Календар

Програма на Унгарския културен институт за септември

Сред акцентите: етнографска изложба и куклена пиеса за деца

Програма на Унгарския културен институт за септември


◊ ПРОГРАМАТА

Унгарският културен институт започна сезона с три изложби:
• На 3 септември в Арт Център RG21 в Русе бе открита изложбата на фотографа на списанията "National Geographic" и "The Explorer" Атила Лорант „Културно многообразие” (изложбата ще продължи до 15 септември).
• На 9 септември бяха представени две унгарски изложби: в Националната художествена галерия в София – „Танцът във фотографията” (Съюз на унгарските фотографи), която ще можете да видите до края на месеца, и в Габрово, в Дома на хумора и сатирата – изложбата „Плакатна самота” на Петер Поч (изложбата ще гостува на Габрово до края на месец октомври).


16 септември, четвъртък,
Плевен – Художествена галерия „Илия Бешков”

Изложба текстил „Конклузия на илюзиите” (Съюз на унгарските художници и приложници)

Автори: Марта Шимонфи, Ержебет Войнич, Петер Ковач, Мария Доромби, Агнеш Петер, Ева Мария Габор, Илдико Варнад

Изложбата ще продължи до 4 октомври


16 септември, четвъртък, 18.00 часа
Унгарски културен институт

Народното изкуство на област Зала: откриване на етнографската изложба - дърворезба и фолклорен текстил, от сбирката на Музея на град Гьочей към Дирекцията на музеите от област Зала. С участието на историка Каталин Береш.

Куратори на изложбата: Каталин Береш (историк, музеолог) и Мария Маркс (етнограф), автори на фотографиите: Йожеф Хапак, Арпад Шерени, Дюла Зока
По повод Деня на София съвместно със Столична община, Дирекция „Култура”.

Област Зала се намира в Югозападна Унгария и включва два значими етнографски региона: Гьочей и Хетеш. Област Зала и особено централната й част Гьочей е изолирана от останалата част на страната в продължение на столетия поради лоши транспортни връзки. Населението й не е унищожено напълно дори по време на турското нашествие, затова местните хора запазват архаичността на културата и езика си чак до средата на ХХ век.

Музеят на град Гьочей от Залаегерсег със своите дърворезби и текстилни изделия ни представя късче от тази архаична народна култура, фотографиите показват други шедьоври от народния бит, а снимките на именития фотограф от Залаегерсег Арпад Шерени пресъздават унгарското село от областта през 30-те години на ХХ век.

Изложбата ще продължи до 15 октомври


21 септември, вторник, 10.30 часа
София – Столичен куклен театър – ул. "Ген. Гурко" 14

Снежанка – куклена пиеса на унгарския Куклен театър „Бобита” (град Печ) в рамките на Международния куклен фестивал „Панаир на куклите”

По повод Деня на София съвместно със Столична община, Дирекция „Култура”

Гледали ли сте вече пиесата?
Вече сте прочели приказката?
Няма страшно!
Тази приказка никога няма да ни омръзне.
Джуджета, Мащеха, Тревоги, Магия и красивата Снежанка. Елате и вижте!

Пиесата Снежанка е за деца над 4 години. Тя е с малко текст, с прекрасна музика и с весели сценични ефекти. Добре познатата история... но може би малко по-различна.
Времетраене: 45 минути.

Сценарист-режисьор: Ева Виктория Над и Янко Шнайдер, Ефекти: Мари Такач, Сценограф: Анна Кьовечеш Бодине, Декори: Геза Над Ковач, Музика: Бела Агощон, Участват: Габи Чизмадиа, Тамаш Боглари, Илона Иллеш, Лорант Матта


21 септември, вторник, 18.00 часа
Хасково – Исторически музей, Изложбена зала „Родолюбие”

Хасково джаз фест 2010 – откриване на фотоизложбата на Атила Лорант „Културно многообразие” и концерт на Светлин Стайков / Александър Леков проект

Изложбата „Културно многообразие” е съставена от 50 фотографии и представя красотата и многообразието в нашия свят. Всяка творба е придружена от стихове на известния унгарски актьор Петер Калои Молнар, които засилват внушените от изображенията емоции.

Атила Лорант работи за "The Explorer", "National Geographic", "Post Edison Computer Graphics". Основател на Фондацията „Изчезващи култури” (Disappearing Cultures Foundation).

Хасково Джаз е 16-тото издание на феста. През изминалите години форумът се утвърди като една от авторитетните национални джаз сцени с международно участие на утвърдени музиканти от Великобритания, Македония, Полша, Германия, Унгария, САЩ и др. В досегашните издания на фестивала са участвали над 1260 изпълнители, като Камелия Тодорова, Милчо Левиев, Теодосий Спасов, Белослава, Йълдъз Ибрахимова, Васил Петров, Биг Бен Пловдив, Лот Лориен и др.

Изложбата ще продължи до 8 октомври


26 септември, неделя, 11.00-16.00 часа
София – площада пред Народния театър „Иван Вазов”

Европейски ден на езиците – съвместна проява на чуждите културни институти в София

26 септември е провъзгласен за Европейски ден на езиците от Съвета на Европа с подкрепата на Европейския съюз. Основните цели на Европейския ден на езиците са да осведоми обществеността за значението на изучаването на чужди езици, да популяризира богатото езиково и културно разнообразие в Европа и да насърчи изучаването на чужди езици във всяка възраст. В Европейския съюз има 23 официални езика, сред които е и българският.

Културните институти на европейските страни в София и EUNIC България ще покажат езиковото многообразие в Европа на 26 септември на площада пред Народния театър „Иван Вазов” (информационни щандове, състезания, игри, викторини).


. За промени в програмата следете сайта на Унгарския културен институт: www.magyarintezet.hu/sofia
Автор:
Нели Димова
Публикация:
10.09.2010 г. 15:21
Посетено:
1346
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/10658-programa-na-ungarskiya-kulturen-institut-za-septemvri