Календар

Стара Загора е домакин на Euroweek 2010

Тазгодишното издание ще премине под мотото „Европейски приказки под липите"

Стара Загора е домакин на Euroweek 2010


◊ СЪБИТИЕТО

В 19-тото издание на Евроуик 2010 тази година ще участват ученици и учители от 19 държави. Гимназия с преподаване на чужди езици (ГПЧЕ) „Ромен Ролан” - Стара Загора е домакин на амбициозната проява, стартирала през 1992 година в Белгия по идея на белгийския учител Жан Пиер ван Вийнсберг.

Евроуик се провеждат под патронажа на Илиана Иванова, евродепутат и възпитаник на гимназията, на Областния управител Йордан Николов и на кмета на Община Стара Загора проф. Светлин Танчев.

Тазгодишното издание ще премине под мотото „Европейски приказки под липите" в четири основни направления: проектна дейност, междукултурно общуване, спортни състезания, образователен и професионален обмен. Общо над 180 гости – 36 учители и 146 ученици на възраст от 16 до 18 години от 18 страни пристигат в петък в Стара Загора. Учениците ще бъдат настанени в семейства на свои връстници от местната гимназия.


◊ ПРОГРАМАТА

В събота, 2 октомври, в 11,00 ч. в Драматичен театър „Гео Милев” е тържественото откриване на Евроуик с оригинален спектакъл, пресъздаващ легендата на Орфей и Евридика. Следобед младите хора ще покажат в двора на училище „Ромен Ролан” традиционни ястия от своите страни в т.нар. „Европейски бюфет”. В неделя гости и домакини заедно ще посетят Храм-паметника в с. Шипка, паметника на връх Шипка, комплекс Етъра и Велико Търново.

В понеделник, 4 октомври, денят им ще започне с урок по български в различни паралелки на гимназията. В своеобразния уъркшоп ще се представят приказки, легенди и митове на страните-участници. Учениците от ГПЧЕ ”Ромен Ролан” ще покажат отделни сцени от класическата българска приказка „Златка, Златното момиче”. „В центъра на тазгодишното издание са поставени европейските ценности, изведени от приказки, митове, легенди. Интерес ще представлява и създаването на приказка на съвременния млад човек в Европа. Ученици от гимназията вече са публикували в интернет доста съвременни приказки, има например и такава за борбата между чалгата и не-чалгата” – разказа преподавателят Таня Маджарова.

На 5 октомври – Празника на Стара Загора – гостите на Евроуик ще дефилират заедно с Гимназия „Ромен Ролан” в празничното шествие по централния булевард „Цар Симеон Велики”, а след това ще извият Голямо Европейско хоро. В 14,30 ч. на Античния форум започва оригиналната програма, подготвена специално за седмицата от гостите и домакините им.

На 6 октомври са спортните прояви, с които завършва Евроуик 2010.

Следващата година домакини ще са Стокпорт, Англия.

Автор: Уляна Кьосева
30.09.2010 г. 15:20
Посетено: 1869
Етикети: Стара Загора
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/10776-stara-zagora-e-domakin-na-euroweek-2010