Празници / фестивали

Събор на етносите 2010

250 участници от различни култури ще си подадат ръка на “Веселата поляна”

Събор на етносите 2010


◊ СЪБИТИЕТО

За трета поредна година Авренската поляна край Белослав ще се превърне в сцена на станалия вече традиционен “Събор на етносите”.

На 1 май (събота) 2010 г. 250 участници от различни култури ще си подадат ръка на “Веселата поляна” за да отбележат два празника – християнския Гергьовден и мюсюлманския Хъдърлез. Ще дойдат казаците, за да разкажат за оня стар и непосилен за днешните измерения танц на смъртта, играещ се с ножове. Ще чуем и легендата за братята Хадър и Иляз, обиколили земята и събирали се за Гергьовден на една суха и напукана поляна, която при срещата им се превърнала в “зелено море”, дали пък не е била Авренската? Накрая ще се извие хоро, дълго, дълго и тежко, та ако погледне човек отдалеч ще си рече, че цялата земя ще обиколи като венец.


◊ В ПРОГРАМАТА

Сред участниците, които ще представят своя фолклор са група „Рябунашка” от село Казашко (Варненско); самодейни и читалищни състави от селата Страшимирово, Езерово, Разделна и гр. Вълчидол; турско културно дружество – Шумен; каракачанска група от Сливен, представители на Организацията на евреите в България „Шалом” – Варна и др.

Организатори на събитието са общинския съветник Февзия Хасанова и етнографът Росен Гацин.

Началото на събора, ще бъде поставено в 11.00 ч. с възстановка на обичаите, свързани с Гергьовден, в изпълнение на танцовата формация “Гебеджански ритми” към читащище "Съзнание" (Белослав).

Ден преди събора, на 30 април (петък) 2010 г., в чест на стогодишнината от зараждането на идеята за създаване на читалище в Белослав, в крайезерния град ще се съберат етнолози и краеведи за откриването на научната конференция “Ролята на читалищата в теренното етноложко изследване”. В мероприятието се очаква да вземат участие етнолози от Академичното етноложко сдружение, Етнографския институт с музей към БАН, Сдружение за културни инициативи, Съюза на краеведите в България, Всебългарското екологично дружество, читалищни дейци, хора на изкуството. Идеята е на председателя на Читалище “Съзнание” в Белослав Росен Гацин, чието желание е да възобнови нишката, свързваща читалищата и етнологията. Самият той повече от три години работи върху изследване, свързано с народопсихологията на хората от Врачанския Балкан.

Откриването на конференцията е от 10.30 ч. в конферентната зала на читалището.

Същия ден от 17.30 ч. в Галерията на читалището ще се открие и юбилейната изложба “С дъх на море” на художника маринист Атанас Стойчев, с която след дълго забвение творецът отново показва пред публика своите картини.

Автор:
Атанаска Станчева
Публикация:
22.04.2010 г. 22:34
Етикети:
Посетено:
1302
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/9779-sabor-na-etnosite-2010