Празници / фестивали

Откриха Европейския младежки поп-рок фестивал „Сарандев"

Под мотото "Не на наркотиците, не на страха, да пазим природата, да спасим човечеството!"

Откриха Европейския младежки поп-рок фестивал „Сарандев"


◊ СЪБИТИЕТО

На 12 май 2010 г. бе даден стартът на двадесет и второто издание на Европейския младежки поп-рок фестивал „Сарандев". Първото изпълнение на сцената на ДТ „Йордан Йовков” бе на миналогодишния носител на Гран При Никола Чочев от Горна Оряховица.

Официално конкурсът бе открит от кмета на Община Добрич Детелина Николова, под чийто патронаж преминават и дните от надпреварата. Председател на международното жури за първи път е Тони Димитрова. Мотото на конкурса тази година е "Не на наркотиците, не на страха, да пазим природата, да спасим човечеството!" Организатор на Европейския младежки поп-рок конкурс е Община град Добрич - Общински младежки център "Захари Стоянов".


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФЕСТИВАЛА

В раздела за индивидуални изпълнители ще участват 60 певци от 6 държави - България, Русия, Казахстан, Украйна, Израел и Румъния. Представителите на Грузия и Узбекистан няма да участват в конкурса заради визови проблеми. 11 творби са включени в конкурса за авторска песен. За пореден път в конкурса ще се представят и изпълнители от утвърдени певчески школи от Варна, София, Велико Търново, Русе, Горна Оряховица и Добрич. Възрастовата граница на участниците е между 18 и 35 години.

Галаконцертът, награждаването на победителите и рециталът на група “Те” са насрочени за 18 ч. на 14 май. Във всеки от трите дни концертите ще бъдат откривани с изпълнители от Добрич – днес се представи Арт-център “Палитра”, на 14 май – NNS Crew, а на 15 май – ЗТО “Алексия”.

Европейски младежки поп-рок конкурс "Сарандев" е един от най-престижните фестивали за млади поп-рок изпълнители, място за творчески контакти и сверяване на художествени критерии и постижения. Първото издание на конкурса е през май 1988 г.

Целите на конкурса са предоставяне на сценична изява на млади таланти, създаване на нови български музикални творби, стимулиране на талантливи изпълнители, опознаване на културата на отделни народи чрез осъществяване на контакти.


◊ ИЗ ИСТОРИЯТА НА ФЕСТИВАЛА

Наградени млади изпълнители в конкурса са носители
на призови награди и в други международни конкурси и фестивали:

. Радостина Колева - носител на награди в "Славянски базар" - Витебск, Беларус;
. Мирослав Димов - носител на награда Международен фестивал в Памуккале, Турция;
. Савина Василева - носител на награда от "Златния Орфей", България;
. Людмил Дончев-Лъки - носител на награда от "Златния Орфей", България и "Витебск", Беларус;
. Румънеца и Енчев - носители на награда от "Златния Орфей", България и други.
Автор: Ангел Радилов
13.05.2010 г. 01:16
Посетено: 1106
Етикети: поп-рок
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/9930-otkriha-evropeyskiya-mladezhki-pop-rok-festival-sarandev