Календар

Програма на Унгарския културен институт за юни

Унгарски изложби в София и страната - пачуърк, плакати, фотографии

Програма на Унгарския културен институт за юни


◊ ПРОГРАМАТА

1 юни, вторник, 17.00 часа
Унгарски културен институт

На първи юни залата на Унгарския културен институт се превърна в сцена на „Вълшебен празник“ за всички деца, които участваха в конкурса за детска рисунка на издателство „Фют“ - „Във вълшебния свят на Чипике”. Получени бяха над 1000 рисунки от цялата страна, което много затрудни журито – художниците Мария Златанова, Стефка Радкова и представители от издателство „Фют“. За приключенията на Чипике – джуджето, което мечтае да стане великан, разказаха преводачката Иванка Павлова, редакторът Катя Латева и художникът Стефка Радкова. Раздадени бяха и обещаните награди.
Трите големи награди получиха Веселин Нинов на 10 години от София, Никола Стефанов на 9 години от София и Семих Айханов на 5 години от Попово. Колективни награди за най-масово участие получиха Школа „Щурче“ от Варна, ЦДГ №5 „Слънце“ от Попово, ЦДГ „Фют“ и ЦДГ „Бърборино“. Три награди за колорит получиха Илияна Маркова, на 7 години, Виктория Христова на 5 години и Ивайла Стойкова на 7 години от Попово. Награда за композиция получи Емма Малинова на 10 години от София. Награден беше и най-малкият участник в конкурса – Сияна Атанасова на 3 години от Варна.
Най-добрите 50 рисунки ще красят залата на Унгарския културен институт до края на месец юни. 

. Събитието беше осъществено от Издателство „Фют”, Унгарския културен институт и Дирекция „Култура” на Столична община по повод Деня на детето – 1 юни
. С участието на актрисата Ангелина Славова

Джуджето Чипике живее в гората. Той е голям, колкото детско пръстче, обитава хралупата на Големия бук и всички го обичат. Един ден обаче го връхлита ужасно подозрение - ами ако приятелите му могат и без него? Цял ден той не си подава носа от хралупата, решава да се разсърди на цялата гора и да стане зъл и страшен! В гората настъпват големи бъркотии...


7 юни, понеделник, 17.30, 18.00, 20.00 часа
Димитровград

. Ден на унгарската култура
· Организатори: Община Димитровград, Унгарски културен институт, КДК, Акустично джаз трио

17.30 часаДимитровград, Изложбена зала „Асен Крайшников” – Откриване на фотоизложбата на Жолт Сабоки „Унгарски крепости”

На територията на Унгарското кралство са построени повече от петстотин крепости – отчасти върху антични и ранно-средновековни основи. Много от тях са изградени след голямото монголско нашествие през ХІІІ век, но по-късните епохи значително ги променят, докато след приключването на войните с турците и австрийците от ХVІІІ век идва времето на тяхната бавна разруха. Изложбата „Унгарски крепости” ни дава възможност да вкусим от това огромно културно-историческо богатство.

18.00 часаДимитровград, Централна градска алеяКонцерт на Акустично джаз трио и Мария Арнаудова  (Димитър Русев – китара, Найден Клинчев – контрабас, Петър Ганев – ударни, Мария Арнаудова – вокал)

Триото е създадено през 1986 г. към Община Димитровград и е гостувало на джазовите фестивали в София, Пловдив, Русе, Варна, Банско и Хасково. Формацията е изнасяла концерти в Германия и Гърция. Прави записи в радио София, радио Стара Загора и БНТ. Репертоарът съчетава джазови стандарти и авторски композиции. Изпълнителите се докосват до богатството на тази музика по един деликатен и класически начин, като използват магическото звучене на камерното джаз трио със солист.

20.00 часаДимитровград, Клуб на дейците на културата (Клуб „Муза”)Прожекция на филма „Изгубени времена” (реж. Арон Матяши)
Цветен, драма, 90 минути, 2009, субтитри на български, не се препоръчва за лица под 16 г.
Сценарист: Арон Матяши, Композитор: Алберт Маркош, Оператор: Мате Хербаи, Продуцент: Ищван Боджар, Монтаж: Золтан Ковач, С участието на: Йожеф Кадаш, Терез Ваш, Естер Фьолдеш, Марианна Салаи, Атила Геза Ласло, Золтан Геци и др.
Награди на 40-ия преглед на унгарското кино, Будапеща, 2009: голямата награда „Златна ролка”; „Зелен гарван”; за най-добра филмова музика

Годината е 1997. Намираме се близо до източната граница, където живеят автомонтьорът Иван и неговата сестра-аутист Естер. Иван припечелва допълнително, като внася на черно газьол през границата. Един ден обаче изнасилват Естер в близката гора. Полицейското разследване не стига много далеч, дори след известно време се превръща в бреме за Иван. След преживяната травма Естер продължава да живее предишния си живот, но спира да говори. Иван се влюбва в Илуш, момиче от селото, което в края на лятото отива да учи в университета в Будапеща. Идва есента и с нея настъпват промени. Иван остава сам. Плановете му изглежда ще се провалят, полицаите го предупреждават да престане с нелегалния внос. И тогава съвсем случайно научава кои са извършителите на престъплението срещу Естер. Иван няма никакво намерение да се обръща към официалните органи, той самият ще раздаде правосъдие.


14 юни, понеделник, 17.00 часа
Шумен – Регионален исторически музей
  • Откриване на изложбата на Галерия "НатурАрт" „Мигове от природата”
  • Изложба на Съюза на унгарските фотографи-натуралисти и на Галерия "НатурАрт"
Изложбата представя подбор от най-красивите и успешни творби на именити унгарски фотографи на природа, посетителите ще видят фотоси, спечелили награди на един от най-престижните фотографски конкурси в света, фотографии, които превръщат във вълшебство редки и чудни мигове от природата.

Понякога и ние самите се изненадваме колко красота е скрита в обкръжаващия ни свят. Много често ние дори не забелязваме дребните чудеса, простичките вълшебства на природата. Изложбата „Мигове от природата” ще ни покаже какви съкровища крият флората и фауната на Земята.
Изложбата ще продължи до 15 юли


14 юни, понеделник, 18.00, 19.00, 20.00 часа
Хасково
· Ден на унгарската култура            
Организатори: Сдружение „Хасково Джаз”, Унгарски културен институт и Община Хасково

18.00 часаХасково, Галерия „ДИ – Лицо” – Откриване на фотоизложбата на Жолт Сабоки „Унгарски крепости”

На територията на Унгарското кралство са построени повече от петстотин крепости – отчасти върху антични и ранно-средновековни основи. Много от тях са изградени след голямото монголско нашествие през ХІІІ век, но по-късните епохи значително ги променят, докато след приключването на войните с турците и австрийците от ХVІІІ век идва времето на тяхната бавна разруха. Изложбата „Унгарски крепости” ни дава възможност да вкусим от това огромно културно-историческо богатство.

19.00 часаХасково, Клуб „Ралица”Концерт на Димитър Русев проект (Димитър Русев – китара, Иван Тодоров – кавал, Иван Тонев – перкусия)

20.00 часа Хасково, Клуб „Ралица”Прожекция на филма „Следователят” (режисьор Атила Гигор), 2008, 107 минути, субтитри на български, филмът не се препоръчва за лица под 16 г.
Сценарий: Атила Гигор, оператор: Мате Хербаи, музика: Ласло Мелиш, с участието на: Жолт Ангер, Юдит Резеш, Шандор Терхеш, Илдико Тот и др.
Награди от 39-ия преглед на унгарското кино (Будапеща, 2008): за най-добра мъжка роля (Жолт Ангер), награда „Златна ножица” (Золтан Ковач), за сценарий (Атила Гигор), награда „Златна врана” (Атила Гигор)

Тибор Малкав не се разбира с живите и не поддържа контакти с хората. Единственият жив човек до него е умиращата му майка. Тибор няма пари за нейната операция, затова приема да убие напълно непознат човек. Тибор Малкав убива Ференц Сирмаи. Получава парите и изглежда сякаш всичко е наред. Но на следващия ден Тибор Малкав получава писмо от Ференц Сирмаи. Става ясно, че са имали много общи неща. Тибор Малкав има проблем. Ако иска да избегне подвеждането под отговорност, трябва да разбере кой го е наел и защо. Тибор Малкав е анатом. Тибор Малкав се впуска по следите на един мъртвец и ще научи неочаквани неща за самия себе си.


15 юни, вторник, 18.30 часа
Русе – Арт център RG21
  • „Плакатна самота” – Изложба плакати на Петер Поч
Петер Поч е роден в град Печ през 1950 година. Завършва Художествената гимназия в родния си град. От 1972 година се занимава основно с графика и проектиране на плакати. Редовно участва в международни биеналета и триеналета на плаката, носител на множество унгарски (10) и чуждестранни награди (18). През 1991 година създава Студио за дизайн POSTER’V. През 1997 година е удостоен с наградата „Михай Мункачи”. През 2008 година основава Асоциация на унгарската „Плакатна самота”. От 2008 година започва да преподава в катедрата по Графичен дизайн и плакат в Института по изкуства към Западно-унгарския университет.

Автор на 81 самостоятелни изложби в периода 1977-2009: в Унгария, Полша, Югославия, Холандия, Финландия, Германия, Чехия, Канада, Словакия, Румъния, Япония, Мексико, Украйна, Италия, Франция.
www.mpt-poster.hu
Изложбата ще продължи до 30 юни


17 юни, четвъртък, 18.00 часа
Унгарски културен институт

· Откриване на изложбата-пачуърк „Синя щампа – валс от разноцветни парчета” на Анна Долани.
. Откриват: Анна Долани, куратор на изложбата и Цеца Георгиева

Унгария не е велика сила в областта на текстила, но има един уникален материал: синята щампа. Донесена е в страната от саксонските заселници през XVIII век. Разпростира се като популярен текстил за облекло предимно в немскоговорящата селска среда. През XIX век в страната вече има повече от петдесет семейни предприятия. Те продават продукцията си по пазарите и панаирите, никога не се стига до фабрично производство на синя щампа. Световните войни нанасят ущърб и на тези дребни предприятия, по-голямата част от тях изчезват, дървените преси са изхвърлени или изгорени.  Запазилите се през годините на социализма седем семейни предприятия доставят синя щампа за танцови трупи и хотели.

Унгарската задруга по пачуърк е създадена преди 22 години. Тя е обществено сдружение с некомерсиална цел, в която независимо от възрастта си всеки може да се наслади на удоволствието от създаването и шиенето. (Анна Долани)
Изложбата ще продължи до 30 юли.


18-19 юни, петък-събота
Унгарски културен институт

. Уъркшоп-пачуърк с Анна Долани
· Участие: след регистрация
· Водеща: Анна Долани.
Цена на курса: 20 лв, цена на час: 2 лв.
Курсът започва на 18 юни в 10.00 часа в Унгарския културен институт. Участниците ще бъдат разделени на групи от водещата курса в зависимост от уменията им (начинаещи, напреднали). Участниците да носят със себе си игла, конци, ножица, карирана хартия, линия и парчета плат/парцали. Участие могат да вземат и деца.


24 юни, четвъртък, 18.00 часа
Унгарски културен институт

· Прожекция на филм: Черна четка (режисьор: Роланд Враник)
Черно-бял, комедия, 83 минути, 2004, субтитри на български, не се препоръчва за лица под 12 г.
Сценарий: Роланд Враник, Гергей Похарнок, Оператор: Гергей Похарнок, Музика: Кристиян Враник, Чаба Калоташ, Продуценти: Габор Ковач, Андраш Мухи, Ищван Майор, Агнеш Патаки, Монтаж: Ванда Киш, С участието на: Гергей Банки, Карой Хайдук, Чаба Хернади, Андраш Ретхейи, Жолт Над и др.

Награди: Филмов фестивал, Солун, 2005: Най-добър филм; 36-ти Преглед на унгарското кино, Будапеща, 2005: Операторско майсторство, Голямата награда на журито, специалната награда на студентското жури (за дебютен филм), за продуценти

Историята се разиграва в един-единствен ден и разказва за буйствата на четирима пещенски младежи. Золи е студент по теология, Дьофи е художник, Анти начинаещ поет, а Папи е кроткият безделник. Четиримата се принуждават да се захванат с някаква работа, защото трябва да се живее от нещо. От няколко месеца Золи работи за един предприемач и чисти комина на Пейкер. Една сутрин взема със себе си тримата си приятели. След като не откриват много фантазия в работата на коминочистача, нашите герои решават да изпробват нов вид „препарат” за промяна на съзнанието. Наблъскват се с него и идват на себе си едва привечер, когато става ясно, че са изчезнали всичките пари, взети от предприемача.


Последната седмица на юни, 18.00 часа
Унгарски културен институт

·  Вечер на студенти „Актьорско майсторство”, участници в ХХІІ Национален рецитаторски конкурс за унгарска и българска литература, Шумен 2010



За промени в програмата следете сайта на Унгарския културен институт www.magyarintezet.hu/sofia

Автор:
Нели Димова
Публикация:
03.06.2010 г. 11:58
Посетено:
2168
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/10141-programa-na-ungarskiya-kulturen-institut-za-yuni