Календар

Програма културни прояви на Институт Сервантес - София

Месец септември 2010 година

◊ ПРОГРАМАТА

• Международен куклено-театрален фестивал „Панаир на куклите" (16-22 септември)

„Скъперникът” по
Молиер на испанската трупа „Табола Раса”

19 септември, в 19.00 ч.
Столичен куклен театър на ул. „Гурко” 14

В тази адаптация на „Скъперникът” по едноименното произведение на Молиер не парите, а водата е това, към което всички се стремят. Героите в тази комедия трябва да се превъплътят в чучури (на моменти просто наметнати с парче плат), кранчета, маркучи... Двама актьори на сцената боравят с тези предмети пред очите на публиката и вдъхват живот на дванадесет персонажа, като представят на зрителите по един различен и забавен начин класическия автор.
 

• Sofia Dance Week (23-29 септември)

„Абсурд” (24 септември) и „Танцът на лебеда” (25 септември) на Икер Гомес

20.00 ч., Театър „София”


„Абсурд” е също толкова комичен спектакъл, който се опира на принципите на дадаизма и непоклатимия общопланетен закон "Нищо никога не става така, както ние си мислим, че ще стане." Логика? Здрав разум? Рационалност? Нищо подобно. Две жени по бельо и боксови ръкавици и трима облечени мъже зарязват всички опити да проумеят живота и провъзгласяват света за владение на АБСУРДА. Следва поредица от безумни, шантави и често невъзможни перипетии и провокации, в които героите с най-голямо удоволствие се забъркват. Спонтанен, енергичен и освобождаващ всички задръжки спектакъл.

В „Танцът на лебеда” Гомес се заиграва с най-обичаната птица в света на балета – уморения лебед. Неговата интерпретация обаче e необичайна, иронична и обилно поръсена със смях. Комична балетна миниатюра с участието на самия Икер Гомес, виртуозната цигуларка Нереа Алберди и видео в реално време от съучастника им в шегите Пили Абореа. Плюс немалко количество вода на сцената.
 

Европейски ден на езиците

26 септември, от 11.00 до 16.30 ч.,
в градинката пред народния театър „Ив. Вазов”

26 септември е провъзгласен за Европейски ден на езиците от Съвета на Европа с подкрепата на Европейския съюз на 6 декември 2001 година. Целта на празника е да насърчи изучаването на чужди езици в Европа. И тази година културните институти и посолствата на европейските държави в България организират разнообразна културна програма, свързана с изучаването на чужди езици с цел  да насърчи изучаването им. Всички са поканени в градинката пред Народния театър "Ив. Вазов", където ще има щандове, представящи различни страни; ще има четене на стихове на Хр. Ботев на различни европейски езици, ще има музика и танци. Заповядайте и опознайте различните европейски култури!


Среща с испанската писателка
Роса Монтеро

30 септември, в 18.30 ч.
Тържествена зала на Институт Сервантес - София

По покана на Институт Сервантес - София и със съдействието на издателство "
Колибри" българската публика ще има възможност да се срещне с испанската писателка и журналист Роса Монтеро (Rosa Montero). Тя е сред най-изявените имена в съвременната испанска литература. Родена е през 1951 г. в Мадрид, където учи философия и литература. Като дете е прикована на легло за близо четири години поради заболяване от туберкулоза и дори не ходи на училище. Поради тази причина чете много и започва да пише кратки истории, с което се заражда любовта й към писането. Първата й книга излиза през 1976 г. и оттогава е написала още близо тридесет творби, сред които "Дъщерята на канибала" и "Указания за спасяването на света".
Автор:
Меглена Мишева, Instituto Cervantes Sofia
Публикация:
13.09.2010 г. 22:27
Посетено:
2152
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/10685-programa-kulturni-proyavi-na-institut-servantes-sofiya