Календар

Международен пленер "Дружба" - Стара Загора 2010

Участници от България, Словения, Сърбия и Македония

Международен пленер "Дружба" - Стара Загора 2010


◊ СЪБИТИЕТО

Петима художници от България и трима от Словения, Сърбия и Македония пристигат за 15-тия пореден Международен пленер „Дружба 2010”, който представителството на Съюза на българските художници в Стара Загора и Община Стара Загора организират от 5 до 14 юни.

Представянето на участниците ще бъде традиционно като всяка година на датата 5 юни (събота) от 11.30 ч. в Художествена галерия - Стара Загора.


◊ УЧАСТНИЦИТЕ

В Стара Загора пристига Юри Буков – носител на Голямата награда на Второто балканско квадринале на живописта „Митовете и легендите на моя народ” - Стара Загора от 2008 г. На 3 декември 2009 г. в Художествена галерия - Стара Загора бе открита самостоятелна изложба на Юри Буков.

Тук ще рисуват още Бисера Вълева от София, Теодора Лазарова (родом от Пловдив и в момента сценограф в ДТ ”Гео Милев” - Стара Загора), Пеньо Пенев от Велико Търново. Домакините са представени от Росица Попчева, чийто талант е наследство от баща й Иван Попчев и е съчетан с уникалния й стил. Росица Попчева е преподавател по изобразително изкуство в СОУ ”Железник” – Стара Загора.

От Словения тук пристига Нарцис Кантарджич, от Македония – Стефан Хаджи Николов, от Сърбия – Йелица Асанич.

След представянето им в съботния ден следобед всички участници ще разгледат забележителностите на Стара Загора – Музей „Неолитни жилища”, Регионален исторически музей, Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора” и др.

Художниците ще рисуват в почивната база на Община Стара Загора в комплекс Старозагорски минерални бани. С техните творби ще се открие изложба на 14 юни от 18.00 ч. в Галерия „Байер”. Всеки участник в пленера подарява 2 картини – за фонда на Художествена галерия - Стара Загора, и на Община Стара Загора.

Автор: Уляна Кьосева, Община Стара Загора
03.06.2010 г. 10:16
Посетено: 1369
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/10139-mezhdunaroden-plener-druzhba-stara-zagora-2010