Празници / фестивали

XII Национален фестивал на детската книга в Сливен

10-12 май 2010 г. - творчески срещи, премиери, дискусии, изложби

◊ СЪБИТИЕТО

XII Национален фестивал на детската книга в Сливен

Градът под Сините скали приюти за дванадесети път гостите на празника на литературата за деца (10-12 май 2010 година), който се провежда по инициатива на Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, Сдружение „Национален фестивал на детската книга” и с подкрепата на Министерството на културата, община Сливен и Ротари клуб (под патронажа на г-жа Зорка Първанова).

Фестивалът бе открит под звуците на фестивалния марш  в присъствието на учащи се, творци, представители на общинската и областната администрации, на библиотечни работници и издатели. С приветствени думи към децата на Сливен и гостите от страната и чужбина се обърнаха директорката на библиотеката Росица Петрова-Василева и Игор Чипев – директор на сектор „Литературно наследство” в Министерството на културата.
            
Дълъг е пътят в утвърждаване на интеграционните връзки на сливенския фестивал със сродните форуми на детската книга в Европа: с фестивала в Нови сад „Змеjеве дечje игре” (от 2005 г.), с Андерсеновия фестивал  в Италия (Сестри Леванте), както и с Берлинския фестивал на приказките. Осъществяват се контакти и с Международния фестивал в Москва “Библиобраз”, като съвместни проекти от 2006 г. се провеждат и с Театралната фондация „Аида” в гр. Верона. От 2008 г. форумът в Сливен е сред членуващите в Сдружението на балканските фестивали за детска литература.
            

◊ В ПРОГРАМАТА НА ФЕСТИВАЛА

След празника по откриването с участието на детски формации, фестивалната програма започна пред базара за книги „Открита сцена” със забавната игра с награди „Кажи ми любимото си стихотворение” С участието на Ангелина Жекова и
Красимир Машев бе проведен „трубадурски двубой под Сините камъни”.

Незабравими за децата остават творческите срещи по училища с авторите на книги за деца Цанко Лалев, Мая Дългъчева, Петя Александрова и Цвета Брестничка. В Сливен имаха своите премиери творбите на
Павлина Делчева-Вежинова (“Вярвай в чудеса. Коледни приказки”), Асен Сираков („Приказка за малък Мечо или кога Зайо спи зимен сън”), Весела Фламбурари („Миличко мое тефтерче! Съчиненията на малката мишка Метличина”) и Юлия Спиридонова (“Тина и половина. Роман за тийнейджъри”), а издателство „Педагог” представи списанието за тийнейджъри „Т-Box.” Малките гости и децата на Сливен ще  вземат участие и в литературното състезание „Това го знае всяко дете, което обича книжки да чете”, организирано от възпитаниците на сливенските училища „Христо Ботев” и „Йордан Йовков”. Формацията за млади поп и рок-изпълнители „Ритъм” при Обединения детски комплекс в Сливен създаде празнично настроение у присъстващите.
            
Тази година традиционната „кръгла маса” (с международно участие) по проблемите на творчеството за подрастващи бе посветена на неизследвана тема: „комиксът за деца”. Тя бе открита от областния управител на област Сливен Марин Кавръков и в работата й взеха участие литературоведи от страната и чужбина, творци, педагози, издатели. Присъстващите дискутираха и представиха неизвестни аспекти из историята на комикса за деца в България (ст.н.с. Вихрен Чернокожев – Институт за литература при БАН, и Росица Чернокожева), развитието на т.нар. „инфантилен жанр” между вчера и днес” (доц. д-р Петър Стефанов, ВТУ); очертаха ролята на комикса в обучението по роден език и литература в началния етап на основната образователна степен (доц. дпн
Нели Иванова, СУ „Кл. Охридски”), изследваха мястото на комикса за деца на книжния пазар в България през издателския поглед на „Егмонт България” (Виктория Иванова). Същността на жанра и развоя му бе представен в докладите на гостите от Сърбия Душан поп Джурджев и Мила Васов. Йожеф Керестури сподели унгарския опит в областта на комиксите за деца, а проф. Сузана Барсоти от Италия очерта „историческата перспектива в създаването на илюстровани книги за юноши” в своята страна. Проблемите на форума бяха визуализирани в откритите едноименни изложби в зала „Сирак Скитник” на тема: „Комиксът за деца в България” (съвместен проект на сливенската библиотека с НБ „Иван Вазов” – Пловдив) и „Комиксът за деца в Германия” (съвместна дейност с „Гьоте институт”). 
            
В Сливен отново се провежда станалият вече традиционен за фестивала Национален пленер за детска рисунка, тази година на тема „Един ден в страната на чудесата”, чиито участници и отличилите се в националния литературен конкурс ще бъдат наградени на официална церемония в заключителния ден на празника. Запомнящо се остава карнавалното шествие по улиците на Сливен за участниците във фестивала, облечени в костюми на любимите си литературни герои. Тази година неговото провеждане се осъществява под звуците на духов оркестър „Карандила-Джуниър”, Школата за атракционни изкуства – София, и мажоретния състав от гр. Карнобат.
            
На тържествения концерт-спектакъл  в ДТ „Стефан Киров” ще се състои и официалната церемония по връчване на тазгодишната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване (в четири категории). С носителите на престижното отличие се провежда пресконференция. С участието на ВИГ „Славейче”, композитора Хайгашот Агасян и детската вокална група „Ритъмчета” ще завърши заключителният концерт на XII Национален фестивал на детската книга в Сливен.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
10.05.2010 г. 23:21
Посетено:
1592
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/9919-xii-natsionalen-festival-na-detskata-kniga-v-sliven