Календар

Програмата на Полски институт в София

Юни и юли 2010

◊ ПРОГРАМАТА

Месец юни

600 години от битката при Грюнвалд в Музея на замъка в Малборк (1410-2010)

Битката при Грюнвалд, една от най-големите битки в историята на средновековна Европа (от гледна точка на брой участници), се е състояла на 15 юли 1410 г. по време на продължаващата война между Тевтонския орден, подпомогнат от западноевропейското рицарство, под командването на великия магистър Улрих фон Юнгинген, и обединените полски, литовско-руски и смоленски сили, подпомогнати от чешки, молдавски и татарски части, командвани от полския крал Владислав ІІ Ягело. Битката завършва с победа на полско-литовските войски и разгром на кръстоносците.

По случай 600 години от битката, 2010 година официално е обявена за Година на Грюнвалд. Тази битка оставя трайни следи в полската история. Легендата за Грюнвалд има запазено място в изкуството, възпята е от художници, писатели и поети, но преди всичко е събитие, променило хода на историята и съотношението на силите в Централна и Източна Европа. Тя бележи края на определена ценностна система, оформила се през ХІ в., чиято външна проява са въоръжени мисии, кръстоносни походи и рицарски ордени. Загубата на кръстоносците при Грюнвалд допринася за рухването на един от тези съюзи - Тевтонския орден и неговата държава в Прусия. Столицата на държавата, Малборк, не е превзета, Орденът оцелява, но някогашната му сила никога не е възстановена. 
   
Замъкът в Малборк е най-голямата средновековна тухлена крепост, исторически паметник и прекрасно произведение на изкуството. През 1997 г. прекрасно възстановеният шедьовър на готическото изкуство е включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Това е най-важното място в Полша, където ще бъде отбелязана 600-годишнината на битката при Грюнвалд.
   
Събитието, което всяка година се радва на голям интерес и е изключително популярно, е “Обсадата на Малборк” (22-25 юли). Тази циклична проява, събираща рицарски, занаятчийски и художествени трупи, включва необикновено зрелищен спектакъл, възстановяващ атаката на войските на Владислав Ягело срещу крепостта на кръстоносците, и по-скромни съпътстващи прояви – средновековен панаир, организиран между стените на замъка, и рицарски двубои.
   
Освен това, в рамките на Годината на Грюнвалд, на 17 юли 2010 г. ще се проведе традиционната вече възстановка на битката, по време на която любителите на средновековието от цял свят ще се срещнат на Грюнвалдските полета. Над 70 000 зрители ще гледат двубоите на рицари от Полша, Германия, Италия, Франция, Финландия, Чехия, Словакия, Унгария, Русия, Беларус, Украйна и дори САЩ.


7-29 юни
Полски институт

Изложба живопис на Едвард Мировски

Едвард Мировски е роден в Легница през 1953 година. В родния си град попада в ателието на Бронислав Хила, най-известният легницки художник от периода преди войната. Под влияние на ментора си Мировски получава художествено образование във факултета по живопис, графика и скулптура на Държавния висш институт за изящни изкуства във Вроцлав и през 1979 година защитава дипломна работа. Прекрасен колорист, трайно свързан с родния си град Легница. Творчеството на художника може да бъде причислено към течението на абстрактната живопис, чийто разцвет в Полша е през шестдесетте години на миналия век. Мировски работи предимно с масло и акрил. Обича да експериментира в различни техники. Понякога неговите творби са обогатени с апликации от злато, сребро или смола. Художникът често създава цикли от картини. В настоящата изложба доминират темите, свързани с регатите. Ръководи частни авторски галерии в Глогув и Легница. Има участие в над 40 общи изложби в Полша и в чужбина. Правил е многобройни самостоятелни изложби във Варшава, Легница, Глогув, Люблин, както и извън страната: в Германия, Швеция, Русия и Литва.


10, четвъртък
18 ч., Полски институт

Декалог 89+ VOL. 1 (Dekalog 89+) – игрален филм

Декалог 89+ е проект, подготвен за 20-тата годишнина от премиерата на цикъла Декалог на Кшищоф Кешловски. Той включва 2 пълнометражни филма, които разглеждат въпроса за присъствието на 10-те божи заповеди в живота на съвременния човек.

Декалог 89+ е създаден на базата на конкурс в два етапа, организиран от Фондация Институт за промоция на обучението в Гдиня. Първият етап е литературен конкурс за написване на разказ за ученици от средните училища, родени след 1989 г. Представени са 3 222 разказа, от които жури под председателството на полския писател Стефан Хвин избира 5. Вторият етап представлява конкурс за филмова адаптация на 10 разказа, наградени в първия етап на конкурса за студенти и абсолвенти (които още нямат пълнометражен дебют) на филмови академии. Наградата е реализиране на късометражни игрални филми с продължителност ок. 15 мин.

Декалог 89+ VOL. 1 се състои от 5 новели. Общото помежду им е темата за борбата между възрастните и днешните млади, възпитани от медиите като поколение, бунтуващо се срещу традициите и културата. Дали младежите са наистина такива нихилисти, както си мислят възрастните? Наистина ли постъпките на възрастните се ръководят от толкова нечисти намерения, както си мислят младежите? Филмът е опит да сдобри двете страни в този конфликт.

. Нова (реж. Томаш Олеярчик) – самотната Аня търси одобрение в група връстници, които са си измислили рискови забавления в града. Този свой стремеж тя заплаща, губейки вярата в изповядваните от нея ценности.
. Street feeling (реж. Кристофър Карлсон Рус) – двама младежи открадват бои от супермаркета, за да нарисуват огромно графити срещу блока, в който живее графикът Томаш. Томаш работи върху проект за комерсиална реклама, насочена към младите хора.
. Бедната ми глава (реж. Адриан Панек) – след смъртта на жена си бащата на 16-годишния Войтек получава нервно разстройство и губи контакт с действителността. В училището на Войтек знаят за проблема. Ако бащата не докаже, че може да се грижи за момчето, то ще бъде изпратено в детски дом.
. Real (реж. Рафал Самушик) – Анна, майка на умиращия от левкемия Адаш, отчаяно се опитва да открие Виктор, автор на блог, който твърди, че е открил лекарство срещу рак.
. Чашите на Йоко Оно (реж. Анджей Манковски) – 19-годишната Янка е от католическо семейство и живее с родителите си в малко градче на източната граница на Полша. Един ден тя среща ексцентричната рускиня Сара. Чувството, породило се след срещата, носи на Янка страдания, но я кара и да се замисли върху живота си.


Велико Търново
15 юни, 17 ч., Народна библиотека “П. Р. Славейков”

Изданието е изцяло финансирано от Полския институт в София
Представяне на книгата на Юлий Розентал “Недопети песни”
Организатори: Музей “Емилиян Станев”, Народна библиотека “П. Р. Славейков”, Издателство “Астарта”. 
Книгата ще представи проф. Николай Даскалов от ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”

Юлий Цезар Розентал (1872-1903) е полски благородник, евреин, израснал в България и отдал живота си за свободата на поробена Македония в Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г. Завършва прочутата Априловска гимназия в Габрово, учителства няколко години на различни места в страната. Оставя около 90 стихотворения, пръснати на различни места, които писателят Антон Страшимиров събира след смъртта му в стихосбирката “Недопети песни”, издадена през 1905 г. Стиховете са посветени на борбата за свобода на поробените, където и да се намират те, както и на любовта между хората. Авторът е прекрасен сатирик и преводач на някои руски и западноевропейски поети.

В книгата са включени някои от най-добрите му стихотворения, предговор от
Антон Страшимиров и бележки за жизнения път и творчеството на Ю. Розентал от съставителя на книгата. Творчеството на поета внася един допълнителен колорит в българската литература от края на ХІХ и началото на ХХ в. и я дообогатява. 


17, четвъртък
19.30 ч., Полски институт
Съвместно с Район “Оборище” на Столична община

Концерт ренесансова театрална и танцова музика   
Изпълняват: Йосиф Герджиков (клавесин), студенти от театрален колеж “Любен Гройс” и Департамент "Музика" към НБУ.

“Музика антика София” (Вяра Грънчарова, Христо Маринов, Борис Павлов) изпълняват творби на Михаел Преториус (1571-1621), старинни танци от Холандия, Spielerei in Barock. Ренесансови костюми, поезия и песни от Елизабетинската епоха, Хенри VIII, от времето на
Молиер и Лопе де Вега.

Йосиф Герджиков е постоянен сътрудник на бароковия състав “Музика антика София”. Завършва оркестрово и хорово дирижиране в ДМА “Панчо Владигеров”. Специализира в областта на ренесансовата и бароковата музика. Основател на Хенделовото общество в България през 1991 г. Ръководи вокален ансамбъл „Юлангело”, с който гастролира в цял свят. Има звукозаписна дейност с поредица компактдискове. Активно участва във вокално-инструментални ансамбли, като разработва тематични концерти, годишнини и чествания на композитори от епохата на ренесанса и барока. Гастролира с църковна хорова музика у нас и в чужбина, като участва на престижни музикални фестивали. Печели златен приз на фестивала в Eastedfod South Africa - ЮАР. От 1988 г. разработва музикални програми на тема античност и ренесанс в различни професионални учебно-театрални институти в България.

Христо Маринов завършва теология в СУ “Климент Охридски” и Валдорфска педагогика в Щутгарт, Германия. Специализира барокова флейта при Мария Рубенс в Германия. Ученик е на виртуозния майстор на флейтата Димитър Маринкев. Участва в редица барокови състави и усилено се занимава със стара музика. Като създател и член на “Музика антика София”, участва в различни концерти с барокова музика. Активно сътрудничи в музикални проекти и концертира из цяла България.

Борис Павлов е студент в НБУ, специалност класическа китара. Музикалните си интереси свързва с композиции и аранжименти за соло китара, аранжименти на песни и обработка на анонимни произведения от епохата на ренесанса за различни музикални състави. С дуета за ренесансова и барокова музика “Феери денс” създава музикални проекти, свързани с музикалното оформление на предавания за БНТ, записи и концертни участия в НДК, Полски културен институт, Аполония и др. През 2004 печели награда за най-добре изпълнена пиеса от български композитор на международния конкурс за класическа китара във Велинград. От 2008 г. е член на състава “Музика антика София”.

Вяра Грънчарова е завършила класа по контрабас в Държавна музикална академия ”Панчо Владигеров” София. Член е на журито на Международния фестивал „Нови Сад – Дероньие 2009 г.”. Активно участва в камерни състави и други музикални формации. Интересът си към старата и барокова музика свързва пряко с усвояването на инструмента виола да гамба. През 2000 г. създава заедно със своя колега, китариста Борис Павлов, Дуо за стара и барокова музика “Феери денс”, с което осъществява телевизионни предавания, концерти и участия. От 2008 г. е член на състава “Музика антика София”, с който осъществява поредица концерти с барокова музика.


21, понеделник
18 ч., Полски институт
100 години от създаването на полската Доброволна спасителна служба в Татрите (ТОPR).

Прожекция на филма “На всяка заповед на началника” (2009, 75 мин., реж. Анна Мария Филипов). Среща с Йежи Порембски, един от авторите на филма и продуцент.

Заглавието на филма съдържа началото на клетвата, която полагат планинските спасители в Полша. На 29 октомври 2009 г. се навършиха 100 години от създаването на полската Доброволна спасителна служба в Татрите (ТОPR). Тя е четвъртата организация от този род в света и първата извън Алпите.

Режисьорката Анна Мария Филипов разказва за историята и настоящето на тази елитарна спасителна организация. Голямо предимство на филма са интервютата с легендите на ТОПР и действащите в момента спасители. Те са преплетени с динамични кадри от спасителни акции, тренировки и прекрасни изгледи от Татрите. За срещите си с “червените якета” разказват спасени туристи и известният алпинист Артур Хайзер.

Вход свободен

Банско
22 юни 
100 години от създаването на полската Доброволна спасителна служба в Татрите (ТОPR).

. Прожекция на филма “На всяка заповед на началника” (2009, 75 мин., реж. Анна Мария Филипов). Среща с Йежи Порембски, един от авторите на филма и продуцент.
Мястото и часът ще бъдат публикувани на сайта на Полския институт


23, сряда
18 ч., Полски институт, вход свободен

Представяне на книгата на Михаил Цветков “Моят живот с полякиня” (Издателска къща “Славина”). Книгата ще представи авторът.

Уникален летопис на една любов – това най-кратко би могло да се каже за книгата на Михаил Цветков, посветена на неговата любов и семейство с полякинята Мария Берут. Двамата се срещат като екскурзианти от две младежки групи в Дрезден през 1962 г. Мария е студентка по медицина в Люблин, Полша, а Михаил – учител-историк от Своге. Любовта пламва от пръв поглед. Близо 5 години продължава тяхната уникална кореспонденция – над 600 писма. Сключилото брак през 1966 г. семейство заживява в България, където младата полска лекарка печели обичта на хората, професионално израства до окръжен очен лекар, търсен и до днес от хората. Не случайно полски дипломат я нарича “посланик на своя народ”.


24, четвъртък
18 ч., Полски институт

По случай 600 години от битката при Грюнвалд и 50 години от създаването на филма

Прожекция на филма “Кръстоносци” (Krzyżacy) – реж. Александър Форд (1960, 166 мин., с превод)
Награди: 1960, Александър Форд “Златна патица” (присъждана от сп. "Филм") в категорията: най-добър полски филм; 1962, Александър Форд  - награда на министъра на културата на Полша І степен; 1999, Краят на века, анкета на сп. "Политика" - 10 място в анкетата  "Най-интересни полски филми на XX в."
   
Екранизация на прочутия роман на
Хенрик Сенкевич, в който действието се развива на фона на събития от историята на Полша в началото на ХV в. – управлението на кралица Ядвига и крал Ягело. Колоритен разказ за рицарското съсловие, дейността на Ордена на кръстоносците и издигането авторитета на Полша след битката при Грюнвалд.


25, петък
19,30 ч., Зала “България”, билети на касата
Съвместно с Радио “Classic FM” и Cantus Firmus

Шести концерт от цикъла от 6 концерта “Людмил Ангелов свири Шопен”
В програмата: Берсьоз в ре бемол мажор, оп. 57; Соната в си минор, оп. 58; 3 Мазурки, оп. 59
Баркарола във фа диез мажор, оп. 60; Полонез - Фантазия в ла бемол мажор, оп. 61; 2 ноктюрни, оп. 62; 3 Мазурки, оп. 63; 3 Валса, оп. 64.


Месец юли

1 юли, четвъртък 
18 ч., Полски институт 
Съвместно с “Дом на музите” в Торун и Фотоклуб РП

Откриване на фотоизложба от Националния пленер-среща на фотографите в Торун с участието на Марек Грауш и Томаш Гжешковяк.

Изложбата е част от акцията по издигането на кандидатурата на Торун за Столица на културата през 2016 г. и е посветена на града. Нейни организатори са Фотоклуб РП и Дом на музите в Торун. В тазгодишното издание на пленера участват 24 автори (в т.ч. и от България).

Марек Грауш е председател на Куявско-Поморския регион на Фотоклуб РП, а Томаш Гжешковяк – директор на “Дом на музите” в Торун.

Изложбата продължава до 28 август


Варна
23 юли, петък
19.30 ч., Градска художествена галерия
Съвместно с Ориндж Фактори

В рамките на Международния музикален фестивал “Варненско лято 2010”

Премиера на книгата на Андрей Букурещлиев  “Поглед към Шопен” (Издател – Музикална къща “Ориндж Фактори”, преводач - Павлина Рибарова). Книгата ще представят Анжела Тошева, издател и отговорен редактор, Михаил Големинов – композитор и отговорен редактор.

Кратък концерт с творби на Фридерик Шопен и Андрей Букурещлиев изпълняват Анжела Тошева, Михаил Големинов, Росица Панайотова (сопран), Николай Йорданов (флейта), клавирно трио “Аполо” – Иван Керековски, Филип Филипов и Георги Христов.

“Погледът” на Андрей Букурещлиев към Шопен е уникален с факта, че утвърден авангардист в музиката на 60-70-те г. на ХХ век във Франция споделя своите разсъждения за един от най-ярките романтици в музиката. Книгата не е музиковедско изследване, а представяне на гледната точка на авангарден композитор от края на ХХ век за един от най-значимите композитори-романтици в музиката. В тази книга читателят, независимо колко е свързан с музиката на Шопен, ще открие точно толкова информация, споделени естетически възгледи за изпълнителското изкуство, колкото му е необходима, за да получи най-точна представа за твореца и човека Шопен, както по негово време, така и от днешна гледна точка, основана на огромно количество документални източници.

Андрей Букурещлиев (1925-1997) е пианист, един от създателите на отворената форма в новата музика. Влиятелен парижки интелектуалец, композитор и писател, притежаващ огромен талант на комуникатор чрез музика. Автор е на книги за Шуман, Стравински, Бетховен, Дебюси, ключови статии за авангардната музика през 70-те и 80-те години на ХХ-ти век в Европа и Америка. Притежава награди за творчеството си и приноса си към световното авангардно изкуство, в т.ч. и Кавалер на Почетния легион.
    
Анжела Тошева е сред водещите български пианисти, лауреат на наши и международни конкурси, концертираща артистка в България, Европа и САЩ. Има издадени десет компактдиска, оценени високо от музикалната критика в България и в чужбина. Заедно с композитора и пианиста Михаил Големинов създават и ръководят музикална къща „Ориндж Фактори”. През 2007 и 2008 са организирали три музикални фестивала в България и САЩ, посветени на съвременната музика и аудиовизуалното изкуство.

Автор:
Полски институт - София
Публикация:
09.06.2010 г. 15:25
Посетено:
2641
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/10205-programata-na-polski-institut-v-sofiya