Празници / фестивали

Четоха Йордан Йовков на различни езици във Висше училище Международен колеж и ПГТП "Р. Цончев"

По повод Световния ден на книгата и авторското право – 23 април

Четоха Йордан Йовков на различни езици във Висше училище Международен колеж и ПГТП "Р. Цончев"


◊ СЪБИТИЕТО

Тазгодишното издание на Световния ден на книгата и авторското право, 23 април, и на Маратона на четенето са петнадесети по ред. Мотото е “2010, Международна година на сближаването на културите”

По повод на това събитие във Висше училище Международен колеж и ПГТП “Р. Цончев” ученици, студенти, преподаватели и служители четоха произведения на Йордан Йовков. През тази година се навършват 130 години от рождението на Певеца на Добруджа.

Във фоайето на ВУМК бе организирана изложба, посветена на Световния ден на книгата и авторското право и творчеството
Йордан Йовков. Осигурена бе и интернет връзка със сайта на ООН, представящ честванията в целия свят.


◊ ОЩЕ ЗА ПРАЗНИКА

Събитието бе открито с четене на текст от “Антимовския хан” от Президента на Висше училище Международен колеж доц. д-р Тодор Радев. Заедно с българските и чуждестранни ученици и студенти, в Маратона се включиха и млади хора от Узбекистан, Южна Африка, Казахстан, Германия и Франция – участници в международна среща по Проект “Устойчиво развитие през погледа на младежта”, реализиран от Сдружение “Международен институт по мениджмънт” по Програма “Младежта в действие” на Европейската комисия. Всички участници получиха информация за историята на Световния ден и обръщението на госпожа Ирина Бокова – генерален директор на ЮНЕСКО. Части от творби на Йордан Йовков прозвучаха на български език, на английски, руски и немски езици. Книгите на български език бяха предоставени от библиотеката на Народно читалище “Йордан Йовков”, а книгите на чужди езици, от Регионален музей гр. Добрич – Дом-паметник “Йордан Йовков”.

23 април е приет от ЮНЕСКО за Световен ден на книгата и авторското право, тъй като на този ден през 1616 г. умират
Сервантес, Шекспир и Гарсиласо де ла Вега. Това е дата на на раждането или смъртта на Морис Дрюон, К. Лакнес, Владимир Набоков и др. Затова тази дата е приета символично за отдаване на почит на авторите и демонстриране на уважение към техния принос за прогреса и за културата. Денят има за цел окуражаването на всички, най-вече на младежта, да откриват удоволствието от четенето. Идеята се основава и на един традиционен празник в Каталуния (Испания), където има традиция да се подарява роза при покупката на една книга.

Успехът на тази инициатива зависи най-вече от подкрепата на автори, издатели, книжари, библиотекари, учители, училища и университети.

В своето послание по повод Световния ден на книгата и авторското право Ирина Бокова казва: “Книгата позволява да разбираме по-добре другите и техния начин на мислене, следователно, тя позволява да разбираме света по-добре.”

Четенето на произведения на Йордан Йовков на различни езици във Висше училище международен колеж и ПГТП “Р. Цончев” е със сигурност много хубав знак по пътя ни към по-доброто разбиране на света.
Автор:
Ангел Радилов
Публикация:
23.04.2010 г. 20:17
Посетено:
1690
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/9783-chetoha-yordan-yovkov-na-razlichni-ezitsi-vav-visshe-uchilishte-mezhdunaroden-kolezh-i-pgtp-r-tsonchev