Празници / фестивали

Нощта на музеите в София

Националният литературен музей за пореден път ще се включи в инициативата “Нощта на музеите”

◊ ПРОГРАМАТА

На 15 май 2010, събота Националният литературен музей за пореден път ще се включи в инициативата “Нощта на музеите”, провеждана ежегодно под патронажа на Съвета на Европа. По този повод предвиждаме:

• На 15 май т.г. филиалите на Националния литературен музей, литературните къщи музеи “Иван Вазов”, “Петко и Пенчо Славейкови”, “П. К. Яворов” и “Никола Вапцаров” в София, както и  “Емилиян Станев” – Велико Търново, ще осигурят безплатен достъп за посетители до своите битови и документални експозиции.

Къща музей “Иван Вазов” ще посреща посетители в новата документална експозиция, която ще бъде открита тържествено на 14 май по повод предстоящото национално честване на 160-та годишнина от рождението на народния поет Иван Вазов и Международния ден на музеите – 18 май.

Изградена със съвременна функционална музейна мебел, художествено осветление и динамични аудиовизуални средства, новата документална експозиция отговаря на съвременните изисквания на посетителската публика и дава възможност да се представи по-пълноценно богатият фонд на музея. Експозицията поставя акценти върху емблематични моменти от личната и творческа биография на
Иван Вазов, илюстрирана със снимки, документи, първи издания, Вазови текстове от различните жанрове, в които е работил, лични вещи, награди и уникални подаръци от двата юбилея. Внушенията на експозицията се допълват с включването на документални филми и информационно-обучителни материали, които дообогатяват представата за поета и неговото творчество.

Къща музей “Никола Вапцаров” ще представи богата програма под наслов "Плодовете на юбилея"
      
С участието на поети, литературоведи, музиканти, художници, музейни специалисти ще бъдат представени най-ценните постижения в книгоиздаването, документалното кино, личното поетично творчество и музиката, вдъхновени от 100-годишнината на Никола Вапцаров, която през  2009 г. бе отбелязана с национална програма из цялата страна.
            
Нови книги. Ще се представят Вапцаровите издания, подготвени от Националния литературен музей - книгите „Стихотворения за деца” с худ. Капка Кънева и фототипното издание на „Моторни песни”, осъществени с подкрепата на Министерство на културата, както и посветените  на юбилея „Никола Вапцаров: “Преоткриване” от
Катя Зографова, „Да се чете след смъртта ми...” от Бойка Вапцарова, „Съпруга на безсмъртен” и „Поетът-праведник" от Атанас Лазовски, „Вапцаров в испано- и португалоезичните страни” от Румен Стоянов, двуезично издание на избрани стихове от Никола Вапцаров и Федерико Гарсиа Лорка, монография за поета от Владимир Атанасов.             
   
Литературно четене с участието на поетите Кристин Димитрова, Кръстина Филипова, Георги Господинов и др.
 
Изпята поезия. Бардовете за Никола Вапцаров. Гостуват изтъкнати “поети с китари” – Славимир Генчев, Бойко Георгиев, Доротея Табакова, Тодор Янкулов, Красимир Първанов,
Ивайло Диманов и Виктор Макаров. 
             
Прожекция на нови документални филми. Посетителите могат да видят създадените през 2009 г. документални филми: „Неразбран си отидох” на Юлия Караджова от РТЦ Благоевград, „Живот от разстрели” на режисьора Мая Вапцарова, и филм за Никола Вапцаров на Пепа Славчева от ТВ „Пловдив”.

Автор:
Публикация:
11.05.2010 г. 20:49
Посетено:
2540
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/9923-noshtta-na-muzeite-v-sofiya