Календар

Програма на Унгарския културен институт за юли и август

Сред акцентите: Културно многообразие – изложба на Атила Лорант

Програма на Унгарския културен институт за юли и август


◊ ПРОГРАМАТА

Месец юли

2 юли, петък, 18.00 часа
Варна – Градска художествена галерия

· Културно многообразие – откриване на изложбата на Атила Лорант, фотограф на списанията National Geographic, The Explorer и представяне на най-новия му фотоалбум „WAPPONI”

· Медиен партньор: списание "The Explorer"
Атила Лорант работи за "The Explorer", "National Geographic", "Post Edison Computer Graphics". Награди: International Photography Award (САЩ, 2007). Номинации за корица на книга: Wapponi (2007, Kossuth), Children of the Amazon, Turkana wedding, Enawene Nawe, Rendeerherder. Други награди: бронзово отличие на Pro Typographia (2007), диплом от посланика на Мексико за принос в популяризирането в Европа на латиноамериканската култура, стипендия на Фондацията Blue Earth Alliance (Сиатъл, САЩ).

Изложбата, съставена от 50 фотографии, представя красотата и многообразието в нашия свят. В нея виждаме фотографии със сватба в африканско племе, виенско кафене, клане на прасе (мангалица) в Секешфехервар, индонезийски погребален обичай, фотографии, представящи живота на южноамериканските индиански племена и този на северните финландски народи саами, както и на пустинните номади.

Най-новият фотоалбум на Атила Лорант „Wapponi” съдържа непубликувани досега фотоси от Африка и Южна Америка. Предговорът към албума е написан от президента на Република Унгария Ласло Шойом. Книгата е на три езика: английски, унгарски и испански.
„Значението на ваоранската дума „wapponi” е многопластово. Използва се като поздрав, за изразяване на задоволство, одобрение, понякога и съгласие и висока оценка. Понякога с тази дума те (уаораните) показват уважението си. Когато ходех сред тях, най-често я чувах в следното значение: всичко върви добре, всичко е наред. Избрах тази дума за заглавие на книгата си, защото желая на представените в нея народи всичко да им върви добре и всичко да е наред за тях.” (за книгата от автора)

Изложбата ще продължи до 25 юли


4-5 юли, неделя-понеделник, 10.00-14.00 часа
София – Театрална работилница „Сфумато” – Голяма сцена

· „Свободният театър – гарант за наличието на културна стратегия” – Международна работна среща на Асоциация за свободен театър в рамките на ежегодния фестивал „Малък сезон” с участието на унгарския театрален експерт Золтан Имели.

Организатори: Асоциация за свободен театър, Театрална работилница „Сфумато”.

Двама експерти в областта на независимата сцена от Унгария (Золтан Имели) и Германия (Александрър Опиц) ще представят ситуацията и предприетите стъпки в областта на свободния театър в тези две страни. В срещата ще участват също и експерти и представители на български институции, занимаващи се с театър.

Золтан Имели, продуцент. От близо 15 години работи като мениджър в областта на съвременните изпълнителски изкуства. Последните пет години е консултант на свободна практика в различни културни проекти. Член на IETM (Международна мрежа за съвременни изпълнителски изкуства) от 1996 година.


15 юли, четвъртък, 18.00 часа
Пловдив – ГХГ – Зала за временни експозиции

. Плакатна самота – Изложба плакати на Петер Поч

Петер Поч е роден в град Печ през 1950 г. Завършва Художествената гимназия в родния си град. От 1972 г. се занимава основно с графика и проектиране на плакати. Редовно участва в международни биеналета и триеналета на плаката, носител на множество унгарски и чуждестранни награди.

През 1991 г. създава Студио за дизайн POSTER’V. През 1997 г. е удостоен с наградата „Михай Мункачи”. През 2008 г. основава Асоциация на унгарската „Плакатна самота”. От 2008 г. започва да преподава в катедрата по Графичен дизайн и плакат в Института по изкуства към Западно-унгарския университет.

Автор на множество самостоятелни изложби в периода 1977-2009: в Унгария, Полша, Югославия, Холандия, Финландия, Германия, Чехия, Канада, Словакия, Румъния, Япония, Мексико, Украйна, Италия, Франция.

Изложбата ще продължи до 31 юли


Месец август

12 август, четвъртък
Банско – Открита сцена площад „Н. Вапцаров”

· Банско Джаз Фест – състав "Джабе" (Унгария) със специалното участие на китариста Стив Хакет (Великобритания)

"Джабе" е един от най-добрите оркестри в Унгария, изпълняващи джаз и world fusion. От създаването си преди 15 години до сега е спечелил много унгарски и международни награди. От 2002 година е концертирал в 38 страни в Европа, Азия и Северна Америка. "Джабе" е един от най-търсените унгарски джазови оркестри в международните фестивали. Ето някои от местата, на които е концертирал: Рочестър, Балтимор, Вашингтон, Сан Хосе (САЩ); Касло, Торонто (Канада); Бургхаузен, Берлин, Регенсбург, Мюнхен (Германия), Клайпеда, Каунас (Литва); Рига (Латвия); Пори, Иматра (Финландия), Крит (Гърция), Банско (България) и много други.

"Джабе" изпълнява оригинална музика, в която джазът е примесен с елементи от унгарската и световната музика. Специален проект на състава е "Джабе" със специалното участие на китариста Стив Хакет, в който Стив свири не само парчетата на "Джабе", а и собствени композиции, както и незабравими песни на "Дженезис".


26 август, четвъртък, 18.00 часа
София – НХГ

· Танцът във фотографията – Откриване на изложбата на Съюза на унгарските фотографи

Всичко започва през 1966 г., когато в Театър Мадач, по време на представление на Балета на град Печ е показана изложбата „Балетът и фотографията”. През 1968 г. в Унгарската национална галерия е показана съвместната изложба на Съюза на унгарските танцьори и Съюза на унгарските фотографи „Танцът и фотографията”. Изложбата има невероятен успех и е показана на много места. Използвани са фотографии от Унгарския музей на фотографията, Националния музей и институт по история на театъра, Съвременна фотографска сбирка и различни частни колекции. Снимките не са репродукции, а оригинални копия, направени от авторите, а в случаите, когато авторите не са живи, са използвани автентични музейни копия.
Ето част от имената на фотографите: Ангело, Андре Кертес, Рудолф Балог, Ерньо Вадаш, Габор Афран, Карой Гинк, Карой Хемзьо, Петер Хапак, Бела Каньо, Золтан Салаи, Роберт Ревес, Янош Ейферт и други. На фотографиите оживяват образите на изтъкнати балетисти и танцьори от миналото и настоящето: Нуреев, Олга Лепешинская, Марсел Марсо, Джудит Джеймисън, Пал Френак, Ференц Новак, Йолан Фолтин, Габриела Лакатош, Ивет Божик, Иван Марко, Андреа Ладани и др. Пред нас оживяват хореографиите на Националната държавна опера, Балета в Дьор, Балета в Печ, Модерния балет в Сегед, Ансамбъл Хонвед, Театър „Шаман”, Централно-европейска танцова трупа, Формация Андаксин, Артус, Танцова трупа Алвин Айли, Държавния фолклорен ансамбъл, Трупа Off, TranzDanz, KOMPmÁNIA, L. A. Dance Company. (Янош Ейферт)

Изложбата ще продължи до 20 септември


. За промени в програмата следете сайта на Унгарския културен институт www.magyarintezet.hu/sofia

Автор:
Нели Димова
Публикация:
30.06.2010 г. 16:13
Посетено:
1767
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/10397-programa-na-ungarskiya-kulturen-institut-za-yuli-i-avgust