”, Чeрвената къща и Дом на киното

• Блок полски късометражни филми и уъркшоп за филмов плакат с водещ Йежи Скакун от полското дизайнерско студио Homework в Червената къща.

След приключване на уъркшопа плакатите ще бъдат изложени във фоайето на Дома на киното.

Йежи Скакун създава своето студио "Homework" през 2005 г. Той е лауреат на награди от много биеналета в цял свят. Представял е творбите си в Берлин, Париж и Лондон. Той е автор на плакатите към филмите „Вавилон”, „Жана д’Арк”, „Казабланка”, „Коса” и на официалния постер на Краковския международен филмов фестивал.
                                             

Пловдив
15., петък
17.30 ч., Балабановата къща

Участие на Полския институт в Международните фотографски срещи, организирани от Община Пловдив

• Откриване на фотоизложба от Националния пленер-среща на фотографите в Торун

Изложбата е част от акцията по издигането на кандидатурата на Торун за Столица на културата през 2016 г. и е посветена на града. Нейни организатори са Фотоклуб РП и Дом на музите в Торун. В тазгодишното издание на пленера участват 24 автори (в т.ч. и от България).


18., понеделник
18 ч., Полски институт

По случай 80 години от рождението на Славомир Мрожек
Съвместно с Клуба на културните дейци в Ловеч 

                               
Премиера на пиесата "Ден и нощ" по Славомир Мрожек (режисьор - Снежина Зомер, участват: Мирослав Йонков, Светлин Стойчев и Нели Йонкова; сценография – Тихомир Витков).

В основата на постановката са пиесите “Летен ден” и “Чаровна нощ” на полския писател Славомир Мрожек (
Slawomir Mrozek). Двете творби са жанрово различни. “Летен ден” е екзистенциална драма, в която героите са готови на всичко – от отчаян самоубийствен акт до прецакването на себеподобния. По каприз на съдбата между героите застава пърхаща като пеперуда красавица, която уж се колебае кого да посочи като жертва. “Чаровна нощ” е  лек, забавен водевил, в който се разиграва комичната ситуация - двама мъже в командировка се оказват в една стая... В пространството между съня и будното състояние те не знаят дали са живи и може ли човек да съществува и в друго измерение... В крайна сметка всичко се оказва една шега на лятото и хормоните...

Славомир Мрожек (1930) – прозаик, драматург, художник, публицист, един от най-изтъкнатите полски съвременни драматурзи. Автор на пиеси, поставяни в цял свят. Вече няколко десетилетия заема трайно място в полската култура. Неговото име е парола, разбираема там, където трябва да се подчертае някакъв абсурд: тогава казваме „това е като при Мрожек”. Дебютира през 1958 г. с пиесата „Полиция”. Световна слава му донася драмата „Танго” (1964). Драматургията на Мрожек е в сферата на театъра на абсурда. Писателят се интересува от човека в социален и културен или нравствен „костюм”. Използвайки пародия и пастиш, авторът се опитва да дефинира принципите, въз основа на които човекът съществува в една микрообщност или в обществото. Мрожек много бързо си спечелва името на изтъкнат полски шегобиец и подигравач, който по великолепен начин демаскира, анализира и обръща откъм хастара абсурдната действителност на ПНР. Славомир Мрожек е отличен с Орден на почетната легия (2003) и Награда за цялостен принос на Фондация „Полска култура” (2004).

Вход с покани, които ще бъдат на разположение от 11 октомври в Полския институт


21., четвъртък
18 ч., Полски институт

Прожекция на филма „Маестрото” (2007, 45 мин., с превод). Среща с режисьора и сценарист на филма Збигнев Гайзлер.

Документален филм, посветен на живота и творчеството на Карол Ниче, лауреат на VІІІ Международен Шопенов конкурс (1970). Единствен от възпитаниците на лодзката Музикална академия той стига до финала на този престижен конкурс. От разказите на неговите приятели, музиканти и роднини разбираме, че е бил изключителен човек, творец, който може да бъде наречен гений. Необикновеният му музикален талант се опира на съчетаването на няколко музикални жанра. Този бляскав и изключителен пианист се движи с еднаква лекота в различни музикални жанрове – джаз, естрада и класика.


25., понеделник
18 ч., Полски институт

• Откриване на изложба „Полска графика и рисунка” на 19 полски творци от Европейската академия за изкуство във Варшава с участието на Магдалена Цибулска и Мария Сосновска.

Преподаватели и абсолвенти на Европейската академия за изкуство във Варшава представят свои работи в рамките на поредната изложба на творците в този „състав”, посветена на графиката и рисунката..
   
Класическата графика е труден занаят, изискващ много усилия и търпение. На пръв поглед изглежда, че напоследък все по-малко хора са привлечени от традиционните техники, но все пак тази изложба и художествените събития, които наблюдаваме напоследък, доказват, че нещата изглеждат другояче.

Работите, които можете да видите, са изпълнени в техниките линогравюра, литография, аквафорта, акватинта, хелиогравюра. Ще видите и рисунки, които често са тясно свързани с графиката, а понякога границата между тези две области изчезва. Темата на изложбата не е формулирана, защото всеки от творците се движи в свое собствено пространство и, освен общата любов към техниките, всички ние градим свои различни светове. (Магдалена Цибулска)


Автор:
Полски институт - София
Публикация:
01.10.2010 г. 14:41
Посетено:
1508
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/10809-programata-na-polski-institut-v-sofiya