Календар

Програмата на Полски институт в София

Месец септември 2010

◊ ПРОГРАМАТА

Варна
28 август – 1 септември
Участие на Полския институт във Фестивала “Любовта е лудост”
29 август, 22 ч., Голямата Зала на Фестивалния комплекс
Розичка (Różyczka) – реж. Ян Кидава-Блонски (2010),  118 мин., с превод
Награди: Гран При от Фестивала на полското кино Гданск- Гдиня
Гост на фестивала ще бъде Мачей Карпински, зам.-директор на Полския институт за филмово изкуство и съсценарист на филма.
Филмът ще бъде прожектиран извън конкурсната програма. 


Стамболово
1-11 септември

Х пленер “Токмакли” в Стамболово
• Участие на Станислав Стах в пленер по живопис по покана на Община Стамболово.

Станислав Стах е завършил графика в Академията за изящни изкуства в Краков. Участвал е в 80 общи изложби в цялата страна, както и в 40 международни. Лауреат е на множество награди и отличия, в т.ч. Международното биенале за рисунка във Великобритания, два пъти І награда в Международния конкурс за малки артистични форми в САЩ (1987, 1988), два пъти е отличен в Международния конкурс за малки артистични форми в Канада (1987, 1988), награда на Международната изложба "Й. Миро" в Испания, четирикратен стипендиант на Министерството на образованието и науката, два пъти отличен в Държавното триенале за акварел Люблин (1984, 1987), три пъти отличаван на Държавния конкурс за пастели в Нови Сонч (1987, 1989, 1996), награда в Катовице, в Слубице и втора награда от Държавния конкурс за живопис в Познан. През 2003 печели индивидуална награда от министъра на културата II степен за изключителни художествени и преподавателски постижения, както и Олкуската художествена награда. Участва в много художествени пленери: национални и международни, срещи на артисти: Мишколц (Унгария), в Полша: Лагув, Олкуш, Ястшембие Здруй, Кажимеж на Висла, Сосновец и Подлесице. Участва в Съвета на експертите към малополската Фондация музей за съвременно изкуство в Краков. Има над 30 самостоятелни изложби, негови работи притежават музеи и сдружения в страната и в чужбина, както и частни колекции.

                                                                                     
1., сряда
18 ч., Полски институт

• Откриване на изложба стъклена керамика от съвместния полско-български пленер “Завод за кристални цветове” в Боровец, организиран от Сдружение “Светъл ден” и полската младежка организация Youth for the Development of the Rural Areas Association.

“Завод за кристални цветове” е международен младежки обмен. Това е работилница за изкуство, в която участват младежи на възраст 15-25 години от България и Полша. Темата е “уъркшоп за стъкло”, който се фокусира върху създаването на витражи, рисувано и лято стъкло.
Основната цел на проекта е чрез средствата на изкуството младите участници да изградят едно по-толерантно и солидарно отношение към другите хора от европейското семейство. Чрез съвместната работа по-лесно ще се преодолеят стереотипи и културни различия. В рамките на изложбата ще бъдат показани опитите за работа със стъкло на младежите, участници в уъркшопа. 
Изложбата продължава до 17 септември


16., четвъртък
18 ч., Полски институт

По случай 30 години от създаването на „Солидарност”
Човекът от желязо (Człowiek z żelaza) – реж. Анджей Вайда (1981, 147 мин.), с превод

Награди: 1981 - Златна Палма от Фестивала в Кан; награда на Екуменичното жури.

Филмът продължава разказа за съдбата на семейство Биркут от филма „Човекът от мрамор”. Филм за създаването на Независимия профсъюз “Солидарност”.


17., петък
20.30 ч., Южен парк

Участие на Полския институт във Фестивала на куклените театри
„Кармен Фунебре” – представление на Teaтър Biuro Podróży

Представлението е вдъхновено от засилващите се етнически конфликти, прояви на национализъм и войната в Босна. По време на подготовката членовете на трупата се срещат с бежанци от бивша Югославия. Техните разкази допринасят за раждането на универсални метафори, описващи съдбата на прокудените. В представлението Театърът Biuro Podróży използва зрелищни средства, които приковават вниманието както на опитния зрител, така и на случайния преминаващ. Кокили, огън, светлинни ефекти, вълнуваща музика – всичко това предизвиква страх и съчувствие. В спектакъла има много малко думи, а поредицата от внушителни картини прави силно впечатление на зрителите.


18., събота
20.30 ч., Парк Оборище

Участие на Полския институт във Фестивала на куклените театри
• „Кармен Фунебре” – представление на Teaтър Biuro Podróży
 

21., вторник
19 ч., Младежки театър

Участие на Полския институт във Фестивала на куклените театри

• „Фасада” – представление на Кукления театър от Бялисток

Черна комедия, разказ-предупреждение за ревността, алчността и навременното плащане на наема! Пансион, управляван от старата госпожа. В договора за наем дори с най-ситния шрифт не се споменава, че наемателите доста често стават част от предлаганото меню.

Старата госпожа живее в Къщата, откакто като дете е подхвърлена на стълбите. Плачът на гладното бебе привлича вниманието на Къщата и тя го взима под своя опека. Времето тече, те двамата остаряват и стават все по-алчни и стиснати. Госпожата дава жилищата под наем, като ги използва за примамка на потенциални жертви. Храни ги, за да удовлетвори растящия апетит на Къщата. Всички герои образуват избухлива смес от човешки нагласи и емоции – алчност, въображение, отмъщение, заемащи специално място във всички продукции на Бялостоцкия куклен театър.


20., понеделник
18 ч., Полски институт

30 години от създаването на „Солидарност”
Съвместно с Европейския център за солидарност (Гданск)

• Откриване на изложбата „10 години, 10 месеца, 10 седмици, 10 дни” във връзка с 30-годишнината от създаването на “Солидарност”, с участието на Малгожата Муларчик от Европейския център за солидарност.

През настоящата година Полша ще отбележи 30 години от августовските събития от 1980 г. – избухването на стачката в Гданската корабостроителница “В. И. Ленин” и раждането на “Солидарност”. Масови народни протести против комунистическата система е имало още през 50-те години в Полша, Германия и Унгария, но именно полската „Солидарност“ през август 1980 г. прави първия пробив в „желязната завеса“. Предизвиканият по този начин „ефект на доминото“ се оказва неудържим.

Във връзка с тази важна историческа годишнина Европейският център за солидарност (Гданск) е подготвил документална изложба, която представя символично падането на комунистическите режими в държавите от Централна и Източна Европа, описвайки най-важните събития през тези години в отделните страни, стремящи се към независимост и суверенитет.
Изложбата продължава до 8 октомври
 

24., петък
19 ч., Кино “Люмиер”

По случай 17 септември - Празник на София                                              
Съвместно с Дирекция “Култура” на Столична община   
Концерт на Ханя Рибка и нейната група

Ханя Рибка е изпълнителка, надарена с прекрасен глас и изключителна музикалност. Тя е родена в Подхале (планинската част на Полша), в семейство, за което музиката е естествено допълнение на ежедневието. През 2004 г. тя издава в Полското радио фолкдиск с модерен джазов аранжимент. Записаните песни се радват на голяма популярност сред слушателите и често звучат в радиото. Същата година албумът е номиниран за наградата на полската музикална индустрия "Фридерик" в категорията етно/фолк. Това не е първият успех на изпълнителката. Тя е лауреат на много награди, в т.ч. нейната оригинална музика е оценена през 2002 г. от журито на V фолкконкурс на полското радио (начело с Чеслав Немен), което й присъжда трета награда; изпълнителката представя Полша и на 25. фолкфестивал на Европейския радиосъюз в Хърватска. Тя е работила с най-известните изпълнители на полската сцена – Ирена Сантор, Марила Родович, с групи, изпълняващи оригинален планински фолклор. През 2006 г. участва в голям проект за поляците, живеещи в Чикаго. През 2007 г. е поканена за участие в проект на легендарния американски джазмен Бени Мопин, а през април 2008 г. на американския и полския пазар излиза дискът „Early Reflections”, в който са включени композиции, вдъхновени от музиката на Карол Шимановски и народни мелодии от Подхале. Там се появяват вокалните изпълнения на Ханя Рибка. Дискът и концертите привличат интереса на медиите. Изпълнителката има собствена група, в която свирят както планинци, така и джазмузиканти.
Вход с покани, които ще бъдат на разположение в Полския институт от 7 септември

                                                  
27., понеделник 
18 ч., Полски институт

• Представяне на книгата на Божко Божков „От Гомулка до Квашневски и от Живков до Първанов. Спомени на преводача“. (Издателство „
Валентин Траянов“). Книгата ще представи Александър Пиндиков.  Откъси от книгата ще представи актьорът Мариус Донкин от Народния театър "Иван Вазов".

„От Гомулка до Квашневски и от Живков до Първанов” са спомени на най-дългогодишния държавен и правителствен преводач от полски език в България (а може би и в Европа) – Божко Божков. По един увлекателен, типичен за него начин на разказване, авторът ни описва своето израстване като преводач и специалист по полски език и многобройните си контакти с поляци както в България, така и по време на двата мандата на работа в Българския културен център във Варшава.

Книгата дава представа и за развитието на полско-българските отношения в продължение на 48 години – от 1962, когато авторът още като студент втори курс за първи път е преводач на полска делегация, до 2010. Богатият снимков материал, характерното за Божко Божков чувство за хумор и ирония правят тези спомени една изключително интересна и приятна книга.

Божко Божков – полонист, завършил полска филология в СУ „Климент Охридски”, прекрасен преводач на полска проза и поезия, правителствен преводач. Член на Съюза на българските преводачи и Съюза на българските журналисти. В негов превод излизат от печат: 5 пиеси на Тадеуш Ружевич, 2 пиеси на Славомир Мрожек, „Братът на нашия бог” на Карол Войтила. Издава стихосбирка с превод на стихове на млади полски поети, Полско-български разговорник и др. Превежда стихове на Едвард Стахура, Збигнев Йоахимяк, Винценти Ружански и др. В периода 1968-1971 е зам.-директор на Българския културен център във Варшава. От 1964 г. работи в тясно сътрудничество с Полския институт в София. Притежава най-дълъг стаж като преподавател по полски език на курсовете по полски език и култура, организирани от Полския институт в София – от 1971 г. За заслуги в развитието на полско-българското сътрудничество  е отличен със знака „Заслужил за полската култура” (1979) и с Офицерски кръст на Ордена за заслуги на Република Полша (2000).

Александър Пиндиков - културен деятел и политик, автор на 7 книги, редица статии в периодичния печат, автор и съставител на няколко сборници, почетен жител на град Елена.
Изданието е изцяло финансирано от Полския институт в София


28., вторник 
18 ч., Полски институт

175 г. от рождението на Хенрик Виенявски
• „Поклон пред Хенрик Виенявски” - рецитал на Йосиф и Зорница Радионови, посветен на 175-годишнината на великия цигулар и композитор.

Дуо Радионови развива активна концертна и записна дейност през последните десетина години. Осъществени са многобройни концерти в България, Германия, Ирландия, Русия, Турция, Франция, Южна Африка, САЩ, Испания и др. Наред с традиционния репертоар – сонати, пиеси, концерти с оркестър, Радионови изпълняват и премиери на редки и специално за тях създадени творби от български, американски, руски и ирландски композитори. Освен записите за Националното радио и телевизия дуото е продуцирало три компактдиска с шедьоври от славянски, западноевропейски и български автори.

Йосиф Радионов е завършил ДМА „Панчо Владигеров” в цигулковия клас на проф. Владимир Аврамов. Понастоящем води собствен клас в същата академия. Лауреат е на много отличия, сред които особено изпъкват първите награди на Националния конкурс „Светослав Обретенов”, 1972 и от Първия международен конкурс и фестивал на камерната музика – Осака, 1993 г. Й. Радионов е бил концертмайстор на най-прочутия български симфоничен оркестър  - Софийска филхармония. Концертната му дейност обхваща солови рецитали, камерни концерти и гостувания на симфонични и камерни оркестри в България, почти всички европейски страни, Турция, Далечния изток, САЩ, Колумбия, Куба и Южна Африка. Сред обширния му репертоар за цигулка и виола има немалко творби, посветени му от изтъкнати български и западноевропейски композитори. Проф. Радионов е осъществил редица записи за Националното радио и телевизия, ВВС – Лондон, както и десетки грамофонни плочи, касети и компактдискове за български, немски, холандски и японски фирми.

Зорница Дамянова-Радионова, пианистка, е завършила Държавната музикална академия „Панчо Владигеров” в класа на проф. Лили Атанасова. Лауреат е на конкурса „Панчо Владигеров”, 1995 и е носител на награда за най-добро изпълнение на прочутия Трети концерт от Владигеров. Репертоарът й включва виртуозни изпълнения на творби на Шопен, Брамс, Чайковски, Равел и др. З. Радионова има солови записи в Националното радио и телевизия, както и компактдискове със съвременна българска и немска музика. Тя е активен концертант и педагог в Националната музикална академия.


30., четвъртък 
18 ч., Полски институт

По случай 30 години от създаването на „Солидарност”
• Прожекция на филма “Стачка” - реж. Фолкер Шльондорф (2006, 104 мин.), с превод

През 1980 г. “Дер Шпигел” помества на първата си страница описание на събитията в Полша. Снимка, на която жена се обръща към множеството работници от корабостроителницата, е снабдена със следния текст: Жена на кола с високоговорители. Именно тази жена се превръща в икона на полската свобода. Вълнуваща история на една смела жена, която, бранейки своето достойнство, написва епизод от световната история и допринася за появяването на “Солидарност”. Филмът е заснет по мотиви от биографията на Анна Валентинович.

Автор:
Полски институт - София
Публикация:
31.08.2010 г. 15:53
Посетено:
1755
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/10611-programata-na-polski-institut-v-sofiya